Филтър
 • Отлагане на състезанието по спортен риболов

  Обявеното за 31.05.2014г. състезание по спортен риболов се отлага за неопределено време, поради дъждовното време.

 • Изплащане на възнагражденията на членовете на секционните комисии

  Общинска администрация МОМЧИЛГРАД уведомява, че

  Изплащането

  на възнагражденията на членовете на Секционните избирателни комисии на територията на община Момчилград ще се извърши, считано от 2 юни 2014 г. (понеделник) в касата на общината.

  Всички членове на СИК трябва да представят документ за самоличност и Удостоверение, издадено от РИК – Кърджали.

  Без Удостоверение възнаграждения няма да се изплащат.

 • Представители на местния бизнес се срещнаха с търговското аташе на Р Турция

  Кметът на Момчилград Акиф Акиф, председателят на Общинския съвет Сунай Хасан и представители на местния бизнес се срещнаха с търговското аташе към Генерално консулство на Република Турция в Плодвив Баръш Йеничери. На срещата бяха обсъдени възможностите за развитие на бизнеса в Момчилград и региона.

  „Община Момчилград има амбицията да работи активно за насърчаване на бизнес идеи, както и да съдейства и подкрепя развитието особено на малкия и средния бизнес, посочи кметът Акиф Акиф.

  От своя страна Баръш Йеничери благодари за гостоприемството и поздрави ръководството на община Момчилград относно инфраструктурните проекти, реализирани чрез европейски програми. Той разясни дейностите и целите, с които се занимава търговският отдел към Генералното консулство.

  Баръш Йеничери подчерта, че ще представи област Кърджали пред инвеститори от южната ни съседка. „Надявам се, че в близко бъдеще ще проведем нова работна среща, в която да се включат и представители на бизнеса от Турция“, каза той. В тази връзка местната власт ще набележи сектори с потенциали за развитие на територията на община Момчилград.

  По-късно, придружен от кмета на Момчилград търговското аташе на Р Турция посети шивашките предприятия „Туна Деним“ и „Алтекс“ и фирмата за производство на безалкохолни напитки „Екстаз“.  

 • „Хитър Петър“ гостува утре в Момчилград за Деня на детето

  „Хитър Петър“ ще зарадва най-малките почитатели на театъра в Момчилград. Постановката, която ще се изиграе утре от 10.00 часа в читалище „Нов живот“, е подарък от Общината по случай 1 юни – Деня на детето и. За да представят забавните анекдоти за един от най-обичаните герои от българския фолклор ще пристигнат актьорите от ДКТ „Димитър Димов“. В ролята на Хитър Петър ще се превъплъти Борислав Христов, а Петър Атанасов ще бъде Насрадин Ходжа. Постановката и режисурата са дело на Димитър Игнатов.

  Малчугани ще придадат допълнително настроение на празника с танцови и музикални изпълнения.

  ЗАПОВЯДАЙТЕ!

 • Две училища в община Момчилград остават защитени

  ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – с. Звездел и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Нановица да останат в списъка на защитените училища и през следващата учебна година. С това предложение ще излезепред Министерски съвет община Момчилгад след единодушно решение на местния парламент.

  Основното училище в село Звездел е обновено с общински средства, разполага с добра материална база и достатъчен капацитет на сградния фонд. Към настоящия момент е със статут на „защитено“ и „средищно“ училище и единствено в обособения микрорайон. През настоящата година в школото се обучават 102 ученици, 80 от които ежедневно пътуват от домовете си до Звездел. За следващата година се очаква в класните стаи на школото да влязат 99 ученици.

  Възпитаниците на „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Нановица са 43, като се очаква бройката да бъде запазена и през учебната 2014/2015 година.

  При евентуално закриване на училищата, съгласно определените критерии поне 10 ученици в задължителна училищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 километра по наличната пътна мрежа до най-близкото съседно училище.

   „Защитените училища в община Момчилград са потребност, която произтича от социално-икономическите и географски условия, демографските и миграционни процеси и запазването на училищата, чрез които да се осигурява равен достъп до качествено обучение и образование на всички деца и ученици“, е становището на зам.-кмета по образованието Ерол Мехмед.

  Останалите четири общински училища СОУ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Момчилград, ОУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Момчилград, ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – с. Груево и ОУ „Васил Левски“ – с. Равен също са със статут на „средищни“, като в тях е осигурено целодневно обучение и има организирано столово хранене и превоз на всички пътуващи ученици. 

 • Организираме състезание по риболов за ученици от Момчилград

  Състезание по спортен риболов за ученици от Момчилград ще се проведе в събота на язовир „Текке“ край село Постник. Надпреварата за млади рибари се организира от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните/МКБППМН/, съвместно с Община Момчилград, РУП- Момчилград и Центъра за обществена подкрепа по случай 1 юни – Деня на детето.

  Сборният пункт ще бъде пред сградата на Общината в събота от 09:00 ч. За всички участници и победителите са осигурени атрактивни награди.

