Филтър
 • Вълшебна работилница забавлява децата на Момчилград

  Вълшебна работилница по рисуване и моделиране забавлява децата на Момчилград. Забавни игри, рецитиране на стихчета и песнички допълниха празника на малчуганите в градския парк. Събитието бе част от празничната програма по повод предстоящата Международна среща на момчилградчани на 2 август.

  С осигурените от община Момчилград изделия децата изрисуваха лицата си с любимите си анимационни герои. Забавата им продължи в компанията на клоуна Коко-Роко. Той показа на най-малките жители как се изработват фигури от балони, много интересни игри и други тайни от клоунадата.

  Не по-малко щастливи бяха и родители, които се забавляваха заедно с децата си и изживяха един щастлив празник. „Наистина се получи страхотна забава за децата. Програмата надмина всички наши очаквания, а децата бяха толкова доволни, че отказаха да си тръгнат“, изразиха задоволство те .

  От местната администрация изразяват благодарности към своите партньори от Център за обществена подкрепа за доброто взаимодействие в организацията на детския празник. В празничната програма с концерт се включиха изявени ученици от местните училища.

 • РУП-Момчилград приема бързи поръчки за смяна на документи

  От 30 юли – сряда, заявления за бързи поръчки за смяна на документи за самоличност се приемат и в РУП-Момчилград. На 30,31 юли и 1 август група "Български документи за самоличност" в Кърджали ще работи от 7,30 до 18,30 ч., а в събота, на 2 август - от 8,30 до 17,30 ч. Паспортна служба в РУП-Момчилград  ще работят с граждани от 8.30 ч. до 17.30 ч.

 • Спектакълът „Носталгия“ събра земляци от цял свят в Момчилград

  С концерт-спектакъл, носещ заглавието „Носталгия“, гости и жители на Момчилград отбелязаха поредния ден от празничната седмица по повод Международната среща на момчилградчани. На лятната сцена в градския парк актьорския състав към Музикален театър „Кадрие Лятифова“ представи своето най-ново музикално-танцово представление.

  В продължение на час и половина зрителите се насладиха на прекрасна хармония между музика, динамична и модерна хореография и оригинални сценични костюми. Сюжетът на спектакъла пресъздаде носталгията по родния край, близки и приятели. На края на спектакъла солистите изпълниха „Моя страна, моя България“ на Емил Димитров. 

 • Благотворителни вечери в подкрепа на болницата организира община Момчилград

  Благотворителни вечери в подкрепа на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“ организира община Момчилград съвместно със Сдружението на момчилградчаните в Бурса, Р Турция. На 1 август/петък/ от 20.30 часа ще се състои благотворителна вечеря в ресторант „Маказа“. На 3 август/неделя/ в Дома на Културата в Кърджали ще се проведе благотворителен концерт под мотото „Една кауза – стабилна болница“ с начален час 20.00. Участие ще вземе дамски хор към Община Нилюфер, гр. Бурса. Билетите за концерта струват 10 лева и могат да се закупят от община Момчилград. Поканени са много гости от страната и чужбина.

  Събраните средства ще бъдат дарени на общинската болница, където в момента кипи усилен ремонт за вътрешно обновяване. След приключването на строителните дейности се очаква болничните стаи във всички отделения да бъдат със самостоятелен санитарен възел.

  Също така се очаква побратимената с Момчилград Голяма община Бурса да помогне за осигуряването на нова съвременна апаратура на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев”. 

  Както е известно, лечебното заведение вече разполага с ново отделение за долекуване и продължително лечение. По този начин пациенти, чието състояние не е стабилно, но са с изчерпани клинични пътеки, ще имат възможност да продължат лечението си под денонощно лекарско наблюдение.

  „Благодаря от името на община Момчилград и лично от мое име на всички, които се отзоваха и се включиха в дарителските ни кампании за спасяването на болницата. Убеден съм, че ще получим отново подкрепата на момчилградчани от цял свят и ще осигурим на техните близки и роднини по-качествено здравеопазване”, изразява благодарността си към всички дарители Акиф Акиф. 

  Дарителска банкова сметка:

  МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев" ЕООД

  Банка ДСК ЕАД

  гр.Момчилград

  BIC:  STSABGSF

  IBAN: BG61STSA93000020716931

 • С концерт и кулинарни изложби започнаха празненствата за Международната среща на момчилградчани

  Стотици жители и гости на града се събраха на градския парк в първия ден от празничната програма по повод предстоящата Пета Международна среща на момчилградчани. Изявени кулинари демонстрираха в изложба професионалните си умения и таланти. Те се представиха с ястия и специалитети от Родопите. Присъстващите споделиха безплатно от многобройните им кулинарни „съкровища“ със своите семейства, близки и приятели. Гостите на щанда бяха почерпени още с катмички и мекички от „Кухнята на баба“ по случай настъпилия мюсюлмански празник Рамазан Байрам.  Голямото разнообразие от мекици и катми освен с външния си вид, ги привлече също и с великолепния си вкус. 

  За първи път в Момчилград бе подредена изложба-базар „Медената сладост на Източните Родопи”. Изявени пчелари от региона изложиха различни видове натурален пчелен мед –липов, акациев, билков и магарешки бодил, както и традиционни пчелни продукти като прополис, восък и пчелен прашец. 

  Най-атрактивни за публиката обаче бяха детските фолклорни състави и групи от община Момчилград. Празничната вечер завърши с концерт на откритата сцена на летния амфитеатър с изявите на самодейни групи „Зейбеклер“, „Родоп Есинтилери“ и оркестър „Лира“ към НЧ „Алеко Константинов“, с. Звездел. Участие взеха още самодейна група към НЧ "Н. Й. Вапцаров", с. Нановица и фолклорен състав "Румелийски танц". 

 • БНР излъчи на живо от Момчилград

  Едно от най-слушаните предавания на Българското национално радио „Пътищата минават и през селото” гостува днес в Момчилград. Екипът излъчи на живо едночасова програма, с която представи живота в родопския град и реализираните проекти от местната администрация. Кметът Акиф Акиф запозна слушателите на националното радио с историята, забележителностите и плановете на ръководството на Община Момчилград за бъдещото развитие на града. Чрез радиото той поздрави мюсюлманите по случай свещения празник Рамазан Байрам. 

  Предстоящите празнични дни са символ на смирение, покаяние, помирение и опрощение. Пожелавам на празнуващите и техните семейства здраве, силна вяра и благополучие, щастие и взаимно разбирателство, отбеляза градоначалникът.  

  Известният художник Камбер Камбер разказа за бита и културата на местните хора. От МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев" впечатлиха водещата Шевкие Чакър с добрия мениджмънт на ръководството на общинската болницата със собствени средства и дарения.   

 • Честит Рамазан Байрам!

  Скъпи братя и сестри,

  Позволете ми да Ви поздравя със свещения мюсюлмански празник Рамазан Байрам. Предстоящите празнични дни са символ на смирение, покаяние, помирение и опрощение. Нека всички заедно покажем състрадателност, да помогнем, да простим и поискаме прошка в името на по-светло бъдеще.

  Пожелавам на Вас и Вашите семейства здраве, силна вяра и благополучие, щастие и взаимно разбирателство!

  Честит Рамазан Байрам!

  Акиф АКИФ

  Кмет на Община Момчилград

 • Водата в Момчилград и в селата остава негодна за пиене

  Поради изчерпване на количеството вода в помпена станция "Загорско" водоподаването в Момчилград и в селата Багрянка, Прогрес и Ново Соколино, се извършва отново от язовир "Боровица", съобщиха от ВиК-Момчилград. От водното дружество предупреждават, че водата във водопроводната мрежа продължава да бъде негодна за пиене и готвене.

  Припомняме че, през нощта на 23 юли постъпилата вода в Пречиствателната станция „Енчец" е била с показател мътност над 150 мг/л. Това затруднило сериозно нормалната работа на станцията, поради което на изхода от нея мътността стига 16 мг/л. Тази стойност е много над допустимата по Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

 • Вицепремиерът Даниела Бобева посети Момчилград за газовата връзка Гърция-България

  Вицепремиерът в оставка Даниела Бобева посети Момчилград относно съгласуването на подробните устройствени планове и обезщетенията на собствениците на земи, засегнати от трасето на междусистемната газова връзка Гърция-България. Придружена от представители на Българския енергиен холдинг /БЕХ/, МРРБ и Националния експертен съвет по устройство на територията и проектантите на проекта, тя проведе работна среща с участието на кмета на община Момчилград Акиф Акиф, общински съветници и кметове на заинтересованите от проекта населени места.

  Земите на собствениците, попадащи в трасето на газовата връзка на територията на общината не са най-скъпо продаваните у нас, но поради спецификата на района, са безценни за всеки един собственик, каза кметът Акиф Акиф. Той изрази надежда, че проектът ще се случи, като оценителната комисия осигури справедливо обезщетение за собствениците.

  Акиф Акиф поиска още сключването на меморандум за възстановяване на общинската пътна мрежа при нарушаването й по време на изграждане на газовата връзка. Той получи уверението на проектантите, че при нарушаване на вододайни зони, чешми, дренажи, ще бъдат възстановени от строителите.

  „Финансовите компенсации ще се случат на два етапа. На първия етап те касаят сервитутното право, а на втория – самото изграждане на газопровода. Ще има равно третиране за всички”, заяви Даниела Бобева, подкрепена от експертите, присъстващи на срещата. Тя настоя за спешно одобряване на подробните устройствени планове за газовата връзка. „Подробният устройствен план спешно трябва да бъде одобрен, защото при противен случай навлизаме в рискова ситуация по отношение на 45 милиона, които ще оскъпят целия проект”, заяви вицепремиерът в оставка Даниела Бобева. 

  След края на срещата кметът Акиф Акиф подари картина на вицепремиера в оставка, нарисувана от местната художничка Юммюгюл Сали. Той отправи специална покана към Бобева за предстоящата Международна среща на момчилградчани, която ще се проведе на 2 август.

 • "Полицейска академия 7" под звездите в градския парк

  Лятното кино в Момчилград очаква отново своите зрители тази вечер от 21.30 часа с прожекция на игралния филм "Полицейска академия 7:Мисия Москва". Филмовият маратон ще продължи два месеца, като входът е вободен.

  Община Момчилград събира предложения за филмови прожекции на е-mail адрес: [email protected] и на официалната си фейсбук странициwww.facebook.com/momchilgrad

 • Покана за сесия на общински съвет на 1 август

  П О К А Н А   №7

   25. 07.  2014 г.

   

              На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

  СВИКВАМ:

           На  01. 08. 2014 г. /петък/ от 10. 00 часа в залата на КНСБ, находяща се на ул. „26-ти  декември” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния   проекто

                 

  ДНЕВЕН РЕД:

   

                 1. Даване разрешение в училищата на територията на община Момчилград да се утвърдят паралелки, с брой на учениците по-малък от минималния съгласно Наредба №7/29.12. 2000 г. и определяне на допълнителни средства за обезпечаване на учебния процес извън определените по ЕРС за съответната дейност за учебната 2014/2015 г.  

                 2. Осигуряване на устойчивост по проект ”Качествен живот в общността”, Договор BG051PO001-5.1.04-0146-C0001, реализиран от община Момчилград по ОП „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от европейския социален фонд на ЕС по схема „Помощ в дома”.

                 3. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост в община Момчилград през 2014 г., вземане решение за продажба на общински жилищен имот и одобряване на пазарната му оценка.

                 4. Разпореждане с имот-общинска собственост, включен в Програмата за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост в община Момчилград през 2014 г. и одобряване на пазарната му оценка.

                 5. Одобряване на пазарна оценка на имот – частна общинска собственост, включен в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2014 г., за който има решение за продажба.

                 6. Продажба на земя – частна общинска собственост на собственика на законно построена върху нея сграда /Митко Атанасов/.

                 7. Продажба на земя – частна общинска собственост на собственика на законно построена върху нея сграда /Сабри Мустафа/.

                 8. Право на ползване върху част от общинска земя-благоустроена и озеленена от приобретателя на правото на строеж /Юсеин Ибрям/.

                 9. Право на ползване върху част от общинска земя-благоустроена и озеленена от приобретателя на правото на строеж /Мехемед Сали/

                 10. Учредяване право на строеж върху имот-общинска собственост, включен в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2014 г., чрез публично оповестен конкурс.

                 11. Учредяване право на строеж – допълващо застрояване в УПИ ХІІ18 , кв. 2 по действащия ПУП на с. Чуково, община Момчилград.

                 12. Разрешение за изготвяне на ПУП-ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за имот в земл. на с. Прогрес, общ. Момчилград, собственост на Милена Калеканова и одобряване на задание за проектиране, във връзка с промяна предназначението на имота от земеделска земя в имот за неземеделски нужди и отреждането му за предимно производствена зона.

                 13. Разрешение за изготвяне на ПУП-ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за имот в земл. на с. Балабаново, местн. Харманалтъ, общ. Момчилград, собственост на Христо Стойков и одобряване на задание за проектиране, във връзка с промяна предназначението на имота от земеделска земя в имот за неземеделски нужди и отреждането му за ниско етажно застрояване.

                 14. Разрешение за изготвяне на ПУП-ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за имот в земл. на с. Балабаново, общ. Момчилград, собственост на Минка Чаушева и одобряване на задание за проектиране, във връзка с промяна предназначението на имота от земеделска земя в имот за неземеделски нужди и отреждането му за предимно производствена зона.

                 15  Определяне на  месечното възнаграждение на  кмета на община Момчилград. 16. Решение за поемане на общински дълг по реда на чл. 17, ал. 2 от ЗОД.

                 17. Приемане на Наредба за реда и начина на ползване на дървесина, добита извън горския фонд на територията на община Момчилград.

                 18. Приемане на Правила и критерии за прием на деца в общинските детски градини на територията на община Момчилград.  

                 19. Отчет за касовото изпълнение на бюджета на община Момчилград за първото полугодие на 2014 г.

                 20.Други.

                 21. Питания.

  С уважение,

   

  за председател на ОбС:

  зам.- предс.: Нихат Аптурахман /П/

  Заповед №14/18.07.2014 г.

