Природни забележителности

Природни забележителности

Дивечовъден участък „Студен кладенец"

dive41

dive42

Заема площ от 5186 хектара сред изключително красив ландшафт, в района на вливането на река Нановишка в яз. Студен кладенец. Необезпокоявани от хората там обитават елени-лопатари, муфлони, диви свине, сърни, кози, зайци, лисици, вълци, кеклик, яребици и др., а във водите се срещат мяряна, скобар, шаран, сом и др.
ДУ „Студен кладенец основно се занимава с провеждане на организиран ловен туризъм. В рамките на стопанството се намира скалния масив „Юмурук кая", където гнездят белоглав, черен и египетски лешояд и скални орли, които са защитени в цяла Европа. Убежище намират 219 вида птици, от които 59 са в Червената книга на България и 69 са включени като защитени по „Натура 2000". Стопанството разполага с малка хижа на брега на язовира и е предпочитано място за отдих, лов и риболов.

Резерват „Боровец"

borovec

Намира се на около 2 км. от с. Равен. Това е горски черборов резерват – най-източното черборово насаждение у нас. Общата защитена площ е 360 дка. Средната му надморска височина е 400 м. Освен чер бор, в дървесния състав участват още значително количество зимен дъб, по-малко благун и още по-малко келяв габър. Средната възраст на боровите дървета е 130 г., а на най-старите 180.

Защитен обект „Вкаменената гора"

v gora1

v gora2

Намира се в близост до с. Равен, в дълбок дол, наричан от местните хора „Габъз дере".п Вкаменените дървета се разкриват от двете страни на дерето по протежение на около 200 м. „Гората" е представена от около двайсетина екземпляра, с височина до 1 - 1,5 м. и диаметър на ствола от 0,4 до 0,6 м. На два от тях диаметърът е около 4 м., а височината – 1 м. в напречното сечение на дънерите ясно се различават годишни кръгове. Равенската гора е уникална с това, че дърветата са прави. До днес в България няма описан подобен случай.

Природен парк „Кедик чал"

kedik1

kedik2

Паркът се намира на влизане в с. Равен от Момчилград. Представлява парк от 21 на брой вековни дървета, представени от видовете благун и космат дъб, на възраст от 400 - 500 години. Там се намират и различни видове защитени птици, а в района на парка могат да се открият различни билки и редки красиви растения. Това са останки от древната гора, покривала територията на Източните Родопи и описвана от хроникъорите като Великата Българска гора.

Местността „Дамбалъ"

dambala1

dambala2

dambala3

Планинското възвишение, известно сред местното население като „Дамбалъ", е на около 10 км. североизточно от Момчилград. В живописна местност сред широколистна гора по висок скален венец се стича изобилно вода. В подножието му е изградена чешма с няколко чучура. Съществува поверие, че в полунощ на 5 срещу 6 май водата придобива чудедейна сила и лекува различни заболявания.

Езеро с водни лилии

lilii1

lilii2

Разположено е в землището на с. Летовник и е единственото в областта с естествено находище на водни лилии. Те цъфтят в края на юни– юли и заемат почти цялата водна повърхност на езерото. Гледката е изключително красива и впечатлява всеки. Никой не помни кога за първи път в езерото са се появили лилиите.

Лесопарк „Момчил юнак"

park

Лесопаркът е обичана и масово посещавана местност. Намира се над Момчилград и открива прекрасен пейзаж към цялата околност. Има изградена инфраструктура и прекрасни условия за отдих, спорт и почивка. Наблизо е построен и параклис „Св. Дух”, около който ежегодно се провеждат общоградски събори.

job icon

МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев"

Тракийско светилище (Татул)

Източни Родопи

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина БайрамичОбщина БорноваОбщина Язмос

Последвайте ни в Facebook

Контакти
 

Адрес:   гр. Момчилград,ул. "26-ти декември" №12 

област Кърджали, п.к. 6800

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Кабинет на кмета

Телефон:  03631/ 6051 и 03631/ 7841 Факс:  03631/7849

Горещ телефон

Телефон:  03631/6527  Факс:  03631/7019