  За допълнителна информация може да се обадите на телефоните: 088589422, 0888632228, 03631/88-62, 03631/61-35 

 • Набират се кандидати за начална и специална военна подготовка

  В община Момчилград се набират кандидати за начална и специална военна подготовка. В Областен военен отдел - Кърджали се приемат документи за кандидатстване за курсове за начална и /или специална военна подготовка.Всички български граждани без военна подготовка могат да кандидатстват за курсове за начална и /или специална военна подготовка ако отговарят на следните изисквания: Да са пълнолетни граждани на Република България и да нямат друго гражданство, да са психологически пригодни за военна служба и срещу тях да не е образувано наказателно производство за престъпление от общ характер.

  Условията, изискванията и реда за кандидатстване ще намерите в офиса за военен отчет на община Момчилград и в Областен военен отдел – Кърджали на тел. 0361/65318 и тел. 03631/8841.

 • Публично заседание за отваряне и оповестяване на ценовите оферти за провеждане на процедурата за изпълнител по проект: Ремонт и реконструкция на „Спортен комплекс Момчилград”

  На основание т.VІ.3 от обявлението за обществена поръчка и раздел Vт. 5  от документацията за участие във връзка с чл.69 а ал.3 от ЗОП с настоящето Ви уведомяваме, че второто публично заседание за отваряне и оповестяване на ценовите оферти от комисията за провеждане на процедурата с предмет: ”Избор на изпълнител за строително монтажни работи по проект: Ремонт и реконструкция на „Спортен комплекс  Момчилград” , открита с Решение №1/15.01.2014 г. и публикувана в РОП  под номер 04708-2014-0001 и  Решение  за промяна № 2/11.02.2014 г. ID 585386/12.02.2014 г.на председател на Сдружение „Спортен клуб по тенис на маса – Родопи” гр. Момчилградще се състои на  - 30.05.2014г. /петък/ в 12,00ч. в административната сградата на Община Момчилград – гр. Момчилград, ул. "26-ти декември" №12.

  Могат да присъстват участниците или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване и юридически лица с нестопанска цел.

 • Кметът Акиф Акиф награди отличниците на випуск 2014 г.

  Десет отличници на випуск 2014 г. от Момчилград бяха наградени лично от кмета Акиф Акиф на официална церемония при отбелязването на Деня на славянската писменост и култура – 24 май. За успехите си от отминаващата учебна година всеки един от тях получи енциклопедия и парична награда.  

  Отличени бяха зрелостниците Каролина Стойкова, Симана Разцветникова, Емел Ахмед Джихан Мюмюн, Айше Сейдали от СОУ „Н. Й. Вапцаров“, Митко Димитров, Габриела Кючюкова, Венета Тодорова от ПГ по ТХВП „Св. Св. Кирил и Методий“, Адифе Мустафа от  ПГ по МЛП „Васил Левски“ и Айдън Мехмед от Средно Общо Образователно Училище.

  „Оттук нататък, вие поемате по своя самостоятелен път и всичко в живота зависи само от вас. Никога не се отказвайте от мечтите си насред път, защото няма как да знаете дали те ще се осъществят. Ние вярваме и сме убедени, че вие ще успеете“, каза в обръщението си към най-изявените дванадесетколасници кметът на Момчилград Акиф Акиф. 

 • С тържествено шествие Момчилград отбеляза 24 май

  С тържествено шествие в Момчилград отпразнуваха 24 май – Денят на българската просвета и култура и празник на славянската писменост. Под звуците на химна „Върви, народе възродени“ празничната колона с ученици, учители и гости на града потегли от Мемориала-костница и стигна до централния площад.

  Начело на шествието бяха зам.-министърът на образованието Мукадес Налбант, кметът на Момчилград Акиф Акиф, заместник-кметовете Ерол Мехмед и Мехмед Фахри, секретарят на Общината Джейлан Сюлейман.

  На откритата сцена пред читалище „Нов живот кметът Акиф Акиф поздрави учителите и учениците с празника на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

  „В името на светлото бъдеще ние трябва да ценим и пазим своята духовна идентичност, да предаваме духовните ценности на децата си. Ще постигнем успех само тогава, когато мислим и работим за образованието. Заедно можем да превърнем училището в уютен и красив дом за учениците, където да учат, да изразяват себе си, да се изграждат и развиват като личности“, заяви в словото си Акиф Акиф.

  „Днес посрещаме най-слънчевия празник на България – 24 май. Незнам на този площад кое е истинското слънце – дали науката, образованието и жаждата за знанието, както се пее в нашия химн „Върви, народе възродени“, или всички тези млади и хубави хора, които дават живот на града ни и го украсяват. Нека всички носим духа на Момчилград в сърцата си и този дух, преплетен с всички хубави моменти в жаждата за знания открива нови хоризонти пред нас“, каза зам.-министърът на образованието Мукадес Налбант.

