Филтър
 • До началото на зимата Момчилград с почистени шахти

  До началото на зимата е срокът, който си поставя Община Момчилград за почистване на близо 700 дъждоприемни шахти в общинския център. Това заяви на заседанието на местния парламент кметът Акиф Акиф.

  “Проучването ни сочи, че част от шахтите не са чистени от години и натрупаният боклук може да ни създаде доста неприятности. Надявам се до месец-два да бъдем готови с почистването на шахтите и да посрещнем спокойно зимата”, обясни градоначалникът. В почистването ще се включат групи от по четирима работници. “Чистенето ще бъде по график, като екипите вече са сформирани”, добави зам.-кметът инж. Севдалин Огнянов.

  Кметът Акиф Акиф отговори на питане на Нургюн Мехмед, общински съветник от НДЕ за асфалтиране и кърпеж на улици, разкопани по проекта за Водния цикъл.

  „Строителните работи по изграждането на Водния цикъл са пред цялостното си приключване. След като сме на 100% готови ще асфалтираме изцяло главната улица „Гюмюрджинска“, както и ще закърпим всички улици, които са се изровили“, отговори на питането кметът на Момчилград.

  Същевременно общинският съвет на днешното си заседание прие наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение. С това свое решение съветниците се надяват да се създадат условия за подобряване на инвестиционния климат и за разкриване на нови работни места.

  Ръководството на общината се ангажира с редица административни облекчения, които ще съкратят сроковете за обслужване, като по този начин ще улеснят по-нататъшното реализиране на инвестиционни намерения в Момчилград. Приетата наредба дава възможност на общинска администрация и лично на кмета Акиф Акиф правомощия да издава сертикифакт от клас „В”.

 • Център за настаняване от семеен тип ще приеме децата от социални домове в община Момчилград

  14 възпитаници на специализирани домове, лишени от родителска грижа, ще приеме Центърът за настаняване от семеен тип в Момчилград, обявиха днес на встъпителна конференция по проект на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, схема „Да не изоставим нито едно дете”. Стойността на проекта е 314 919 лева.
  За децата ще полага грижа квалифициран екип от 13 души – ръководител на центъра, пет детегледачки, две медицински сестри, двама възпитатели, хигиенист и помощен персонал. В Центъра са предвидени и места и за две деца от община Момчилград.
  Приключени са строителните дейности и цялостното оборудване на сградата. Това стана възможно по проект, реализиран по Програмата за развитие на селските райони на стойност 675 688лв.
  Директорът на дирекция „Социално подпомагане“ в Кърджали Нермин Мехмед поздрави община Момчилград, за това, че се включва в процеса на деинституционализация на децата от Домовете. След настаняването им ще се сблъскаме с проблемите на възпитанието и изграждането на тези деца. Много важно е отношението към тях. Смятам, че този процес в Момчилград ще върви успешно, добави Мехмед.
  Центърът ще започне работа в началото на 2015 година, обяви ръководителят на проекта Ваня Петрова. Началото на втория етап от изграждането му е поставено на 1 август 2014 г. В момента тече процедура по подборна персонала. След 3 октомври назначение на работа ще преминат обучение. Ще посетят и действащ Център, за да обменят опит с колегите си.
  Специалисти ще подготвят преместването на децата от Домовете в Центъра в Момчилград. Те ще работят в институциите, където са настанени бъдещите питомци на Центъра. През ноември и декември ще продължи подготовката на децата за извеждането им от Домовете, вероятно през декември ще бъдат настанени в Центъра и той ще заработи от началото на януари 2015 г. След откриването на Центъра в продължение на три дни момчилградчани ще имат възможност в Дните на отворени врати да се запознаят с дейността му, каза Петрова.
  Персоналът ще полага грижи за децата в рамките на 24 часа. Те ще посещават детски градини и учебни заведения в града, ще бъдат подпомагани от ресурсни учители, ще посещават Дневния център в града, ОДК, както и обществени мероприятия.
  Ефектът от работата на Центъра е да се подпомогне деинституционализацията на децата, да се създаде възможност да бъдат активни и сами да вземат решения за живото си, както и създаването на нови работни места в община Момчилград, каза Ваня Петрова. Децата ще са на различна възраст. Адаптирането им ще е трудно и за самите тях, и за персонала, добави тя.
  Интересът към работата в Центъра е голям, но трябва да се има предвид, че не става въпрос за работно място, а за отговорност, добави зам.-кметът Ерол Мехмед. Според него положително е това, че в града има Дневен център за деца с увреждания както и Център за обществена подкрепа, които ще оказват подкрепа при адаптирането на децата. Очакваме, че ще се справим със ситуацията, бе категоричен Ерол Мехмед.

 • Голяма част от Момчилград без вода до 14.00 часа, поради планов ремонт

  Изпълнителите на проекта за Водния цикъл на Момчилград съобщават, че поради планови ремонтни работи, днес - 25 септември, без вода ще остане голяма част на общинския център с изключение на кв. "Анна Маймункова" и района на ул. "Маказа" от МБАЛ "Д-р Сергей до кв. "Анна Маймункова". Водоподаването в засегнатите райони ще бъде спряно за периода от 09:00 до 14:00 часа.

  Извиняваме се за създаденото неудобство и благодарим за разбирането!

  Телефони за връзка:

  0888 608 668 – община Момчилград

  0885 557 580 – „Водоснабдяване и Канализация” ООД

 • Троен празник за община Момчилград в края на седмицата

  Село Пиявец трескаво се готви за традиционния Празник на планината на 27 и 28 септември (събота и неделя). За поредна година местни жители и гости от региона се събират на обща трапеза в подножието на най-високия връх в Източните Родопи – Стръмни рид/960 м/. Празникът се чества отблизо 300 години насам, известен още като „Даг байрамъ“. Всяка година организацията се поема от различни села – Пиявец, Кременец, Ралица.

  Предстоящият уикенд поднася троен празник за жителите на община Момчилград, тъй като селата Гургулица и Равен отбелязват традиционни есенни маета. На 27 септември/събота/ е маето в село Гургулица. Ден по-късно е вторият по големина в района есенен събор в махала Кедикчал. По време на маетата се извършват различни ритуали, благодарствени молитви, приготвя се курбан, организират се благотворителни акции. Традицията датира от векове. Ръководството на община Момчилград отново ще уважи всички празници.

  Сериозен интерес сред жителите на общината буди откриването на реставрираната дървена джамия в село Подкова/община Кирково/, чиято история датира отпреди 600 години. Известен още като Джамията на седемте моми, религиозният храм е уникално творение на старата архитектура. Откриването му ще се състои на 28 септември/неделя/ от 10.00 часа.

 • Временно е прекъснато водоподаването в общинския център

  На 24 септември, сряда, във връзка с изпълнението на проект „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ВиК мрежата и изграждане на ГПСОВ” град Момчилград временно ще бъде без вода в периода от 11:00 до 13.00 часа.

  Извиняваме се за създаденото неудобство и благодарим за разбирането!

  Телефони за връзка:

  0888 608 668 – община Момчилград

  0885 557 580 – „Водоснабдяване и Канализация” ООД

 • Община Момчилград получи грамота за принос в развитието на туризма

  Община Момчилград получи грамота за активен принос в развитието на историко-археологическия туризъм в България. Отличието бе връчено на ресорния зам.-кмет Ерол Мехмед от Председателя на Варненската туристическа камара Жельо Душев на тържествена церемония по време на VІІ-ия Черноморски туристически форум „Варна 2014”. Форумът се проведе от 18 до 20 септември в гранд хотел „Димят” в морската столица.  Тази година темата на събитието бе "Историко-археологически туризъм - наследство с перспектива”. Участваха общо 27 общини, 12 регионални исторически музея и 11 научни института. 

  Община Момчилград се представи със свой щанд, на който чрез туристически продукти на гостите бе представена магията на мегалитите, митовете и легендите в Родопите, както и бита на местните жители. Любителите на уникалната и завладяваща природа с впечатляващи гледки и природни феномени, речна мрежа и язовири се запознаха с различни маршрути под общото име "Палитра от живи картини и звуци" и "Пътешествие по вода".

  Присъствието ни на форума бе една от инициативите, посветени на Световния ден на туризма, който се отбелязва на 27 септември. Това е и продължение на активната ни работа след приключването на проекта „Източния свят на Родопа планина“,като по този начин осигуряваме устойчивост на вече оформената туристическа дестинация „Източни Родопи“, съобщи зам.-кметът Ерол Мехмед. 

  С помощта на европейския проект са разработени 12 туристически маршрута и 28 примерни туристически пакета, обединени в 3 специфични продукта. От общината очакват през идните години международния път през Маказа да окаже своето влияние за развитието на туризма в региона, разкривайки истинския потенциал на туристическа дестинация "Източни Родопи".

 • Започва прием на заявления по схемата de minimis за овце-майки

  От днес - 23 септември Държавен фонд „Земеделие” приема заявления за държавна помощ de minimis за изхранване на дребен рогат добитък – овце-майки.

  Общият бюджет по схемата е 4 650 000 лв. Помощта се отпуска заради тежката година за овцевъдите и кризата в сектор животновъдство. 

  Фермерите могат да подават заявления за помощта до 1 октомври 2014 г. Конкретният размер на ставките на единица животно ще бъде определен след обобщаване на информацията от подадените заявления.
  Размерът на помощта, която всеки отделен кандидат може да получи ще зависи и от спазване на лимита за помощи de minimis – до 15 000 евро на предприятие за период от три данъчни години.
   
  Необходимите документи които трябва да представат земеделските производители са:
  1. Зелено картонче за регистрация като земеделски производители по Наредба №3( регистрацията или пререгистрацията трябжа да е актуална за 2014)
  2. IBAN сметка BIC код на обслужвашата банка.
  3. Копие от личната карта на бенифициента.
 • Момчилград отбеляза Деня на Независимостта

  С тържествено издигане на българския флаг и ритуал по поднасяне на венци пред паметника-мемориал "Костница" в Момчилград бе отбелязан Денят на Независимостта на България. Тържествената програма уважиха кметът на Община Момчилград Акиф Акиф, зам.-кметовете Ерол Мехмед и инж. Мехмед Фахри, началникът на регионалния инспекторат по образованието Сашка Тръпкова, директорът на дирекция „Бюро по труда“ Гюлшен Ахмедова. Венци в знак на признателност бяха поднесени от името на общински институции, учреждения  и училища.

  В своето слово кметът изтъкна, че днес българският народ изпитва остра нужда от историческите традиции, идеалите и единството на праотците си. „Нека разберем, че предизвикателствата на съвремието можем да преодолеем единствено и само чрез диалог и повече разбирателство“, призова той.

  „Длъжни сме да признаем, че заветът на държавниците, които подготвиха акта на независимостта е свързан с повече воля да градим, да съхраняваме българската държавност, да я развиваме, живеейки в дух на толерантност, обогатявайки се с културата на европейските народи”, каза още в словото си кметът на Момчилград.

  Празничната програма продължи с изпълнения на момичетата от мажоретния състав към Обединен детски комплекс. В нея участие взеха още фолклорна група „Родопея“ към Професионална гимназия по туризъм и хранително-вкусова промишленост “Св. Св. Кирил и Методий. 

 • Поощряваме гражданите за "По-чист и по-красив Момчилград"

  Във връзка със зачестилите случаи и множество сигнали от страна на граждани за изхвърлени строителни отпадъци на нерегламентирани места, призоваваме гражданите, извършващи ремонти да не изхвърлят строителни отпадъци в кофите за битови отпадъци и/или на непредназначени за целта места.

  Уважаеми съграждани,

  Необходимо е единствено да подадете заявка за извозване на строителни отпадъци на телефоните: 0884356527 и 03631/65-27 с посочени адрес, име и телефон за обратна връзка, както и предпочитана дата и час за извозване.

  След заплащане на такса от 25 лв. на касата на община Момчилград, специализиран автомобил ще извози събраните от Вас отпадъци.

  Строителни отпадъци, чието количество се изразява в единични  чували с тегло до 50 кг. ще бъдат извозвани безплатно.

  Ако и Вашето желание е да превърнем Момчилград в по-красив, по-чист и по-приветлив град за живеене, моля изпращайте ни Вашите сигнали, придружени със снимков материал от момента на деянието, за нерегламентирано изхвърляне на битови, строителни и животински отпадъци на:

  1. Деловодството на Община Момчилград - ул. „26 декември" №12
  2. Електронните адреси: [email protected] и [email protected]
  3. Горещите телефони: 0884356527 и 03631/65-27

  За снимки, които запечатват злоупотреба или нарушение, от които да е видно кой е извършителят, ще бъде връчена награда от 50 лв. Водещите европейски страни са очевиден пример за самоконтрол на гражданите, който ограничава подобни нарушения и е предпоставка за по-уредена държава.

  На нарушителите ще бъдат съставяни първо предписания със срок от 24 часа за премахването и почистването, а при неизпълнение на това - ще бъдат налагани санкции според разпоредбите на Наредбата за опазване на обществения ред, общински и други имоти предназначени за общо ползване.

  Нека бъдем граждани, като ценим и пазим това, което се прави с много труд и средства, заделени от джоба на всички данъкоплатци.

  Общинска администрация – гр. Момчилград

 • Покана за сесия на общински съвет на 26 септември

  П О К А Н А   №8

  19.  09.  2014 г.

   

              На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

  СВИКВАМ:

   

           На  26. 09. 2014 г. /петък/ от 10. 00 часа в залата на КНСБ, находяща се на ул. „26-ти  декември” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния   проекто

                 

  ДНЕВЕН РЕД:

                

  1. Отчет на Общински съвет – Момчилград за първото полугодие на 2014 г.

  2. Отчет за изпълнение на решенията на ОбС – Момчилград, приети през първото полугодие на 2014 г.

  3. Отчет за командировъчните на кмета на община Момчилград  и председателя на общинския съвет.

  4. Годишен доклад за дейността по вътрешен одит на община Момчилград за периода януари – август 2014 г.

  5. Информация по чл. 125 от Закона за публичните финанси за второто тримесечие на 2014 г.

              6. Определяне на броя на групите и броя на децата и учениците в групите на    детските градини и обслужващите звена на територията на община   Момчилград за учебната 2014/2015 г.

  7. Продажба на земя –частна общинска собственост на собственика на законно построена върху нея сграда /Мустафа Хаджисаид – с. Багрянка/.

  8. Определяне маломерните имоти от общински поземлен фонд по землища на територията на община Момчилград.

  9.Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти  общинска собственост в община Момчилград

  10.Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2014 г.  вземане на решение за разпореждане с имоти по §4 от ЗСПЗЗ и одобряване на пазарните им оценки

  11. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост в община Момчилград през 2014 г., вземане решение за продажба и одобряване на пазарни оценки.

  12. Разпореждане със земеделски земи, включени в Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти  общинска собственост в община Момчилград през 2014 г. и одобряване на пазарните оценки.

  13. Разрешение за изготвяне на ПУП-ПЗ за имот 000690 в землище на с. Загорско с ЕКАТТЕ 30154 в местността „Явл. 7772”представляващ поземлен имот с начин на ползване „машинна станция и селскостопански склад”, собственост на Славчо Димитров, във връзка с изработване на ПУП  извън границите на урбанизираната територия и определяне конкретното предназначение за „жилищно застрояване и складова база” и „овцеферма”. 

  14. Даване на предварително съгласие за прокарване на ел. трасе, канализация и водопровод до имот №008014 в землище Соколино през имоти общинска собственост на Северин Миленов за инвестиционни намерения.

