Бизнес

Локация

Момчилград е общинският център. Градът е разположен на естествен кръстопът, приемащ и насочващ пътникопотока към съседните общини. Построената през 1932 г. железопътна гара е важна точка по линията Русе - Момчилград, свързваща Северна и Южна България.

Автобусният транспорт е силно развит, с преки линии, както до големите градове в страната, така и до страни като Турция, Нидерландия и Германия. През територията на общината преминава пътят за ГКПП Маказа край границата с Гърция.

Прочети още...

Визия за развитие

Визията за развитие на община Момчилград представлява желаното и постижимо състояние на общината през 2020 г. Дефинирането на адекватна и съответстваща на нуждите и желанията на местната общност Визия за развитие е основата за на настоящата стратегическа рамка, която синтезира политиката за развитие на общината.

Прочети още...

Климат и география

Община Момчилград е разположена в южна България и заема югоизточните части на Източните Родопи. Попада в централните части на област Кърджали и има площ от 360 кв. км. Общината се простира между 41°53´ северна ширина и 25°42´ източна дължина по Гринуич. На изток граничи с община Крумовград, на юг – с община Кирково, на запад – с община Джебел и на север с община Кърджали.

Прочети още...

Брутен вътрешен продукт

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в община Момчилград е на относително ниски нива спрямо средните за страната. Въпреки това общината бележи подобрение – през последните години се наблюдава нарастване на разходите за материални дълготрайни активи в основните сектори на икономиката. Равнището на безработица (11%) е над средното за страната, но ниската стойност на нетните приходи от продажба на наето лице са косвен показател за по-ниска производителност и конкурентоспособност на местната икономика и продукцията, произвеждана в общината.

Прочети още...

Водещи инвеститори

Община Момчилград е на второ място в област Кърджали по брой работещ бизнес от нефинансовия сектор през 2011 г. (с 447 бр.) след община Кърджали.

2009 г.

454

2010 г.

471

2011 г.

447

-       Таблица 9: Брой нефинансови предприятия в община Момчилград, източник: ОСР на област Кърджали 2014-2020      

Прочети още...

Население

Данните от последните преброявания показват съществуването на трайна тенденция към намаляване броя на населението на община Момчилград. Намалението започва още след преброяването през 1965г., когато е регистриран най-голям брой население в общината, но неговата изразителност е по-голяма след преброяването през 1985г.

Прочети още...

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина БайрамичОбщина БорноваОбщина Язмос

Последвайте ни в Facebook

Контакти
 

Адрес:   гр. Момчилград,ул. "26-ти декември" №12 

област Кърджали, п.к. 6800

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Кабинет на кмета

Телефон:  03631/ 6051 и 03631/ 7841 Факс:  03631/7849

Горещ телефон

Телефон:  03631/6527  Факс:  03631/7019