 • Зала „Родопи“ с открита спортна площадка за 900 души

  С мултифункционална спортна площадка по тенис на маса, баскетбол и волейболна открито  и трибуни за 900 души ще разполага обновената спортна зала "Родопи". Община Момчилград започна основен ремонт на съоръжението след спечелен проект, финансиран по Програмата за развитие на селските райони. Полуразрушената двуетажна сграда, строена през 70-те години на миналия век,ще придобие съвременен вид, където да се провеждат национални и международни състезания.Емблематичната зала ще бъде разширена с изграждане на пристройка с още три тенис маси и с пряка връзка към нея. Сградата е проектирана като метална конструкция с височина 5.90м,  на отвор 14.00м,  през конструктивна ос 3.00м. В новата зала се предвижда спортна PVC-настилка и окачен таван от минераловатни платна с вградено осветление.

  Ремонтните дейности предвиждат още полагане на топлоизолация на стени и покрива, както и подмяна на дограма, монтиране на отоплителни и вентилационни инсталации. Едновременно с изпълнение на дейностите за привеждане на сградата към изискванията на Закона за енергийната ефективност се предвижда да се изпълнят и съпътстващи вътрешни ремонтни работи – подмяна на ВиК системата, подмяна на настилката, ремонт на всички помещения и др.

  Общата стойност на спечеления проект е 5,27 млн. лева. В него е заложено още реконструкция на стадион „Родопи”, чието изпълнение стартира преди месец и се предвижда да бъде единствен по рода си в областта с изградена модерна дренажна и автоматизирана поливна система, както и с нова тревна. Предвижда се изграждането на шест мултифункционални спортни площадки в общинския център и в селата Нановица, Прогрес, Равен и Звездел, достъпни за всички, включително за  хора в неравностойно положение. В района на площадките ще бъдат монтирани комбинирани съоръжения за фитнес. 

 • Покана за сесия на общински съвет на 28 май

  П О К А Н А   №5

   22. 05.  2014г.

   

              На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

  СВИКВАМ:

   

           На  28. 05. 2014г. /сряда/ от 10. 00 часа в залата на КНСБ, находяща се на ул. „26-ти  декември” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния   проекто

                 

  ДНЕВЕН РЕД:

   

                 1. Определяне на защитените училища от община Момчилград през учебната 2014/2015 година.

                 2. Определяна на представител на община Момчилград в Комисията за изработване на областна здравна карта.

                 3. Одобряване на проект за ПУП-ПЗ за обект „Довеждащ път до градска пречиствателна станция за отпадъчни води, гр. Момчилград” за поземлени имоти с №000295, 009020, 009025, 015054, 011024, 010022, 000302, 000298, 010019, 000305, 009023 находящи се в КВС на землище гр. Момчилград.

                 4. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти-общинска собственост в община Момчилград през 2014 г. , вземане на решение за разпореждане с имоти по §4 от ЗСПЗЗ и одобряване на пазарните им оценки.

                 5. Продажба на жилище на лице, настанено по административен ред и одобряване на пазарната оценка.

                 6. Информация по чл. 125 от Закона за публичните финанси.

                 7. Изменения и допълнения в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Момчилград, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация.

                 8.Други.

                 9. Питания.

   

  С уважение,

   

  инж. Сунай Хасан

  Председател на ОбС

   

   

  ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

                              НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

   

  26. 05. 2014 г. – ПОНЕДЕЛНИК

   

  13. 00часа по  т. 1 от Проекто - дневния ред

  1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности,  вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

  16. 00часа по т. 3  и т. 4   от Проекто - дневния ред

  2.ПК по Селско стопанство, гори, води иекология

   

  27. 05. 2014 г. – ВТОРНИК

   

  15. 00часа по т.3 и т. 5 от Проекто - дневния ред

  1.ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

  16. 00 часа по т.2, 7 от Проекто - дневния ред

  2.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

  16. 30 ч.по т. 4, 5, 6, 7 от Проекто – дневния ред

  3.ПК по Бюджет, финанси и икономика

   

  Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

 • Цялостно асфалтиране на 15 улици започна в Момчилград

  Цялостно асфалтиране на 15 от засегнатите от Водния цикъл улици се извършва вече втора седмица в Момчилград. Кметът Акиф Акиф лично инспектира дейностите по полагането на настилката на улиците „26 декември“ и „Шипка“, където успешно приключи смяната на канализация и водопровод. Освен тях цялостно ще бъдат асфалтирани още 13 улици. В списъка са включени и двете главни улици „Гюмюрджинска“ и „Маказа“, които поемат най-натоварения поток по посока Кърджали и Крумовград. Полага се плътна асфалтова смес тип А с дебелина 4 см, съгласно изискванията на ТС 2009.

  Както вече съобщихме, община Момчилград спечели проект на стойност 1.7 млн. лева за рехабилитация на улици в общинския център. Средствата са осигурени от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Амбицията на местната власт е да посрещне гостите си на традиционната международна среща през август с изцяло асфалтирани улици след приключването дейностите по интегрирания проект за Водния цикъл.

  От общинска администрация препоръчват на гражданите да не паркират автомобили на уличните платна, за да не се затрудни или забави полагането на асфалта. Те ще бъдат уведомявани за дейностите по улиците, където предстои поетапно асфалтиране на улиците. 