   

              ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

  НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

   

  30. 07. 2014 г. – Сряда

   

  13. 30 часа по т. 12, 13, 14, 17  и т. 19 от Проекто - дневния ред

  1.ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

  14. 30 часа по т.17  и т.19  от Проекто - дневния ред

  2.ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

  15. 00 часа по т.2, 17 и т.19  от Проекто - дневния ред

  3.ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето

  16. 00 часа по т.3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 17  и т. 19 от Проекто - дневния ред

  4.ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

   

                                                            31. 07. 2014 г. – Четвъртък

   

  13. 00 часа по т. 17, 18 и т. 19   Проекто - дневния ред

  1.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

  14. 30 часа по т.1, 17, 18  и т.19  от Проекто - дневния ред

  2.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности,  вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

  15. 30 ч. по т. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 15, 16, 17 и т. 19 от Проекто – дневния ред

  3.ПК по Бюджет, финанси и икономика

   

  Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

 • Стотици души се събраха на ифтар за Нощта Кадир

  Стотици мюсюлмани и християни се събраха на празнична вечеря-ифтар на открито на централния площад в Момчилград. Благотворителната инициатива бе организирана по случай настъпването на Нощта Кадир от свещения за мюсюлманите месец Рамазан  от Сдружението на момчилградчаните в гр. Бурса и собственика на Търговска банка "Д" Фуат Гювен. Дъждовното и мрачно време не попречи на присъстващите да споделят храната един с другиго и да отправят молитви за берекет. 

  Официални гости на вечерята бяха вицеконсулът на Република Турция в Пловдив Ахмет Келоглу, зам.-областният управител Муса Сеидахмед, народният представител Ердинч Хайрула, Руфат Йолу, представител на побратимената Голяма община Бурса. 

  "След броени часове настъпваме в най-ценната нощ в Исляма – Нощта Кадир. Нека Всевишния опрости деянията, които сме допуснали и които ще допуснем. Да делим храната един с другиго, е да изразяваме благодарността, че сме заедно и единни. Вярвам, че съчувствието към изпадналия в беда, вярата в доброто, ще ни поведат към по-светло бъдеще", заяви в речта си кметът Акиф Акиф. Той отправи блгадорности от името на момчилградчани към Фуат Гювен и Сдружението на момчилградчаните в гр. Бурса, Република Турция, както и към всички доброволци, бизнесмени и фирми за организирането на благотворителни вечери през месец Рамазан.

  "Убеден съм, че съвместните благотворителни инициативи ще бъдат само началото на вековна традиция", завърши Акиф Акиф. 

  "Тази вечеря е израз на уважение към основните човешки добродетели - добросъседството, братството и разбирателството", заяви Председателят на Сдружението на момчилградчаните в гр. Бурса Хасан Йозтюрк.

  По-рано през деня гостите, водени от кмета на Момчилград, посетиха обновената болница "Д-р Сергей Ростовцев.

 • Водата на Момчилград годна за пиене от помпена станция "Загорско"

  Водата в Момчилград и в селата Багрянка, Прогрес, Ново Соколино отговаря на всички норми, залегнали в Наредба 9, регламентираща качеството на питейната вода". Това съобщи началникът на ВиК-Момчилград Здравко Великов. Той допълни, че е спрян притокът на вода от яз. "Боровица", като подаването се извършва директно от помпена станция "Загорско".

  Както е известно, поради проливните дъждове във водосбора на яз. „Боровица" е регистртирана необичайно високата мътност на водата и не е годна за пиене.

  От ВиК-Момчилград уточниха, че количеството вода в помпена станция "Загорско" ще покрие нуждите на местното население за следващите 2 дни. 

 • ВиК-Кърджали: Водата в Момчилград и още в три села не е годна за пиене

  С основна и първостепенна грижа за здравето на потребителите на питейна вода „В и К" ООД Кърджали предупреждава всички граждани, потребяващи питейна вода от водоизточник яз. „Боровица" и живеещи в градовете Кърджали и Момчилград и 35 – те села: Свобода, Груево, Седлари, Вишеград, Глухар, Крайно село, Островица, Пепелище, Пропаст, Резбарци, Прилепци, Срединка, Енчец, Зелениково, Брош, Бленика, Дъждовница, Пеньово, Царевец, Калинка, Сипей, Скърбино, Невестино Солище, Айрово, Опълченско, Петлино, Дъждино, Македонци, Иванци, Седловина, Жинзифово и Рани лист, че поради проливните дъждове във водосбора на яз. „Боровица" през вечерта на 23.07.2014 г. е постъпила вода в Пречиствателната станция „Енчец" с показател мътност над 150 мг/л. Необичайно високата мътност затруднява нормалната работа на станцията, поради което на изхода от нея мътността е 16 мг/л. Тази стойност е над допустимата по Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.
  Молим гражданите да проявят разбиране с оглед на създалата се извънредна ситуация и предупреждаваме, че питейната вода до второ съобщение може да се използва само за битови нужди – миене, къпане, пране и други, но не и за пиене и готвене.
  Всички отговорни длъжностни лица на дружеството са мобилизирани, организирани и инструктирани за изпълнение на задачите в създалата се извънредна обстановка.
  Извиняваме се на своите клиенти за причинените им неудобства и благодарим за разбирането им.
  Управител:
  /инж. К. Василева/
 • Започва пръскане срещу комари

  На 25юли /петък/ 2014 г., фирма „Бовлад” ще извърши пръскане срещу комари с препарата „Биотек” на територията на гр. Момчилград от 22:30 часа до полунощ. От фирмата съветват гражданите по това време да не излизат на открито и да затварят прозорците на домовете си.

  Препаратът не представлява опасност за живота и здравето на хората и животните. Препаратът срещу насекоми е аерозолен и ще се разнесе до половин час след пръскането.

  Община Момчилград

 • Дават ифтар за 1 000 души преди Нощта Кадир

  Благотворителна вечеря - ифтар ще дадат утре, сряда, от 20.30 часа на централния площад в Момчилград бизнесменът Фуат Гювен и Сдружението на момчилградчаните в гр. Бурса, Република Турция. Вечерята ще бъде по повод Нощта Кадир броени дни преди предстоящия празник Рамазан Байрам. Очаква се да присъстват над 1 000 жители и гости на града от всички етноси и вероизповедания. 

  За поредна година с подкрепата на бизнесмени и благотворители от Момчилград, от различни краища на България и чужбина, заедно споделяме обща трапеза на ифтар вечери. Да делим храната един с другиго, е да изразяваме благодарността, че сме заедно и единни, споделя кметът Акиф Акиф.

  Общинското ръководство изразява своите благодарности  от името на момчилградчани към бизнесмена Фуат Гювен и Сдружението на момчилградчаните в Бурса, както и към всички доброволци, бизнесмени и фирми за организирането на благотворителните вечери.

  Както е известно, в продължение на цял месец стотици момчилградчани, независимо от религиозните им убеждения, посещават ифтар вечерите по случай свещения мюсюлмански празник Рамазан Байрам. Благотворителните вечери се организират от община Момчилград съвместно с доброволци, бизнесмени и фирми. Състоят се на открито пред читалище „Нов живот“ в центъра на града.

 • БНР гостува в Момчилград за празника на града

  Екип на Българското национално радио ще излъчва пряко от Момчилград в три поредни дни заради предстоящата Международна среща на момчилградчани. На 28, 29 и 30 юли /понеделник, вторник и сряда/ БНР ще излъчва на живо предаванията „В началото на седмицата“, „Пътищата минават и през село“ и „Часът на семейството“ с водеща Шевкие Чакър. Студиото ще бъде разположено в залата на КНСБ, където се провеждат заседанията на местния парламент. Предаванията са открити за гости и жители на града. 

  Кметът на община Момчилград Акиф Акиф ще бъде гост в предаването „В началото на седмицата“, на 28 юли от 15.00 часа. Известният художник Камбер Камбер, председателят на Сдружението на момчилградчаните в Бурса Хасан Йозтюрк, дизайнерката Екатерина Садула, известна с изработването на нетрадиционни екоизделия са част от многото гости, които ще разказват за празника на града и красотата на Родопите. Слушателите на БНР ще чуят още преки включвания с най-актуалните новини около предстоящия празник, интервюта, коментари от организаторите и участниците в събитието.

  Международната среща на момчилградчани се организира за пета поредна година. Основен организатор е община Момчилград с помощта на землячески организации от страната и чужбина. В програмата за празника на града, който започва на 28 юли и ще продължи цяла седмица – до 3 август, са включени разнообразни изяви на местни и гостуващи фолклорни групи и индивидуални изпълнители, спортни състезания и др. Тази година се очаква носталгията към родния град да събере над 5 000 земляка от страната и чужбина.

 • 9 нови площадки за малките жители на община Момчилград

  Нови детски площадки ще радват малките жители в девет населени места на територията на община Момчилград. Съоръженията ще бъдат изградени в селата Чуково, Постник, Птичар, Загорско, Лале, Синделци, Джелепско, Чайка и Неофит Бозвелиево. Дейностите са част от инвестиционната програма на община Момчилград и се финансират от общинския бюджет. Строителството на една от детските площадки се осигурява със средства на дарители. Всяка от новите придобвки ще разполага с основните уреди за такъв тип съоръжения – люлки, пързалки от комбиниран тип, въртележки, клатушки, а предвидени за деца от 3 до 12 години.

  Стратегията на ръководството на община Момчилград е в населени места, където не функционират детски градини, децата да имат свой кът за игра на открито, заяви кметът Акиф Акиф. Той допълни, че политиката на общината относно изграждане на нови детски площадки ще продължи и през 2015 година. „Следващата стъпка в тази насока е да изградим или обновим местата за отдих по кварталите в общинския център“, каза още градоначалникът. 

 • Нова наредба за реда и начина на ползване на дървесина, добита извън горския фонд

  Общинска администрация Момчилград съобщава, че е изготвен Проект на Наредба за реда и начина на ползване на дървесина, добита извън горския фонд на територията на Община Момчилград.

  На основание чл. 26, ал. 2 от ЗНА и във връзка с чл.77 от АПК, заинтересованите лица могат да направят предложения и да изразят становища по Проекто-Наредбата. Предложения и становища по Проекто-Наредбата могат да се представят в деловодството на Община Момчилград или на адрес: e-mail: [email protected]

  Пълният текст на Наредбата е публикуван в секция „ОБЩИНСКИ СЪВЕТ”, линк „ПРОЕКТИ НА ДОКУМЕНТИ” в сайта на община Момчилград – www.momchilgrad.bg

 • Момчилград предлага облекчени процедури за инвеститори

  Редица административни облекчения, които максимално да ускорят реализирането на инвестиционни намерения на територията на община Момчилград, са заложени в новата проекто наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение и издаване на сертификати клас В. Тя ще бъде внесена за гласуване на следващото заседание на Oбщинския съвет.

  Зам.-кметът по строителството и еврофондовете инж. Севдалин Огнянов съобщи, че заложените мерки в проекто наредбата са в съответствие с основните цели на стратегията "Европа 2020" за интелигентен растеж и целят трайно преодоляване на спада в инвестиционната активност. Той добави, че с влизането в сила на промените правомощията на общината за провеждане на политиката за насърчаване на инвестициите ще се увеличи значително.

  Предвидените насърчителни мерки за проекти със сертификат за клас В включват индивидуално административно обслужване в съкратени срокове, предоставяне на право на собственост или ограничени вещни права без търг върху имоти частна общинска собственост.

  По искане на инвеститор, получил сертификат за клас инвестиция, кметът може да извършва продажба на недвижим имот - частна общинска собственост, без провеждане на търг или конкурс, след оценка и решение на общинския съвет. Въз основа на решението кметът на общината издава заповед и сключва договор с инвеститора.

  Инж. Огнянов заключи, че община Момчилград очаква предложения от бизнеса и гражданите за насърчаване на инвестиционните намерения, които евентуално да бъдат вписани в новата наредба.

  Както е известно, кметът Акиф Акиф изрази готовност за компромиси от страна на община Момчилград за разкриването на нови работни места за местното население, което да съживи целия регион.

  Сред основните приоритети на община Момчилград за следващите години са откриване на фабрика за преработка и консервиране на плодове и зеленчуци и завод за преработка на меса, които биха насърчили овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството.

  Проекто наредбата за насърчаване на инвестициите с общинско значение в община Момчилград и издаване на сертификати клас  можете да изтеглите от ТУК

  Адрес за предложения: [email protected] 

 • Седем вида спорт за Международната среща на момчилградчани

  Отбори от областта и страната ще участват на турнира по борба, организиран от община Момчилград по случай Международната среща на момчилградчани. Тази година  в програмата за празника на града, който започва на 28 юли и ще продължи цяла седмица – до 3 август, са включени седем вида спорт. 

  Турнирът по борба стартира на 2 август от 13.00 часа. На тепиха в градския парк на открито сили ще мерят състезатели в три възрастови групи – деца, юноши и мъже. Досега участие са потвърдили четири отбора – „Арда“(Кърджали), „Крепост“(с. Стремци), „Опълченско“ и „Локомотив“(Пловдив). Домакините от „Родопи“(Момчилград), чийто състав бе сформиран преди година след намеренията на ръководството на местната администрация за възраждане на борбата в града, са амбицирани да завоюват първо място на отборно класиране.

  За победителя от пехливанските борби пък ще има жива награда – коч, осигурен от общинския кмет Акиф Акиф.

  Голям интерес се очаква да предизвика турнирът по спортна стрелба. Надпреварата ще бъде открита с демонстративна стрелба с участието на официални гости на празника. Състезанието ще се състои на 1 август от 10.00 часа на стрелбището край село Прогрес.

  Паралелно с това ще се състои турнир по шах на открито в градския парк с демонстративен старт на изявени личности на Момчилград.

  Оспорвани състезания се очакват още по дартс, стрийтбол, тенис на маса и спортен бридж.

  Цялата спортна програма за V-ата международна среща на момчилградчани можете да видите тук

  Телефон за записване: 0889 99 33 85 – Исмет Ахмед, специалист „Спорт и младежки дейности” към община Момчилград.

  От ТУК можете да изтеглите спортната програма.

 • Ново отделение за долекуване открива врати в МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“

  Отделение за долекуване и продължително лечение открива врати в многопрофилната болница „Д-р Сергей Ростовцев“ в Момчилград. По този начин пациенти, чието състояние не е стабилно, но са с изчерпани клинични пътеки, ще имат възможност да продължат лечението си под денонощно лекарско наблюдение. Те ще ползват консултации със специалисти от всички отделения на болницата. Грижи за подобряване на здравето им ще полага квалифициран екип от медицински персонал и болногледач. При необходимост на разположение са психолог и рехабилитатор.

  Отделението се намира на втория етаж на здравното заведение и разполага с пет болнични легла. В него могат да постъпват пациенти, изписани от лечебни заведения от областта и страната срещу заплащане на минимална такса.

  Средствата за изграждането на новата придобивка са осигурени от дарители, включили се в кампанията на община Момчилград за спасяването на болницата. С друга част от сумата всички болнични стаи се оборудват със самостоятелни санитарни възли.

  Както е известно, МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“ вече има различен облик след подмяна на дограмите и топлоизолация на сградата по проект, финансирани от Националния доверителен екофонд за подобряване на енергийната ефективност.