  15. Даване съгласие за отпадане предвиждането на околовръстен път от ПУП - гр. Момчилград и допускане изработването на изменение на ПУП - ПР за тази част от плана на града, обхващащ пътя от о.т. 430 по ул. „Гюмюрджинска” до ЕВН, преминаващ през о.т. 35, о.т. 679, о.т. 335, до о.т. 226 на ул. „Тракия” – пътя за Крумовград до ВиК по ПУП на гр. Момчилград.

  16. Приемане на Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение в община Момчилград и издаване на сертификати клас В.

  17. Други.

  18. Питания.

  С уважение,

  инж. Сунай Хасан

  Председател на ОбС 

   

   

   

  ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

  НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

   

  23. 09. 2014 г. – Вторник

  13. 30 часа по т. 2, 8, 9, 10, 12, 13, 14 и т. 16

  от Проекто - дневния ред

  1.ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

  15. 00 часа по т. 2, 16 от Проекто - дневния ред

  2.ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето

  16. 00 часа по т.2, 7, 11, 13, 15  и т. 16

   от Проекто - дневния ред

  3.ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

                                                            24. 03. 2014 г. – Сряда

  16. 00 часа по т. 2, 16 от Проекто - дневния ред

  1.ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

  16. 30 часа по т. 1, 2  и  т. 16  Проекто - дневния ред

  2.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

   

     25. 03. 2014 г. - Четвъртък

  14. 30 часа по  т. 2, 6  и т. 16 от Проекто - дневния ред

  1.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности,  вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

  16. 00 ч. по  т. 2, 3, 4, 5, 7, 10, 11, 12 и т. 16

  от Проекто – дневния ред

  2.ПК по Бюджет, финанси и икономика

   

   

  Забележка:Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

 • „Зелена линейка“ преглежда безплатно в Груево, Звездел и Нановица

  Специалисти от МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“ ще извършват безплатни профилактични прегледи в микрорайоните Груево, Звездел и Нановица. Инициативата е съвместна на община Момчилград и здравното заведение под мотото „Зелена линейка“ и ще се проведе през последната седмица на септември. В здравните служби на селата Груево, Звездел и Нановица ще бъдат разположени екипи от медицински специалисти, които ще преглеждат безплатно жителите, живеещи в труднодостъпни села. Целта на консултациите е ранна диагностика и профилактика на болести и проблеми.  Ще се дават препоръки за лечение, изследвания и допълнителни консултации, когато това се налага.

  Стремежът ни е да обхванем възможно най-голям брой жители. Затова ще бъдем в постоянен диалог с кметовете на населени места, съобщиха от ръководството на общинската болница.

  График:

  14.00 часа на 24.09.2014 / сряда / - Нановица

  14.00 часа на 25.09.2014 / четвъртък / - Груево

  14.00 часа на 26.09.2014 / петък / - Звездел

 • Отбелязваме 106 години Независимост на България

  Община Mомчилград кани всички жители и гости на града на тържествена церемония по повод 106 години от провъзгласяването на независимостта на България. Честването ще се проведе на 22 септември 2014г. от 10:30ч. Момчилградчани ще отбележат националния празник с тържествeно издигане на националния флаг и поднасяне на венци пред паметника-мемориал „Костница". По традиция фолклорни формации от града ще извият празнично хоро.

 • Изграждат пътната връзка на Момчилград с трасето за Маказа

  Кметът на община Момчилград Акиф Акиф и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ д-р Лозана Василева подписаха договор за изпълнението на проекта „Пътна връзка на Момчилград - Кърджали – Подкова" по Програмата за развитие на селските райони.

  Реализирането му е от съществено значение за развитието на бизнеса и туризма в региона. Той ще осигури по-пряка пътна връзка между населените места от общините Момчилград и Крумовград с шосето Кърджали – Подкова, част от Трансевропейската транспортна мрежа – коридор №9. След изграждането на новото трасе разстоянието за пътуващите през Момчилград и Крумовград до ГКПП „Маказа” ще бъде скъсено с над 10 км. В момента пътната връзка между двете общини и граничния пункт с Гърция се осъществява през спирка „Джебел”. 

  Новата пътна връзка ще бъде изградена от кръговото движение на входа на Момчилград и ще се свърже към международния път с премостване на река Върбица към село Градинка. Пътното платно ще е с ширина 7 м, като ще има тротоар от едната страна за движение на пешеходци. Мостът над река Върбица ще е с дължина 168 м и ширина – 11.50 м. С триклонно пътно кръстовище ще се свързва с международното шосе. Ще бъде ремонтиран и надлезът над жп линията.

  „Очакваме изграждането на пътната връзка да даде сериозен тласък за икономическо оживление, а оттам и да повиши жизнения стандарт на момчилградчани”, заяви кметът Акиф Акиф. Той изрази надежда, че новото трасе ще спомогне и за развитието на съседните общини.  

  Градоначалникът извести, че първите стъпки за осъществяването на проекта са направени още на третия ден от встъпването му в длъжност. „Тогава проведохме първите разговори с регионалното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура”, за да реализираме един от приоритетните проекти на община Момчилград”, отбеляза Акиф Акиф.

  Първата копка по изграждането на пътната връзка ще бъде направена в началото на следващия месец. 

 • Поради авария Момчилград ще бъде без вода до 12 часа

  От ВиК-Кърджали съобщиха, че поради възникнала авария на ул. "Първи май" без вода ще останат абонатите на водното дружество в Момчилград. Авариен екип работи по отстраняване на проблема.

  Общинският център ще бъде без вода в периода от 10:00 до 12.00 часа, уточняват от дружеството.

 • Практически препоръки по пътна безопасност през учебната година

  Началото на учебната година е изпълнено с настроение, тържественост и еуфория. Много деца за първи път прекрачват прага на училището, други се завръщат в класните стаи след лятната ваканция, на трети предстои за последна година да посрещнат 15 септември в училищния двор като ученици. 

  ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ОБАЧЕ, някои деца никога повече няма да чуят отново училищния звънец, защото са станали жертва на тежка катастрофа на пътя.

  За да бъде подобрена безопасността и сигурността на децата на пътя, Национална пътна полиция препоръчва:

  Ако сте ученик
  Не забравяйте, че най-важно за вас е да се научите да се пазите сами на пътя. Там вие сте уязвими особено ако сте сами и не можете да потърсите помощ от възрастен.

  Затова, заради Своята сигурност, приемете следните съвети:

  Ако ходите сами на училище
  Преди началото на учебната година си припомнете заедно със своите родители най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.
  Припомнете си основните правила за движение като пешеходци. Не забравяйте, че заради личната си безопасност винаги трябва:
  да пресичате при зелена светлина на светофара;
  да се движите по тротоара и да използвате изградените подлези и надлези за пешеходци;
  да вървите по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.
  Използвайте светлоотразителни жилетки или елементи, които може да закрепите за облеклото или ученическата си раница.
  Ако закъснявате за училище, не приемайте това за повод да нарушавате правилата за движение на пътя. Така лесно може да станете жертва на катастрофа.
  Ако кръстовището е оживено, пресечете с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
  Обсъдете с родителите си кои са хората, към които може и трябва да се обърнете за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Запаметете в телефона си номерата им.

  Ако се придвижвате до училище с велосипед
  Преди началото на учебната година заедно с родителите си прегледайте техническата изправност на колелото.
  Припомнете си заедно най-безопасния маршрут от дома до училище и обратно.
  Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите. Не забравяйте, че:
  велосипедът е пътно превозно средство, а
  велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;
  до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по троатара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;
  когато са навършили 12 години, велосипедистите трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;
  за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.
  Обсъждайте с родителите и с приятелите си актуални събития, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.
  Винаги носете светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
  Ако закъснявате за училище, не приемайте това за повод да преминете при червен сигнал на светофара. Така лесно може да станете причина за катастрофа и да пострадате в нея.
  Помнете, че при пътен инцидент винаги може да позвъните на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или да направите това сами.

  Ако сте родител
  Не забравяйте, че най-важна за вас е безопасността на вашето дете. На пътя детето Ви е уязвимо, ако остане само, без наблюдение и контрол от възрастен.

  Затова, заради Неговата сигурност, приемете следните съвети:

  Ако детето ви е първокласник
  Преди началото на учебната година изберете най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.
  Преминете неколкократно по маршрута заедно с бъдещия ученик.
  Завършете прехода с тест запомнен ли е пътят.
  В началото и в края на учебния ден се погрижете лично или чрез друг възрастен роднина или близък да изпратите и посрещнете дето си до/от училищния вход.
  Винаги разговаряйте за правилата за безопасно движение като пешеходци или като пътници в семейния автомобил.
  Винаги бъдете за пример и не правете компромиси на пешеходната пътека, когато светофарът свети червено.
  При възможност закупете светлоотразителни жилетки или елементи, които се закрепват за облеклото или ученическата раница.
  Предварително уточнете към кого може и трябва да се обърне за помощ, ако вие не сте наблизо. Запаметете в телефона на детето си номерата на хората, на които може да се довери.

  Ако вие возите детето си до училище
  Превантивно проверете изправността на обезопасителните системи за деца, които използват в своя автомобил.
  Използвайте обезопасителни системи за деца дори училището да е близо до дома ви и да ви се струва, че няма нужда от това. Инцидентите се случват за части от секундата, което може да коства живота или здравето на собственото ви дете.
  Докато пътувате, коментирайте поведението на останалите участници в движението. Бъдете за пример и не допускайте компромиси, нарушавайки правилата на пътя.

  Ако детето ви ходи самò до училище
  Преди началото на учебната година си припомнете заедно най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.
  Припомнете си заедно основните правила за движение като пешеходци:
  Настоявайте детето ви винаги да пресича при зелена светлина на светофара.
  Насърчете го винаги да се движи по тротоара и да използва изградените подлези и надлези за пешеходци.
  Обърнете внимание, че при движение по банкета пешеходецът трябва да е отляво, срещу автомобилното движение.
  Настоявайте убедително, че дори да закъснява за училище, детето трябва да спазва правилата на пътя. Ако направи компромис, може да се окаже жертва на катастрофа.
  Препоръчайте на детето си, ако кръстовището е оживено, да пресече с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
  Обсъждайте актуални събития, свързани с пътни инциденти и последиците от тях.
  При възможност закупете светлоотразителни жилетки или елементи, които се закрепват за облеклото или ученическата раница.
  Актуализирайте списъка на хората, към които може и трябва да се обърне за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Предложете на детето да запамети в телефона си номерата на хората, на които може да се довери.

  Ако детето ви се придвижва до училище с велосипед
  Преди началото на учебната година заедно прегледайте техническата изправност на колелото.
  Припомнете си заедно най-безопасния маршрут от дома до училище и обратно.
  Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите, като припомните, че:
  велосипедът е пътно превозно средство, а
  велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;
  до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по троатара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;
  когато са навършили 12 години, децата трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;
  за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.
  Обсъждайте актуални събития, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.
  Настоявайте детето ви винаги да носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
  Напомняйте на децата си, че при пътен инцидент винаги може да позвънят на вас, за да подадете сигнал в полицията на телефон 112, или да направят това сами.

  Ако сте водач
  Не забравяйте, че децата са уязвими на пътя. Те тепърва се учат да се пазят сами.

  Затова, заради Тяхната сигурност, приемете следните съвети:

  Ако се движите в близост до детско или учебно заведение
  Винаги спазвайте ограниченията на скоростта. Те са въведени, за да предпазят както децата, така и вас от попадане в пътен инцидент.
  Винаги бъдете в готовност да спрете. Обикновено децата се движат на групи, но често някое от тях е изостанало и бърза да настигне другите. В този момент то забравя, че е на пътя и че там има други правила.
  Винаги помнете, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.
  Никога не спирайте върху пешеходната пътека. Това може да провокира децата да потърсят друго място за пресичане на пътното платно и да попаднат в риск от пътен инцидент.

  Ако преминавате покрай спирки на масовия градски транспорт в близост до учебно заведение
  Винаги се движете със скорост под максимално разрешената. Често децата се движат към или стоят на спирките на групи и разговарят, без да забелязват, че са слезли от тротоара и са опасно близо до автомобилния поток.
  Винаги бъдете в готовност да спрете. Нерядко децата променят решението си в последния момент и изненадващо сменят посоката си на движение, тичайки. В тези ситуации те не помнят правилата за безопасно поведение.
  Винаги давайте предимство на децата, които пресичат пътното платно на пешеходна пътека. Ако зад вас се движи друг автомобил, подайте разбираем за водача му знак, че също трабвя да спре и да изчака преминаването на детето.
  Винаги бъдете толерантни към деца-велосипедисти. Никога не забравяйте, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да укажат това с ръка.
  Винаги помнете, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.
  Ако забележите неправилно или рисково поведение, спрете и обяснете до какви последици може да доведе то.
  Напомняйте на децата си, че при пътен инцидент винаги може да позвънят на вас, за да подадете сигнал в полицията на телефон 112, или да направят това сами.

  Национална пътна полиция
  2014 г.

 • „Маказа“ облекчава движението в Момчилград след цялостно асфалтиране

  Успешно приключи цялостното асфалтиране на главната улица „Маказа“/1,535 км/, в която бе извършена подмяна на водопровод и канализация, по проекта за Водния цикъл. Ремонтът стана факт благодарение на спечелен проект за рехабилитация на улици в общинския център, като средствата бяха отпуснати по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”.

  Както е известно, проектът за Водния цикъл по Оперативна програма „Околна среда”, за чието изпълнение община Момчилград получи финансиране за изграждане на пречиствателна станция с воден колектор и реконструкция на ВиК мрежата, включва асфалтиране единствено на местата, където е поставен нов водопровод и канализация. Община Момчилград намери решение в новата инвестиционна програма на Правителството чрез кандидатстване с проект за рехабилитация на улици, които обслужват основни жилищни квартали.

  „Над 90 на сто е изпълнението на строително–монтажните дейности по изграждането на водопроводната и канализационна мрежа. Вече изцяло е изградена градската пречиствателна станция, като успешно са проведени първите проби“, съобщи зам.-кметът инж. Севдалин Огнянов, който е ръководител на проекта за Водния цикъл. По думите му, усилената работа по строително-монтажни дейности амбицират ръководния екип, че проектът ще бъде завършен предсрочно.

  „След реконструкцията и изграждането на нова водоснабдителна и канализационна мрежа, ще решим проблемите на общината за 50 години напред“, е категоричен кметът Акиф Акиф.

  До края на годината предстои цялостно асфалтиране на най-дългата улица в Момчилград – ул. Гюмюрджинска/1,820 км/, както и на улиците „Пирин“/срещу стадион „Родопи“/, „Кокиче“/в района на градския часовник/, „Черно море“ и „Пазарска“.

 • Две подвижни урни за хората с увреждания в Момчилград

  Политическите сили в Момчилград единодушно се разбраха за броя на своите представители в две новосформирани подвижни урни. Преговорите бяха водени от зам.-кмета инж. Мехмед Фахри и секретаря на Общината Джейлан Сюлейман.

  По заповед на кмета Акиф Акиф подвижните секционни избирателни секции ще бъдат достъпни за хората с увреждания в изборния ден, съответно в общинския център и близките села, както и в микрорайоните Звездел, Нановица и Равен. Разкрити са след подадени заявления от страна на хора с трайни увреждания до кмета на общината.