 • Делегация от Чорлу посети Момчилград

  Делегация от турския град Чорлу, водена от регионалния директор на образованието Муаммер Окумуш, гостува на община Момчилград. Визитата е част от подписания договор за взаимно сътрудничество за обогатяване на културните връзки между детските градини „Зорница“ и „Зюбейде ханъм“. В Момчилград за обмяна на опит и идеи в сферата на предучилищното образование пристигнаха педагози и ръководители от забавачките „Нене хатун“ и „Зюбейде ханъм“, представители на инспектората по образование в Чорлу.

  Гостите посетиха учебни и детски заведения в Момчилград и Груево, където се запознаха  с набелязаните приоритети на местната власт в сферата на образователната политика. Останаха впечатлени от природните дадености на Източните Родопи, като посетиха археологическите комплекси Татул и Перперикон, дивечовъдния участък в резервата „Студен кладенец“ и религиозния комплекс Елмалъ баба теке.

  Бе проведена работна среща с ръководството на общината, в лицето на кмета Акиф Акиф и ресорния зам.-кмет Ерол Мехмед. На нея стана ясно, че малчугани от ЦДГ „Зорница“ ще участват на фестивал в Чорлу по повод Деня на детето в южната ни съседка. 

 • Каним на среща зрелостници, желаещи да учат медицина

  Скъпи абитуриенти,

  Оттук нататък, вие поемате по своя самостоятелен път и всичко в живота зависи само от вас. Бъдете сигурни и уверени, че успехът ще ви застигне, стига да поемете пътя на доброто, на истината и непрекъснато да се усъвършенствате.

  Никога не се отказвайте от мечтите си насред път, защото няма как да знаете дали те ще се осъществят.Ние вярваме и сме убедени, че вие ще успеете. Всеки един от вас ще избере професионално поприще, в което ще разгърне своя потенциал, но помнете, че е важно да останете добри хора.

  Най-голямото ни желание е учениците от Момчилград, които се посветят на медицината, да се върнат в родния си град и да започнат да градят кариерата си тук, като част от екипа на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“. За тяхното обучение и развитие ще се грижи община Момчилград. Бъдещите специализанти и медици, сред които се надявам да сте и вие, ще имат възможност да работят при изключително добри условия за работа – стимулиращо възнаграждение, допълнително възнаграждение за високи лични постижения, а също така и да използват модерна база.

  Изключително ми е приятно да поканя зрелостниците, изявили желание да запишат медицина на среща в общинска администрация, на която да получат своя чек от община Момчилград.

   

  Акиф АКИФ

  Кмет на община Момчилград

   

  *За повече информация пишете ни на имейл: [email protected] или се обадете на тел.: 0887584771 или 0887788363

 • 27 зрелостници от СОДУ си взеха сбогом с училището

  27 зрелостници от духовното училище СОДУ-Момчилград получиха дипломите си на специално тържество в читалище „Нов живот“. На официалната церемония присъстваха кметът Акиф Акиф, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед, Шенол Генч, съветник по въпросите на образованието към посолството на Р Турция в София, зам.-ректорът на Висшия ислямски институт Дурсунали Тюркмен, районни мюфтии от областта, директорът на училището Ахмед Бозов, възпитаници на духовното школо, преподаватели и родители.

  В обобщение на изминалите 4 години зрелостниците отправиха благодарствени думи към своите преподаватели. „Освен придобиването на нови знания и откриването на нови приятелства, тук осъзнахме, че истинския изпит в живота тепърва ни предстои. Учениците след нас могат да бъдат спокойни, защото за тяхното бъдеще ще се грижат най-добрите учители“, споделиха дванадесетокласниците.

  В словото си кметът Акиф Акиф изтъкна, че образованието е безценно богатство, което се инвестира за години напред. „Тепърва ви предстои дългият път към успеха. Убеден съм, че ще се справите сами с препятствията и ще разгърнете възможностите си“, каза още той.

  „Вярвам, че сред вас се намират бъдещи специалисти в най-различни сфери. Община Момчилград е готова да съдейства на всеки един зрелостник, изявил желание да учи медицина и да лекува момчилградчани и пациенти на болницата ни“, сподели Акиф Акиф. Той покани зрелостниците на среща в кабинета му, на която да ги запознае с идеята на община Момчилград да стимулира обучението на студенти по медицина, изявили желание да работят в МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“.

  Намеренията на местната власт бяха приветствани от районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед, който подчерта че, знанията в живота се градят от люлка до гроб. Духовникът посочи, че няма по-велика сила от науката и пожела на зрелостниците да следват и да сбъдват своите мечти.

  Кулминацията на тържеството бе изнесено от абитуриенти театрално представление за важността от изучаване на чужди езици. 

 • Приключи проект за повишаване квалификацията на служителите на администрацията

  Заключителна пресконференция по проект  „Повишаване квалификацията на служителите от общинска администрация Момчилград чрез обучения” се проведе в заседателната зала на община Момчилград . В нея участие взеха зам.-кметът на община Момчилград Ерол Мехмед, секретарят на община Момчилград Джейлан Сюлейман, който е и ръководител на проекта.