  За повече информация се обадете на тел.: 0888 208677

  Дарителска банкова сметка:

  МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев" ЕООД

  Банка ДСК ЕАД

  гр.Момчилград

  BIC:  STSABGSF

  IBAN: BG61STSA93000020716931

 • Християни и мюсюлмани делят обща трапеза на ифтар вечери

  Християни и мюсюлмани спазиха вековната традиция да се събират на обща трапеза на празници. В продължение на месец стотици момчилградчани, независимо от религиозните им убеждения, посещават ифтар вечерите по случай свещения мюсюлмански празник Рамазан Байрам. Благотворителните вечери се организират от община Момчилград съвместно с доброволци, бизнесмени и фирми. Състоят се на открито пред читалище „Нов живот“ в центъра на града.

  За поредна година с подкрепата на бизнесмени и благотворители от Момчилград, от различни краища на България и чужбина, заедно споделяме обща трапеза на ифтар вечери. Да делим храната един с другиго, е да изразяваме благодарността, че сме заедно и единни, споделя кметът Акиф Акиф.

  От общинското ръководство изразяват своите благодарности  от името на момчилградчани на всички доброволци, бизнесмени и фирми за организирането на благотворителните вечери.

  Пожеланията на всекиго са вековното съжителство на добросъседство и разбирателство между  християни и мюсюлмани да се затвърди още повече.

 • Финансов стимул за лекари без специалност и специализанти в болницата

  Млади лекари, изявили желание да специализират в МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“, ще получават допълнителна финансова помощ от община Момчилград. Лечебното заведение търси още медици без специалност на основен или втори трудов договор. Те ще бъдат стимулирани с добре платени дежурства. Тези мерки предприемат МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“ и община Момчилград за набиране на медицински кадри. 

  От ръководството на болницата съобщиха, че с предимство са местни специалисти, като свободните места са ограничени. За младите медици от други градове или области община Момчилград ще осигури жилище при започване на работа. Кандидатите ще бъдат поканени на разговор, за да се запознаят с болницата и медицинския център.

  Припомняме, че община Момчилград взе решение да стимулира обучението на студенти по медицина - такси, разходи за квартири и др. Средствата ще се осигуряват от общински фонд под формата на ежемесечни стипендии. Единственото условие към тях е да работят в общинската болница минимум пет години след дипломирането си.

  От многопрофилната болница гарантират отлични условия за работа като договор с НЗОК, стимулиращо възнаграждение, бонуси за високи лични постижения. 

  За повече информация се обадете на тел.: 0888 208677 или ни пишете на имейл: [email protected]

 • Стартира кампания за събиране на стари задължения

  Община Момчилград стартира кампания за събиране на просрочени задължения на физически лица към местната хазна. Експертите от „Местни данъци и такси" ще издават актове за установяване на задължения по декларации на физически и юридически лица на основание чл. 107 ал. 3 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

  Справки и допълнителна информация лицата с просрочени задължения могат да получат на място в дирекция „Местни данъци и такси" и на посочените на сайта на общината телефони. Предоставя се възможност и за проверка на задължения онлайн на  www.momchilgrad.bg.

  Чрез въвеждане на ЕГН/ЕИК и входящ номер и дата на подадена от лицето данъчна декларация, могат да бъдат направени справки на цялостния данъчен статус на съответното лице -задължения за текущата 2014 година, непогасени задължения за предходни години,последни плащания и дати, справка за декларирани имоти и превозни средства и закрити партиди.

 • „Бовлад” ще извърши пръскане срещу бълхи и кърлежи

  Общинска администрация – гр. Момчилград уведомява жителите и гостите на гр. Момчилград, че на 15.07.2014 г. (вторник) фирма „Бовлад” ще извърши пръскане срещу бълхи и кърлежи в кв. 11 и ул. „Капапитан Петко Войвода”. Препаратът, с които ще се извърши пръскането, не представлява опасност за живота и здравето на хората и животните.

 • „Момчилград винаги в сърцето ми“ събира момчилградчани от цял свят

  Момчилградчани от всички краища на света се събират на Пета международна среща под надслов „Момчилград винаги в сърцето ми“ на 2 август от 20.30 часа на централния градски площад. За празника в родния край ще се върнат земляци, които живеят у нас и в чужбина – Германия, Турция, Холандия, Белгия, Швеция, Австрия, САЩ и много други страни.

  ТРЕСКАВА ПОДГОТОВКА

  Традицията момчилградчани да се събират на земляческа среща датира от 2010 година, като идеята е роднини и приятели да пазят спомена за корените си в Момчилград и да разказват за родния край на деца, приятели и внуци. Организатор на проявата е община Момчилград.

  „От месец насам сме в трескава подготовка за предстоящата Международна среща на момчилградчани, олицетворяваща единството и братството помежду им, независимо в коя точка на света се намират“, споделя кметът Акиф Акиф. "Желанието ни с всяка изминала година е да представяме на гостите ни по-атрактивна и наситена откъм събития празнична програма", е амбициран той.

  Председателят на Сдружението на момчилградчаните в Бурса Хасан Йюзтюрк вярва, че предстоящият празник през идните години може да се превърне във фестивал като обхване не само общинския център, но и останалите населени места с по-голям кръг от жители и гости на общината.

  БОГАТА ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА

  Празниците започват още на 28 юли и ще продължат цяла седмица – до 3 август. Тази година програмата обещава много емоции на любителите на спорта. Ще се проведат състезания по тенис на маса, спортен бридж, дартс, ловна стрелба, борба и стрийтбол.  

  През първия ден момчилградчани ще имат възможност да разгледат кулинарна изложба под надслов „Традициите са живи“. Изложение на пчелари от региона „Медената сладост на Източни Родопи“ ще събере гости и жители на Момчилград на градския парк. Присъстващите ще бъдат почерпени с мекички и катмички от „Кухнята на баба“, а вечерта ще приключи с концерт на местни самодейни състави.

  На 29 юли/вторник/ от 19.30 часа в градския парк актьори от музикалния театър „Кадрие Лятифова“ към ДМКТ „Димитър Димов“ ще се изявят с уникално представление.

  30 юли/сряда/ ще се превърне в празник и забава за децата. Възпитаници на момчилградските училища ще изнесат концерт. С помощта на „Вълшебна работилница“ деца сами ще изработват подаръци от подръчни материали, а любимият на всички клоун Роко-Коко ще им покаже забавни игри от клоунадата.

  Програмата за следващия ден предвижда поетична вечер, посветена на Назъм Хикмет. Със своя оригинален хумор и артистичност Димитър Туджаров – Шкумбата ще забавлява публиката от 20.00 часа на Градския парк. 

  На 1 август „Фамилия Дует“ със Савка Сариева и Румен Родопски, съвместно със самодеен състав от Кирково ще изнесат концерт, посветен на Родопите.

  Предвидена е също благотворителна вечеря, организирана от Сдружението на момчилградчаните в Бурса. На нея ще бъдат представени изложби с картини на художника Камбер Камбер, плъстени изделия, изработени от Екатерина и Гюркан Садула и колекция от минерали и полускъпоценни камъни на минералога Петър Запрянов.
  Кулминацията на празника ще е на 2 август от 20.30 часа, когато на централния площад ще се появи попфолк певицата Джена. Концерт ще изнесат дамски хор към община Нилюфер, Бурса и самодеен танцов състав при НЧ „Родопски фар“.

  На 3 август в Дома на Културата в Кърджали ще се състои благотворителен концерт с участието на дамския хор от южната съседка в помощ на общинската болница МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“.

  ГОСТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

  По време на празничните дни организаторите от община Момчилград обещават на очакваните хиляди гости забавна програма с музика, танци и игри. На международната среща са изпратени поканени до министри, народни представители, ръководители на държавни институции на местно ниво, кметове на съседни общини, делегации от побратимени градове, почетни граждани на Момчилград. Поканени са още големите шампиони Халим Мутлу, Наим Сюлейманоглу, Петър Стойчев и Даниела Гергелчева. 

 • Халил Мутлу празнува 41-и рожден ден

  Многократният олимпийски и световен шампион по вдигане на тежести и почетен гражданин на Момчилград Халил Мутлу празнува своя 41-и рожден ден днес!

   

  С най-искрени пожелания към рожденика се обърна кметът Акиф Акиф:

  За мен е удоволствие да Ви поздравя по повод Вашият рожден ден!

  Момчилград се гордее с постигнатите от Вас огромни успехи, световни и олимпийски отличия по вдигане на тежести.   

  Приемете моите поздрави с най-искрени пожелания за крепко здраве, лично и семейно щастие, както и още много професионални успехи!
  Честит празник!
 • Акиф Акиф: Вярата в доброто ще ни поведе към по-светло бъдеще

  За поредна година с подкрепата на бизнесмени и благотворители от Момчилград, от различни краища на България и чужбина, заедно споделяме обща трапеза на ифтар вечерите по случай свещения мюсюлмански празник Рамазан Байрам. Свидетели сме как чрез добросъседство и разбирателство е изграден мост на хармонично съжителство на религиите.

  Да делим храната един с другиго, е да изразяваме благодарността, че сме заедно и единни. Вярвам, че съчувствието към изпадналия в беда, вярата в доброто, ще ни поведат към по-светло бъдеще. Искам да изразя своята безкрайна благодарност от името на момчилградчани на всички доброволци, бизнесмени и фирми, които подадоха ръка на бедни и нуждаещи се.

  Убеден съм, че съвместните благотворителни инициативи ще бъдат само началото на вековна традиция!

   

  Акиф АКИФ

  Кмет на Община Момчилград 

 • Община Момчилград връчва предписания на собственици на опасни сгради

  Специална комисия от община Момчилград ще опише изоставени и рушащи се сгради, представляващи потенциален риск за гражданите. Собствениците им ще получат писма с предписания, на които трябва да отговорят в определен срок и да посочат мерките, които обмислят да вземат. Ако не бъдат предприети необходимите възстановителни дейности за поправяне или заздравяване, ще подлежат на санкции. При краен случай пък местната администрация има право да премахне опасните сгради, а след това по съдебен път да си търси средствата за разрушаването.

  „Ще проведем срещи с домоуправителите по квартали, за да реагираме по-бързо и адекватно на всеки сигнал, който застрашава здравето и живота на гражданите. Не целим да налагаме санкции и наказания, а да уведомим и приканим собствениците на опасни сгради да предприемат навреме необходимите мерки и да се предпазят от нещастни случаи“, съобщи зам.-кметът по икономически дейности и управление на общинската собственост инж. Мехмед Фахри.

  Той изтъкна, че гражданите могат да се обърнат на горещия телефон 03631/6527 за изоставени или зле поддържани сгради, които имат спешна нужда от ремонт.

 • МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев" с безплатни прегледи за социално слаби пациенти

  Специалисти по вътрешни болести, акушерство и гинекология ще преглеждат безплатно социално слаби пациенти в Момчилград. Прегледите ще се извършват от 14 до 25 юли от 10,30 до 13,00 часа в сградата на МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев". Инициативата се организира съвместно с Община Момчилград.

  Стремежът ни е да обхванем възможно най-голям брой социално слаби хора. Затова ще бъдем в постоянен диалог с кметовете на населени места, съобщиха от ръководството на общинската болница. 

 • Oтваряне и оповестяване на ценовите оферти от комисията за провеждане на процедурата с предмет: „Избор на консултант за осъществяване на строителен надзор при извършване на СМР по проект: „Подобряване достъпа на населението и предоставяне на услуги чрез изграждане на „Пътна връзка на гр. Момчилград с Път I - 5 Кърджали – Подкова от км 0+000 до км 1+205”

  На основание т.VІ.3 от обявлението за обществена поръчка и разделVт.5 от документацията за участие във връзка с чл.69 а ал.3 от ЗОП с настоящето Ви уведомяваме, че второто публично заседание за отваряне и оповестяване на ценовите оферти от комисията за провеждане на процедурата с предмет: „Избор на консултант за осъществяване на строителен надзор при извършване на СМР по проект: „Подобряване достъпа на населението и предоставяне на услуги чрез изграждане на „Пътна връзка на гр. Момчилград с Път I - 5 Кърджали – Подкова от км 0+000 до км 1+205”, Мярка 321 "Oсновни услуги за населението и икономиката в селските райони ” Програма за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., открита с Решение РД -19 - 79/10.03.2014 г. на Кмета на Община Момчилград и Решение №РД-19-108/25.03.2014 г. публикувана в РОП под номер 00239-2014-0003 ще се състои на  14.07.2014 г. в 13,00 в административната сградата на Община Момчилград – гр. Момчилград, ул. "26-ти декември" №12.

  Могат да присъстват участниците или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване и юридически лица с нестопанска цел. 

 • Oтваряне и оповестяване на ценовите оферти от комисията за провеждане на процедурата с предмет: „Избор на изпълнител на дейности по проект: „Подобряване достъпа на населението и предоставяне на услуги чрез изграждане на „Пътна връзка на гр.Момчилград с път I - 5 Кърджали – Подкова от км 0+000 до км 1+205”,,

  На основание т.VІ.3 от обявлението за обществена поръчка и разделVт.5 от документацията за участие във връзка с чл.69 а ал.3 от ЗОП с настоящето Ви уведомяваме, че второто публично заседание за отваряне и оповестяване на ценовите оферти от комисията за провеждане на процедурата с предмет: „Избор на изпълнител на дейности по проект: „Подобряване достъпа на населението и предоставяне на услуги чрез изграждане на „Пътна връзка на гр.Момчилград с път I - 5 Кърджали – Подкова от км 0+000 до км 1+205”,, Мярка 321 "Oсновни услуги за населението и икономиката в селските райони ” Програма за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., открита с Решение РД -19 -80/10.03.2014 г. на Кмета на Община Момчилград, Решение за промяна № РД-19-107/25.03.2014 г. и публикувана в РОП под номер 00239-2014-0002 и публикувано обявление в Официалния вестник на Европейския съюз № 2014/S 061-102371 ще се състои на  14.07.2014 г. в 13,30 в административната сградата на Община Момчилград – гр. Момчилград, ул. "26-ти декември" №12.

   


   

  Могат да присъстват участниците или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване и юридически лица с нестопанска цел. 

 • Oтваряне и оповестяване на ценовите оферти от комисията за провеждане на процедурата с предмет: „Извършване на консултантска услуга за изпълнение и отчитане на дейностите по проект: „Подобряване достъпа на населението и предоставяне на услуги чрез изграждане на „Пътна връзка на гр. Момчилград с Път I - 5 Кърджали – Подкова от км 0+000 до км 1+205”

  На основание т.VІ.3 от обявлението за обществена поръчка и разделVт.5 от документацията за участие във връзка с чл.69 а ал.3 от ЗОП с настоящето Ви уведомяваме, че второто публично заседание за отваряне и оповестяване на ценовите оферти от комисията за провеждане на процедурата с предмет: Извършване на консултантска услуга за изпълнение и отчитане на дейностите по проект: „Подобряване достъпа на населението и предоставяне на услуги чрез изграждане на „Пътна връзка на гр. Момчилград с Път I - 5 Кърджали – Подкова от км 0+000 до км 1+205”, Мярка 321 "Oсновни услуги за населението и икономиката в селските райони ” Програма за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., открита с Решение РД -19 - 78/10.03.2014 г. на Кмета на Община Момчилград и Решение №РД-19-109/25.03.2014 г. публикувана в РОП под номер 00239-2014-0002 ще се състои на  14.07.2014 г. в 12.30 в административната сградата на Община Момчилград – гр. Момчилград, ул. "26-ти декември" №12.