  На предсрочните парламентарни избори на 5 октомври за изборния процес са ангажирани 427 души, които ще отговарят за 55 избирателни секции, от тях 12 в общинския център и 43 в останалите населени места.

 • 130 първокласници получиха комплект ученически пособия от община Момчилград

  Всички 130 първокласници получиха комплект с необходими ученически пособия в първия учебен ден, подготвени от община Момчилград. Общо 1355 ученици прекрачиха прага на девет учебни заведения, от които шест общински училища, две професионални гимназии и едно духовно училище.

  Кметът Акиф Акиф удари първия учебен звънец в СОУ „ Н. Й. Вапцаров“ и посрещна първокласниците в класните им стаи. Той поздрави ученици, преподаватели и родители, пожелавайки им успехи през новата учебна година.

  „Днес най-много се вълнуват първокласниците, които за първи път прекрачват училищния праг. От вас зависи какво тесто ще бъде замесено в това училище и какви ще са бъдещите граждани на България“, обърна се той към преподавателите. „Бъдете сигурни, че ако сме заедно и задружно, ще успеем да подобрим образованието и в община Момчилград, и в България. Нека разберем, че по-добър стандарт на живот и повече работни места се постигат единствено ако има образована нация“, отбеляза в словото си Акиф Акиф.

  По-късно градоначалникът посети духовното училище в Момнчилград, където 130 ученици, разпределени  в 8 паралелки от 9 до 12 клас, започват редовните си занятия.

  Секретарят на Общината Джейлан Сюлейман присъства на откриването на учебната година в ОУ „Д-р Петър Берон”. Там ученици, родители и преподаватели прекрачиха школския праг с кутия за дарения. Както е известно, училището се присъедини към инициативата „Дари надежда вместо цветя” в помощ на районите, пострадали от наводненията. С парите от неподарените цветя ще бъде ремонтирана учебната сграда, друга част от средствата ще бъдат дарени за пострадалите от наводнението. Заместник-кметът Ерол Мехмед удари първия звънец заедно с учениците от ОУ „Н. Й. Вапцаров” в село Звездел. 

 • Кметът Акиф Акиф посети събора в Казер баба текке

  Кметът на община Момчилград Акиф Акиф посети маето в местността Казер баба текке край село Биволяне. Религиозният комплекс посрещна гости от страната и чужбина на традиционния събор. Събитието бе част от 11-те есенни маета, които се провеждат ежегодно през септември и октомври на територията на община Момчилград.

  Акиф Акиф се срещна с местните жители, включи се в благотворителния търг и закупи продукти от местните производители. Заедно с него бяха заместниците му Ерол Мехмед и инж. Мехмед Фахри, както и секретарят на общината Джейлан Сюлейман. 

 • ОУ "Д-р Петър Берон" се включи в кампанията "Дари надежда вместо цвете"

  Учители от ОУ "Д-р Петър Берон" се обединиха около инициативата „Дари надежда вместо цветя" в помощ на районите, пострадали от наводненията. Призивът е поставен в сайта на школото, наред до официалната информация за откриването на учебната година. 

  Както е известно, десетки училища от цялата страна вече заявиха желание да изпратят в бедстващите райони средствата, които ще се съберат в първия учебен ден от неподарените цветя. Освен за щетите по учебната сграда, даренията ще бъдат разпределени за пострадалите от наводнението около ученици и педагози.

  "Ние, учителите от ОУ "Д-р П. Берон" - гр. Момчилград, се присъединяваме към инициативата на нашите колеги от гр. Шумен и призоваваме вместо да подаряват цветя на учителите за първия учебен ден, родителите и учениците да даряват средства за бедстващите семейства в страната. За целта на входа на училището ще бъде поставена кутия. Събраните средства ще се преведат в помощ на пострадалите от наводненията", съобщиха от ръководството на школото. 

 • 70 лица от община Момчилград ще получават безплатно храна

  От 1 октомври в Момчилград отново отваря врати обществената трапезария, в която в продължение на година се предлагаше храна на социално слаби граждани. Трапезарията е разположена в сградата на ресторант „България“ на ул. „Гюмюрджинска” № 56. Осъществяването на услугата е свързано с предоставянето на безплатен обяд, включващ супа, основно ястие и хляб за самотно живеещи лица, както и семейства, получаващи минимални доходи. Поднасянето на храната ще се извършва и в домашни условия, ако по здравословни причини гражданите, които се обслужват нямат възможност да посещават трапезарията.

  Молби за включване в трапезарията могат да се подават от 15 до 26 септември  в сградата на Домашен социален патронаж, който се намира срещу информационния център на общината.

  Проектът "Подадена ръка" бе спечелен от община Момчилград в началото на месец юли 2013г. чрез фонд „Социална закрила” на Министерството на труда и социалната политика.

  Социалната трапезария ще работи до края на месец декември 2014г. Предвижда се да бъдат обслужени 70 потребители в продължение на 3 месеца.

  За повече информация, моля обадете се на тел. 03631/78-59, 88-19 и/или посетете страницата на www.momchilgrad.bg

 • Община Момчилград стартира реализирането на проект „Подадена ръка”

  О Б Я В А

  ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА СОЦИАЛНАТА УСЛУГА ОБЩЕСТВЕНА ТРАПЕЗАРИЯ ПО ПРОЕКТ „ПОДАДЕНА РЪКА” ПО РЕДА НА ЧЛ.27, Т. 3 ОТ ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ

   

  ПРОЕКТЪТ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МТСП, ЧРЕЗ ФОНД „СОЦИАЛНА ЗАКРИЛА”

   

  От 01.10.2014г. Община Момчилград стартира реализирането на проект „Подадена ръка”, който е насочен към предоставяне на социалната услуга „Обществена трапезария”.

          Чрез социалната услуги „Обществена трапезария” се задоволяват потребностите от храна на хора, които не могат да си я осигурят сами.

  Могат да кандидатстват лица, които попадат в една от следните групи:

  -         Лица и семейства на месечно социално подпомагане по реда на чл.9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане;

  -         Самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност, наследствени пенсии, пенсии не свързани с трудова дейност);

  -         Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях;

  -         Скитащи и бездомни деца и лица.

         Социалната услуга „Обществена трапезария” ще се реализира в сградата на ресторант България ЕТ „Сезер – 91 – Осман Юсуф” – гр. Момчилград, ул. „Гюмюрджинска” № 56 и ще стартира  на 01.10.2014 г.

          Социалната услуга „Обществена трапезария” ще обхване 70 птребителя за периода от 01.10.2014 г. до 31.12.2014 г.

          Лицата отговарящи на горепосочените условия могат да подадат Заявления – декларации по образец /Приложение №4/ до Кмета на Община Момчилград от 15.09.2014г. до 26.09.2014г. в сградата на Домашен социален патронаж (срещу информационния център на общината)

          За повече информация:

          тел. 03631/78-59, 88-19 – Община Момчилград 

 • Магазините в Момчилград могат да предават безплатно отпадъци от хартия

  Търговските обекти на територията на град Момчилград могат да събират и предават безплатно опаковъчна хартия (кашони) или други обемисти отпадъци, заемащи пространство в контейнерите за отпадъци. Новата услуга ще се извършва всеки работен ден от седмицата до 08.00 часа по съгласуван с община Момчилград график. Събирането на отпадъците ще става със специализиран камион.

  От общинска администрация приканват нагънатите и завързани с връзка кашони да се прибират и се съхраняват в търговските обекти.

  За допълнителна информация, моля обадете се на телефон 0887/322809.

  Надяваме се на Вашата съпричастност, за да направим Момчилград по-чист и привлекателен! 

 • Инж. Алие Ибрахим празнува 50-годишен юбилей

  Директор на Дирекция „Устройство на територията, кадастър и регулация“ в община Момчилград инж. Алие Ибрахим празнува днес 50-годишен юбилей. Колегите й от общинска администрация поздравиха рожденичката с пожелания за много здраве, сили, професионални и лични успехи.

  „Ключът за високите резултати на администрацията е екипната работа, която успяхме да изградим през годините“, отбеляза инж. Ибрахим. Тя изказа благодарност за постигнатото добро взаимодействие между служителите на различните отдели в общинска администрация.

  Инж. Алие Ибрахим е общински съветник в Кърджали, зам.-председател на Постоянната комисия по Екология и европейски проекти.

 • Всички училища и детски градини готови за първия учебен ден

  Всички училища в община Момчилград са готови за откриването на учебната година на 15 септември. Това стана ясно на среща между ръководството на община Момчилград и директорите на учебните и детските заведения на територията на общината. На срещата присъстваха кметът Акиф Акиф, зам.-кметът по образование Ерол Мехмед, секретарят на общината Джейлан Сюлейман и началникът на отдел „Хуманитарни дейности“ Мюзейда Пашаллъ. Сградният фонд на всички учебни сгради е в много добро състояние след извършените през летните месеци освежителни ремонти. Всички учебни заведения и детски градини са обезпечени с гориво за началото на отоплителния сезон. 

  Кметът Акиф Акиф призова директорите да създадат организация за окосяване и почистване на тревните площи около училищата. „Нека всички заедно – общинска администрация, училищни настоятелства, ученици и техни родители да придадем приветлив и чист вид на училищата за предстоящата учебна година”, заяви той.

  Зам.-кметът Ерол Мехмед уточни, че с решение на местния парламент е въведено райониране за приема на деца в детските градини. От настоящата учебна година районирането става водещ критерий при класиране за прием в детските градини и обединени детски заведения.

  През миналите години основен проблем за родителите бе това, че не ползваха предимство, за да запишат децата си в най-близкото детско заведение. Целта на администрацията е приемът да бъде съобразен с разположението на детските градини по Административни бюра. „Новостите в критериите при класиране за прием ще дадат предимство на родителите при избора на детска градина близо до дома им“, обясни Мехмед.

  Кметът Акиф Акиф съобщи, че ще бъде организирана нова работна среща, на която освен представители на администрацията и учебните заведения участие ще вземат ученици, родители и граждани. На нея ще бъдат дискутирани най-належащите проблеми в образователната система и мерките, които могат да бъдат взети за достъпно и качествено образование.

  И през тази учебна година местните училища и детски градини ще получават средства по схемата „Училищен плод”, по която ученици и деца се учат на здравословно хранене.

  „През последните две учебни години видяхме предимствата от снабдяването на детските градини и училищата със свежи плодове и зеленчуци. Надяваме се в схемата да бъдат обхванати всички детски и учебни заведения на територията на общината“, посочи Мюзейда Пашаллъ. 

 • Момчилградчани отбелязаха Деня на Съединението

  Десетки момчилградчани с минута мълчание и поднасяне на цветя и венци почетоха днес Съединението на Княжество България с Източна Румелия пред Паметника-костница в центъра на града. Цветя и венци бяха поднесени от името на община Момчилград, след което кметът Акиф Акиф издигна националния трибагреник преди да прозвучи химнът на България. 

  На тържествената церемония присъстваха Ердинч Хайрула, народен представител в 42-то Народно събрание, председателят на местния парламент инж. Сунай Хасан, шефът на РИО-Кърджали Сашка Тръпкова, Юмер Юсеин, директор на Инспекция по труда, общински служители, както и граждани.                

 • Още 14 безработни в Момчилград започнаха работа като лични асистенти

  Към началото на септември 14 безработни от община Момчилград са назначени като лични асистенти по проект „Подкрепа за достоен живот” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Така целевата група на услугата „Личен асистент” е увеличена на 57 души, които обслужват 57 потребители. Срокът на проекта пък е удължен до 31 декември 2014г. 
  Потребители на услугата са хора с трайни увреждания, в т.ч. и деца, нуждаещи се от постоянна грижа. Услугата се предоставя по 4 и по 6 часа дневно в работните дни на седмицата. Община Момчилград работи по проекта "Подкрепа за достоен живот" от две години насам след поетапно удължаване на сроковете му. Предлаганата социална услуга е превенция на риска от настаняване в специализирани институции. Тя обаче се фокусира и върху преодоляването на социалната изолация на семейства, в които има лица с тежки увреждания, чрез създаване на възможности лицето с трайни увреждания само (или чрез своя законен представител), да получи право на индивидуален бюджет за ползване на услугата, като избере своя личен асистент и определи как социалната услуга да бъде организирана във времето.
  Услугата „Личен асистент“ е от изключително важно значение както за потребителите, така и за асистентите, тъй като обхваща лица в тежко здравословно състояние, за които се грижат предимно техни роднини или близки. Откакто стартира проектът са наети повече от 100 безработни лица, регистрирани в дирекция "Бюро по труда", отбеляза Ваня Петрова, експерт в сферата на социалните дейности към община Момчилград.
 • Сдружението на момчилградчаните в Бурса дари родилно легло на болницата

  Сдружението на момчилградчаните в гр. Бурса, Р Турция дари на Многопрофилната болница „Д-р Сергей Ростовцев“ в Момчилград многофункционално родилно легло за АГ отделението. Обединени от общата идея да превърнат здравното заведение в едно от най-предпочитаните места за лечение в региона, община Момчилград и Сдружението на момчилградчаните с общи усилия обновяват изцяло родилното отделение. Ремонтът трябва да приключи до броени месеци. Всички болнични стаи ще бъдат освежени и ще разполагат със собствени санитарни възли. Модернизирането на болницата се осъществява със средства от благотворителни кампании и инициативи на местната власт.

  МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“ вече има модерен облик след подмяна на старата дограма и топлоизолация на сградата по проект на община Момчилград за подобряване на енергийната ефективност, финансиран от Националния доверителен екофонд. От месец насам здравното заведение разполага и с ново отделение за долекуване и продължително лечение. Родилното отделение пък става предпочитано за все повече жени и от съседни общини като Джебел, Кирково, включително от Смолян и Златоград. Служителите от АГ отделението отчитат ръст на раждаемостта спрямо предходните години. Въпреки ремонта, обхванал всички части на лечебното заведение, тази година броят на новородените бебета се запазва.

  Ръководството на община Момчилград и екипът на болницата изразяват благодарности на Сдружението на момчилградчаните и неговия председател Хасан Йозтюрк за оказаната помощ и подкрепа. „Момчилградчаните в Бурса се надяваме роднините и близките ни да бъдат лекувани качествено с помощта на съвременни апаратури и при най-добрите условия“, заявява Йозтюрк. Той благодари на Шереф Йолдаш, един от многото доброволци, откликнали на благотворителните кампании в Бурса за модерна болница в Момчилград.

  Същевременно болницата е в трескаво очакване на нова съвременна апаратура за по-качествено здравно обслужване на пациентите си. Кметът Акиф Акиф извести, че до края на годината побратимената с Момчилград Голяма община Бурса ще осигури най-необходимите придобивки за отделенията. Той благодари на кмета Реджеп Алтепе за съвместната им работа и добрите отношения между двете побратимени общини.

 • Набират се предложения за съдебни заседатели в Момчилград

  Местният парламент обявява процедура за подбор на кандидати за съдебни заседатели за Районен съд-Момчилград. Подборът е за 10 души с 5-годишен мандат от 2015 до 2019 година. Кандидатите трябва да бъдат български граждани на възраст между 21 и 65 години, неосъждани и с добро име в обществото. 

  Документите се подават на адрес: гр. Момчилград, ул. "26-ти декември" №12, тел. 03631/78-56. Списъкът с предложенията ще бъде внесен на заседание на Общинския съвет, което ще се проведе през септември.

