Паника в Момчилградско заради „син език“

42 са досега умрелите животни на територията на община Момчилград, заразени с болестта "син език". Тревожното е, че поради влажното време заразата сред животните се разпространява много бързо и броят им продължава да се увеличава с всеки изминал ден. Огнища на болестта са регистрирани почти във всички населени места на община Момчилград.

Местните животновъди се опасяват от нови зарази, тъй като мъртвите животни се държат с дни в оборите до пристигането на кола на екарисаж. Най-близкият завод за преработка на животински трупове е във Варна, на 400 км от Момчилград.

Засега единствените мерки срещу болестта са принудително умъртвяване на доказано болните животни и дезинфекцията на фермите и оборите.

На свое заседание днес епизоотичната комисия към община Момчилград в присъствието на кметовете на засегнатите села взе решение труповете на умрелите животни да се съхраняват в закрити помещения до предаването им на екарисаж.

От епизоотичната комисия ще предложат на Областния кризисен щаб честотата на извозване на труповете с екарисажна кола да се увеличи от два на три пъти седмично – понеделник, сряда и петък.

Апелът им към стопаните на заразените животни е незабавно да се обърнат към ветеринарни специалисти. 

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина БайрамичОбщина БорноваОбщина Язмос

Последвайте ни в Facebook

Контакти
 

Адрес:   гр. Момчилград,ул. "26-ти декември" №12 

област Кърджали, п.к. 6800

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Кабинет на кмета

Телефон:  03631/ 6051 и 03631/ 7841 Факс:  03631/7849

Горещ телефон

Телефон:  03631/6527  Факс:  03631/7019