  Могат да присъстват участниците или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване и юридически лица с нестопанска цел. 

 • Лятното кино отново завладява Момчилград, зрителите определят прожекциите

  Магията на популярни филми под открито небе се завръща на лятната сцена в Момчилград. Редовни прожекции всеки уикенд ще завладеят феновете на седмото изкуство в продължение на два месеца. Инициативата е на община Момчилград поради големия интерес от страна на публиката.

  Както е известно, в летните вечери на 2013 г. откритата лятна сцена на градския парк събра стотици момчилградчани пред големия екран. Бяха излъчени популярни филми от световното кино като „Механикът“, „Непобедимите“, „Пътят на самурая“ и „Скалата“, съчетани с български игрални филми, сред които „Господин за един ден“ с незабравимия Тодор Колев.

  Намерението на местната администрация е лятното кино в града да се превърне в ключово място за общоградски събития и прояви за обогатяване на културния живот на Момчилград.

  Филмовият маратон ще бъде с вход свободен. През месеците юли и август прожекциите ще са с начален час 21.00, а през септември – от 20.00 часа.

  „Особено сме щастливи, че момчилградчани проявяват голям интерес към прожекциите на лятното кино, което вече заема особено важно място в културния живот на града. Амбицията ни е тази година да бележим още по-висок зрителски интерес“, са очакванията на кмета Акиф Акиф.

  Община Момчилград събира предложения за филмови прожекции на е-mail адрес [email protected] и на официалната си фейсбук страница www.facebook.com/momchilgrad

 • 100 деца се учат да плуват по програма на община Момчилград

  С рекорден брой деца, изявили желание да се учат да плуват стартира плувното лято днес в Момчилград на комплекс „Басейна“. Придружени от родители и близки, стотина нетърпеливи плувци преминаха през инструктаж за безопасност във водата. Както е известно, всеки делничен ден до края на август малките участници ще усвояват техниките за правилно плуване под ръководството на правоспособен инструктор. Разпределени са в четири възрастови групи от 7 до 14 години, като от утре започват водните занятия. В края на курса децата ще демонстрират двата стила бруст и кроул.

  Приветствия към тях отправиха кметът Акиф Акиф, ресорният зам.-кмет Ерол Мехмед и Ангел Филипов, инспектор от „Детска педагогическа стая“.

  „Поставили сме си за цел да превърнем плувното лято в ежегодно събитие, защото смятаме, че именно спортът допринася за правилното израстване на децата. Амбицирани сме да обхванем колкото се може повече млади хора в заниманията с масов спорт. С изграждането на нови футболни игрища и реконструирането на стадион „Родопи“ и зала „Родопи“ се надяваме интересът на подрастващото поколение към масовия спорт да нарасне значително“, отбеляза градоначалникът Акиф Акиф. Той изказа специални благодарности към родителите за гласуваното доверие децата им да се учат да плуват по общинската програма на местната администрация. Поздравления бяха отправени към представителите на Центъра за обществена подкрепа и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните/МКБППМН/, които са съорганизатори на проявата.

   

  За да видите утвърдения списък на деца, включени в обучение по плуване на комплекс „Басейна” натиснете тук

 • Стартира „Плувно лято 2014“: Наплив от желаещи деца да се учат да плуват

  При голям интерес и наплив от желаещи деца премина записването за безплатни курсове по плуване, организирани от община Момчилград. До момента желание да се учат да плуват са изявили 80 малчугани на възраст от 7 до 15 години. Плувните занимания стартират утре от 09,00 часа в комплекс „Басейна“. 

  „Каним родителите на децата също да присъстват на откриването на плувното лято. Те ще получат подробна информация за сформирането на групите и протичането на занятията“, заявиха от отдел „Хуманитарни дейности“   

  Както вече писахме, под ръководството на правоспособен инструктор всеки делничен ден до края на август малките участници ще усвояват техниките за правилно плуване.

  Община Момчилград е амбицирана “Плувно лято“ да се провежда ежегодно с цел подобряване здравето и физическата дееспособност на децата. Съорганизатори на проявата са още Центъра за обществена подкрепа и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните/МКБППМН/.

 • Пожарен хидрант спаси камион от изпепеляване

  Навременна реакция на огнеборци и надземен хидрант спасиха от изпепеляване паркиран камион, натоварен с бали слама. Нещастният инцидент е станал днес около 7,54 часа в района на частната автогара в кв. „Тракия“ в Момчилград.  Причините за запалването са в процес на изясняване. От районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ уточниха, че пламъците са били овладяни навреме чрез поставените надземни хидрантни кранове, от които огнеборците са черпели вода за гасенето на огъня. За разчистването на изгорялата слама община Момчилград осигури багер.    

  Надземните хидранти са изградени на всеки 50 метра във всички квартали по проекта за Водния цикъл на Момчилград. 

  Припомняме че, по-рано през годината, след взрив на газова бутилка огнеборци спасиха гредоредна сграда от опустошаване чрез пожарен хидрант.

  „ Искам да изразя специални благодарности към ОУПБЗН-Момчилград за бързата реакция на огнеборците при потушаването на пожара. Проектът за Водния цикъл създава много неудобства за всички нас, но е от изключително значение не само за модернизирането на инфраструктурата, но и за гарантиране спокойствието на момчилградчани“, заяви кметът на община Момчилград Акиф Акиф. 

 • Честит професионален празник на служителите на МВР!

  Уважаеми служители на МВР, позволете ми да изкажа своето уважение към Вашия труд и да Ви поздравя по повод 5 юли - професионален празник на МВР. 

  Искрено съм Ви благодарен за неуморните усилия, които полагате, за да гарантирате спокойствието и сигурността на жителите на Община Момчилград. Убеден съм, че всеки един от Вас изпълнява своите задължения най-отговорно, ръководейки се от законността и правовия ред. 

  Пожелавам Ви здраве, късмет, щастливи мигове и още много професионални и лични успехи!

  Честит празник!

  Акиф АКИФ

  Кмет на Община Момчилград

 • СКТМ "Родопи" праща две свои състезателки на Европейско първенство

  СКТМ "Родопи" изпраща две свои състезателки на Европейското първенство по тенис на маса за кадети и юноши в Италия. Миналогодишната шампионка от Балканиадата в Сърбия и многократен първенец от национални състезания Михаела Димова ще търси достойно представяне при девойките до 18 години. Досега тя е участвала три пъти на европейски първенства в различни възрастови групи. Най-значимият й успех е от Европейското първенство в чешкия град Устрава, където завършва на 12-о място при участието на близо 40 отбора.    

  Есин Саид ще дебютира с екипа на националния ни отбор при кадетките до 15 години. Тя получава повиквателна след силната й игра и завоювания бронзов медал на Балканското първенство в Бурса.

  Както е известно, селекционер на националния ни тим е Надежда Стоянова, която води заниманията на СКТМ „Родопи“. Под нейно ръководство съставът на България утре заминава на тренировъчен лагер в Чепеларе.

  Сред повиканите в националния отбор е още един представител на момчилградската школа Дениз Бекир, който в момента се състезава за Пловдив. Младият майстор на тениса ще бъде първа ракета на България срещу Гърция, Грузия и Норвегия. При кадетките националите ни са в една група с Румъния, Турция и Чехия.

  От ръководството на СКТМ „Родопи“ пожелават успех на целия отбор на Европейското първенство, което ще се проведе в италианския град Рива Дел Гарда то 11 юли до 21 юли.

 • 30 деца ще се учат да плуват по програма на община Момчилград

  30 деца ще се учат да плуват безплатно през лятната им ваканция по програма, заложена в спортния календар на община Момчилград. Инициативата е под надслов "Плувно лято 2014" и ще се провежда всеки делничен ден на комплекс "Басейна". Официалният старт на плувните занимания се очаква да бъде даден още през следващата седмица и ще продължи до края на август. Малчуганите ще получат начални умения за плуване от правоспособен инструктор. Осигурен им е и медицински екип. 

  Целта е да обхванем максимален брой деца през свободното им време с цел да подобрим тяхното здраве и физическа дееспособност. При проявен интерес имаме възможности да обхванем и по-голям брой деца, съобщи Исмет Ахмед, специалист "Спорт и младежки дейности". 

  Родителите могат да получат допълнителна информация за "Плувно лято 2014" в отдел "Хуманитарни дейности". Желаещите могат да се запишат на следните телефони: 0885894225 и 0889993385. Крайният срок за записване е 8 юли.

 • Организираме безплатни курсове по плуване за деца

  Община Момчилград съвместно с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните организира двумесечно обучение по плуване за деца от 7 до 15 години. Плувните занимания ще се провеждат всеки делничен ден на комплекс "Басейна" от правоспособен инструктор. Обучението и медицинското осигуряване са безплатни. Краният срок за записване е 8 юли.

  Телефони за записвания:

  Айсер Осман, секретар на МКБППМН - 0885894225

  Исмет Ахмед, специалист "Спорт и младежки дейности" - 0889993385

 • Преустановяване на водподаването на централна градска част

  Във връзка с изпълнение на дейности по водния проект, на 03.07.2014 г. от 11,00 часа се преустановява водоподаването на ценрална градска част и над района на Автограта поради прехвърляне на водоподаване от стария към новия водопровод.

  Водоподаването ще бъде възстановено към 15,00 часа.

  Община Момчилград се извинява за ъздаденото неудобство и благодари за разбирането!

 • Общинa, кметове и полиция ще се борят заедно за сигурността на жителите

  Периодични работни срещи с цел повишаване сигурността на жителите и предпазването им от престъпления ще провеждат община Момчилград и РУП-Момчилград. На традиционна седмична оперативка градоначалникът Акиф Акиф запозна кметовете на населени места с новия началник на местната полиция главен инспектор Айнур Реджеб. Както е известно, още преди месец представителите на двете институции съобщиха, че ще поддържат постоянен диалог.

  „Основната ни цел е да гарантираме сигурността и спокойствието на жителите на община Момчилград. Имаме готовност да реагираме мигновено на сигнали и жалби от всички населени места на територията на общината“, каза началникът на РУП-Момчилград Айнур Реджеб.

  Той бе категоричен, че полицията ще прилага строги мерки срещу нехайните стопани заради зачестилите случаи на селскостопански животни, оставени без надзор на паша. За пример началникът на РПУ-Момчилград посочи туристическия път за светилището на Орфей при село Татул, където ежедневно близо стотина животни са оставен да пасат без надзор.

  От полицията също призоваха кметовете на населени места и жителите на общината своевременно да информират на горещите телефони 03631/6527 , 03631/7865 и 03631/6112 за констатирани посегателства върху имоти, имущество или неприкосновеността им.

  От кметството в село Ново Соколино изразиха мнение, че полицията и кметствата трябва да бъдат в постоянен диалог за бързо реагиране при сигнали от страна на жителите.

  Високите скорости на трансграничния път за Гърция през "Маказа" се оказват сериозен проблем пред жителите на селата Седлари и Садовица, посочиха кметовете им. За съжаление ежедневно сме свидетели на опасни експерименти от страна на водачите, предупреди Ергин Емин, кметски наместник на с. Садовица.

  От РУП-Момчилград отговориха, че са изготвени редица мерки срещу нарушителите на пътя и са предприети необходимите действия за нормалното движение на автомобили по новия път за граничния пункт "Маказа".

 • Нов асфалт, тротоари и бордюри по ул. „Йордан Йовков“

  Цялостно асфалтиране и пълна подмяна на тротоари и бордюри ще претърпи улица „Йордан Йовков“ в Момчилград в изпълнение на Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Участъкът се намира зад спортния комплекс в центъра на града, за чието завършване Общината вече има одобрен проект. Цялостното му ремонтиране ще придаде съвсем нов облик на миниквартала от еднофамилни къщи в близост. 

  Същевременно с пълна сила продължава рехабилитацията на главната улица „Маказа“, която поема трафика по пътя Кърджали-Момчилград-Крумовград. В момента тече усилена работа по полагането на първия пласт асфалт в този участък. Съгласно изискванията на ТС 2009 асфалтовата смес е с дебелина 4 см/тип А/.

  До броени дни пък предстои цялостно асфалтиране и на улица „Гюмюрджинска“. Ремонтът ще се осъществи на два етапа поради смяна на водопровод. Първият етап ще включва участъка от кръговото движение/откъм Кърджали/ до района на „Български пощи“ ЕАД, а останалата част ще се асфалтира след празничните дни по повод Международната среща на момчилградчани на 2 август.

  Досега са преасфалтирани общо пет от предвидените 15 улици по инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ – „Сан Стефано“, „Хаджи Димитър“, „Шипка“, „26 декември“ и „Войнишка“. 

 • Временно се прекъсва водоподаването в района на Автогарата

  Във връзка с отстраняване на авария на ул. „Георги Бенковски” №4 се налага прекъсване на водоснабдяването в идеалния център и в района над автогарата. Поради премазан водопровод  ще се прекъсне и водоподаването в кв. "Анна Маймункова". Екипите на ВиК-Момчилград работят за възможно най-бързото отстраняване на възникналата авария. Водоподаването ще бъде възстановено към 13,00 ч.

  Извиняваме се за причинените временни неудобства на клиентите, засегнати от прекъсването на водоснабдяването!

 • СЪОБЩЕНИЕ

  Общинска администрация - Момчилград уведомява всички търговски обекти, притежаващи рекламни табели на самостоятелни стойки, съгласно чл. 64 от Наредбата за администриране на местните такси и цени на услугите на територията на община Момчилград да си регистрират рекламните съоръжения и да си изкарат необходимите разрешителни в рамките на 1 месец /до 31.08.2013г./

  При неспазване на този срок община Момчилград ще предприеме мерки за премахване на съответната реклама.

 • Кметове ще съдействат на земеделци за европрограми

  Кметове на населени места да оказват съдействие на земеделски производители, които изявяват желание да кандидатстват по европрограми. Това обяви градоначалникът Акиф Акиф на изнесения приемен ден на Областния информационен център в Момчилград.

  Според Акиф, процедурите за кандидатстване по европейските програми са основен проблем пред местните земеделци. "Нашата задача е да им окажем пълно съдействие в границите на предоставените ни правомощия. Земеделските производители трябва да се възползват максимално от тях", каза още кметът Акиф Акиф.