 • Община Момчилград взе участие на кръгла маса „Финансови рискове при управление на евросредствата – първите 7”

  Заместник-кметът на община Момчилград инж. Севдалин Огнянов взе участие в кръгла маса „Финансови рискове при управление на евросредствата – първите 7“, посветена на финансовите рискове при управление на европейските средства. По време на дискусиите беше отчетено, че през новия програмен период водещо ще бъде ориентираното към резултати управление на средствата от ЕС. Финансовите корекции продължават да бъдат разглеждани като инструмент на ЕК и държавите-членки за коригиране управлението на тези средства. Опитът с финансовите корекции през изминалия програмен период 2007-2013 г. налага извода, че непрекъснато трябва да се полагат усилия за подобряване на управлението на средствата от ЕС, отчитайки размера и честотата на тяхното прилагане на различните контролни нива на системата.

  "Смятам, че днешната среща беше изключително полезна както за представителите на общините, така и за управляващите органи на оперативните програми. Целта ни през следващия програмен период ще бъде да постигнем още по-добро управление и контрол на работата с европейски средства", заяви зам.-кметът инж. Севдалин Огнянов. 

  Работната среща се проведе в Министерски съвет по покана на вицепремиера по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова.

   

 • Посланикът на Гърция се срещна с кмета на Момчилград

  Посланикът на Република Гърция у нас Н. Пр. Димостенис Стоидис посети днес Община Момчилград. На срещата с кмета Акиф Акиф бяха обсъдени възможностите за инвестиции в региона след отварянето на ГКПП "Маказа – Нимфея".

  „Надявам се и с изграждането на междусистемната газова връзка България - Гърция, в област Кърджали да се осъществят гръцки инвестиции“, изрази надежда дипломатът.

  Н. Пр. Димостенис Стоидис посочи, че след отварянето на прохода Маказа темповете на развитие на икономически отношения между България и Гърция значително са се увеличили. На срещата бяха обсъдени вариантите за облекчаване на натоварения трафик в района на Момчилград.

  „Туризмът е един от приоритетите на всички общини в област Кърджали. Нашите очаквания са новото трасе да допринесе за изграждането на фабрики, без комини, които да дадат работни места и препитание на местното население. През летния сезон броят на персонала, обслужващ посетителите на Момчилград, е от порядъка на 150 души. Нашата цел е тази цифра да достигне до 500. Затова усилено работим по проекти, които да сложат началото на новите туристически дестинации, за да привлечем интереса на хора от Гърция и различни краища на света“, заяви Акиф Акиф.

  Кметът представи трансграничен проект между български и гръцки общини, сред които община Момчилград, финансиран по европейската програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007 – 2013“.  Проектът е с цел да развие диалога и сътрудничеството между регионалните органи, обмен на идеи, предложения и ноу-хау.

  Дипломатът остана впечатлен от проектите с европейско финансиране, които реализира Община Момчилград и изрази готовност при първа възможност да посети отново родопския град.

  Кметът Акиф Акиф подари картина на дипломата, нарисувана от местната студентка Юмюгюл Сали, студентка в Националната художествена академия в София. От своя страна Н. Пр. Стоидис подари енциклопедия на религиозните храмове, намиращи се на територията на област Източна Македония и Тракия, Република Гърция.

 • Ръководството на община Момчилград участва в Деня на диалога

  Малките болници имат шанс да оцелеят единствено със субсидиране от страна на държавата или чрез публично-частно партньорство. В момента общинските лечебни заведения изпитват сериозни финансови затруднения, а общините – дефицит на човешки и финансов ресурс при издръжката им. Това заяви кметът на Момчилград Акиф Акиф по време на срещата в Деня на диалога между законодателната и местната власт. На форума участваха народни представители, кметове, зам.-кметове, представители на местната власт, които се включиха активно в дискусията. От община Момчилград присъстваха още заместник-кметът инж. Мехмед Фахри и секретарят Джейлан Сюлейман.

  Кметът на Момчилград направи предложение за създаване на специална здравна комисия, която да следи отчетите и дейността на лечебните заведения, които са под крилото на общините. Идеята му бе приветствана от кмета на Крумовград Себихан Мехмед с допълнението за държавно субсидиране на общински болници в труднодостъпни или отдалечени райони.

  Според Акиф Акиф трябва да се обърне по-голямо внимание върху проекти за насърчаване на частния сектор и разкриване на нови работни места, например чрез създаване на специализирани отдели към общините. Кметът изрази позиция относно незаконните жилищни сгради и заяви, че събарянето им трябва да се извършва от ДНСК, а общината да сигнализира при нередности.

  Той каза още, че срокът за обследване на общински сгради, кандидатстващи по европрограми трябва да бъде увеличен, за да не се налага на общините ежегодно да заделят средства за прегледа на състоянието им.

  Градоначалникът изрази мнение за Закона за тютюна и тютюневите изделия и призова издаването на разрешенията за търговия с тютюневи изделия да се извършва от местната власт. „По-приемливо и логично е дребен търговец на цигари да издаде разрешителните документи в общинска администрация, вместо да изминава десетки или стотици километри до най-близката митница”, посочи Акиф.

  Секретарят на община Момчилград Джейлан Сюлейман предложи да се определи единен разходен стандарт за издръжка на извънучилищните звена, както и да се увеличат държавните средства за средищните училища. „Така ще се осигури столово хранене на всички обхванати ученици в целодневната организация на учебния ден”, аргументира се Сюлейман.

 • Приеха списък с маломерни общински имоти в Момчилград

  Общинският съвет на Момчилград определи списък на маломерни имоти от общинския поземлен фонд, които могат да се отдават под наем за една стопанска година без търг или конкурс.

  На редовна сесия на местния парламент бе дадено съгласие при постъпване на заявление от граждани за имоти, кметът на общината да сключва договор за наем със срок на действие една стопанска година. Наемът за стопанската година се заплаща еднократно при подписване на договора. Определени са наемни цени по категории за ниви, ливади и трайни насаждания. Най-високо качество земи и съответно най-висока цена имат тези от първа и втора категория. Нивите първа категория струват 22 лв. за декар, ливадите – 7 лв. и трайните насаждения 25 лв.

  В случай на подаване на повече от един брой заявления за един и същ имот, заведени в община Момчилград на една дата, за отдаването на имота се провежда процедура по реда на закона за общинската собственост.

 • По покана на работодатели кметът на Момчилград присъства на Международен панаир в Коджаели

  Кметът на Момчилград Акиф Акиф разгледа Международния панаир на промишлеността и технологиите в турския град Коджаели и присъства на откриването му. Градоначалникът получи покана за изложението от Бюлент Карагьоз, председател на съвета на Търговско-промишлената камара в област Коджаели. Организацията е с над 100-годишна история, като в нея членуват близо 12 500 фирми. На търговския панаир своите продукти представиха 164 компании и фирми от Турция, САЩ, Германия, Англия, Италия, Австралия, ОАЕ и др. Участие взеха още наши общини от областите Бургас и Разград, както и местни представители на бизнеса.

  Разположен на площ от 11 000 квадратни метра, търговският панаир представи иновативни продукти на водещи компании в сферата на химическата, хранително-вкусовата и електронната промишленост, информационните и комуникационните технологии, строителната и мебелната индустрия.

  Кметът на Момчилград проведе работна среща с представители на Търговската камара в Коджаели и нейния председател Айхан Зейтиноглу. Акиф Акиф изрази готовност за пълно съдействие от страна на местната власт за бъдещи инвестиции в региона.

  Припомняме, че градоначалникът провежда поредица от срещи  с бизнесмени и бизнес организации  от различни общини в Турция, за да им представи възможности за инвестиране. 

  На снимката: Градоначалникът Акиф Акиф на работна среща с шефовете на Търговско-промишлената камара в Коджаели Айхан Зейтиноглу/вляво/ и Бюлент Карагьоз/вдясно/.

 • Открита приемна на ОИЦ-Кърджали в Момчилград

  На 24.09 от 10:00 ч. до 14:00 ч. ОИЦ – Кърджали организира изнесен приемен ден в Момчилград. Откритата приемна ще бъде пред сградата на общината като част от кампанията „Първите седем години на България в Европейския съюз“. Експертите ще представят на посетителите успешни проекти и добри практики, изпълнени в област Кърджали през първия програмен период със средства от СКФ. Мобилният офис ще предоставя и информация за отворените процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

 • Зам.-кметът Севдалин Огнянов за Деня на мобилността(аудио)

  {loadposition muzika}

 • Продължават съборите в селата от общината

  Кметът на община Момчилград Акиф Акиф бе гост на традиционните събори на селата Долна Чобанка и Девинци. Съборите са част от 11-те есенни маета, които се провеждат ежегодно през септември и октомври в различни села на общината. Проявата уважиха още народните представители Мустафа Ахмед и Ердинч Хайрула, както и зам.-кметовете на Момчилград и Кърджали, Ерол Мехмед и Юсеин Ахмед.

  Пред жителите на селото кметът Акиф Акиф отчете, че община Момчилград усилено работи  за водоснабдяването на всички населени места до края на 2014 година. Той увери, че местната власт си е поставила за цел да реализира нови проекти за развитие на селските райони, които да подобрят значително развитието им.

  Домакините почерпиха гостите с кафе и курбан, пожелаха им успехи и изразиха задоволство от съдействието им за провеждането на есенните събори. В края на следващата седмица ще се състои мае в махала Борово на село Гургулица. 

 • Разглеждане, оценка и класиране на постъпилите оферти във връзка с обществена поръчка

  Комисията за разглеждане, оценка и класиране на постъпилите оферти във връзка с обществена поръчка с предмет: „Доставка на  лекарствени продукти за нуждите на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” ЕООД,  гр.Момчилград”, определена с Заповед №42 от 10.09.2013г. на  Управителя на лечебното заведение, на основание чл.69а, ал.3 от ЗОП, уведомява заинтересованите лица, че на 27.09.2013г. /петък/  от 15,00 часа в сградата на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” ЕООД,  гр.Момчилград ще бъдат отворени и оповестени ценовите оферти на допуснатите до класиране участници.

   

  маг. фарм. Весела Момчилова

  Председател на комисията за разглеждане,

   оценка и класиране на подадените оферти

 • В Момчилград отбелязаха 105 години от обявяването на Независимостта

  Отбелязването на 105-годишнината от провъзгласяването на Независимостта на България събра пред Мемориала-Костница в Момчилград граждани, представители на местната власт , ученици и учители.  Тук бяха народният представител Ердинч Хайрула, зам.-кметовете на община Момчилград Ерол Мехмед и Севдалин Огнянов, секретарят на общината Джейлан Сюлейман.

  Зам.-кметът Ерол Мехмед поздрави с празника своите съграждани с думите: „Присъствието ни тук в този празничен ден не е само знак на признателност към миналите поколения, но е и наша изразена готовност и воля да съграждаме настоящето и подготвим бъдещето н нашите потомци. Ние сме народ с дълбоки корени и се гордеем с историята и със силата на дедите ни.” Той подчерта, че България отново е част от общоевропейската съдба, култура и история. „Заедно с другите народи от Стария континент сме обединени в търсенето на общото начало и солидарността. Нека сме единни в името на добро и успеха н нашия град, в името на силна, независима и просперираща България”, завърши Ерол Мехмед.

  Тържествената програма продължи с изпълнението на народни песни и танци на самодейци от Обединен детски комплекс-Момчилград.

 • ПОКАНА

   

              На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местно самоуправление и местна администрация

  СВИКВАМ:

   

           На  27. 09. 2013 г. /петък/ от 10. 00 часа в залата на КНСБ, находяща се на ул. „26-ти  декември” №2, заседание на Общински съвет – Момчилград при следния                       Проекто

  ДНЕВЕН РЕД:

              1 Даване на предварително съгласие.за изработване на парцеларен план за обект „Път Е-85 /1-5/ „Кърджали - Маказа”- ново строителство от км. 343+200 до км. 367+427” и пътна връзка „Фотиново ” от км. 0+000 до км. 2+368 – преоткосиране”.

              2. Даване на предварително съгласие.за изработване на парцеларен план за обект „Път Е-85 /1-5/ „Кърджали- Маказа”- от км. 343+200 до км. 367+427” и пътна връзка „Фотиново ” от км. 0+000 до км. 2+368 – реконструкция на водопроводи”

              3.Отчет за командировъчните пари на кмета на община Момчилград и на председателя на ОбС за първото полугодие на 2013 г.

              4. Отчет за изпълнения на решенията на ОбС , приети през периода 01–06/2013 г.

              5. Отчет за дейността на Общински съвет – Момчилград и неговите комисии за периода януари- юни 2013 г.

              6. Определяне маломерни имоти от ОПФ в землищата на община Момчилград.

              7. Откриване процедура за отдаване на под наем на общински земеделски земи в землище с. Карамфил, с. Чуково, с. Свобода, с. Джелепско, с. Татул, с. Птичар, с. Синделци, с. Ауста и с. Друмче.

              8. Даване на предварително съгласие за прокарване на ел. трасе до имот №019010 в землище Свобода през полски пътища на община Момчилград – публична общинска собственост на Фикри Фикрет Сюлейман за инвестиционни намерения.

              9. Учредяване право на пристрояване към съществуваща сграда „Битов комбинат”, построена в УПИ І-731, кв. 42 по действащия ПУП на град Момчилград.

              10. Актуализация на Програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2013 г., вземане решение за продажба на общински жилищен имот и одобряване на пазарната му оценка /с. Звездел/

              11. Актуализация на Програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2013 г., вземане решение за продажба и одобряване на пазарни оценки /с.Груево, двора на болницата /

              12. Разпореждане с имоти–общинска собственост, включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост в община Момчилград през 2013 г. и одобряване на пазарните им оценки.

              13. Определяне размера на трудовите възнаграждения на кметовете.

              14. Други.

              15. Питания.

                                           

                                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:              /П/                                                                                                                  /инж. Сунай Хасан/

 • Кметът благодари на премиера и вицепремиера

  Във връзка с проведената на 19 септември среща в Министерския съвет искам да благодаря на премиера Пламен Орешарски и вътрешния министър и вицепремиер Цветелин Йовчев за отправената им покана за разясняване на реалната обстановка относно бежанската вълна към България.

  Г-н Орешарски подчерта, че е необходима много по-добра комуникация и по-добра информираност при евентуално настаняване на сирийски бежанци и държавата ще осигури средства за общини, където ще бъдат настанени сирийци.

  От своя страна, аз като кмет на община Момчилград изразих своите виждания за ситуацията с огромния наплив от бежанци. Моето мнение бе, че при евентуално настаняване на бежанци, разпределянето им по общини трябва да се осъществява равномерно.  

  Заявих, че община Момчилград разполага с доста ограничени финансови ресурси, но проявява хуманно отношение и загриженост към деликатната ситуация. 

  Общинският ни център е с население под 10 000 души. Предвид демографските данни на общината, ние заявихме, че можем да подслоним ограничен брой бежански семейства.

  Анализирали сме обстойно възможните рискове, които биха възникнали след пристигането на сирийските граждани. Опитваме се да проявим голяма доза хуманност и милосърдие към тях, каквито сме проявявали към всеки гост, посетил Момчилград. Длъжни сме обаче да се вслушаме и в мнението на нашите съграждани.

  Акиф Акиф, кмет на община Момчилград

  На снимката: След срещата кметът на Момчилград подари на Орешарски картина на родопчанка, нарисувана от местния художник Камбер Камбер.

 • Момчилград чества Деня на независимостта

  С тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя община Момчилград ще отбележи 105-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Честването ще се състои на 22 септември(неделя) от 10.30 часа пред Мемориала-Костница в центъра на града.