  В изложението си секретарят на общината Джейлан Сюлейман подчерта, че това е поредният успешен проект на община Момчилград, който се реализира по Оперативна програма „Административен капацитет”. По думите му тези проекти са предпоставка за качественото планиране и програмиране на следващия програмен период до 2020 година.

  Той изрази благодарности към целия екип на проекта от името на ръководството на общината за добре свършената работа.

  Дейностите по проекта включваха подобряване на ефективността и ефикасността от изпълнението на задълженията на служителите на общинска администрация, както и повишаване качеството на работата им чрез специализирани обучения.
  Проект „Повишаване квалификацията на служителите от общинска администрация Момчилград чрез обучения”е с продължителност 12 месеца и ще приключи на 22.05.2014г. Той се реализира по ОП „Административен капацитет”, приоритетна ос ІІ „Управление на човешките ресурси”, Подприоритет: 2.2 „Компетентна и ефективна държавна администрация”.

  Общата стойност на проекта е 89 994 лева, като 85% е размерът на безвъзмездната финансова помощ от Европейския социален фонд, а 15% се финансират от националният бюджет на Р България.

 • Община Момчилград изказва съболезнования по повод тежката злополука в Сома

  От името на общинска администрация и от свое име кметът на община Момчилград изказва дълбоки съболезнования по повод тежката злополука, сполетяла стотици семейства в района на град Сома, Република Турция. Той изказва съпричастността на момчилградчани към мъката на близките и пожелава бързо възстановяване на пострадалите миньори.

   

   

 • Обучение на Секционни избирателни комисии

  Съобщение

  Общинска администрация МОМЧИЛГРАД уведомява, че във връзка с произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 25.05.2014 г.

  обучението

  на Секционните избирателни комисии на територията на община Момчилград ще се проведе в заседателната зала над Кафе-аператив „Лидер” в гр. Момчилград на 20 май2014 г. (вторник) на две групи, както следва:

   

  1. Първа група от 09,30 часа за секции от 027 до 054 включително

  и

  2. Втора група от 12,00 часа за секции от 001 до 026 включително и секция 055

 • Авария спира водоподаването в Момчилград

  Във връзка с отстраняване на авария на довеждащ водопровод, възникнала близо до района на "Централни площи" и на ул. "Братя Миладинови"се налага прекъсване на водоснабдяването в Момчилград до 21.00 ч.При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано Екипите на ВиК-Момчилград работят за възможно най-бързото отстраняване на възникналата авария. 

  Извиняваме се за причинените временни неудобства на клиентите, засегнати от прекъсването на водоснабдяването!

 • Практически съвети на полицията към абитуриентите

  Практически препоръки

  за предотвратяване на пътнотранспортни произшествияс абитуриенти

   

  Спазване на законовите разпоредби

   

  Празниците не означават, че трябва да забравите правилата за движение. Видеокамери по традиция ще документират не само поведението на абитуриентите, но и на техните близки, които ги возят.

  За вашата сигурност при необходимост и за предотвратяване на инциденти от пътна полиция ще се организира съпровождане с полицейски автомобили на колони от моторни превозни средства, превозващи абитуриенти и придружаващите ги автомобили.

  Ще се координират действията с организаторите на екскурзии за предпазване от инциденти по време на тържествата, а водачите на автобусите ще бъдат специално инструктирани.

  Помогнете си и сами, като засилите вниманието си и проявите воля за недопускане нарушения на обществения ред и застрашаване на сигурността на движението. Не забравяйте, че винаги може да се обадите на телефон 112 и да поискате помощ. Имайте на разположениеи телефонни номера на близки, които биха се отзовали на молбата ви за помощ.

  Предпазване от съществуващите рискове

   

  Най-често установяваните от пътна полиция ситуации на рисково поведение са: управление на автомобили, возещи абитуриенти, с превишена скорост и извършване на опасни маневри; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя на местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците.

   

  За вашата сигурностнамалете скоростта, така дори ще бъдете забелязани; бъдете толерантни към останалите участници в движението, които може би днес не празнуват; не забравяйте, че червеният сигнал на светофара означава, че дори и празнуващи в момента нямате предимство; неправилната позиция при возене може да доведе до тежки наранявания, ако на пътя внезапно възникне препятствие или рязко бъде променена скоростта на движение; еуфорията и големият брой празнуващи около вас не са скрили съществуващите опасности на пътя и не са достатъчно основание да седнете зад волана след употреба на алкохол или без да сте правоспособни водачи; учестеното използване на светлини и звуков сигнал от автомобила ви може да се възприеме като знак за възникнала опасност и да доведе до неадекватни реакции у останалите участници в движението; понякога силният шум може да дезориентира малки деца или възрастни хора и внезапно да ги провокира към непредвидими реакции и поведение на пътя.

  Помогнете си и сами, като предварително обмислите действията си и поговорите за това с останалите абитуриенти, с компанията, с децата си, с шофьора на абитуриентскияавтомобил. Подгответе се за забавление в добра компания, но с трезвен и опитен водач на празничната кола.