  Експерти от ОИЦ информираха кметовете от Момчилградско за възможностите по седемте оперативни програми, както и за предстоящия програмен период 2014-2020г.

 • "Непобедимите" на лятно кино в градския парк

  Община Момчилград
  Ви кани
  на 02 август (петък) от 20:30 часа
  на „Лятно кино в парка”.
  Ще видите Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, Долф Лундгрен, Брус Уилис, Мики Рурк и Джет Ли във филма „НЕПОБЕДИМИТЕ”.

 • Започва подбор на кандидати за съдебни заседатели

  Местният парламент в Момчилград обяви процедура за подбор на кандидати за съдебни заседатели за Окръжния съд в Кърджали. Подборът е за 20 души, които ще бъдат назначени за 5-годишен мандат, считано от началото на 2014 година. Кандидатите трябва да бъдат български граждани на възраст между 21 и 65 години, с добро име в обществото и неосъждани. Най-малко 10 на сто от предложените кандидати за съдебни заседатели следва да са с педагогическа квалификация. 

  Към всяко едно предложение за съдебен заседател се прилагат писмено съгласие, удостоверение за българско гражданство, възрастта и педагогическата квалификация, както и свидетелство за съдимост.

  Кандидатите, които вече са били съдебни заседатели, прилагат и мнение на председателя на съответния съд, за работата им. 

  Представените кандидатури на съдебни заседатели се обсъждат и чрез избор се определят от Общо събрание на съдиите при Апелативен съд - Пловдив, най-късно до 29.11.2013 год. 

   

 • Повече първокласници наесен тръгват на училище

  По данни на директорите на училища в Момчилградско към 15 юни са записани 122 първокласници.

  В ОУ” Д-р Петър Берон” и СОУ ”Н.Й.Вапцаров” са се записали съответно 44 и 40.

  От училищата в общината най-много те ще бъдат в ОУ ”Н.Й.Вапцаров” в село Звездел – 13, ОУ ”Н.Й.Вапцаров” – село Груево – 10, в ОУ ”В. Левски” в село Равен 9 и в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в село Нановица – 6.

  Броят на първокласниците расте, казват и специалистите от общината. През изминалата учебна година са били 110. Записаните засега не са окончателния брой за предстоящата учебна година. Крайният срок за това е 30 септември.

  От разговори с родителите разбрахме, че някои от тях все още не са избрали училище за своето дете, ще решат до края на лятото.

  Колебая се дали да запиша дъщеря ми в ОУ ”Д-р Петър Берон” в Момчилград или в СОУ „Отец Паисий” в Кърджали, в което учи синът й, сподели майка.

  Моят съпруг работи в Кърджали, затова се колебая, добави тя.

  Колебания дали децата им да учат в града има и сред родителите от селата.

  Решихме да запишем детето си в Груево, живеем тук, сподели майката на бъдещия първокласник Джан Динчер.

  Какви са предпочитанията им научихме и от самите бъдещи първокласници. Момченце сподели, че родителите го записали в училище в града, но той не го харесал. Ще уча в СОУ ”Н.Вапцаров”, похвали се дете. Вече познава всички букви.

  Новото тази година е, че е увеличена еднократната помощ за първокласниците със 100 лева. За миналата година е била 150 лева, а за тази ще бъде 250 лева с постановление на Министерския съвет.

  Какви са условията, на които трябва да отговарят семействата, попитахме специалисти от дирекция „Социално подпомагане”.

  Родителите представят бележка от училището, че детето е записано през новата учебна година за първи път в първи клас и документ за доходите им.

  За предходните 12 месеца, средномесечният доход на член от семейството не бива да надвишава 350 лв. Този критерий не се изисква при деца с трайни увреждания, за деца с един родител, за деца, настанени в приемни семейства или в семейства на близки и роднини.

 • Общинският съвет в подкрепа на жителите на село Багрянка срещу изграждането на птицеферма

  Местният парламент в Момчилград възрази срещу решението на РИОСВ-Хасково за извършване на ОВОС след инвестиционно предложение на „ДЕКСА АГРО” ЕООД за изграждане на птицеферма за кокошки в Багрянка.

  Жителите на селото са категорично против инвестиционните намерения на кирковската фирма. Налице е подписка от 389 души от с. Багрянка, с. Прогрес и гр. Момчилград.

  „Инвестиционното предложение не е в интерес на обществото, а обслужва частен комерсиален интерес. При изграждането на птицеферма теренът ще се превърне в язва, която ще излъчва непрекъсната неприятна миризма, съдържаща редица вредни вещества, влияещи върху здравето на хората. Считаме, че животът и здравето на хората са по-важни от комерсиалните интереси на частна фирма”, се казва в жалба на жителите на Багрянка.

  Председателят на общинския съвет Сунай Хасан заяви, че местната власт винаги е защитавала интересите на населението. „В никакъв случай не сме против нови инвестиции в Момчилград. Фрапиращото в случая е, че представители на „ДЕКСА АГРО” ЕООД са се обявили за собственици на терена в Багрянка преди търгът за продажбата да е приключил”, заяви Сунай Хасан.

  Той каза още, че решението на РИОСВ-Хасково ще се обжалва по реда на Административно-процесуалния кодекс.

  Кметът Акиф Акиф подкрепи решението на Общинския съвет и добави, че община Момчилград ще съдейства на жителите за разрешаването на проблема.

  Юмер Юсеин от ДПС посочи, че изграждането на птицеферма в Багрянка се е превърнала в болна тема за местното население и твърдо застана зад вижданията им, като определи инвестицията за рискована.

  Общинските съветници от ДПС, ГЕРБ и БСП единодушно се обявиха против инвестиционните намерения на „ДЕКСА АГРО” ЕООД за изграждане на птицеферма.

 • Местният парламент прие касовото изпълнение на бюджета за първото полугодие

  С пълно единодушие и без дебати бе приет отчетът за касово изпълнение на бюджета на Община Момчилград за първото полугодие на годината на редовна сесия на местния парламент.

  Общинските съветници от ДПС, ГЕРБ и БСП гласуваха единодушно при приемането на параметрите на бюджета, внесен за обсъждане от кмета Акиф Акиф.

  Утвърденият първоначален бюджет за 2013 г. на община Момчилград възлиза на 8 897 994 лв.

  Касовото изпълнение на общинския бюджет към 30.06. възлиза на 4 588 121 лв., което е 51.56% спрямо общия бюджет.

  Кметът Акиф Акиф заяви, че данъчната система е твърде важна част от изпълнението на бюджета, тъй като играе определяща роля при осигуряването на услугите към населението.

  „Община Момчилград е амбицирана да изпълни целите си, а именно през 2014 година всички населени места да бъдат захранвани с вода”, обяви градоначалникът.

 • Публичен търг с тайно наддаване за продажба на общински имоти

  На основание  Решения №68 от протокол №7 от 30.05.2013 година и  № 83 от протокол №8 от заседание на ОБС-Момчилград, проведено на 28.06.2013 година за продажба на обекта, както и Заповед РД-19-411 от 29.07.2013г. на кмета на общината  и във връзка с чл.5,ал.1 от Наредбата за реда  и условията за провеждане на търгове и конкурси за сключване на сделки по отдаване под наем и разпореждане с общинска собственост

   

  О Б  Я  В  Я  В  А  :

   

  І. Публичен търг с тайно наддаване  за продажба на общински  имоти, както следва:

  1. Незастроен урегулиран поземлен имот ІІІ162, кв.7 по действащия ПУП на с.Груево, община Момчилград, одобрен със заповед №551 от 16.09.1983 г., целият с площ 560 кв.м., актуван с АЧОС №1606 от 16.05.2013 г. , вписан в Службата по вписвания Дв.Вх.Рег №939 от 20.05.2013 г., с начална тръжна цена 4 600 лв., без начислен ДДС.

  2. Незастроен урегулиран поземлен имот ХХ163, кв.3 по действащия ПУП на с.Груево, община Момчилград, одобрен със заповед №551 от 16.09.1983 г., целият с площ 485 кв.м., актуван с АЧОС №1608 от 16.05.2013 г., , вписан в Службата по вписвания Дв.Вх.Рег №941 от 21.05.2013 г.,акт за поправка №1616 от 12.06.2013 г., с начална тръжна цена 4 100 лв., без начислен ДДС.

  3. Незастроен урегулиран поземлен имот ХХI163, кв.3 по действащия ПУП на с.Груево, община Момчилград, одобрен със заповед №551 от 16.09.1983 г., целият с площ 600 кв.м., актуван с АЧОС №1610 от 16.05.2013 г. , вписан в Службата по вписвания Дв.Вх.Рег №943 от 21.05.2013 г., с начална тръжна цена 4 800 лв., без начислен ДДС.

   4. Незастроен урегулиран поземлен имот ХХІІ163, кв.3 по действащия ПУП на с.Груево, община Момчилград, одобрен със заповед №551 от 16.09.1983 г., целият с площ 545 кв.м., актуван с АЧОС №1611 от 16.05.2013 г. , вписан в Службата по вписвания Дв.Вх.Рег №944 от 21.05.2013 г., с начална тръжна цена 4 600 лв., без начислен ДДС.

  5. Незастроен урегулиран поземлен имот ХVІІ163, кв.3 по действащия ПУП на с.Груево, община Момчилград, одобрен със заповед №551 от 16.09.1983 г., целият с площ 465 кв.м., актуван с АЧОС №1612 от 16.05.2013 г. , вписан в Службата по вписвания Дв.Вх.Рег №945 от 21.05.2013 г., с начална тръжна цена 4 000 лв., без начислен ДДС.

  6. Незастроен урегулиран поземлен имот ХІХ163, кв.3 по действащия ПУП на с.Груево, община Момчилград, одобрен със заповед №551 от 16.09.1983 г., целият с площ 495 кв.м., актуван с АЧОС №1613 от 16.05.2013 г. , вписан в Службата по вписвания Дв.Вх.Рег №946 от 21.05.2013 г., с начална тръжна цена 4 200 лв., без начислен ДДС.

  ІІ.Търгът ще се проведе в сградата на общинска администрация-Момчилград на 20.08.2013 г. от 12 часа.

  ІІ.Кандидатите за участие в търга следва да  закупят тръжна документация   всеки работен ден от 09.08.2013 г. до 19.08.2013 г. срещу такса от 50 лв., без ДДС платима в касата на общината.

   ІІІ.Депозит в размер на 20% от обявената начална тръжна цена  следва да се заплати по  IBAN: BG17DEMI92403300024545 BIC код : DEMIBGSF в “Търговска банка Д” -Момчилград до 19.08.2013 г.

  ІV. В случай, че не се явят кандидати  повторен търг ще се проведе на 27 август 2013 година  при същите  условия .

  За справки : тел.03631/7845

   

  Кмет на община Момчилград: (Акиф Акиф)

 • Стартира процедура по отчуждаване на имоти

  На основание чл.25, ал.1 във връзка с чл.21, ал.1 от ЗОС, Кметът на община Момчилград съобщава на заинтересованите лица, че открива процедура по отчуждаване на имоти, намиращи се в землище Момчилград и землище с.Седлари  във връзка с реализацията на обект “ Пътна връзка гр.Момчилград  с път І-5 Кърджали-Подкова ново строителство от км 0+000 до км 1+205 . Основанието за отчуждаване  е чл.21,ал.1 от Закона за общинската собственост  и влязъл в сила ПУП-ПП , одобрен с Решение № 35 от протокол №3 от 287.03.2013 г. на Общински съвет Момчилград, както следва:

                   

  № по ред

  Местонахождение -  землище

  Имот №

  Отчуждаваща се част – площ /дка/

  Собственик

  Дължимо обезщетение в лв.

  1.

  Момчилград

  Част от ПИ 045010 целият с площ 7.464 дка

  0.738

  Кенан Сабри Али

  1 730

  2.

  Момчилград

  Част от ПИ 045006 целият с площ 4.000 дка

  0.893

  Насл.Мехмед Халилов Хасанчаушев

  2 093

  3.

  Момчилград

  Част от ПИ 045005 целият с площ 4.000 дка

  1.620

  Насл.Мюмюн Ахмед Мюмюн

  3 796

  4.

  Седлари

  Част от ПИ 001011 целият с площ 7.002 дка

  0.394

  Насл.Хайрула Шакиров Хайрулов

  828

   

  АКИФ МЕХМЕД АКИФ

   

  Кмет на община Момчилград

  

 • Внимание! Жълт код за опасност от горещини2

  Код жълто, предупреждава за високи температури. За област Кърджали се предвижда горещо време, с максимални температури между 36 и 38 градуса. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) При код жълто времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. 

  Как да действаме при високи температури?
  • Да се избягват обедните часове за извършване на дейности на открито, особено от страдащи от сърдечносъдови и мозъчни заболявания, както и от възрастни хора.
  • За предпазване от топлинни и слънчеви удари да се носят шапки,слънчеви очила, светли и леки дрехи.
  • Да се поемат достатъчно течности, с цел да се избегне обезводняване на организма.
  • Приемът на плодове и зеленчуци възстановява по-бързо изгубените от топлината течности, предпочитат се леки храни без мазнини.
  • Употребата на алкохол (концентрат) може да ускори настъпването на топлинен удар и да предизвика сърдечни проблеми
  • Да се избягват продължителното излагане на слънце и слънчеви бани, както напрегнати физически дейности на открит 
  • Не повече от 10-12 градуса трябва да бъде разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура. Честата смяна на такива пространства – напр. влизане или излизане от кола, паркирана на открито (в която температурата може да достигне и над 40 градуса) и в охладено помещение трябва да става внимателно. При влизане в автомобила, трябва да се отворят прозорците и по възможност да се проветри. Аклиматизацията в студено помещение става за около минута-две. Резкият "преход" от топло към студено и обратно при температурна разлика над 10 градуса, може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.
  • Първите признаци на слънчевия и топлинния удар са: зачервена, суха кожа, липсата на потене, липса на слюноотделяне, човек не може да преглъща. Възможно е да се появи световъртеж, промени в зрението, гадене, главоболие и повръщане. 
  Много е важно пострадалият да се пренесе веднага на хладно място и да се уводни, да приема течности през устата по възможност и да се потърси квалифицирана помощ на тел. 112.

 • Внимание! Жълт код за опасност от горещини

  Код жълто, предупреждава за високи температури. За област Кърджали се предвижда горещо време, с максимални температури между 36 и 38 градуса. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) При код жълто времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. 