  Предвидена е музикална програма с танцови изпълнения на момчилградския състав към ОДК. 

 • Кметът на Момчилград се срещна с премиера

  Кметът на Момчилград Акиф Акиф присъства на работна среща, състояла се на 19 септември в заседателната зала на Министерския съвет с участието на премиера Пламен Орешарски, вътрешния министър и вицепремиер Цветлин Йовчев и кметове на населени места, в които има подходящи сгради за настаняване на бежанци. На нея бяха обсъдени широк кръг въпроси във връзка със засиления трафик на бежанци към България.

  „Опитахме се да запознаем кметовете с реалната обстановка и очакванията в прогнозируем, обозрим хоризонт в сценарийни варианти, като се надяваме да се сбъднат най-позитивните. Изслушахме ги за всички възможни и потенциални рискове, условия, за да може целият процес да мине с възможно най-малко неблагополучни моменти", заяви премиерът Пламен Орешарски.

  След срещата кметът на Момчилград подари на Орешарски картина на родопчанка, нарисувана от местния художник Камбер Камбер.

 • Община Момчилград внесе два проекта за одобрение на обща стойност 8 млн. лева

  Община Момчилград внесе два проекта за одобрение на обща стойност 8 млн. лева, съобщиха от отдел „Европейски програми и проекти”. Проектите са внесени в Държавен Фонд „Земеделие” по мерки 321 и 322 от Програмата за развитие на селските райони(ПРСР). От местната власт изразиха надежда, че очакват положителен отговор за реализирането на проектите, тъй като са от особено значение за развитието на община Момчилград.

  Проектът за изграждането на „Пътна връзка на Момчилград с път Кърджали – Подкова” е на стойност 6 млн. лева. Общата дължина на новата отсечка е 1,2 км. Тя ще осигури пряка връзка на Момчилград и другите населени места в общината с пътя за ГКПП „Маказа – Нимфея”. Очакванията са с изграждането й да се подобрят транспортните връзки между община Момчилград, околните общини и съседна Гърция. От общинска администрация считат, че изграждането на новия път новият път ще даде добри предпоставки за увеличаване броя на туристите, пътникопотока и бъдещи инвестиции на територията на община Момчилград. Проектното предложение включва още изграждането на мост над р. Върбица и рехабилитация на надлез над ЖП линия.

  Вторият проект е за „Реконструкция на улици в Момчилград и изработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие” и възлиза на 2 млн. лева. Дейностите обхващат реконструкция и рехабилитация на улична мрежа в общинския център с обща дължина от 1,65 км. Проектът обхваща още ремонт на тротоарите по улиците „Гюмюрджинска”, „Кокиче”, „Войнишка” и „Йордан Йовков”.

  Изготвянето на интегрирания план ще даде ясна визия за развитие на града в дългосрочен период и ще допринесе за подобряването на икономическото и социалното развитие на населението и общината като цяло.

  До момента община Момчилград е реализирала четири проекта по мерките от Програмата за развитие на селските райони. В етап на изпълнение са изграждане на център за настаняване от семеен тип, подобряване на средата за живот, изграждане на улична мрежа в с. Прогрес, улица в Момчилград и две мостови съоръжения, реконструкция на четири общински пътища, реконструкция на стадион „Родопи” и изграждане на седем спортни съоръжения. 

 • Обявление за изработен ПУП-ПП за пътя "Кърджали - Подкова"

   О Б Я В Л Е Н И Е

  Община Момчилград на основание чл. 128, ал.(1) от ЗУТ съобщава, че е изработен  ПУП-ПП за обект: “Път Е 85(І-5) „Кърджали – Подкова”от км 342+639.41 до км 367+ 427 и пътна връзка „ Фотиново” от км 0+000 до км 2+368 – нови пътни връзки и мерки за укрепване, отводняване и стабилизиране на пътни участъци с проблемни геотехнически и хидрогеоложки условия и удължаване мост над река Върбица. Проектът засяга землищата на с. Балабаново, с. Върхари, с. Седлари, с. Садовица и с. Загорско на територията на община Момчилград.

           Заинтересованите лица в едномесечен срок могат да се запознаят с проекта в отдел „УТКР” на община Момчилград и да направят писменни възражения, предложения и искания по проекта до общинска администрация.

  Документи може да изтеглите от ТУК

                                                                ОТ ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ:

 • Служители на администрацията повишават квалификацията си с европари

  В заседателната зала на община Момчилград се проведе началната пресконференция по проект „Повишаване квалификацията на служителите от общинска администрация – Момчилград чрез обучения”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет 2007 – 2013 г.”.

  На пресконференцията присъстваха градоначалникът Акиф Акиф, заместниците му Ерол Мехмед и инж. Мехмед Мехмед, началници на отдели и служители от общинска администрация, кметове на кметства  и кметски наместници.

  Ръководителят на проекта Джейлан Сюлейман – секретар на община Момчилград заяви, че проектът цели да подобри професионалната компетентност на служителите на общинска администрация и да повиши качеството им на работа. Резултатите ще бъдат постигнати с провеждане на обучения, включващи изграждане на знания и умения за етично делово общуване, прилагане на етичните стандарти при вземане на управленски решения и др.

  Предвидени са и специализирани обучения за екипна ефективност , строителен надзор и контрол по поддръжка на инженерна инфраструктура. Служителите от общинска администрация ще имат още възможност за чуждоезиково обучение по английски език.

  „С всеки изминал ден ние трябва да развиваме качествата си и да ги усъвършенстваме, ако искаме да затвърдим доверието, което са ни гласували жителите на община Момчилград. От особено значение за нас е да спазваме стриктно законите при административното обслужване и предоставянето на услуги”, заяви кметът Акиф Акиф. Той поздрави служителите от общинска администрация за реализирането на проекта и допълни, че ключът към успеха се крие в екипната работа. Пожела им високо темпо на усвояване на еврофондовете през новия програмен период 2014-2020.   

 • Временна организация и безопасност на движението при извършване на строителни и монтажни работи по пътищата и улиците в Момчилград(Воден цикъл)

  3 А П О В Е Д 

  № …………....

  Момчилград, 12.09.2013 година

  На основание чл. 44 ал. 2 от ЗМСМА и чл.81, ал. 1 от Наредба № 3/16.08.2010 г. на МРРБ за временна организация и безопасност на движението при извършване на строителни и монтажни работи но пътищата и улиците на територията и във връзка с изграждането на обект: "Реконструкция, модернизация и доизграждане на ВиК мрежата на гр. Момчилград" , финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г. "с искане и проект за „Временна организация и безопасност на движението" с вх. № 7000-725 от 11.09.2013г. на„ДЗЗД„ЮГ"

  НАРЕЖДАМ:

  Временно да се ограничи общественото ползване на улиците при изграждането на следните водопроводни и канализационни мрежи за периода от 15.09.2013 г. до 30.11.2013 г., така както следва:

  1.           Канализационен клон 111-07 - ул."Хаджи Димитър", двора на ОУ "Д-р Петър Берон", ул."Тополите":

  2.            Канализационен клон II1-08 - ул."Никола Петков" ;

  3.            Канализационен клон III-09 - ул."Хаджи Димитър";

  4.            Канализационен клон III-10 - ул."Орфей";

  5.            Главен клон III - ул.”Гюмюрджинска" пред Горско стопанство, ул."Шипка". ул."Маказа", ул ."Хаджи Димитър";

  6.            Главен клон IV-Б – ул."Иваи Михайлов";

  7.            Канализационен клон IV-01Б – ул."Иван Вазов";

  8.            Канализационен клон 1У-02Б – ул."Кан.Петко Войвода";

  9.            Канализационен клон IV-ОЗБ и клон IV-15 Д - ул ."Филип Тотю" ;

  10.       Главен клон IV - ул."Гюмюрджинска", ул ."Войнишка", ул."Момчил войвода", ул."Георги Бенковски", ул."Освобождение".

  Определям: Юсуф Мурад - представител на фирма „ДЗЗД „ЮГ" за отговорно длъжностно лице, за поставяне и поддържане на временната сигнализация .

  Контрол но изпълнение на заповедта възлагам на РУ ПОЛИЦИЯ - гр.Момчилград.

  Настоящата заповед да се сведе до знанието на РУ ПОЛИЦИЯ - гр. Момчилград - за сведение

  Акиф Акиф

  Кмет на община Момчилград

 • Първи учебен ден за 1376 ученици в община Момчилград

  Новата учебна година започна с ентусиазъм и много усмивки във всички учебни заведения на територията на община Момчилград. Градоначалникът Акиф Акиф бе гост на церемониите в ОУ „Д-р Петър Берон” и СОДУ-Момчилград. Заместниците му Ерол Мехмед и инж. Мехмед Мехмед присъстваха на откриването на учебната година, съответно в СОУ „Н.Й. Вапцаров” и ОУ „Васил Левски”  – с. Равен. Секретарят на общината Джейлан Сюлейман чу първия учебен звънец в основното училище „Св.Св. Кирил и Методий” в село Нановица.

  Кметът на Момчилград изненада 130 първокласници, които за първи път влязоха в училище с комплект от ученически пособия и детска книжка със стихотворения на български класици. Пожела им училището да се превърне във втори техен дом и да сбъдне най-големите им мечти.

  „Скъпи деца, вярвайте на вашите учители, които с любов и търпение ще ви поведат към необятния свят на знанието. В училище ще се научите да търсите и откривате приятелства, ще станете по-самостоятелни, компетентни и уверени в собствените си сили”, пожела кметът на развълнуваните първолаци.

  Акиф Акиф се обърна към ученици и преподаватели с думите: Пожелавам Ви да осъзнаете огромната отговорност, която носите пред бъдещето на община Момчилград! От своя страна, Общинската администрация и аз като кмет на Община Момчилград, ще подкрепяме и насърчаваме всяка една училищна и родителска инициатива.

  Новата учебна 2013/2014 година в община Момчилград започна с обновена и освежена училищна база, след като през лятото общински училища претърпяха частичен ремонт. Прага на учебните заведения на територията на общината днес прекрачиха 1376 ученици, което е с 44 по-малко в сравнение с миналата година. 

 • Покана за встъпителна пресконференция по проект „Повишаване квалификацията на служителите от общинска администрация Момчилград чрез обучения”

  ПОКАНА

  за

  предстояща встъпителна пресконференция по проект „Повишаване квалификацията на служителите от общинска администрация Момчилград чрез обучения”

  Община Момчилград - бенефициент по Оперативна програма «Административен капацитет» (ОПАК) 2007-2013,  кани всички заинтересовани страни на пресконференция за представяне на проект «Повишаване квалификацията на служителите от общинска администрация Момчилград чрез обучения».

   Проектът е финансиран по договор за безвъзмездна финансова помощ с рег. № 12-22-60 от 22.05.2013 г. и се изпълнява по приоритетна ос: ІІ. „Управление на човешките ресурси”, подприоритет: 2.2 „Компетентна и ефективна държавна администрация”, бюджетна линия: BG051PO002/12/2.2-07 на ОПАК.

  Пресконференцията ще се проведе на 17 септември 2013 г., (вторник) от 10.30 часа, в залата на Общинска администрация Момчилград, ет. 2, ул.”26-ти декември” № 12.

   

   

  Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма

  „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез

  Европейския социален фонд.

 • Покана за отваряне и оповестяване на ценови оферти

  П  О  К  А  Н  А

  На основание раздел VІІI от документацията за участие в процедурата и във връзка с чл.69 а, ал.3 от ЗОП с настоящето Ви уведомяваме, че второто публично заседание за отваряне и оповестяване на ценовите оферти от комисията за провеждане на процедурата с предмет: "Маркетингова кампания за популяризиране на туристически продукт „Скалните мегалити в пъстрия свят на Родопа планина” ”, открита с Решение № РД-19-386 от 11.07.2013 г. на Кмета на Община Момчилград за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка и публикувано обявление в РОП на АОП 00239-2013-0010 ще се състои на  - 17.09.2013 г. /вторник / в 12,00 часа в административната сградата на Община Момчилград – гр. Момчилград, ул. "26-ти декември" №12.

  Могат да присъстват участниците или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване и юридически лица с нестопанска цел. 

 • Учители сами боядисаха оградата на СОУ „Н. Й. Вапцаров”

  Преподавателите в СОУ „Никола Йонков Вапцаров” в Момчилград сами боядисаха оградата на училището си след приключилите летни ремонти. В доброволческата инициатива през ваканционните дни се включи целият педагогически състав. След акцията им училището видимо е с още по-освежен вид за първия учебен ден.

  В разгара на лятото работници, назначени по различни програми за временна заетост към община Момчилград почистваха двора и сградите на школото. В началото на месеца пък кметът Акиф Акиф направи проверка, за да се увери, че са взети всички мерки за безопасност на учениците по време на лятната им ваканция.

  Историята на СОУ „Н.Й. Вапцаров” датира от 1952 година, като училището е едно от най-големите в община Момчилград. Новата 2013-2014 учебна година започва с 490 ученици, 43 от които за първи път ще прекрачат училищния праг. Училището е с подменена дограма, хидроизолиран и топлоизолиран покрив след мащабен ремонт, реализиран от община Момчилград по проект „Подкрепа за енергийна ефективност”.   

 • 130 първокласници ще прекрачат училищния праг в Момчилград

  130 първокласници в община Момчилград ще получат подарък от кмета Акиф Акиф за първия учебен ден – комплект с необходими ученически пособия и детска книжка „Здравей, училище”. Комплектът включва тетрадки за писане, химикали, моливи за рисуване, линийка, триъгълник, блок и скицник. Книжката съдържа любими детски стихове от Иван Вазов, Петко Славейков, Елисавета Багряна и други.

  Днес се обсъди готовността на детските и учебните заведения за първия учебен ден. Срещата се проведе в заседателната зала на община Момчилград с участието на общински експерти от образователния отдел и директори на училища и забавачки. Форумът се председателства от зам.-кмета по образование, култура, младежки дейности и спорт Ерол Мехмед. Той подчерта, че община Момчилград ще продължи да помага на всички общински учебни и детски заведения в рамките на финансовите си възможности. Директорите изразиха задоволство от извършените ремонтни дейности, осъществени със съдействието на община Момчилград.

  „На места все още се извършват довършителни работи, които трябва да приключат най-късно до петък. Направени са всички необходими проверки след мащабните ремонти през лятото. Резултатите са наистина много добри”, отчете зам.-кметът Ерол Мехмед. Той каза още, че на първия учебен ден, който тази година е на 16 септември /понеделник/, община Момчилград ще има свой представител във всяко едно училище.

  Зам.-кметът по икономическите дейности инж. Мехмед Мехмед съобщи, че маркировката на пешеходните пътеки край училищата и детските градини е освежена и подменена преди първия учебен ден. 

 • Искаме да превърнем Момчилград в туристическа дестинация

  Пътната отсечка Момчилград – Маказа през Подкова, която е от особено значение както за икономическото, така и за културното развитие на община Момчилград след откриването на пътя през прохода „Маказа”, се нуждае от незабавна рехабилитация. Това заяви градоначалникът Акиф Акиф във връзка с отварянето на ГКПП „Маказа – Нимфея”.  

  След тази историческа дата община Момчилград има реални шансове да се превърне в магнит за инвестиции. Ще ускорим темповете на работа за изготвяне на нови проекти, които да представят не само община Момчилград, но и област Кърджали като привлекателна туристическа дестинация, каза още той.