  Ако сте абитуриент

  Помнете, че силните емоции и еуфорията са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Изпитият алкохол подвежда към взимане на "смели" решения, като често се подценява рискът от стоенето прав в автомобила, показването през люковете, седенето на вратите, размахването на бутилки и други празнични атрибути.

  За Вашата сигурност

  Използвайте това, че тъкмо Вие сте в центъра на вниманието, в този ден се изпълняват Вашите желания и заради собствената си безопасност убедително и настойчиво помолете останалите да не рискуват и да не излагат празника Ви на тъжен провал. Ако пък някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата Ви, дискретно потърсете съдействие от другите от компанията, а ако се наложи - потърсете помощта на родители или близки.

  Помогнете си и сами, като не приемете да ви вози някой от компанията, който вече е пил алкохол или е неправоспособен. Предварително осигурете трезвен шофьор, който да Ви вози по празничните маршрути, както и резервен, който да замести титуляра, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол. Не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа. Ако лично Вие шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите на останалите за състезаване или други нарушения на правилата за движение. Несъобразната скорост в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и др. Не изключвайте мобилните си телефони, а при нужда потърсете полицията на телефон 112 или своите родители и близки.

  Ако сте родители на абитуриенти

  Въпреки многото ангажименти при организирането на празника на Вашия син или дъщеря отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и тези, които го съпровождат.

  За тяхната сигурност

  Предложете им истински да се забавляват на бала, а Вие или друг да поеме ангажимента да им бъде шофьор. Дори да са правоспособни водачи, за предпочитане е абитуриентите да не шофират в празничните и следпразнични дни, тъй като са в особено емоционално състояние и лесно може да допуснат грешки. Ако все пак за деня на бала или за следващите празнични дни предоставите на своя абитуриент семейния автомобил, поговорете с него насаме за опасностите на пътя. Доброжелателно го предупредете: да не си позволява алкохол, да не кара рисково и да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания.

  Предложете зряло решение абитуриентът/абитуриентката да не изключва мобилния си телефон, за да може да потърси помощ при нужда. Поддържайте периодично връзка със сина си/дъщеря си, осведомявайте се ненатрапчиво как протичат празничните вечери.

  Помогнете си и сами, като не прекалявате с алкохола на тържеството у дома или в заведението преди абитуриентския бал. Вашите съвети няма да бъдат омаловажени, ако бъдат дадени преди да се почерпите за празника. Имайте готовност, ако се наложи, да отидете на мястото на празника и да окажете помощ на абитуриентите. Непременно предупредете водача на автомобила с абитуриента за засиления полицейски контрол и за заснемането с видеокамери на опасните нарушения, за които по-късно ще бъдат наложени санкции. При необходимост за предотвратяване на рискови пътувания, скандали и нарушения на обществения ред потърсете съдействие от полицията чрез телефон 112.

   

  Отдел „Пътна полиция" –

  Главна дирекция „Национална полиция"

 • Молитвените храмове в Момчилград с нови поливни системи

  Община Момчилград направи поредната крачка към автоматизирано поливане на всички зелени площи в общинския център. Изкопните дейности в дворовете на църквата „Св. Цар Борис” и градската джамия са завършени, като предстои поставянето на нова подземна поливна система.

  От ръководството на местната власт за следваща цел си поставят да монтират поливна система във всички учебни и детски заведения на територията на общината. До момента поливна система е изградена в двора на детска ясла „Трети март”, Градския парк, в зелените площи в кв. „Тракия”  и ул. „Стара Планина”, в района на читалище „Нов живот” и центъра на града.

  След изпълнение на проекта ”Подобряване на центрове за спорт и свободно време в Община Момчилград” пък „Родопи” ще бъде единствен по рода си в областта - с изградена модерна дренажна и автоматизирана поливна система, както и с нова тревна настилка.

 • Чужди туроператори впечатлени от красотата на Родопа планина

  Туроператори от Германия, Холандия, Испания, Турция и Гърция посетиха региона, за да опознаят уникалната природа на Източните Родопи. Чуждестранните гости са поканени от община Момчилград , която е водеща организация по проект:  «Източният свят на Родопа планина», в изпълнение на договор за безвъзмездна помощ BG161PO001/3.2-02/2011/002, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма «Регионално развитие» 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Нейни партньори в проекта са общините Кърджали, Кирково и Крумовград.

  Спедиентският тур продължи два дни с посещения до археологическите комплекси Перперикон и Татул, проломът „Шейтан дере” и Абразивните кладенци под стената на яз. Студен кладенец, религиозният комплекс Елмалъ баба, скалното светилище Харман кая. Обиколката на туроператорите обхвана още средновековния манастир в Кърджали „Св. Йоан Предтеча” и Дървената джамия в кирковското село Подкова. Експедиентите бяха впечатлени от дивата природа и историческите местности в Източните Родопи, където всеки може да се докосне до запазените традиции, бит и култура и да се потопи в автентичната атмосфера. На официалната вечеря домакините представиха пред туроператорите картинната изложба на известния художник Камбер Камбер, колекцията от минерали и полускъпоценни камъни на минералога Петър Запрянов и изложбата на модели от плъстена вълна на Екатерина Садула. На срещите бяха обсъдени възможностите за бъдещи проекти за популяризиране на дестинация „Източни Родопи” с нейната история, културни и природни забележителности.

