Спортистите на Момчилград

Спортистите на Момчилград

От Момчилград тръгва пътят на най-успешните спортисти, утвърдили се на европейска и световна сцена. Прохладният и чист въздух на Родопите е заредил със спортен дух и хъс за победа родени шампиони като Наим Сюлейманоглу, Халил Мутлу, Петър Стойчев и Даниела Гергелчева.
Спортът в Момчилград бележи своя разцвет в края на 90-те години на миналия век. Футболът, тенисът на маса и вдигането на тежести са сред най-популярните за местните хора. През тези години знаменити успехи на световната арена вече жънат легендарните щангисти Наим Сюлейманоглу и Халил Мутлу. Спортната зала в Момчилград се превръща във втори дом за младежи, амбицирани до краен предел за победи и слава. Сюлейманоглу е роден в село Птичар, а Мутлу – в село Постник. Двамата безспорно са считани за едни от най-великите спортисти за всички времена. Успехите им са повече от впечатляващи. Наим Сюлейманоглу е трикратен олимпийски шампион и седемкратен световен шампион. Подобрил е 46 пъти световни рекорди. Халил Мутлу печели три златни медала на Олимпийски игри, освен това е многократен световен и европейски шампион.
В Момчилград е роден и най-успешният български плувец Петър Стойчев. Носител е на 11 поредни световни купи по маратон. Бил е министър на физическото възпитание и спорта в служебния кабинет на премиера Марин Райков.
Тенисът на маса е спорт с традиции в Момчилград. Успехите на състезателите от този спорт продължават и до ден днешен. Даниела Гергелчева е европейски шампион по тенис на маса и една от най-добрите тенисистки в света в края на 80-те и началото на 90-те години на XX век.

Наим СЮЛЕЙМАНОГЛУ


Наим Сюлейманоглу или известен още като „Джобния Херкулес" e един от най-великите спортисти за всички времена. Той е трикратен олимпийски шампион по вдигане на тежести. Става седем пъти световен шампион и подобрява 46 пъти световни рекорди във вдигането на тежести. Роден е на 23 януари 1967 година в момчилградското село Птичар. Започва да тренира вдигане на тежести от ранна възраст, като през 1983 година за пръв път подобрява световен рекорд.
По време на Световната купа в Мелбърн през 1986 година Наим Сюлейманоглу успява да емигрира в Турция и става неин гражданин. Българското правителство не се опитва да попречи на участието му в Олимпиадата в Сеул през 1988 година и получава парична компенсация от 1 250 000 долара.
Наим Сюлейманоглу печели златни медали на Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 година. На Олимпиадата в Сидни през 2000 година прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, след което прекратява състезателната си кариера. Също така е два пъти световен и три пъти европейски шампион за България.

 

Халил МУТЛУ


Роденият в момчилградското село Постник на 14 юли 1973 година Халил Мутлу е трикратен олимпийски шампион, многократен световен и европейски шампион по вдигане на тежести. Счупил е над 25 световни рекорда. Голямата му мечта е да се окичи с четвърти златен медал от Олимпийски игри. За Халил Мутлу животът му е свързан с щангите.
"Като дете въобще не знаех какво означават щангите. Само знаех, че ако започна да спортувам, щях да отида да уча в Кърджали. Това стана през декември месец 1983 година. Месец след като започнах с щангите Наим Сюлейманоглу стана световен шампион за младежи. Запознахме се в Кърджали. В Турция винаги тренирахме заедно, една стая деляхме", спомня си легендарният щангист.
Той се състезава в продължение на шест години за българския национален отбор до 1987 година, след което занимава за Турция преди да се утвърди като икона в този спорт.

„ В България съм се родил, там са гробовете на дядо ми и баба ми. Там имам къща", казва още Халил Мутлу.

В момента живее в Анкара, Турция, отдаден на семейството си. Работи като вицепрезидент на турската федерация по вдигане на тежести.

 

Петър Стойчев


Най-успешният български плувец Петър Райчев Стойчев е роден е на 24 октомври 1976 г. в Момчилград. Носител е на световната купа по плувен маратон за 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 г.а - 11 поредни години. Световен шампион по плуване на 25 км в открити води през 2011 в Шанхай. През 2007 г. поставя световен рекорд по най-бързо преплуване на протока Ла Манш - за пръв път в историята под 7 часа - рекорд неподобрен до момента.
Плувецът е първият и единствен българин, поканен и приет в Международната зала на плувната слава (САЩ) - елитарен клуб на най-бележитите спортисти.
Петър Стойчев е почетен гражданин на аржентинския град Виедма. Кметът Хорхе Ферейра издава декрет (постановление), в който подробно описва успехите му: "...За нашия град Виедма е огромна чест присъствието на този забележителен плувец, чиито успехи са безпрецедентни в историята на неговия спорт..."
Петър Стойчев е избран за най-добър плувец в света в най-мащабното гласуване на сайта на Световната асоциация по плуване в открити води за 2009 г.
На 23 юли 2011 г. Петър Стойчев става световен шампион в плуването на 25 км в открити води на Световното първенство по плувни спортове в Шанхай. От стартиралите 33 плувци 16 се отказват и не завършват състезанието поради високата температура на водата (30,9 °C).
Петър Стойчев е 12-кратен победител на Охридския плувен маратон[4].
Плувецът е първият и единствен българин, поканен и приет в Международната зала на плувната слава (САЩ) - елитарен клуб на най-бележитите спортисти.

 

Даниела ГЕРГЕЛЧЕВА

daniela gergelcheva
Даниела Гергелчева е родена на 20 май 1964 година в Момчилград. Играе тенис на маса от 7-годишна. На 14 години става шампион по тенис на маса за девойки. Завършва Националната спортна академия. Европейски шампион по тенис на маса през 1990 г.
Има 11 шампионски титли на България. Една от най-добрите тенисистки в света в края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век. Участва на олимпийските игри в Сеул през1988 г. и в Барселона през 1992 г.
От 1989 г. се състезава за френския Монпелие, с който става 3 пъти шампион на Франция. Печели още 8 титли, вече като треньор. Удостоена със званието Почетен гражданин на Монпелие. Братовчедка на Здравко Желязков, по-известен като Здравко от дует "Ритон". Женена, има дъщеря - Инна.

job icon

МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев"

Тракийско светилище (Татул)

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина БайрамичОбщина БорноваОбщина Язмос

Последвайте ни в Facebook

Контакти
 

Адрес:   гр. Момчилград,ул. "26-ти декември" №12 

област Кърджали, п.к. 6800

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Кабинет на кмета

Телефон:  03631/ 6051 и 03631/ 7841 Факс:  03631/7849

Горещ телефон

Телефон:  03631/6527  Факс:  03631/7019