Приключва рехабилитацията на 24 километра oбщински пътища

Над 24 км пътища от общинската пътна мрежа на община Момчилград ще бъдат рехабилитирани по Програмата за развитие на селските райони до края на септември.

Проектът „Реконструкция и рехабилитация на съществуващи общински пътища в Община Момчилград“ бе подписан през 2012 година с държавен фонд „Земеделие“. Стойността му е в размер на 5 855 564,00 лева.

Пътните отсечки с. Загорско – с. Садовица(2,780 км) и с. Седлари – с. Градинка(1,255 км) се асфалтират за първи път, откакто съществуват четирите населени места. За местните жители реализирането на проекта е от особено значение и заради откриването на новия път към граничния пункт с Гърция - „Маказа“, който осигурява директна връзка към селата им. Цялостната реконструкция на двете отсечки приключи преди седмица. Старият път е стабилизиран с трошенокаменна настилка и асфалтиран с двупластово покритие. Почистени са канавките и водостоците. 

В момента изпълнителите на проекта извършват подготовка за асфалтирането на двете основни общински пътища – с. Звездел – с. Неофит Бозвелиево – с. Нановица и с. Равен – с. Биволяне с обща дължина над 20 км.

Отсечката с. Звездел – с. Нановица (11,980 км) е с най-голяма дължина в местната пътна мрежа и осигурява директна връзка със съседната община Крумовград. Реконструкцията й ще улесни превоза на хора и транспорта на стоки за общо пет кметства – Звездел, Нановица, Неофит Бозвелиево, Лале, Кос, Джелепско.

Реконструкцията на пътя Равен – Биволяне с дължина 8, 37720 км пък ще подобри не само безопасността на движение и удобство при пътуване, но ще подпомогне развитието на туризма, което е един от водещите приоритети на община Момчилград. По този начин жителите на околните села и посетителите на тракийските светилища край с. Татул и Харман кая край Биволяне, както и за религиозния комплекс Елмалъ баба теке и резервата „Боровец“, ще ползват по-добра инфраструктура.

„Още през 2011 г. определихме благоустрояването на селищата като ключът, който ще отвори зазиданата врата пред посетителите на региона. Очакванията на хората са жизнено необходими като осигуряване на питейна вода, асфалтиране на пътища и изграждане на улично осветление, ремонтиране на детски градини и училища за децата им. За нас е истинско предизвикателство да изпълним ангажиментите и обещанията си пред жителите на община Момчилград“, заяви кметът Акиф Акиф.

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина БайрамичОбщина БорноваОбщина Язмос

Последвайте ни в Facebook

Контакти
 

Адрес:   гр. Момчилград,ул. "26-ти декември" №12 

област Кърджали, п.к. 6800

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Кабинет на кмета

Телефон:  03631/ 6051 и 03631/ 7841 Факс:  03631/7849

Горещ телефон

Телефон:  03631/6527  Факс:  03631/7019