ОУ ,,Никола Йонков Вапцаров” – с. Звездел

ИСТОРИЯ clip_image002

Училището в с.Звездел е открито на 01.11.1930 г. Първите двадесет ученика са обучавани от Янаки Патов в помещение, лишено от елементарни условия за работа. През следващите учебни години броят на учениците започва постепенно да нараства, а това налага и необходимостта от по-голяма сграда.

През учебната 1933/34 г. директор на училището е Мария Любомирова Генова. Тогава започва строежа на училищната сграда от две класни стаи, в които се обучават 30 деца, в две паралелки от I до IV клас. Така продължава обучението на децата от с.Звездел до 09.09.1944 г.

През учебната 1949/50 година училището прераства в прогимназия с обучение на ученици от I до VII клас. През 1951/52 учебна година училището става средищно и броят на учениците достига 711. Надка Димова Дайджикова от гр.Стара Загора е директор в периода 1952/54г. Тогава се построява нова училищна сграда с 10 класни стаи и една работилница за обучаване на учениците от прогимназията.

През 1956 г. завършва построяването на общежитието към училището, а 1958/59 учебна година се въвежда и обучение на ученици в VIII клас. Обзавеждат се кабинети по биология, физика, химия и работилници по дървообработване и металообработване.

Открива се училищния стол, а през следващите 1963/64г се построява втория етаж на училищната сграда, още две допълнителни учебни стаи и една канцелария/учителска стая за учителите./

От 1969/70 до 1975/76 учебна година директор на училището е Никола Джабарски. През този период се асфалтира голяма част от училищния двор, огражда се с каменна ограда и железни парапети, оформят се зелени площи и опитно поле.

От 1979/80 до 1981/82 учебна година от училището се отделят доста от селата от района и то престава да бъде средищно. Въвежда се обучение на шестгодишни ученици в първи клас. Извършва се основен ремонт на сградата, като се поставя перлито-бетонна плоча на част от нея. През 1982 г. за директор на училището е назначен Аспарух Колов. В училището в с.Звездел се обучават 477 ученика, обхванати в 18 паралелки.

Особено богати художествено-творчески изяви проявяват учениците от село Звездел на общинско и средищно ниво, през периода 1988/91 учебна година, когато директор на училището е Стоян Шишков.Извършват се основни вътрешни и външни ремонти на сградите на училището и физкултурния салон.

В периода 1990/97г. директор на училището е Карамфила Петкова.Това е един изключително тежък период, много от семействата се изселват в Турция и броят на учениците в с.Звездел намалява до 200 души.

clip_image004

От 20.02.1997 г. директор на училището в с.Звездел става Юсеин Халил Халил.

Той е завършил биология и химия в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” и право в Софийския университет ,,Климент Охридски”.

Осъществява се водоснабдяването на училищната сграда. През 2000 г. се маха покрива на училището и се наливат плочи.Децата започват да учат в пансионите.Участват в международния конкурс ,,Европа в училище” под патронажа на Съвета на Европа.Училището става трето в Европа, а осмокласничката Гюлер Садула печели второ място в Европа на международния литературен конкурс . В шестия международен конкурс ,,Европа в училище” шестокласничката Найме Юсуф печели сребърен медал с разказа си ,,Защо българската народна песен покори даже и Космоса?”

През учебната 2002/2003г. учениците в с.Звездел започват да издават свой вестник ,,Вапцаровец”, който е получен в Народното събрание и Министерството на образованието.

Продължилият тригодишен ремонт приключва и учебната 2003/2004г. се провежда в ремонтираната училищна сграда. Тя е с парно отопление и вътрешен санитарен възел. В края на учебната 2004/2005 г. се оборудва компютърната зала, а половината от осмокласниците завършват с отличен успех.

През 2005/2006 учебна година училището в с.Звездел, с координатори Стайко Кафов и Мурат Налбант, печели проект на фондация ,,Кеър Интернешънъл България”. Същата година учениците участват в етнофолклорния празник ,,Ний деца сме на Европа и потомци на Орфей”, в който представят български и турски народни песни, както и драматизация на приказката ,,За два гроша”.

През учебната 2006/2007г. община Момчилград, след решение на ОбС - Момчилград внася предложение в МОН училището да стане средищно. Филиалът в с.Конче е закрит, а в Звездел се обучават 150 ученика. Направена е изолация на училищната сграда, поставени са ПВЦ прозорци, монтират се бели класни дъски и се осигурява столово хранене. Работи се по проект ,,Живот като едно семейство”, а учениците представят обичаите при българската и турската сватба.

clip_image006

clip_image008

Тамер Исмаил печели първо място по шахмат-блиц и ускорен турнир в между-областното първенство в Старозагорски минерални бани. Нашите юноши, областни първенци по шахмат, печелят трето място на Зоналното първенство между областите Хасково-Кърджали-Бургас.

Участвахме в проект,,Искам да успея”. Тамер Исмаил стана републикански шампион по шахмат.

clip_image010

clip_image012

Първи сме на общинското ученическо състезание ,,Защита при бедствия, аварии и катастрофи”

clip_image014

През учебната 2010/11г. преминахме към целодневна организация на учебния процес.

В двора на училището се засадиха 60 нови дръвчета.

Преподавателят по математика Неджиб Садула бе награден от РИО на МОН за професионални успехи в образованието.

clip_image016

ОУ,,Никола Йонков Вапцаров”- с.Звездел участва в проект,, Интерактивно обучение в подкрепа на интеграцията на децата и учениците от етническите малцинства в община

Момчилград”

clip_image018

clip_image020

Станахме организатори и домакини на общински междуучилищен празник,,Звуци и ритми”, който бе уважен от кмета на общината г-н Акиф Акиф.

clip_image022

По случай празника на детето учениците посетиха град Алашехир,Турция.

В училището ни гостува известният писател-сатирик Калин Калинов, както и художникът Камбер Камбер. Отново станахме общински първенци по Гражданска защита. Приключихме с проекта ,,Не сме различни” по оперативна програма ,,Развитие на човешките ресурси”.

И днес учениците от ОУ,,Никола Йонков Вапцаров”-с.Звездел, обучавани в съвременна и оборудвана сграда, под надзора и ръководството на специализирани кадри, продължават да жънат своите успехи и да носят славата на своето училище.

job icon

МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев"

Тракийско светилище (Татул)

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина БайрамичОбщина БорноваОбщина Язмос

Последвайте ни в Facebook

Контакти
 

Адрес:   гр. Момчилград,ул. "26-ти декември" №12 

област Кърджали, п.к. 6800

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Кабинет на кмета

Телефон:  03631/ 6051 и 03631/ 7841 Факс:  03631/7849

Горещ телефон

Телефон:  03631/6527  Факс:  03631/7019