  Очакванията на Акиф Акиф са туризмът в региона да живне през следващите години, като туристическият и търговският сектор да бележат значителен ръст. Ще водим активна рекламна кампания за популяризиране на туристическите обекти. В тази насока обмисляме да насърчим увеличаването на местата за подслон и заведенията за хранене и развлечения, посочи градоначалникът.

  По думите му обаче републиканският път от Момчилград до Подкова с обща дължина 20 км не е в никак добро състояние и ще окаже негативно влияние върху туристическия поток през „Маказа”, ако не претърпи основна рехабилитация. Решили сме да проведем среща с ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура”, на която да поставим въпроса за ремонт на пътя за Маказа, подчерта Акиф Акиф.

  Няма как да скрия огромното си задоволство като кмет на община Момчилград от отварянето на път, който ще даде възможност да се опознаем взаимно със съседите ни от Гърция. Убеден съм, че през следващите години и двете страни ще отчетат подем в икономическите отношения помежду им, завърши кметът на Момчилград. 

 • Освежават гробищните паркове в Момчилград

  По разпореждане на кмета Акиф Акиф продължава заграждането и освежаването на гробищните паркове в Момчилград. Планувано е дейностите да приключат до края на септември. Почистването на парковете от отпадъци, треви и храсти се извършва от работници, назначени по различни програми за временна заетост.

  От общинска администрация заявиха, че се извършват строителни дейности по християнски и мюсюлмански религиозни обекти. В момента се изграждат беседка и битово помещение в християнския гробищен парк, каза зам.-кметът по икономически дейности и управление на общинска собственост инж. Мехмед Мехмед.

  Той увери, че всички гробищни паркове на територията на общината са приведени в добър вид в рамките на финансовите възможности на местната власт. Инж. Мехмед апелира да се ограничи засаждането на дръвчета в гробищните паркове от страна на гражданите. 

 • Обява за публичен търг

  На основание  Решение № 12 от протокол №1 от 28.01.2013 г. на ОбС-Момчилград за приемане на Програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост през 2013 година, Заповеди №РД-19-506  от 09.09.2013 г. на кмета на общината и във връзка с  Наредбата за реда  и условията за провеждане на търгове и конкурси за сключване на сделки по отдаване под наем и разпореждане с общинска собственост

    О  Б  Я  В  Я  В  А:

  І.Публичен търг  за отдаване под наем на  общински нежилищни имоти от обект «Кооперативен пазар»-Момчилград , както следва :

  1.Самостоятелно обособено помещение - купол №5 с площ 26+13 кв.м.  с начална месечна наемна цена 53.00 лв., без начислен ДДС.

  2. Самостоятелно обособено помещение - купол №7 с площ 26+13 кв.м.  с начална месечна наемна цена 53.00 лв., без начислен ДДС

  ІІ.Търгът ще се проведе в сградата на общинска администрацияна 23.09.2013 година от 12 часа.

           ІІІ.Тръжна документация  за всеки обект се закупува от  13.09.2013г. до 20.09.2013 годинаот ст.№16 срещу такса от 30 лв., без ДДС платима в касата на общината.

  ІV.Депозитв размер на 10% от годишната наемна цена  следва да се внесе по   IBAN: BG17DEMI92403300024545 BIC код : DEMIBGSF в “Търговска банка Д”–Момчилград до 20.09.2013 година.

  За справки : тел.03631/7845

  Кмет на община Момчилград  (Акиф Акиф)

 • Обявление за отчуждаване на имот

  О Б Я В Л Е Н И Е

           На основание чл.25, ал.1 във връзка с чл.21, ал.1 от ЗОС, Кметът на община Момчилград съобщава на ЕТ „Дениз”, представляван от Исмаил Саид Ахмед , че открива процедура по отчуждаване на Сграда-тоалетна в района на градската градина, представляваща едноетажна масивна монолитна сграда, вкопана на 2.10 м под нивото на терена с застроена площ 65 кв.м.  попадаща в УПИ №, кв.43 по действащия  ПУП на Момчилград във връзка с разширение на съществуващ паркинг. Основанието за отчуждаване  е чл.21,ал.1 от Закона за общинската собственост  и влязъл в сила ПУП-ПРЗ , одобрен със заповед №РД-19-326 от 13.06.2013 г. на кмета на общината. Дължимото обезщетение е в размер на 10 000 лв. в т.ч. право на строеж – 7500 лв. 

  АКИФ МЕХМЕД АКИФ

  Кмет на община Момчилград

 • Традиционен събор в Елмалъ баба текке

  Депутати, кметове и зам.-кметове на общини, представители на местната власт се стекоха на големия събор „Елмалъ баба текке” край момчилградското село Биволяне. Традиционното мае, което се провежда през първата седмица на септември открива есенните събори в община Момчилград, които са общо 11 на брой.

  На днешния ден интересът към „Елмалъ баба текке” бе значително по-голям в сравнение с миналата година. Ежегодно тук гостуват стотици души не само от региона, но и от различни краища на страната, споделиха организаторите от сдружение „Джем – Южна България”. По думите им на маето край Биволяне днес са присъствали близо 3000 души. Сред тях и любопитни туристи, дошли да разгледат светилищата Татул и Харман кая.

  Сред гостите, уважили традиционния събор бяха кметовете на Момчилград, Кърджали и Джебел Акиф Акиф, Хасан Азис и Бахри Юмер, депутатите Ердинч Хайрула, Мустафа Ахмед и Мехмед Атаман, както и зам.-областният управител Муса Юсуф.

  Водени от Председателя на „Джем – Южна България” Мустафа Мустафа и Мехмедали деде, духовен водач на алианската общност в Южна България, гостите разгледаха обновения през 2011 година уникален религиозен комплекс, състоящ се от джамия, медресе и тюрбета на духовни лица.

  Десетки жители от региона се възползваха от възможността да споделят проблемите си пред народните представители и местната власт.  Те пък обещаха да окажат съдействие при разрешаването им.   

  В рамките на събора се проведе благотворителен търг, а програмата продължи с музикални изпълнения на местна група. Беше отслужена благодарствена молитва за организирането на маето. 

 • Момчилград отбеляза 128-ата годишнина от Съединението на България

  Община Момчилград отбеляза 128 години от Съединението на България. В 10.30 часа пред мемориала „Костница” в центъра на града се събраха десетки момчилградчани , за да отдадат почит към святата памет на героите. На тържествената церемония присъстваха народният представител и бивш градоначалник на Момчилград Ердинч Хайрула, кметът Акиф Акиф, заместниците му инж. Мехмед Мехмед и Ерол Мехмед, секретарят на общината Джейлан Сюлейман, общински служители, както и граждани.                

  От общинска администрация поднесоха венци и цветя, след което градоначалникът Акиф Акиф издигна националния трибагреник преди да прозвучи химнът на България.

  „Днешният празник ни изпълва с патриотизъм и признателност и ни напомня, че когато сме обединени, сме силни. Приемете моите най-искрени поздравления по случай 128-годишнината от 6 септември – Деня на Съединението”, заяви кметът на Момчилград. 

 • Започват есенните събори в Момчилградско

  На 7 септември/събота/ ще се състои голям събор в село Биволяне, който ще даде начало на традиционните есенни маета в община Момчилград. Мястото на събитието е религиозният комплекс „Елмалъ баба текке”. На проявата се очаква да присъстват стотици гости от цялата страна и чужбина. Теккето на Елмалъ баба е исторически обособен комплекс, състоящ се от тюрбе, джамия, обреден дом и прилежащи сгради. Изграден е през втората половина на 14 век и винаги е бил религиозен и културен център на алианската общност. В местността се намира и многовековно гробище. Тюрбето няма аналог в България – в него са разположени 7 безименни гроба. В едната част са погребани шестима мюсюлмански светци, а в другата е гробът на много почитаната майка Фатима.

  Една седмица по-късно, за 14 септември е насрочен събор на Казер баба в махала Гъсон, с. Биволяне. На 21 и 28 септември ще се проведат маетата в селата Долна Чобанка и Гургулица. Ще продължат през октомври в Равен, Татул, Вряло и Девинци.

  Ръководството на община Момчилград ще уважи всички есенни маета, които са общо 11 на брой. 

 • Възстановено е водоподаването в кв. "11"

  Аварията, причинена от строителните дейности при изпълнение на общинския проект "Реконструкция, модернизация и доизграждане на ВиК-мрежата и изграждане на ГПСОВ в гр. Момчилград", е успешно отстранена късно снощи. Уведомяваме жителите на кв. "11", че водоподаването е възстановено и не се планира спиране на водата през следващите дни. 

  Изкопните дейности за подобряване на Водния цикъл на Момчилград се изпълняват по график.

  Извиняваме се за създаденото неудобство и благодарим за разбирането!

   

   

   

 • Временно преустановяване на водоподаването в кв. "11"

  Във връзка с изпълнението на проект „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ВиК мрежата и изграждане на ГПСОВ в гр. Момчилград” временно е преустановено водоподаването в квартал „11”, ул. „Орфей” и част от ул. „Гюмюрджинска”.

  На посочените места съвместни екипи на фирмата-изпълнител и „Водоснабдяване и Канализация” работят усилено за незабавно предотвратяване на възникналите аварии.

  Аварии, причинени от строителни дейности, са неизбежни и характерни при изпълнението на проекти за подобряване на Водния цикъл.

  Молим гражданите да се запасят с необходимите количества вода. Извиняваме се за създаденото неудобство и благодарим за разбирането!

  Телефони за връзка:

  0888 608 668 – община Момчилград

  0885 557 580 – „Водоснабдяване и Канализация” ООД

 • Честваме 128 години от Съединението на България

  Тържествен ритуал за отбелязване на 128 години от Съединението на България ще се състои на 6 септември от 10,30 ч. пред мемориала „Костница” в Момчилград. В честването, което се организира от община Момчилград, ще участват кметът Акиф Акиф и служители на община Момчилград.

  „Каним гражданите и гостите на Момчилград също да се включат в честването на празника!”,  съобщиха от общинска администрация. 

 • Община Момчилград готова да стопанисва язовири и микроязовири

  Община Момчилград има готовност да поеме изцяло контрола и отговорността за стопанисването на язовири и микроязовири. Това каза градоначалникът Акиф Акиф на проведената днес традиционна среща с кметове на населени места. Представителите на местната власт изразиха готовността си да почистят изкуствените водоеми, които носят допълнителен риск за населението и да ги поддържат в приличен вид.

  Проучванията ни показват, че към настоящия момент голяма част от водоемите са изоставени и се нуждаят от спешни укрепителни дейности. Поради тази причина не могат и да покрият нуждите на населението, особено в сферата на селското стопанство. Община Момчилград има сили да стопанисва всички язовири и микроязовири на територията й с ясната отговорност те да бъдат обезопасени и поддържани в приличен вид, сподели Акиф Акиф.

  През следващите седмици кметът на Момчилград ще проведе среща с общински кметове на съседни общини, на която ще се обсъди възможността за поемане на контрола за стопанисване на язовири от общините. При постигане на консенсус идеята му ще бъде представена пред Министъра на земеделието.

  Същевременно по време на срещата с кметове на населени места бе обсъдено още предоставянето на дърва за огрев за новия отоплителен сезон. За жителите на общината са определени 1300 куб. м дървесина от Държавния горски фонд. До момента са осигурени 640 кубика за Момчилград и за селата Конче, Пазарци, Лале, Друмче, Обичник и Пиявец.

 • Публичен търг за отдаване под наем на общински нежилищен имот

  На основание  Заповед № 40 от 02.09.2013  година на управителя на болницата и във връзка с  Наредбата за реда  и условията за провеждане на търгове и конкурси за сключване на сделки по отдаване под наем и разпореждане с общинска собственост

    О  Б  Я  В  Я  В  А:

  І.Публичен търг за отдаване под наем на общински нежилищен имот, представляващ самостоятелно обособена  част от едноетажна сграда със самостоятелен вход, находящ в двора на болницата в гр.Момчилград, ул.»Стефан Караджа» №1, с площ 251 кв.м. с начална месечна наемна цена 490 лв. за срок от пет години.

  ІІ.Търгът ще се проведе в сградата на болницата на 16.09.2013 година от 12.00 часа

           ІІІ.Тръжна документация  се закупува от  05.09.2013г. до 13.09.2013 година от счетоводството на болницата срещу такса от 30 лв., платима в касата на болницата.

    ІV.Депозитв размер на 10% от годишната наемна цена  следва да се внесе по IBAN: BG27UBBS81611060188110BIC код : UBBSBGSF в Банка ОББ гр.Момчилград до 13.09.2013 година.

  За справки : тел.

  Управител на МБАЛ”Д-р Сергей Ростовцев”

 • Община Момчилград подписа с Райфайзенбанк договор за краткосрочен кредит

  Община Момчилград подписа с „Райфайзенбанк” ЕАД договор за краткосрочен кредит/овърдрафт/ за покриване на капиталови нужди с лихва 4,85%. Кредитът ще бъде от решаващо значение за успешното изпълнение на инфраструктурни проекти, включително и по Оперативни програми, както и за оборотни средства при временен недостиг на средства. Сумата е в размер на 500 хил. лева с 12-месечен срок на погасяване до месец август, 2014 година. Кредитът може да бъде погасен предсрочно без заплащане на допълнителна такса. Предварително направените общински анализи сочат, че усвояването и обслужването на кредита е ефективно и ритмично. Договорът между двете страни не включва начисляване на такса за обслужване на заема. Община Момчилград изтегли кредит-овърдрафт и през миналата година при лихва от 4,95%.

  „Идеята ни с изтеглянето на кредита е да реализираме нови инвестиции и да подобрим качеството на социалните услуги. Мога да уверя жителите на община Момчилград, че овърдрафт-кредитът е подписан при изключително добри условия за нас. През миналата година се убедихме, че тази практика е широко приложима и полезна за повишаване на качеството на услугите”, обобщи кметът Акиф Акиф.

  С първият отпуснат кредит бяха осигурени средства за благоустройство на ул. „Гюмюрджинска”, парно отопление за МБАЛ „Д-р С. Ростовцев”.

  С парите бе разработен идеен и технически проект за пътната връзка на Момчилград с пътя Кърджали – Подкова и приключен проект за брегоукрепване и възстановяване на пропускната способност на Южно дере. 

 • Необходимост от извършване на ОВОС на инвестиционно предложение

   

  О  Б  Я  В  А

  от

  ОБЩИНА МОМЧИЛГРАД

   

  На основание чл.4,ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии /ДВ бр.25/2003г./,

  У В Е Д О М Я В А М Е

  заинтересованото население на гр. Момчилград, че имаме намерение да осъществи инвестиционно предложение:

  Реконструкция на улици: ул. „Гюмюрджинска”, ул. „Йордан Йовков”, ул. „Войнишка” и ул. „Кокиче” – гр. Момчилград.

  Подробна информация за инвестиционното предложение можете да намерите в Община Момчилград, отдел „Устройство на територията и контрол” на Община Момчилград.

