Гости от страната и чужбина се събират на събор в Елмалъ баба

С голям събор в село Биволяне на 6 септември/събота/ започват традиционните есенни маета в община Момчилград. За поредна година фестивала ще уважат стотици гости от страната и различни краища на света ще уважат. Той се провежда в религиозния комплекс „Елмалъ баба текке“ и е най-големият в района.  

Комплексът се състои от тюрбе, джамия, обреден дом и прилежащи сгради. Изграден е през втората половина на 14 век и винаги е бил религиозен и културен център на алианската общност. Тюрбето няма аналог в България – в него са разположени 7 безименни гроба. В едната част са погребани шестима мюсюлмански светци, а в другата е гробът на много почитаната майка Фатима. 

Ръководството на община Момчилград отново ще уважи всички есенни маета, които са общо 11 на брой – в селата Биволяне, Долна Чобанка, Гургулица, Равен, Татул, Вряло и Девинци.

По време на маетата се извършват различни ритуали, благодарствени молитви, приготвя се курбан, организират се музикални програми и благотворителни акции. След приключване на търга за месо се обявява датата на следващото мае. Традицията датира от векове.

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина БайрамичОбщина БорноваОбщина Язмос

Последвайте ни в Facebook

Контакти
 

Адрес:   гр. Момчилград,ул. "26-ти декември" №12 

област Кърджали, п.к. 6800

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Кабинет на кмета

Телефон:  03631/ 6051 и 03631/ 7841 Факс:  03631/7849

Горещ телефон

Телефон:  03631/6527  Факс:  03631/7019