Ученици от Източните Родопи ще бъдат обучени да разпознават световно застрашени сухоземни костенурки

Ученици от училища на територията на Източни Родопи ще бъдат обучени да разпознават двата вида сухоземни костенурки, срещащи се в страната ни. Това ще стане още при старта на новата учебна година, когато в училищата ще започнат серии от презентации, чрез които момичетата и момчетата освен, че ще се научат лесно да различават шипоопашатата от шипобедрената сухоземна костенурка, но и ще получат ценни познания за  начин им на живот, биология, екология и преди всичко ще бъдат запознати със заплахите, застрашаващи изчезването на двата вида от нашата природа.

Това ще се случи в рамките на проект „Спешни мерки за опазване на двата вида сухоземни костенурки и ключови за тях места в Източни Родопи”, финансиран от програмата Мтел Еко Гранд и изпълняван от природозащитно сдружение „Биосфера”.

В помощ на експертите, които ще провеждат срещите с ученици, ще са новоиздадени плакати и стикери на двата вида сухоземни костенурки. Информационните материали ще бъдат разпространени на територията на Източни Родопи с цел да се повиши обществената подкрепа за опазване на сухоземните костенурки и намаляване на бракониерството, което е широко застъпено в тази част на страната.

Събирането на шипобедрената и шипоопашата сухоземните костенурки от природата с цел отглеждането им като „домашни любимци” (в градини, паркови пространства и  дворовете на частни домове) или използването им за храна в някой райони на страната е една от основните заплахи за двата вида. Въпреки дългогодишната работа на специалисти от природозащитно сдружение „Биосфера” на територията на Източните Родопи с цел изучаване на сухоземните костенурки и приоритетно превенция срещу бракониерството, чрез работа с отговорните по контрола институции, все още ставаме свидетели на посегателства срещу шипобедрената и шипоопашатата сухоземни костенурки в региона. Това налага работата с подрастващите, която има за цел да повиши информираността и заинтересоваността на младите хора за опазването на костенурките.

Основна заплаха за намаляването на числеността на двата вида сухоземни костенурки е унищожаването и влошаването на състоянието на местата им за хранене и размножаване. Към нея могат да бъдат добавени, като значими заплахи и изграждането на някои нови инфраструктурни съоръжения в местата на разпространение на костенурките, без те да бъдат съобразени с бавноподвижните влечуги. Сериозна заплаха са и горските пожари, както и автомобилния трафик. Почти всеки от нас е ставал свидетел на гледката от прегазена от автомобили костенурка по междуградските и селски пътища.

В миналото двата вида сухоземните костенурки, които се срещат у нас – шипобедрена и шипоопашата са били широко разпространени. Днес обаче са застрашени от изчезване в световен мащаб и са включени в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN). Двата вида са приоритетни за защита съгласно международното и национално законодателство. В българското законодателство сухоземните костенурки попадат под защитата на Закона за биологичното разнообразие, съгласно който нарушителите се наказват с глоба до 10 000 лева. В Наказателния кодекс на Република България наказанието за бракониерство е до 5 000 лв., лишаване от свобода до 5 години и заплащане на обезщетение за всеки унищожен екземпляр.

 

Снимка: Георги Попгеоргиев

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина БайрамичОбщина БорноваОбщина Язмос

Последвайте ни в Facebook

Контакти
 

Адрес:   гр. Момчилград,ул. "26-ти декември" №12 

област Кърджали, п.к. 6800

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Кабинет на кмета

Телефон:  03631/ 6051 и 03631/ 7841 Факс:  03631/7849

Горещ телефон

Телефон:  03631/6527  Факс:  03631/7019