  По настоящия проект на 22 и 23 май предстои да се проведе информационен тур с участието на български и чужди журналисти.

  За последната година представители от община Момчилград и партньорите по проекта участваха в четири от най-престижните международни туристически изложения в Москва(Русия), Истанбул(Турция), Лондон (Великобритания) и Берлин (Германия). 

 • Фолклорният състав „Евридика” покори Златоград

  На празничния 3 май в Златоград се проведе Народно веселие с фолклорни самодейни състави от община Златоград и страната. Покана за участие имаше и фолклорен състав „Евридика” към читалище „Нов живот” в Момчилград. С изключителен успех премина участието на малките танцьори, които представиха достойно Момчилград и грабнаха сърцата на публиката със своите професионални изпълнения и доказаха, че фолклорът е мост на единението между хората. Имаха възможност да изживеят незабравими мигове, докосвайки се до автентичната златоградска култура, традиции и кухня. Най-малката участничка бе 5-годишната Бенгю Исмаил.

  От създаването си през 2001 г. досега фолклорен състав „Евридика” с художествен ръководител Зекие Сюлейман Хабиб участва в редица престижни национални и международни фестивали. Със своите жизнени песни и танци заема важно място в културния живот на Момчилград и областния център.

  Зекие Сюлейман Хабиб изказва от свое име и от името на участниците огромна благодарност към ръководството на Община Момчилград и лично на кмета Акиф Акиф, както и на председателя на читалище „Нов живот” Камбер Камбер за възможността фолклорният състав „Евридика” да участва на фестивала в Златоград.

 • Честит световен ден на медицинските сестри!

  От името на общинска администрация-Момчилград, и лично от мое име, поздравявам всички медицински сестри, работещи в МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев”, по повод 12 май – Световен ден на медицинските сестри.

  Моля приемете моите искрени благодарности за изключителния Ви професионализъм, както и за голямата отговорност за осигуряване на качествено здравеопазване и грижовно отношение към пациентите. Изключително съм горд, че служители като Вас работят в общинската болница и полагат непрекъснати грижи за по-високо ниво на здравното обслужване!

  Пожелавам на Вас и Вашите семействата много здраве, благоденствие, бъдете щастливи и все така всеотдайни.

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

  Акиф АКИФ,

  Кмет на Община Момчилград

 • Кулинарен празник спретнаха в ЦДГ "Щастливо детство"

  Празник на "бързи храни" се проведе в ЦДГ "Щастливо детство" в Момчилград. Кулинарната изложба премина под надслов "Бързо, лесно и вкусно". С голямо вълнение малчуганите от забавачката изработиха и представиха пред своите педагози най-различни видове сандвичи. Кулинарните им творения събраха голям интерес, а сандвичите освен вкусни, бяха и изключителни красиви на вид.

 • Временно преустановяване на водоподаването

  На 12.05.2014 г.  поради възникнала авария пред бензиностанция „Петрол” ще се преустанови водоподаването в района на кв. "Анна Маймункова" и в района разположен между ул. „Маказа”, ул. „Шипка” и ул „Гюмюрджинска”. ВиК-Момчилград работи по отстраняване на възникналата авария. Водоподаването ще бъде възстановено към 11,00 часа.

  Извиняваме се за причиненото неудобство!

   

 • До месеци в Момчилград отваря врати Център за настаняване от семеен тип

  До броени месеци Центърът за настаняване от семеен тип в Момчилград ще посрещне своите обитатели, след като строителните дейности и цялостното оборудване на сградата вече приключиха. Проектът  е реализиран по Програмата за развитие на селските райони, като възлиза на стойност 675 688лв. Община Момчилград очаква одобрение на следващия етап на услугата чрез проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, схема „Да не изоставим нито едно дете”.

  В социалния център ще бъдат настанени 12 деца и младежи с увреждания от специализирани институции, от домове за деца, лишени от родителска грижа. За тях ще се грижи квалифициран екип от 13 души – ръководител на центъра, пет детегледачки, две медицински сестри, двама възпитатели, хигиенист и помощен персонал. Капацитетът позволява допълнително настаняване на две деца в риск от общността. Целта е да се подпомогне развитието и интеграцията на настанените деца и младежи чрез прилагане на съвременни подходи на социална работа. По този начин ще се създадат условия за пълноценен начин на живот в среда близка до семейната.

  „Екипът на центъра ще работи за установяване на връзка между децата и биологичните родители и близки в насока за настаняване в приемни семейства или осиновяване или работа в насока за тяхната реинтеграция в семейна среда”, заяви главният експерт по социални дейности в местната администрация Ваня Петрова.