  Възражение по инвестиционното предложение и предложения се приемат в 14-дневен срок в Община Момчилград или на адрес:

          - РИОСВ – г. ХАСКОВО, ул. Добруджа № 14, ет. 5 и тел. 038/60 16 14 – инж. Тонка Атанасова

 • Обявление за изработване на ПУП - "Кърджали - Подкова"

  О Б Я В Л Е Н И Е

  На основание чл.124б ал.(2)  от Закона за устройство на територията Дирекция “УТКРЕПП” при  Общинска администрация гр. Момчилград  съобщава на заинтересуваните собственици, че със Заповед № РД 02-14-793/ 21.08.2013г. на Министъра на регионалното развитие се разрешава на Агенция”Пътна инфраструктура” ,изработване  на проект за подробен устройствен план-парцеларен план (ПУП-ПП) за обект:

  Път Е 85(І-5) “Кърджали-Подкова” от км 342+639.41 до км 367+427 и пътна връзка “Фотиново” от км 0+000 до км 2+368 – нови пътни връзки и мерки за укрепване,отводняване и стабилизиране на пътни участъци с проблемни геотехнически и хидрогеоложки условия и удължаване на мост над река Върбица.

  Съгласно чл.124б ал.4 от ЗУТ горната заповед не подлежи на оспорване.

  Дирекция “УТКРЕПП” 

 • Заповядайте на събор край с. Кременец!

  На 6 и 7 октомври  ще се състои събор до телевизионната кула край с. Кременец, съобщи кметът на с. Пиявец Ердинч Али.

  Добре дошли са всички гости и жители на община Момчилград.

 • Представители на фондация "Искам бебе" се срещнаха с двойки от община Момчилград

  Представители на фондация „Искам бебе” се срещнаха с двойки с репродуктивни проблеми в община Момчилград. Те помолиха общината да  помага на двойките, тъй като някои от тях нямат възможност да поемат  разходите си дори за изследвания.  Въпросът ще бъде поставен при общественото обсъждане на бюджета  през 2013 г.  Убеден съм, че Община Момчилград ще окаже съдействие според възможностите си, заяви зам.-кметът на общината Ерол Мехмед на среща с представители на фондацията, начело с Радина Велчева, председател на организацията.

   „Съдействаме на семействата с репродуктивни проблеми, за да бъде скъсен пътят на лечението. Помагаме и с  психологическа подкрепа, безплатна за двойките”, обясни Радина Велчева.
  „Искам бебе” работи с фондация „Америка за България”. Първите  100 000 лева  са помогнали на 28 жени,  родени са 14 бебета.  

   

 • Съобщение

  Община Момчилград търси да назначи строителни техници. 

  Тел. за справки: 0885398929 

 • Помогнете, дарете кръв!

  Поради недостиг на кръв и кръвни продукти в лечебните заведения и Националния център по трансфузионна хематология се отлагат десетки хирургични операции, застрашаващи живота и здравето на пациенти в цялата страна. РЗИ и  БЧК  - Кърджали организират  кръводарителска кампания по  призива на Министерство на здравеопазването и областния управител на област Кърджали.

  Районният кръвен център в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали има готовност да посрещне всички доброволци, а при необходимост ще бъдат открити временни пунктове за кръводаряване, съобщиха от РЗИ - Кърджали.  

 • Обсъдихме снабдяването с дърва на територията на общината

  Днес кметът на община Момчилград Акиф Акиф  се срещна с кметовете на населени места. На срещата  бяха поставени проблеми за снабдяване на населението с дърва,  въпроси, свързани с водоснабдяване и пътища. 

  В обсъждането по покана на кмета на общината участва и началникът на ДГС – Момчилград Красимир Иванов.

  Бяха коментирани възможностите за снабдяване с дърва, цени, сечища. Кметовете ще изготвят списъци на жителите на общината, които желаят да ползват сечища или да закупят дърва от склад  на ДГС – Момчилград.

  Също днес комисар Христо Тодоров представи на ръководството на община Момчилград и на кметовете на населени места  Васил Динков, който изпълнява функционалните задължения на началник на РС „ПБЗН”- Момчилград  до назначаването на титуляр. 

 • Обявление за отваряне на ценовите оферти за зимно поддържане

  Комисията за разглеждане, оценка и класиране на подадените офертите в процедура за възлагане на обществена поръчка чрез открита процедура  с обект на поръчката: “Зимно поддържане (снегопочистване и опесъчаване) за сезон 2012 – 2013 г., 2013 – 2014 г. и 2014 – 2015 г. по обособени позиции № 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 и 10 на общинските пътища на територията на община Момчилград”  

  О   Б   Я   В   Я   В  А

   Ценовите оферти   в процедурата  за възлагане на обществена поръчка чрез открита процедура  с обект на поръчката:

  “Зимно поддържане (снегопочистване и опесъчаване) за сезон 2012 – 2013 г., 2013 – 2014 г. и 2014 – 2015 г. по обособени позиции № 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 и 10 на общинските пътища на територията на община Момчилград”

  ще бъдат отворени на 28.09.2012 г. /петък/  от 12.00 часа  в заседателната зала на община Момчилград.

  Право да присъстват  при отваряне на ценовите оферти имат участниците в процедурата или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване и на юридически лица с нестопанска цел.

   

  Дата: 25.09.2012 г.

  гр. Момчилград

   

   

  Председател на комисията:……/П/…………….

  / Севдалин Огнянов/

   

 • Покана за заседание на Общински съвет - Момчилград и на постоянните комисии

  П О К А Н А   №8

  21. 09.  2012 г.

  На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местно самоуправление и местна администрация 


   СВИКВАМ:

  На 28. 09. 2012 г. /петък/ от 10. 00 часа в залата на КНСБ, находяща се на ул. „26-ти  декември” №2, заседание на Общински съвет – Момчилград при следния  Проект -  

   

  ДНЕВЕН РЕД:

   

  1.Определяне броя на групите и броя на децата и учениците в групите на детските градини и обслужващите звена на територията на община Момчилград през учебната 2012/2013 г.

   2. Допълнение на Наредбата за управление, стопанисване и ползване на земи и гори от Общински поземлен фонд и на гори и земи от Общински горски фонд.

  3. Прилагане разпоредбите на чл. 25, ал. 3 и ал. 5 от ЗС и ползване на ЗЗ за приемане на решение за изразяване на предварително съгласие за промяна предназначението на мери и пасища за разширяване строителните граници на съществуващи урбанизирани територии (Вх. №140 –земл. Соколино)

   4. Прилагане разпоредбите на чл. 25, ал. 3 и ал. 5 от ЗС и ползване на ЗЗ за приемане на решение за изразяване на предварително съгласие за промяна предназначението на мери и пасища за разширяване строителните граници на съществуващи урбанизирани територии (Вх. №141 –земл. Момчилград)

   5. Промяна статута на поземлени имоти, находящи се в следните землища - с. Груево, с. Седлари, с. Летовник и с. Балабаново от публична общинска собственост в частна общинска собственост и промяна начина им на трайно ползване. 

  6.Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост в община Момчилград през 2012 г., вземане на решение за продажба и одобряване на пазарните оценки.

  7. Намаляне на началната тръжна цена на имоти-частна общинска собственост, включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост в община Момчилград през 2012 г

  8. Изменение на Решение №55/Протокол №4 от заседание на ОбС проведено на 27. 04. 2012 г., продажба на общински жилищни имоти от Родопска къща  с. Конче и одобряване на пазарните им оценки.

  9. Определяне размера на трудовите възнаграждения на кметовете на кметства.

  10. Приемане на Програма за разделно събиране на отпадъци от опаковки и цветни контейнери на територията на община Момчилград.

  11. Учредяване право на пристрояване и надстрояване към „трисекционно жилищна сграда с магазин, сладкарска работилница и гаражи”-Секция А построена с отстъпено право на строеж в УПИ ІІ, кв. 52 по плана на Момчилград.

  Право на ползване върху част от общинска земя – благоустроена и укрепена от приобретателя на правото на строеж.

  12. Учредяване право на надстройка над използваем покрив-тераса за тераса на кота +6. 00 и кота +8. 75 към комбинирана триетажна сграда, построена в УПИ ІІ, кв. 43а по ПУП на Момчилград.

  13. Даване съгласие за изкупуване на дворно място, съставляващо част от УПИ ХІV, кв. 11, предаваемо по силата на ПУП - ПР към УПИ ІV, кв. 11 по ПУП на Момчилград и одобряване на пазарна оценка.

  14. Отчет за изпълнението на решенията на Общински съвет – Момчилград , приети през периода 01. 11. 2011 г. – 30. 06. 2012 г.

  15. Други.

  16. Питания. 

   

   ПРЕДСЕДАТЕЛ:                /П/      

                             инж. Сунай Хасан    

                                                    

     

   ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

  НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

   

  24. 09. 2012 г. – ПОНЕДЕЛНИК

   

  15. 00 часа по т. 14 от Проектодневния ред

  1.ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

   

   

  25.  09.  2012 г. –ВТОРНИК

   

  14. 30 часа по т. 2, т. 3,  т. 4, т. 5, т.10 и т.14 от Проектодневния ред

  1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

  16. 00 часа по т. 3, т. 4,т. 5, т. 6, т. 7, т. 8, т. 11,т.12, т. 13 и т. 14   от Проектодневния ред

  2.ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

   

  26.  09.  2012 г.- СРЯДА

   

  14. 00 ч.по т. 6, т. 7, т. 8, т. 9, т. 11, т. 12, т. 13 и т.14   от Проектодневния ред

  1.ПК по Бюджет, финанси и икономика

  15. 30 часа по т. 1 и т. 14   от Проекто - дневния ред

  2.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности,  вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

   

  27.  09. 2012 г.- ЧЕТВЪРТЪК

   

  14. 30 часа по т. 14   от Проектодневния ред

  1.ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

  16. 00 часа по т. 2, т. 9, т. 10  и т. 14от Проектодневния ред

  2.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

   

   

  Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

 • Фондация "Искам бебе" организира беседа за репродуктивното здраве

  Фондация „Искам бебе” – София със съдействието на Община Момчилград организира беседа за репродуктивното здраве.  „Искам бебе” отправя покана към всички жители на общините в област Кърджали, които проявяват интерес по темата – лекари, медицински работници, двойки с репродуктивни проблеми.

  Срещата ще се състои утре (вторник)  от 13.00 часа в залата над кафене «Лидер» в гр. Момчилград.

  Повече информация: Мария Енчева, координатор на фондация «Искам бебе» в Момчилград, тел.: 0885954021

 • Венци и цветя за Деня на Независимостта

   

  Тържествен ритуал и празнична програма събраха днес момчилградчани. В Деня на Независимостта те поднесоха венци и цветя пред мемориала "Костницата". Заместник-кметът на общината Ерол Мехмед поздрави гостите и жителите на общината. "Ние сме длъжни да признаем, че заветът на първостроителите на съвременна България, на онези, които дръзнаха да подготвят и реализират българската независимост, е свързан с търсенето на повече политическа воля да градим и повече морал да съхраняваме, да развиваме българската държавност, живеейки в мир и в дух на толерантност. Днес е денят на независимостта! Присъствието ни тук в този празничен ден не е само знак на признателност към миналите поколения, но е и наша изразена готовност и воля да градим собственото си бъдеще и бъдещето на нашите наследници", каза той в словото си. 

 • Честит 22 септември!

  Кметът на община Момчилград и Общински съвет – Момчилград поздравяват с 22 септември – Ден на Независимостта на България и канят гостите и жителите на общината на тържествен ритуал и богата музикална програма от 10.30 часа  пред мемориала „Костницата”.

 • Обява за среща за обществено обсъждане

  Възложителят:"Ай Си Джи Би" АД, със седалище бул. "Панчо Владигеров" № 66, Люлин 2, район "Люлин", град София 1336, Република България

  На основание чл. 97, ал. 3 във връзка с чл. 81, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на околната среда УВЕДОМЯВА всички заинтересувани физически и юридически лица, че е организирана среща за обществено обсъждане на доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) с всички приложения към него за инвестиционно предложение за „Междусистемна газова връзка Гърция – България”

  Срещата ще се проведе на 25.10.2012 г., от 10:00 часа, в сградата на община Момчилград, адрес гр. Момчилград, област Кърджали, ул. „26-ти декември“ № 12, п.к. 6800.

  Докладът за ОВОС и приложенията към него, в т.ч. доклад за оценка на степента на въздействие и оценката по чл. 99а, ал. 1 ЗООС, са на разположение на интересуващите се всеки работен ден от 9.00 до 12.00 о от 14.00 до 17.00 часа в община Момчилград, МОСВ и „АЙ СИ ДЖИ БИ“ АД, 1336, гр.София, бул. "Панчо Владигеров" № 66 (от 01.10.12 на адрес гр. София, ул. „Веслец“ №16, п.к.1000).

  Докладът за оценка на степента на въздействие - приложение към доклада за ОВОС, е достъпен и на интернет страницата на компетентния орган по околна среда на адрес: www.moew.government.bg/ключова тема Натура 2000.

  Писмени становища могат да се предоставят в "Ай Си Джи Би" АД или на срещата за обществено обсъждане.

  За контакти по общественото обсъждане от страна на възложителя:

  Ваньо Славейков, тел. 02/9396237, e-mail[email protected]  и

  Михаил Милков, тел. 02/9396248, е-mail[email protected]

 • БЧК дарява хранителни продукти на 488 момчилградчани

  Пакети с хранителни продукти от БЧК получават 488 момчилградчани. Помощта е на ЕС и е насочена към местни жители, които получават социални помощи, обясниха Вера Анчева и Калинка Игнатова, доброволки от БЧК. Пакетите съдържат захар, боб, брашно, ориз, спагети и други храни. Община Момчилград е  подкрепила акцията на БЧК и е транспортиртила продуктите  до населените места в района, където живеят над 200  души,  включени в списъците за подпомагане. След около два месеца  отново ще бъдат раздавани помощи.

  Разпределителният пункт в Момчилград  се намира до сградата на общината.