  Как да действаме при високи температури?
  • Да се избягват обедните часове за извършване на дейности на открито, особено от страдащи от сърдечносъдови и мозъчни заболявания, както и от възрастни хора.
  • За предпазване от топлинни и слънчеви удари да се носят шапки,слънчеви очила, светли и леки дрехи.
  • Да се поемат достатъчно течности, с цел да се избегне обезводняване на организма.
  • Приемът на плодове и зеленчуци възстановява по-бързо изгубените от топлината течности, предпочитат се леки храни без мазнини.
  • Употребата на алкохол (концентрат) може да ускори настъпването на топлинен удар и да предизвика сърдечни проблеми
  • Да се избягват продължителното излагане на слънце и слънчеви бани, както напрегнати физически дейности на открит 
  • Не повече от 10-12 градуса трябва да бъде разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура. Честата смяна на такива пространства – напр. влизане или излизане от кола, паркирана на открито (в която температурата може да достигне и над 40 градуса) и в охладено помещение трябва да става внимателно. При влизане в автомобила, трябва да се отворят прозорците и по възможност да се проветри. Аклиматизацията в студено помещение става за около минута-две. Резкият "преход" от топло към студено и обратно при температурна разлика над 10 градуса, може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.
  • Първите признаци на слънчевия и топлинния удар са: зачервена, суха кожа, липсата на потене, липса на слюноотделяне, човек не може да преглъща. Възможно е да се появи световъртеж, промени в зрението, гадене, главоболие и повръщане. 
  Много е важно пострадалият да се пренесе веднага на хладно място и да се уводни, да приема течности през устата по възможност и да се потърси квалифицирана помощ на тел. 112.

 • Изнесен приемен ден на ОИЦ в Момчилград

  phpySWv0q4421

  На 30.07.2013г./утре/ ще се проведе изнесен приемен ден на ОИЦ-Кърджали в община Момчилград. Събитието ще започне от 10ч. в залата на местния парламент. Посетителите на мобилния офис ще имат възможност да задават въпроси, свързани с европейкото финансиране по седемте оперативни програми. Предвидени са и срещи с кметове на населени места, общински съветници и общинска администрация за представяне на новия програмен период 2014-2020г.

 • СЪОБЩЕНИЕ

  На основание чл.33.(3) от Наредбата за изискванията за пускане на пазара на електрическо и електронно оборудване и третиране и транспортиране на отпадъци от ЕЕО.

  В петък 02.08.2013г. от 11.00 до 15.00 часа ще има първа акция за събиране на електронни отпадъци на територията на град Момчилград. Общинска администрация Момчилград призовава всички граждани да бъдат отговорни и да изнесат пред домовете си този вид техника (компютри, принтери, скенери, телевизори, телефони, UPS) в посочения ден. Общината ще осигури транспорт за извършване на събирането и транспортирането на отпадъците.

   

   

  С уважение:

  ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ МОМЧИЛГРАД

 • СЪОБЩЕНИЕ

  На 29 юли /понеделник/ 2013 г., фирма „Бовлад" ще извърши пръскане срещу комари с препарата „Биотек" на територията на гр. Момчилград от 22:00 часа до полунощ. От фирмата съветват гражданите по това време да не излизат на открито и да затварят прозорците на домовете си.
  Препаратът не представлява опасност за живота и здравето на хората и животните.
  Препаратът срещу насекоми е аерозолен и ще се разнесе до половин час след пръскането.


  Община Момчилград

 • Лятно кино в парка

  ОБЩИНА МОМЧИЛГРАД
  Ви кани
  на 26 юли (петък) от 20:30 часа
  на „Лятно кино в парка".
  Ще видите Шон Конъри и Никълъс Кейдж във филма „Скалата".

 • Родопи – Момчилград донесе злато на България

  Момчилградската възпитаничка Михаела Димова и Мария Йовкова („Стоянстрой"- Пловдив), водени от треньорката на СКТМ „Родопи" - Момчилград и същевременно национален треньор Надежда Стоянова, завоюваха златен медал на Балканското първенство по тенис на маса, провело се в град Кикинда – Сърбия.
  Златните момичета надвиха на финала на двойки съперничките си от Република Турция. Това не беше единственият им успех, като на отборното първенство те се класираха на престижното 3-то място и донесоха медал за България в тази категория след години неуспехи.
  Националният отбор при момчетата, воден от водача на Републиканската ни ранглиста и пак състезател на момчилградчани Дениз Бекир, победи Босна и Херцеговина в последната си среща и се класира на 5-то място.
  На Европейското първенство, състояло се в чешкия град Острава, Михаела Димова и Мария Йовкова също постигнаха добър резултат, като завършиха на 12-то място от общо 40 отбора.

 • Покана за заседание на Общински съвет - Момчилград и заседания на постоянните комисии

  П О К А Н А №7

  23. 07. 2013 г.

  На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местно самоуправление и местна администрация

  СВИКВАМ:

  На 30. 07. 2013 г. /вторник/ от 10. 00 часа в залата на КНСБ, находяща се на ул. „26-ти декември" №2, заседание на Общински съвет – Момчилград при следния Проекто

  ДНЕВЕН РЕД:

  1. Междинен доклад за дейността по вътрешен одит в община Момчилград за периода януари – юни 2013 г.

  2. Избор на комисия за изготвяне на предложения за съдебни заседатели при Окръжен съд – Кърджали.

  3. Даване на разрешение в училищата на територията на община Момчилград да се утвърдят паралелки, с брой на учениците по – малък от минималния брой и определяне на допълнителни средства за обезпечаване на учебния процес извън определените по единни разходни стандарти за съответната дейност за учебната 2013/2014 г.

  4. Определяне броя на групите и броя на децата и учениците в групите на детските градини и обслужващите звена на територията на община Момчилград през учебната 2013/2014 г.

  5. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост през 2013 г.

  6. Одобряване на пазарна оценка на имот – ЧОС, включен в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2013 г. , за който има решение за продажба /кв. 62, ул. „Кочо Честименски"/

  7. Обявяване на част от недвижим имот от публична в частна общинска собственост

  8. Прилагане разпоредбите на чл. 25, ал. 3, т. 4 и ал. 5 от Закона за собствеността и ползване на земеделските земи за приемане на решение за изразяване на предварително съгласие за промяна предназначението на мери и пасища – публична общинска собственост засягащи се от обект „Път Е-85 /І-5/ „Кърджали-Маказа" от км. 343+200 до км. 367+427 и пътна връзка „Фотиново" от км. №+000 до км. 2+368 – реконструкция на водопроводи

  9. Прилагане разпоредбите на чл. 25, ал. 3, т. 4 и ал. 5 от ЗСПЗЗ за приемане на решение за изразяване на предварително съгласие за промяна предназначението на мери и пасища – публична общинска собственост засягащи се от обект „Път Е-85 /І-5/ „Кърджали- Маказа" –ново строителство от км. 343+200 до км. 367+427 и пътна връзка „Фотиново" от км. №+000 до км. 2+368 – преоткосиране".

  10. Кандидатстване на община Момчилград с проектно предложение: „Пътна връзка на гр. Момчилград с път І-5 Кърджали – Подкова от км. 0+205" по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони".

  11. Кандидатстване на община Момчилград с проектно предложение: „Реконструкция на улици гр. Момчилград" по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места" от ПРСР за периода 2007-2013 г.

  12. Кандидатстване на община Момчилград с проектно предложение: „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на гр. Момчилград" по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места" от ПРСР за периода 2007-2013 г.

  13. Решение на Директора на РИОСВ – Хасково с №ХА- 70 ПР/2013 г. от 02. 07. 2013г. за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС за инвестиционното предложение на „ДЕКСА АГРО" ЕООД за „Изграждане на птицеферма за кокошки – носачки за общ брой 39 744" в имот №000526 и №000527 в землището на с. Багрянка, община Момчилград от „ДЕКСА АГРО" ЕООД – с. Кирково, общ. Кирково.

  14. Отчет за касовото изпълнение на бюджета на община Момчилград за първото полугодие на 2013 г.

  15. Други.

  16. Питания.

   

  ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

  НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

   

  25. 07. 2013 г. – ЧЕТВЪРТЪК

  13. 30 часа по т. 12, 13 и 14 от Проекто - дневния ред

  1.ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето

  15. 00 часа по т. 8, 9, 12, 13 и т. 14 от Проекто - дневния ред

  2. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

  16. 00 часа по т. 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 и т. 14 от Проекто - дневния ред

  3.ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

   

  26. 07. 2013 г. -ПЕТЪК

  15. 00 часа по т. 12, 13 14 от Проекто - дневния ред

  1.ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

  16. 00 часа по т.2, 10, 11, 12, 13 и 14 от Проекто - дневния ред

  2.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населени

   

  29. 07. 2013 г. – ПОНЕДЕЛНИК

  14. 30 часа по т. 3, 4, 12, 13 и т. 14 от Проекто - дневния ред

  1.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания, наименование на обекти с местно значение и туризъм

  16. 00 ч. по т. 1, 3, 6, 12, 13 и т. 14 от Проекто – дневния ред

  2.ПК по Бюджет, финанси и икономика

   

  Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

 • ПРЕДСТОЯЩА ВСТЪПИТЕЛНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ „ИЗТОЧНИЯТ СВЯТ НА РОДОПА ПЛАНИНА”

  На 24 юли от 10,30 часа в хотелски комплекс „Конак" –гр. Момчилград, Община Момчилград, съвместно с партньорите по проект „Източният свят на Родопа планина" – общините Кърджали, Кирково и Крумовград, организират встъпителна пресконференция за представяне на дейностите и напредъка по проекта. На събитието ще присъстват кметовете на партниращите организации, областният управител, представители на медиите, НПО, представители от туристическия бранш и местната общественост. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013, съфинансиран от Европейския регионален фонд на Европейския съюз по Договор за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.2-02/2011/002

 • OБЯВА

  обява

  На основание Заповед № 30 от 22.07.2013 година на управителя МБАЛ „д-р Сергей Ростовцев” ЕООД гр. Момчилград и във връзка с Наредбата за реда и условията за провеждане на търгове и конкурси за сключване на сделки по продажба и разпореждане с общинска собственост, МБАЛ „д-р Сергей Ростовцев” ЕООД гр. Момчилград

  обявява

  І. Публичен търг за продажба на автомобили, собственост на МБАЛ „д-р Сергей Ростовцев” ЕООД гр. Момчилград, ул. „Стефан Караджа”, № 1, както следва:

  ·        УАЗ 3962-01 с дата на регистрация 1993 г. с начална цена 906 лв.,

  ·        РАФ 977 ЛАТВИЯ с дата на регистрация 1992 г. с начална цена 550 лв.

  ІІ. Търгът ще се проведе в залата на лечебното заведение на 26.07.2013 година от 12 часа.

  ІІІ. Тръжна документация се закупува от 22.07.2013 г.до 25.07.2013 г. от 8.00 до 13.00 часаи от 16,00 до 18,00 от регистратурата на болницата срещу такса от 30 лв., платима в регистратурата на болницата.

  ІV. Депозит в размер на 50 /петдесет/ лв. следва да се внесе по IBAN: BG27UBBS81611060188110 BIC код: UBBSBGSF в Банка ОББ гр. Момчилград до 25.07.2013 година.

   

   

  За справки: тел .0889525415

  Управител на МБАЛ„Д-р Сергей Ростовцев”, гр. Момчилград

 • Обява

  На основание чл. 10а, ал. 1 от Закона за държавния служител, чл. 14, ал. 1 от Наредбата за провеждане на конкурсите за държавни служители и Заповед № РД-29-25/18.07.2013 г. на Кмета на община Момчилград Община Момчилград

  ОБЯВЯВА:

  КОНКУРС за длъжността – Началник на отдел „Хуманитарни дейности” към Общинска администрация – Момчилград
  1. Минимални и специфични изисквания, предвидени в нормативните актове за заемане на длъжността:
  • Степен на образование – висше;
  • Минимална образователно-квалификационна степен – бакалавър;
  • Минимален професионален опит – не по-малко от 4 години, придобит в областта на образованието, културата, социалните дейности или здравеопазването.
  • Минимален ранг – ІІІ младши ранг.
  • Брой работни места, за които се обявява конкурс – 1 /едно/ работно място.
  • Длъжностно ниво – Ръководно ниво 7Б

  2. Допълнителни изисквания за заемане на длъжността:
  • Професионална област на придобитото образование – хуманитарни науки и/или педагогическа правоспособност;
  • Професионален опит в областта на придобитата специалност. В системата на образованието, културата, социалните дейности или здравеопазването;
  • Да не е поставено под запрещение,
  • Да не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер на лишаване от свобода;
  • Да не е лишено по съответен ред от правото да заема определена длъжност;
  • Да притежава аналитична компетентност; ориентация към резултати; компетентност за работа с потребители; комуникативна компетентност; лидерска компетентност; управленска компетентност; организационна компетентност, способност за планиране и организиране на дейността, да умее да работи в екип;
  • Да умее да разработва писмени документи и становища, и доклади по въпросите на областите на дейност на отдела;
  • Да познава действащото законодателство, основните законови и подзаконови нормативни актове и документи в местното самоуправление и местната администрация и професионалните области на дейност на отдела
  • Да притежава компютърни умения;
  • Ползването на чужд език е предимство;
  • Да не е пенсионер.
  3. Начин на провеждане на конкурса
  • Решаване на тест;
  • Защита на концепция на тема „Състояние и подобряване на дейностите в областта на образованието, културата, социалните услуги и здравеопазването на учениците и децата в училищата, детските заведения и обслужващите звена на територията на община Момчилград” – не по-малко от 10 страници;
  • Интервю.
  4. Кратко описание на длъжността:
  Организира, контролира, координира конкретни действия и административни задачи, свързани с ефективното функциониране на отдела при провеждане на политиката на община Момчилград в областта на образованието, културата, социалните услуги и здравеопазването на учениците и децата в училищата, детските заведения и обслужващите звена, масовата физкултура и спорт и младежките дейности в съответствие с действащото законодателство.
  5. Необходими документи за участие в конкурса:
  • Писмено заявление по образец за участие в конкурса, съгласно Приложение № 2 към чл.17, ал. 1 от Наредбата за провеждане на конкурсите за държавните служители (НПКДС);
  • Декларация по чл. 17, ал. 2, т. 1 от НПКДС;
  • Копия от документи за придобитата образователно-квалификационна степен, допълнителна квалификация и правоспособност, които се изискват за длъжността;
  • Копие от документи, удостоверяващи продължителността на професионалния опит, който се доказва със следните официални документи: трудова книжка; осигурителна книжка; служебна книжка; документи за извършване на дейност в чужбина, както други допълнителни документи, удостоверяващи област, в която е придобит (длъжностна характеристика, граждански договор и др.);
  • Копие на документите, удостоверяващи придобития ранг, ако кандидатът е придобил ранг като държавен служител;
  • Автобиография - CV.

  6. Място и срок на подаване на документите:
  Краен срок - 31.07.2013 г. включително
  Подаването на документите се извършва лично от всеки кандидат или чрез упълномощено лице в десет дневен срок от публикуването за провеждане на конкурса в деловодството на общинска администрация – Момчилград, на адрес: гр. Момчилград, ул. „26-ти декември”, № 12. При подаване на документите кандидатите да се уведомяват за пречките за назначаване, посочени в чл. 7, ал. 2 от Закона за държавния служител.
  Всички съобщения във връзка с конкурса да се обявяват на информационното табло в сградата на общинска администрация – Момчилград, на адрес: гр. Момчилград, ул. „26-ти декември”, № 12 и електронната страница на Общинска администрация – Момчилград.
  Справки на телефон: 03631/60-51 или на GSM: 0885398929

 • Обява

  На основание чл. 10а, ал. 1 от Закона за държавния служител, чл. 14 от Наредбата за провеждане на конкурсите за държавни служители и Заповед № РД-29-26/18.07.2017 г. на Кмета на община Момчилград Община Момчилград

  ОБЯВЯВА:

  конкурс за длъжността – Началник на отдел „Местни данъци и такси” към Общинска администрация – Момчилград

  1. Минимални и специфични изисквания, предвидени в нормативните актове за заемане на длъжността:
  • Степен на образование – висше;
  • Минимална образователно-квалификационна степен – бакалавър;
  • Минимален професионален опит – не по-малко от 4 години, придобит в области на дейност, свързана с организацията, контрола, управлението и администрирането на данъчните и публичните вземания, финансов контрол, счетоводство и контрол, публични финанси;
  • Минимален ранг – ІІІ младши ранг.
  • Брой работни места, за които се обявява конкурс – 1 /едно/ работно място.
  • Длъжностно ниво - Ръководно ниво 7Б
  2. Допълнителни изисквания за заемане на длъжността:
  • Придобито образование – икономика, финансов контрол, счетоводство и контрол, финанси;
  • Професионален опит в областта на данъчния контрол, местните данъци и такси, публични финанси;
  • Да не е поставено под запрещение,
  • Да не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер на лишаване от свобода;
  • Да не е лишено по съответен ред от правото да заема определена длъжност;
  • Да притежава аналитична компетентност; ориентация към резултати; компетентност за работа с потребители; комуникативна компетентност; лидерска компетентност; управленска компетентност; организационна компетентност, способност за планиране и организиране на дейността;
  • Да умее да разработва писмени документи и становища, и доклади по въпросите на местните данъци, такси и неданъчни приходи;
  • Да познава действащото законодателство, основните законови и подзаконови нормативни актове и документи в областта на областта на данъчния контрол, местните данъци и такси, публични финанси, търговията и рекламната дейност;
  • Да притежава компютърни умения;
  • Ползването на чужд език е предимство;
  • Да не е пенсионер.
  3. Начин на провеждане на конкурса
  • Решаване на тест;
  • Защита на концепция на тема „Виждания на кандидата по управлението, организацията и контрол на местните приходи в община Момчилград и подходи за подобряване на събираемостта на местните приходи” – не по-малко от 10 страници;
  • Интервю.
  4. Необходими документи за участие в конкурса:
  • Писмено заявление по образец за участие в конкурса, съгласно Приложение № 2 към чл.17, ал.1 от наредбата за провеждане на конкурсите за държавните служители (НПКДС);
  • Декларация по чл. 17, ал. 2, т. 1 от НПКДС;
  • Копия от документи за придобитата образователно-квалификационна степен, допълнителна квалификация и правоспособност, които се изискват за длъжността;
  • Копие от документи, удостоверяващи продължителността на професионалния опит, който се доказва със следните официални документи: трудова книжка; осигурителна книжка; служебна книжка; документи за извършване на дейност в чужбина, както други допълнителни документи, удостоверяващи област, в която е придобит (длъжностна характеристика, граждански договор и др.);
  • Копие на документите, удостоверяващи придобития ранг, ако кандидатът е придобил ранг като държавен служител;
  • Автобиография - CV.
  5. Място и срок на подаване на документите:
  Краен срок - 31.07.2013 г. включително
  Подаването на документите се извършва лично от всеки кандидат или чрез упълномощено лице в десет дневен срок от публикуването за провеждане на конкурса в деловодството на общинска администрация – Момчилград, на адрес: гр.Момчилград, ул. „26-ти декември”, № 12, При подаване на документите кандидатите да се уведомяват за пречките за назначаване, посочени в чл. 7, ал. 2 от Закона за държавния служител.
  Всички съобщения във връзка с конкурса да се обявяват на информационното табло в сградата на общинска администрация – Момчилград, на адрес: гр.Момчилград, ул. „26-ти декември”, № 12, и електронната страница на Общинска администрация – Момчилград.

  Справки на телефон: 03631/60-51 или на GSM: 0885398929

   

 • С Ъ О Б Щ Е Н И Е

  "Водоснабдяване  и  канализация" ООД – град Кърджали уведомява всички абонати, ползващите питейна вода от яз. "Боровица" – гр. Кърджали, гр. Момчилград и 33 села, че на 24 юли (сряда) и 25 юли (четвъртък) ще се извърши саниране на водопроводната мрежа.
   Водата ще бъде с високо съдържание на хлор и няма да бъде годна за пиене и готвене от 08.00 часа на 24 юли до 08.00 часа на 25 юли 2013 г.
  През това време тя може да се ползва за битови нужди.
  Гражданите и фирмите, ползващи питейна вода, да се запасят с необходимите им количества за този период.
 • OБЯВA

  На основание чл. 10а, ал. 1 от Закона за държавния служител, чл. 14, ал. 1 от Наредбата за провеждане на конкурсите за държавни служители и Заповед № РД-29-25/18.07.2013 г. на Кмета на община Момчилград

  обявява:

  конкурс за длъжността – Началник на отдел Хуманитарни дейности към Общинска администрация – Момчилград

  1. Минимални и специфични изисквания, предвидени в нормативните актове за заемане на длъжността:
  • Степен на образование – висше;
  • Минимална образователно-квалификационна степен – бакалавър;
  • Минимален професионален опит – не по-малко от 4 години, придобит в областта на образованието, културата, социалните дейности или здравеопазването.
  • Минимален ранг – ІІІ младши ранг.
  • Брой работни места, за които се обявява конкурс – 1 /едно/ работно място.
  • Длъжностно ниво – Ръководно ниво 7Б
  1. Допълнителни изисквания за заемане на длъжността:

  ·        Професионална област на придобитото образование – хуманитарни науки и/или педагогическа правоспособност;

  ·        Професионален опит в областта на придобитата специалност. В системата на образованието, културата, социалните дейности или здравеопазването;

  ·        Да не е поставено под запрещение,

  ·        Да не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер на лишаване от свобода;

  ·        Да не е лишено по съответен ред от правото да заема определена длъжност;

  ·        Да притежава аналитична компетентност; ориентация към резултати; компетентност за работа с потребители; комуникативна компетентност; лидерска компетентност; управленска компетентност; организационна компетентност, способност за планиране и организиране на дейността, да умее да работи в екип;

  ·        Да умее да разработва писмени документи и становища, и доклади по въпросите на областите на дейност на отдела;

  ·        Да познава действащото законодателство, основните законови и подзаконови нормативни актове и документи в местното самоуправление и местната администрация и професионалните области на дейност на отдела

  ·        Да притежава компютърни умения;

  ·        Ползването на чужд език е предимство;

  ·        Да не е пенсионер.

  3.      Начин на провеждане на конкурса

  ·        Решаване на тест;

  ·        Защита на концепция на тема „Състояние и подобряване на дейностите в областта на образованието, културата, социалните услуги и здравеопазването на учениците и децата в училищата, детските заведения и обслужващите звена на територията на община Момчилград” – не по-малко от 10 страници;

  ·        Интервю.

  4.      Кратко описание на длъжността:

  Организира, контролира, координира конкретни действия и административни задачи, свързани с ефективното функциониране на отдела при провеждане на политиката на община Момчилград в областта на образованието, културата, социалните услуги и здравеопазването на учениците и децата в училищата, детските заведения и обслужващите звена, масовата физкултура и спорт и младежките дейности в съответствие с действащото законодателство.

  1. Необходими документи за участие в конкурса:
  • Писмено заявление по образец за участие в конкурса, съгласно Приложение № 2 към чл.17, ал. 1 от Наредбата за провеждане на конкурсите за държавните служители (НПКДС);
  • Декларация по чл. 17, ал. 2, т. 1 от НПКДС;
  • Копия от документи за придобитата образователно-квалификационна степен, допълнителна квалификация и правоспособност, които се изискват за длъжността;
  • Копие от документи, удостоверяващи продължителността на професионалния опит, който се доказва със следните официални документи: трудова книжка; осигурителна книжка; служебна книжка; документи за извършване на дейност в чужбина, както други допълнителни документи, удостоверяващи област, в която е придобит (длъжностна характеристика, граждански договор и др.);
  • Копие на документите, удостоверяващи придобития ранг, ако кандидатът е придобил ранг като държавен служител;
  • Автобиография - CV.
  1. Място и срок на подаване на документите:

  Краен срок - 31.07.2013 г. включително

  Подаването на документите се извършва лично от всеки кандидат или чрез упълномощено лице в десет дневен срок от публикуването за провеждане на конкурса в деловодството на общинска администрация – Момчилград, на адрес: гр. Момчилград, ул. „26-ти декември”, № 12. При подаване на документите кандидатите да се уведомяват за пречките за назначаване, посочени в чл. 7, ал. 2 от Закона за държавния служител.

  Всички съобщения във връзка с конкурса да се обявяват на информационното табло в сградата на общинска администрация – Момчилград, на адрес: гр. Момчилград, ул. „26-ти декември”, № 12 и електронната страница на Общинска администрация – Момчилград.

  Справки на телефон: 03631/60-51 или на GSM: 0885398929

   

  Документи за участие в конкурса може да изтеглите от ТУК

 • OБЯВА

  На основание чл. 10а, ал. 1 от Закона за държавния служител, чл. 14 от Наредбата за провеждане на конкурсите за държавни служители и Заповед № РД-29-26/18.07.2013 г. на Кмета на община Момчилград

  обявява:

  ОБЯВЯВАМ конкурс за длъжността – Началник на отдел „Местни данъци и такси” към Общинска администрация – Момчилград

  1.      Минимални и специфични изисквания, предвидени в нормативните актове за заемане на длъжността:

  ·        Степен на образование – висше;

  ·        Минимална образователно-квалификационна степен – бакалавър;

  ·        Минимален професионален опит – не по-малко от 4 години, придобит в области на дейност, свързана с организацията, контрола, управлението и администрирането на данъчните и публичните вземания, финансов контрол, счетоводство и контрол, публични финанси;

  ·        Минимален ранг – ІІІ младши ранг.

  ·        Брой работни места, за които се обявява конкурс – 1 /едно/ работно място.

  ·        Длъжностно ниво - Ръководно ниво 7Б

  2.      Допълнителни изисквания за заемане на длъжността:

  ·        Придобито образование – икономика, финансов контрол, счетоводство и контрол, финанси;

  ·        Професионален опит в областта на данъчния контрол, местните данъци и такси, публични финанси;

  ·        Да не е поставено под запрещение,

  ·        Да не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер на лишаване от свобода;

  ·        Да не е лишено по съответен ред от правото да заема определена длъжност;

  ·        Да притежава аналитична компетентност; ориентация към резултати; компетентност за работа с потребители; комуникативна компетентност; лидерска компетентност; управленска компетентност; организационна компетентност, способност за планиране и организиране на дейността;

  ·        Да умее да разработва писмени документи и становища, и доклади по въпросите на местните данъци, такси и неданъчни приходи;

  ·        Да познава действащото законодателство, основните законови и подзаконови нормативни актове и документи в областта на областта на данъчния контрол, местните данъци и такси, публични финанси, търговията и рекламната дейност;

  ·        Да притежава компютърни умения;

  ·        Ползването на чужд език е предимство;

  ·        Да не е пенсионер.

  3.      Начин на провеждане на конкурса

  ·        Решаване на тест;

  ·        Защита на концепция на тема „Виждания на кандидата по управлението, организацията и контрол наместните приходи в община Момчилград и подходи за подобряване на събираемостта на местните приходи” – не по-малко от 10 страници;

  ·        Интервю.

  4.      Необходими документи за участие в конкурса:

  ·        Писмено заявление по образец за участие в конкурса, съгласно Приложение № 2 към чл.17, ал.1 от наредбата за провеждане на конкурсите за държавните служители (НПКДС);

  ·        Декларация по чл. 17, ал. 2, т. 1 от НПКДС;

  ·        Копия от документи за придобитата образователно-квалификационна степен, допълнителна квалификация и правоспособност, които се изискват за длъжността;

  ·        Копие от документи, удостоверяващи продължителността на професионалния опит, който се доказва със следните официални документи: трудова книжка; осигурителна книжка; служебна книжка; документи за извършване на дейност в чужбина, както други допълнителни документи, удостоверяващи област, в която е придобит (длъжностна характеристика, граждански договор и др.);

  ·        Копие на документите, удостоверяващи придобития ранг, ако кандидатът е придобил ранг като държавен служител;

  ·        Автобиография - CV.

  5.      Място и срок на подаване на документите:

  Краен срок - 31.07.2013 г. включително

  Подаването на документите се извършва лично от всеки кандидат или чрез упълномощено лице в десет дневен срок от публикуването за провеждане на конкурса в деловодството на общинска администрация – Момчилград, на адрес: гр.Момчилград, ул. „26-ти декември”, № 12, При подаване на документите кандидатите да се уведомяват за пречките за назначаване, посочени в чл. 7, ал. 2  от Закона за държавния служител.

  Всички съобщения във връзка с конкурса да се обявяват на информационното табло в сградата на общинска администрация – Момчилград, на адрес: гр.Момчилград, ул. „26-ти декември”, № 12, и електронната страница на Общинска администрация – Момчилград.

   

  Справки на телефон: 03631/60-51 или на GSM: 0885398929

   

  Документи за участие в конкурса може да изтеглите от ТУК

 • ОБЯВА

  На 25.07.2013г. от 10.00 часа в сградата на община Момчилград, ще се проведе обществено обсъждане на подробен устройствен план за обектите посочени във файла.

   

  ТУК може да изтеглите файла.

 • Одобриха ново приемно семейство в Момчилград

  Още едно семейство от Момчилград е одобрено да стане приемно и да гледа в дома си дете, настанено в институция. На свое заседание Комисията по приемна грижа към дирекция „Социално подпомагане” в Кърджали одобри семейството.

  Това е второто настаняване на дете при приемни родители по проекта „И аз имам семейство". Екипът на проекта продължава работа за настаняване на деца.
  Проектът се реализира от община Момчилград в партньорство с Агенцията за социално подпомагане и се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси", схема за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Приеми ме".