 • Състоя се заключителна пресконференция за брегоукрепването на Южното дере

  На 18.09.2012 г. от 11.00 ч. в конферентната зала на общинска администрация - град Момчилград се проведе заключителна пресконференция за отчитане на резултатите от изпълнението на проект: „Брегоукрепване и възстановяване на пропускната способност на Южно дере при І- ва промишлена зона гр. Момчилград / І -ви етап / L =200 м. от км 0+137,92 до км 0 + 337,92", реализиран по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г. и финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България по Договор BG161P0001/4.1-04/2010/014.
  На пресконференцията присъстваха кметът на община Момчилград – Акиф Акиф, заместник-кметът на общината инж. Севдалин Огнянов – ръководител на проекта, Ерол Мехмед екипът за управление и отчитане на дейностите – инж. Халил Сали – ст. експерт „ЕПП" и координатор на проекта, Нериман Муса – ст. счетоводител и счетоводител на проекта, кметове на населени места в община Момчилград, представители на медиите и местната общественост. В изложението си кметът на общината Акиф Акиф подчерта, че с реализацията на настоящия проект е постигната основната цел на проекта, а именно ограничаване и максимално предотвратяване на рисковете и щетите за живота на населението в Община Момчилград чрез изграждане и укрепване на дребномащабни инфраструктурни съоръжения за предотвратяване на наводнения. Брегоукрепителните и корекционни мероприятия по Южното дере ще доведат до осигуряване и подобряване на общинската инфраструктура за предотвратяване на наводнения, която ще допринесе за устойчивото развитие на община Момчилград, подобряване на устойчивостта на речното корито и предотвратяване унищожаването на прилежащите площи и защита от наводнение на околните терени, постигане на по-добро състояние на водите и свързаните с тях екосистеми в региона, намаляване до минимум риска за човешкото здраве, подобряване качеството на околната среда и до подобряване качеството на живот и привлекателността на община Момчилград като място за живеене, посредством осигуряване на по-добра инфраструктура за населението. Зам.-кметът на общината и ръководител на проекта инж. Севдалин Огнянов представи детайлно проекта и постигнатите резултати.
  Окончателната сума, изразходвана за цялостното реализиране на дейностите по проекта, е около 1 млн. лв., от които 85% са безвъзмездно финансиране от ЕС чрез ЕФРР, 10 % - национално съфинансиране и 5% - собствен принос на бенефициента, като първоначално одобрената сума е 1 007 028 лв. Проектът се реализира и отчете в рамките на 16 месеца: от началото на месец юни 2011 г. до края на месец септември 2012 г. ( с 3 месеца по рано от предвидения срок).
  Прекият резултат от изпълнението на строително-монтажни работи по проект „Брегоукрепване и възстановяване на пропускната способност на Южно дере при І- ва промишлена зона гр. Момчилград / І -ви етап / L =200 м. от км 0+137,92 до км 0 + 337,92" е:
  - почистен 200 метров участък от дъното на дерето от храсти, наноси и дървета;
  - изградена 400 метрова висока подпорна стена (2 х 200 метра) от двете страни на дерето;
  - 6000 квадратни метра облицовано с каменни плочи от гнайс дъно на дерето;
  - монтаж на 388 метра комбиниран тип парапет.
  Изпълнители на основните дейности са:
  - За изпълнение на СМР Консорциум "ИНФРАГЛОБАЛ", реална стойност на строителството 732 556 лева.
  Изпълнител на Строителния надзор е „ГИД - Г КОНСУЛТ" ЕООД, като разходите за изпълнение на надзора са 18 313.
  Одит на проекта е изпълнен от фирма „Експертком" ЕООД. Стойността на поръчката - 4 000 лв.
  За „инвеститорски контрол" при изпълнение на строителството са платени 3 500 лева.
  За популяризиране и публичност на проекта са изработени и монтирани 1бр. билборд и 1 бр постоянна табели, организирани са две пресконференции, 3 броя публикации в местната преса и са издадени и разпространени 800 броя брошури.
  В заключително слово кметът Акиф Акиф благодари на екипа за управление на проекта за професионално свършената работа. Той подчерта, че това е поредният добре изпълнен проект на общината, финансиран по програмите на ЕС за безвъзмездно финансиране и отправи пожелание за повече възможности и схеми, по които община Момчилград да кандидатства.
  Този документ е създаден в рамките на проект „Брегоукрепване и възстановяване на пропускната способност на Южно дере при І- ва промишлена зона гр. Момчилград / І -ви етап / L =200 м. от км 0+137,92 до км 0 + 337,92", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Момчилград и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

 • Община Момчилград търси да назначи еколог

  Община Момчилград търси да назначи еколог с професионален опит в сферата на екологията и опазването на околната среда и професионален опит в разработването на проекти.

  Тел. за справки: 0885398929 и 0885398927

 • Община Момчилград търси да назначи ВиК инженер и строителен техник

  Община Момчилград търси да назначи инженер със специалност „Водоснабдяване и канализация”, профил „Мрежи и съоръжения”, с минимален 5-годишен професионален опит в изграждане на водоснабдителни мрежи и съоръжения на населени места. Общината търси да назначи и строителен техник с професионален опит.

  Тел. за справки: 0885398929 и 0885398927

 • Пръскаме срещу комари в гр. Момчилград

  Днес (сряда)  фирма „Бовлад" ще извърши пръскане срещу комари на  територията на град Момчилград от 21.30 часа.

  От фирмата съветват гражданите по това време да не излизат на открито и да затворят прозорците на домовете си. Препаратът не представлява опасност за живота и здравето на хората и животните.

  Той е аерозолен и ще се разнесе до половин час след пръскането.

   

 • Пръскаме срещу комари в гр. Момчилград

  Днес (сряда)  фирма „Бовлад" ще извърши пръскане срещу комари на  територията на град Момчилград от 21.30 часа.

  От фирмата съветват гражданите по това време да не излизат на открито и да затворят прозорците на домовете си. Препаратът не представлява опасност за живота и здравето на хората и животните.

  Той е аерозолен и ще се разнесе до половин час след пръскането.

 • 1500 деца прекрачиха училищния праг

   

  1500 деца прекрачиха училищния праг в община Момчилград днес. Учебната година беше открита тържествено във всички учебни заведения. 110 първокласници влязоха в класните стаи. Всички получиха подарък - „Вечните приказки на Андерсен” с пожелания за много успехи и радост в училище от кмета на общината Акиф Акиф.
  „ Пожелавам на учениците големи приключения и истински предизвикателства в света на знанието! Надявам се през новата учебна година учениците да радват с постиженията си учителите и своите родители. Училището е територия на духа. Вярвам и зная, че преподавателите дават всичко от себе си в процеса на обучение и че учат децата да бъдат добри хора, да си помагат, да намират приятели”, каза кметът на общината в словото си при откриването на учебната година в СОУ „Никола Йонков Вапцаров”.

   

   

   

   

   

 • Фондация „Искам бебе” – София със съдействието на Община Момчилград организира беседа за репродуктивното здраве

  Фондация „Искам бебе” – София със съдействието на Община Момчилград организира беседа за репродуктивното здраве.  „Искам бебе” отправя покана към всички жители на общините в област Кърджали, които проявяват интерес по темата – лекари, медицински работници, двойки с репродуктивни проблеми.

  Срещата ще се състои на 25 септември (вторник)  от 13.00 часа в залата над кафене «Лидер» в гр. Момчилград.

  Повече информация: Мария Енчева, координатор на фондация «Искам бебе» в Момчилград, тел.: 0885954021

 • ПРОТОКОЛ за допуснатите и недопуснатите кандидати за длъжност Началник на отдел „Местни приходи, търговия и селско стопанство”

  ПРОТОКОЛ за допуснатите и недопуснатите кандидати за длъжност Началник на отдел „Местни приходи, търговия и селско стопанство” може да изтеглите от тук

 • Покана за заключителна пресконференция по проект за предотвратяване на наводнения на територията на Община Момчилград

  На 18.09.2012 г. от 10.00 часа в конферентната зала на Общинска администрация -Момчилград на ул. „26-ти декември” № 12, ще се проведе заключителна пресконференция  по проект: Брегоукрепване и възстановяване на пропускната способност на   Южно дере при І- ва промишлена зона  гр. Момчилград / І -ви етап /   L =200 м. от км 0+137,92  до  км 0 + 337,92.

  С реализацията на проекта бяха постигнати следните резултати:

  1.Укрепен 200 метров рисков от наводнения участък от Южно дере;

  • 2.Почистена 200 метрова рискова отсечка от храсти, наноси и дървета от  коритото на дерето;
  • 6000 квадратни метра бетонирано и облицовано с каменни плочи от гнайс дъно на дерето;
  • 3.Информирана общественост за съществуващите проблемни рискови зони от наводнения и взетите мерки за тяхното укрепване;
  • 4.Осъществени дейности по публичност и информираност на местната общественост за предоставянето на безвъзмездна финансова помощ от ЕС, чрез ЕФРР при реализиране на важни общински инфраструктурни проекти;
  • 5.Изградена 400 метрова подпорна стена (2 х 200 метра) от двете страни на дерето;
  • 6.Монтиран 388 линейни метра предпазен парапет;
  • 7.Усилени фундаменти на мостовото съоръжение;
  • 8.Създадени 50 временни работни места;
  • 9.Подобрени възможности за икономическо развитие на община Момчилград, посредством осигуряване на безопасна и сигурна общинска инфраструктура за предотвратяване на наводнения;

   

          Този документ есъздаден по проект „Брегоукрепване и възстановяване на пропускната способност на Южно дере при І- ва промишлена зона  гр. Момчилград / І -ви етап /   L =200 м. от км 0+137,92  до  км 0 + 337,92” , община Момчилград  по Договор BG 161РО001/4.1- 04/2010/ 014 от 01.06.2011 г. , сключен между Община Момчилград и Управляващия орган на ОПРР – Главна дирекция ”Програмиране на Регионалното Развитие” ( 2007-2013) – МРРБ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по схемата  BG 161РО001/4.1- 04/2010  „Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в 178 малки общини” и който се осъществява с финансова подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие 2007-2013 г., съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за Регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Момчилград и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващ орган .

  Община Момчилград кани всички желаещи да присъстват на заключителната пресконференция по проекта.

  Телефони за контакти: 03631 / 78-67 и 03631 / 78-66; факс: 03631 / 63-97.

 • Децата от Дневния център разгледаха Зоопарка и Аязмото  Децата от Дневния център „Дъга” в Момчилград бяха зарадвани с екскурзия до красивия парк „Аязмото” в Стара Загора. Децата с вълнение разгледаха и зоопарка, в който се  отглеждат близо 450 екземпляра от около 80 вида бозайници, птици и земноводни. Придружаваха ги родителите им и екип от специалисти от центъра.

  Децата се забавляваха в Залата на смеха, където огледала изкривяват отраженията.  „Екскурзията беше с образователна и с развлекателна цел”, обясни Ваня Петрова, директор на Дневния център. Подобни екскурзии за деца и родители се организират всяка година.

  Дневният център за деца с увреждания „Дъга” в Момчилград беше създаден по програма „ФАР” през 2008.

 • Венци и цветя за Деня на Съединението

   

   

  Момчилградчани отбелязаха 127 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Те поднесоха венци и цветя пред мемориала "Костницата". 

 • Пръскаме срещу кърлежи в градския парк!

  На 7.09.2012 г. ( петък ) фирма „Бовлад” – Кърджали ще пръска рано сутринта срещу кърлежи в градския парк в Момчилград. Родителите да не допускат деца на тревните площи на 7 септември! Третирането на зелените площи с препарати ще бъде отложено само при валежи. 

 • Честит празник!

  Кметът на община Момчилград и Общински съвет – Момчилград  поздравяват всички момчилградчани с 6 септември – Ден на Съединението и канят гостите и жителите на общината на  ритуал пред мемориала „Костницата” от 10.30 часа. 

 • Земеделски производители от Момчилград обмениха опит с производители в община Байрамич

   

  Земеделски производители от община Момчилград гостуваха на производители в побратимената с Момчилград община Байрамич в Република Турция. Посещението за обмяна на добри практики беше планирано още при подписване на протокола за сътрудничество, тъй като Байрамич е сред лидерите в производството на плодове в Турция.

  Производители, водени от кмета на община Момчилград Акиф Акиф, се запознаха на място с опита на съседите в  производството на домати, в отглеждането на ябълки, праскови и череши, със системи за капково напояване. Те разгледаха модерна и  новосъздадена по италианска технология 160 дка ябълкова градина, в която са инвестирани $3 млн. В състава на момчилградската делегация, която получи възможността да се запознае с кухнята на модерното земеделие, бяха производители, представители на Общинска служба „Земеделие”, експерти по селско стопанство от общинската администрация, представител на ВК ”Младост”.

  Кметът на Община Момчилград и  ръководството на земеделския колеж, който е филиал на Аграрния университет в гр. Чанаккале, се договориха  младежи от община Момчилград да преминат пълния 2-годишен курс на обучение. От побратимената община Байрамич поеха ангажимент да поемат разходите за обучение на няколко  ученици.

  Момчилградчани проявиха интерес към различните сортове зеленчуци и към производството на фиданки при посещението си във фирма „ALARA” – един от най-големите износители на овощни дръвчета и производители на плодове.  Момчилградчани посетиха още оранженжерии, фабрика за производство на халва, на зехтин, кравеферма. Те се срещнаха и с ръководството на община Байрамич, която организира посещението.  

  Байрамич е с население  17 хиляди души. На територията и се произвеждат 120 хил.тона ябълки годишно, което представлява 15% от добива на ябълки в южната ни съседка. Районът  е известен  с местен сорт праскови – бели нектарини. В Байрамич се произвеждат череши, халва, зехтин и много  зеленчуци. Голяма част от селскостопанската продукция се изнася в чужбина.

   

  Повече за колежа в община Байрамич:

  www.bmyo.comu.edu

   

   

 • Обявление

  На основание чл. 128, ал.1 от Закона за устройство на територията дирекция „Специализирана администрация” при общинска администрация гр.Момчилград  съобщава на заинтересованите собственици, че със Заповед № 428 от 29.08.2012 г. на кмета на община Момчилград се разрешава изработването  - ПУП-ПЗ за  ПИ № 000502 по КВС на землище с. Багрянка, община Момчилград.  В 30-дневен срок от получаването на настоящото обявление заинтересованите лица могат да направят писмени възражения, искания и предложения в дирекция „Специализирана администрация”.

  Дирекция  „Специализирана администрация” 

 • Обява

   

   

  за приемане на български граждани в доброволния резерв по длъжностно разписание за резервисти в СВ, ВВС и ВМС за конкурс през октомври 2012 г.

   

  ТЕЛЕФОНИ ЗА СПРАВКИ

  0361/65318 – ОБЛ. ВОЕНЕН ОТДЕЛ

  03631/8841-ОФИС НА ОВО-МОМЧИЛГРАД

       Длъжности във фоенните формирования изтеглете тук 

 • Фондация "Искам бебе" със съдействието на Община Момчилград организира беседа за репродуктивното здраве

  Фондация „Искам бебе” – София със съдействието на Община Момчилград организира беседа за репродуктивното здраве.  „Искам бебе” отправя покана към всички жители на общините в област Кърджали, които проявяват интерес по темата – лекари, медицински работници, двойки с репродуктивни проблеми.

  Срещата ще се състои на 25 септември (вторник)  от 13.00 часа в залата над кафене «Лидер» в гр. Момчилград.

   

  Повече информация: Мария Енчева, координатор на фондация «Искам бебе» в Момчилград, тел.: 0885954021

 • Приключи строителството по укрепване на Южното дере

  Приключи строителството по укрепване на Южното дере в Момчилград.  Бяха изградени нови подпорни стени, беше почистено обраслото с храсти  речно корито, затрупано  с наноси, чакъл и  отпадъци. Бяха възстановени дънните прагове и  при проливни дъждове и снеготопене  вече няма опасност придошлата водата да залее района.  Разходите за реализиране на проекта  на Община Момчилград  „Брегоукрепване и възстановяване на пропускната способност на Южно дере при І–ва промишлена зона гр. Момчилград / І –ви етап/ L = 200 м от км 0+137,92 до км 0+337,92”  са  около 1  млн. лева. Проектът   се финансира  по Оперативна програма „Регионално развитие„ 2007 – 2013 г. с подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие. Размерът на безвъзмездната финансова помощ по договор BG 161РО001/4.1-04/2010/014 е  близо 955 хиляди лева.  Собственият принос на общината е 5 на сто от общата стойност на проекта.

  Строителството на обекта  беше одобрено по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG 161РО001/4.1-04/2010 „Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в 178 малки общини”. 
  Този документ е създаден в рамките на проект „Брегоукрепване и възстановяване на пропускната способност на Южно дере при І–ва промишлена зона гр. Момчилград / І –ви етап/ L = 200 м от км 0+137,92 до км 0+337,92”  , който се осъществява сфинансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие” 2007-2013 г.,

  съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

  Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от  Община Момчилград и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ

  отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

   

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина БайрамичОбщина БорноваОбщина Язмос

Последвайте ни в Facebook

Контакти
 

Адрес:   гр. Момчилград,ул. "26-ти декември" №12 

област Кърджали, п.к. 6800

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Кабинет на кмета

Телефон:  03631/ 6051 и 03631/ 7841 Факс:  03631/7849

Горещ телефон

Телефон:  03631/6527  Факс:  03631/7019