 • О Б Я В А

  Община Момчилград                РЗИ – Кърджали

  в рамките на програма

  Здрави и работоспособни

  организират

  Информационна и скринингова кампания

  с

  измерване на костна плътност

  Проверявайте ежегодно риска си от остеопороза!

  Дата: 23 юли 2013 г. (вторник)

  Час: от 10:00 до 16:00 часа

  Място: МБАЛ – Библиотека гр. Момчиград

  Цената на измерването е 10.00 лв.

  Предварително записване на тел. 0884 93 08 54

  За допълнителна информация: Програма „Здрави и работоспособни” – тел. 0884 71 44 39

 • Международна среща събра момчилградчани

    


  За поредна година момчилградчани, пръснати из цяла Европа, Америка, много градове из България, заедно с хиляди гости и жители на общината се събраха на 6 юли вечерта и пяха и танцуваха на централния площад в града.

  Големият празник беше организиран от Община Момчилград за четвърти път под надслов „Момчилград винаги в сърцето ми”.
  „Благодаря Ви, че уважихте поканата ни, да се съберем всички заедно тук и да покажем, че „Момчилград наистина е в сърцата ни!”.
  Благодаря и на всички, които живеят и работят на хиляди километри от родните си места. Някои от тях днес са сред нас, други не успяха да дойдат.
  Благодаря и на съгражданите ни, които останаха тук, в Момчилград. Никъде не е лесно, и в чужбина и у дома – животът ни поднася изненади и трудности всеки ден. Нямаме избор, и да паднем, трябва да се изправим и да продължим напред, защото всички имаме отговорности.
  Надявам се всички, където и да живеем, да не забравим връзката с родното си място. Казват, че у дома и стените помагат. Момчилград е наш дом и трябва да съхраним връзките си с него, да не забравяме откъде сме тръгнали, за да знаем и накъде сме се запътили.
  При борбата за хляба на много семейства в тези трудни времена е сигурно едно – че трябва да си помагаме взаимно, че трябва да водим диалог, защото диалогът е задължително условие за успеха”, каза в словото си кметът на община Момчилград Акиф Акиф. Той изказа своите благодарности и към работодателите, осигуряващи работа и препитание на жителите на общината, че те са истинските герои в тези тежки времена за държавата ни, а не тези с думичката „АЗ”.
  Кметът на общината благодари и на всичките ни побратимени общини и неправителствени организации от страната и чужбина и по специално на сдружението на момчилградчани в град Бурса и лично на неговия председател за помощта и подкрепата, оказвана от тях, като накрая пожела – „Всевишният ГОСПОД / АЛЛАХ да ни донесе онази искра от вяра, позитивизъм и енергия, която да ни даде кураж и увереност за да продължим да работим за своя обичан град”.
  Гости на празника бяха народните представители в 42-то Народно събрание – Ердинч Хайрула, Мустафа Ахмед и Тунджай Наимов, Мукаддес Налбант – зам.-министър на образованието и науката, Неджми Али – зам.-министър на отбраната, помощник-консулът на Република Турция в гр. Пловдив – Ахмет Келоглу, кметове на побратимени общини с община Момчилград и други общини от Република Турция: Абдуллах Карадаг – зам.-кмет на голяма община Бурса, Исмаил Тунджер – кмет на община Байрамич, Мустафа Бозбей – кмет на община Нилюфер, Ергун Йозгюн – кмет на община Мендерес, председателят на Сдружението на момчилградчаните в Бурса - Хасан Йозтюрк, д-р Гюрсел Дьонмез – зам.-председател на Агенцията за турците и роднинските връзки в чужбина, както и представители на изселнически организации в чужбина.
  Международната среща започна с участието на фолклорни групи от кърджалийския театър. След изказванията на официалните гости на сцената се качиха прекрасните момичета от дамски квартет „ИНТРО”, а кулминацията на вечерта беше поп-фолк певецът Тони Стораро.

 • Община Момчилград ви кани на „Първа копка” по най-мащабния си проект

  На 5 юли 2013г. /петък/ от 11:00 часа на откритата сцена в градския парк кметът Акиф Акиф ще направи първа копка във връзка със стартиране  изпълнението на проект „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ВиК мрежата и изграждане на ГПСОВ в гр. Момчилград”. На церемонията са поканени да присъстват представители на местната власт, политици, експерти и  общественици. Сред гостите ще бъде и Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

  Работата по проекта   „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ВиК мрежата и изграждане на ГПСОВ в гр. Момчилград” по Процедура с референтен №: BG161PO005/10/1.11/02/16 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации над 10 000 е.ж.” по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, Приоритетна ос 1  ще приключи в края на 2014 г. Това е най-мащабният проект на Община Момчилград  досега – за модернизация и доизграждане на ВиК мрежата в града, изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води на стойност  близо 25 млн. лева. Безвъзмездната помощ от Кохезионния фонд на ЕС ще е  в размер  на 19 868 000 лева. 4 967 000 лева представляват финансиране от националния бюджет. Около 3% ще финансира Община Момчилград.

  Общата цел на настоящия проект може да се обобщи както следва:

  „Подобряване на качеството на водните ресурси и постигане на адекватна водоснабдителна и канализационна осигуреност на територията на агломерация град Момчилград, като средство за подобряване качеството на живот на населението и предпоставки за устойчиво регионално развитие”

  Конкретни цели на настоящото проектно предложение са пряко свързани с общата цел и са насочени към:

  • Опазване и подобряване състоянието на водните ресурси на агломерация Момчилград, чрез улавяне на отпадъчните води на цялата територия на агломерация Момчилград и осигуряване на тяхното пречистване в съответствие с нуждите на целевия регион, европейските изисквания и стандарти;
  • Подобряване, запазване и възстановяване на естествената околна среда чрез предотвратяване замърсяването с битово отпадъчни води на р.Върбица и респективно язовир Студен кладенц, в който реката се влива;
  • Подобряване състоянието и развитие на екологичната инфраструктура в агломерация Момчилград чрез рехабилитация и доизграждане на канализационната мрежа, както и чрез реконструкция на водопроводната мрежа за намаляване инфилтрацията и хидравличното натоварване на предвижданата пречиствателна станция за отпадъчни води;
  • Привеждане на водоснабдителната и канализационната системи в съответствие с изискванията за безопасност и за опазване на околната среда;
  • По проекта е планирано да бъде изградена нова 5,494 км канализационна мрежа, да бъдат реконструирани 15,3 км канализационна  и 13,303 км водоснабдителна мрежа, да бъде изградена пречиствателна станция.

 • Разкрива се „Обществена трапезария” в общината

  Одобрен е проект на община Момчилград за разкриване на нова социална услуга „Обществена трапезария”. Изпълнението на проект „Подадена ръка” стартира на 01.07.2013г. с подписване на договор между Община Момчилград и Фонд „Социална закрила” на Министерството на труда и социалната политика. Проектът ще се реализира с партньорството на  ЕТ „СЕЗЕР-91 – Осман Юсуф”, който притежава лиценз от Агенция за социално подпомагане за услугата. Негов ангажимент ще е да приготвя и сервира храната за потребителите в собствена материална база (ресторант „България”).

  Благодарение на обществената трапезария ежедневно ще се осигурява безплатен обяд за около 70 човека. Храната ще се сервира в ресторант „България” и включва супа, основно ястие и хляб. При наличиие на потребители от близките на гр. Момчилград населени места – с. Сушево, с. Груево, с. Градинка, с. Н. Соколино, с. Прогрес, ще се доставя храна с транспорт на общината. На трудно подвижните и неподвижни деца и лица храната също ще се доставя до техните домове.

  Чрез проектът общината ще осигури топла и качествена храна за деца и лица, които не могат да си я набавят сами. Храненето ще се осъществява в обстановка, която зачита личността и достойнството на хората.  Чрез новата услуга се цели да се подобри качеството на живот на лица и семейства в затруднено социално положение;

  Право да се възползват от услугата имат лица и семейства на месечно социално подпомагане по реда на чл.9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии (пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност, наследствени пенсии, пенсии не свързани с трудова дейност), лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, както и скитащи и бездомни деца и лица.

  Социалната услуга „Обществена трапезария” ще се предоставя в периода 15.07.2013г. – 31.12.2013г.

 • Община Момчилград спечели проект за енергийна ефектиност на читалището

  Кметът на община Момчилград Акиф Акиф подписа договор за  проект за енергийна ефективност на читалище „Нов живот” на стойност 279322,76 евро в  Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.
  Проектът включва изграждане на топлоизолация и хидроизолация  на покрива, топлоизолация на  вътрешните фасадни стени, за да не се наруши каменната фасада,  нова отоплителна инсталация, подмяна на външната дограма, на осветителните тела и поставяне на енергоспестяващи крушки. Предвижда се също изграждане на модерна децентрализирана отоплителна система -  VRV система.  Тя може да осигури  отопление с минимални разходи, тъй като  в различни периоди на деня се използват различни части и помещения от сградата. Планирано е също цялостна подмяна на дървената и метална дограма с PVC дограма.
  Проектът цели намаляване на необходимите разходи за енергия с 75,88%, равняващи се на 453742 kWh/година. Поради крайно недостатъчните финансови средства, всяка година  общината финансира част от разходите на читалището. Значителна част от това субсидиране е за отопление на отделните зали и строително-ремонтни дейности произтичащи от факта, че читалището не е основно ремонтирано от прострояването  на сградата през 1987.  След изпълнение на енергоспестяващите мерки сградата ще влезе  в клас "В" на енергопотребление.
  Проектът ще осигури комфортна обстановка, в която децата могат практикуват всякакви културни дейности.  Сградата на читалището се използва от различни групи, предимно деца - репетиращи театрални постановки, народни танци, модерни танци и други. Целта е, подобрявайки условията в сградата на читалището, да се привлекат възможно най-голям брой младежи и деца към тези групи.
  Финансирането е по линия на Международен фонд "Козлодуй" (МФК). Фондът  е създаден с рамково споразумение между Европейската банка за възстановяване и развитие и Република България, подписано през юни 2001 г. Администратор на средствата на МФК е  EБВР, а управлението у нас се осъществява от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. МФК е създаден с цел управление на безвъзмездната помощ, отпусната от ЕС за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на блокове  1-4 на АЕЦ "Козлодуй". Очаква се строително-ремонтните дейности да приключат в края на ноември т.г.
   

 • Момчилградчани дават ифтар на открито

   


  Бизнесът в Момчилград дава ифтар (благотворителна вечеря)  всяка вечер в 21.00 часа на площада в града.  Всеки е добре дошъл, каза кметът на общината Акиф Акиф, който се надява и в други общини да бъде последван примерът на момчилградчани за открити за всички благотворителни вечери. Благотворителните вечери, които се организират за първи път в страната без покани,  се състоят от 20 юли  всеки ден по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан и събират все повече хора. 
  По време на постите вярващите  стават преди изгрева на слънцето, закусват и до залез слънце не се хранят и не пият вода, за да може всеки да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащи хора. 
  Рамазан е месец на покаянието и милосърдието и опрощението.  Постите не са задължителни за децата, бременните, болните и за хората на път. 
  Постите  завършват с Рамазан Байрам  (Шекер Байрам), който продължава три дни. Първия ден от празника жените месят мекици. Раздават на роднини, съседи и приятели. Децата обикалят къщите и събират бонбони, мекици и сладки. Рано сутринта мъжете отиват на джамия, а по-младите посещават по-възрастните, целуват им ръцете, за да им честитят празника и да поискат прошка.

 • СКТМ "Родопи" награди 100 спортисти по случай 50 годишнината на клуба

  Спортният клуб по тенис на маса "Родопи" - Момчилград награди  повече от 100 спортисти, треньори, спонсори и спортни деятели по случай 50 годишнината на клуба. Ръководството на спортния клуб връчи плакети за принос в развитието на тениса на Българската федерация по тенис на маса, Община Момчилград, Общински съвет - Момчилград и Българската федерация ветерани спортисти. Гости на празника бяха председателят на Българската федерация по тенис на маса, Емил Вълчев, държавен експерт от МФВС, кметът на Община Момчилград Акиф Акиф, председателят на местния парламент инж. Сунай Хасан, трикратният олимпийски шампион Халил Мутлу.

   

   

  На снимките: Председателят на "Родопи" Ерсин Юмер и известният треньор Хасан Ходжаоглу разразвят юбилейната торта с форма на маса за тенис и кметът на Момчилград Акиф Акиф връчва плакет на Хасан Ходжаоглу.

 • Халил Мутлу връчи купата на първенците в детския футболен турнир

  Трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести Халил Мутлу връчи купата на победителите във футболния турнир за деца в чест на Мехмедали Топчу (Слави), който се проведе на стадион „Родопи” в Момчилград. Състезанието се състоя в рамките на Международната среща на момчилградчани. 


  В турнира участваха деца до 14 години и се включиха 8 отбора. Първо място спечели отборът на ФК „Родопи 1935” – Момчилград. Второ място извоюва отборът на „Арда 1” – Кърджали,  „Кинекс” – Кърджали се класиха трети. 
  Халил Мутлу е почетен гражданин на Момчилград. Той е роден  в с.Девинци, община Момчилград.Щангистът печели златото в три поредни олимпиади. Той има световни   и  европейски титли. Подобрил е над 20 рекорда. 

 • Монтираме слънчеви колектори на болницата в Момчилград

  Кметът на община Момчилград Акиф Акиф подписа договор за проект  „Подобряване на енергийнара ефективност на МБАЛ Д-р С. Ростовцев”. В лечебното заведение ще бъдат поставени слънчеви колектори. Ще бъде подменена дървената дограма на основната сграда с PVC стъклопакет, ще бъде поставена топлоизолация на външните стени. Предвижда се реконструкция на вътрешната отоплителна инсталация и на котелната централа, подмяна на тръбната отоплителна мрежа, на  чугунените радиатори с алуминиеви, поставяне на нови котли. Покривът ще бъде топлоизолиран, осветителната система – частично подменена. Триетажната сграда на лечебното заведение е построена през 1962 г. 
  Проектът е одобрен за финасиране от Национален доверителен екофон (НДЕФ). Общата му  стойност  е 801 608.22 лв. Размерът на безвъзмездната финасова помощ е в размер на  681 366.99 (85%), финасирането от общината  -  120 241.23 (15%). Предстои избор на изпълнител на строително-монтажните работи. Очаква се те да бъдат изпълнени в  10-месечен срок.

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина БайрамичОбщина БорноваОбщина Язмос

Последвайте ни в Facebook

Контакти
 

Адрес:   гр. Момчилград,ул. "26-ти декември" №12 

област Кърджали, п.к. 6800

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Кабинет на кмета

Телефон:  03631/ 6051 и 03631/ 7841 Факс:  03631/7849

Горещ телефон

Телефон:  03631/6527  Факс:  03631/7019