  За 2013 г. чрез реализирани проекти на общината в сферата на социалните дейности грижи са предоставени на 474 социално слаби момчилградчани.  Чрез разкритите работни места в Дневния център „Дъга”, Центъра за обществена помощ, услугите „Личен асистент”, „Домашен социален патронаж”, „Обществена трапезария” и Звеното за услуги в семейна среда са назначени общо 159 лица, заети в социалната сфера. 

 • Бъдещи първолаци гостуваха в СОУ „Н.Й. Вапцаров” и ОУ „Д-р Петър Берон”

  Бъдещите първокласници от подготвителната група за училище в ЦДГ "Здравец" посетиха СОУ "Н.Й.Вапцаров" и ОУ "Д-р Петър Берон" в Момчилград.  Те се срещнаха с учители от началните класове, които ще им преподават през следващата учебна година. Малчуганите имаха възможност да се запознаят с обстановката в училище, класната стая, със съдържанието на ученическата чанта. Почувстваха се истински ученици, сядайки зад чиновете заедно с ученици от СОУ „Н.Й. Вапцаров”. С интерес наблюдаваха пиесата, подготвена от четвъртокласниците на ОУ " Д-р Петър Берон". Посещението им завърши с решаване на математически задачи.

  Поздравителен адрес на бивша възпитаничка на забавачката, отправен към преподавателите на подготвителната група, развълнува малки и големи. 

 • Спряно водоподаване в части от Момчилград

  Поради възникнала авария по водопреносната мрежа на ул. „Първи май" е спряно водоподаването, съобщават от ВиК-Момчилград. Аварийните екипи отстраняват аварията. Без вода ще бъде голяма част от Момчилград от 11.00 до 13.00 часа.

  Извиняваме се за причиненото неудобство!

 • Покана за заключителна пресконференция по проект „Повишаване квалификацията на служителите от общинска администрация Момчилград чрез обучения”

  ПОКАНА

   

  за

  предстояща заключителна пресконференция по проект „Повишаване квалификацията на служителите от общинска администрация Момчилград чрез обучения

   

  Община Момчилград - бенефициент по Оперативна програма «Административен капацитет» (ОПАК) 2007-2013,  кани всички заинтересовани страни на пресконференция за представяне на проект «Повишаване квалификацията на служителите от общинска администрация Момчилград чрез обучения».

   

   Проектът е финансиран по договор за безвъзмездна финансова помощ с рег. № 12-22-60 от 22.05.2013 г. и се изпълнява по приоритетна ос: ІІ. „Управление на човешките ресурси”, подприоритет: 2.2 „Компетентна и ефективна държавна администрация”, бюджетна линия: BG051PO002/12/2.2-07 на ОПАК.

   

  Пресконференцията ще се проведе на 13 май 2014 г., (вторник) от 10.30 часа, в залата на Общинска администрация Момчилград, ет. 2, ул.”26-ти декември” № 12.

   

  Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма

  „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез

  Европейския социален фонд.

 • Зам.-кметът Ерол Мехмед посети най-възрастния ветеран в Момчилград

  Зам.-кметът Ерол Мехмед посети най-възрастния от малцината останали живи ветерани в Момчилград – 93-годишния Тахир Капсъзов по случай 9 май – Ден на победата и Ден на Европа. От името на община Момчилград ресорният заместник-кмет поднесе на ветерана еднократна финансова помощ за посрещане на неотложни разходи. Тахир Капсъзов е участвал в 44-ти пехотен полк, който е в състава на сливенската дивизия. Той получи и подаръци с пожелания за здраве и дълголетие.

  По-късно от името на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Момчилград  и от името на общинска администрация бяха поднесени цветя пред паметната плоча на загиналите във Втората световна война.

 • Момчилград отбелязва 17 май - Национален ден на спорта

  Момчилградчани от всички възрасти ще премерят сили в различни видове спорт. Инициативата се организира от община Момчилград по случай 17 май – Ден на българския спорт. На 13 май ще бъде даден старт на футболният турнир с участието на  ученици от 5 до 7 клас. Двубоите ще се изиграят на футболното игрище в двора на СОУ „Н.Й. Вапцаров”. Лятната сцена в градския парк ще се превърне в арена на битки по стрийтбол, тенис на маса и дартс. Любителски турнир по шахмат ще се проведе на шахматната площадка, изградена с дарения на Ротари клубовете в Момчилград и Едирне.

  Няма ограничения относно възрастта на участниците или броя на отборите. Заявки за участие в турнирите се подават до 13 май в отдел „Образование” ул. „26 декември”, №6, всеки ден от 08.00ч. до 17.00ч.

  17 май е обявен от Правителството за честване на българския спорт и професионален празник на служителите в сферата на спорта, след  като на тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Предложението е на Държавната агенция на младежта и спорта.

  Спортни прояви по случай 17 май – Ден на българския спорт

  1.       Минифутбол   V-VII  клас  - 13.05.2014 г. от 14:00 часа. Място на провеждане  - футболно игрище на  СОУ “Н.Й.Вапцаров”;

  2.       Дартс - 14.05.2014 от 14:00 часа. Място на провеждане на турнира - лятна сцена в градския парк;

  3.       Стрийтбол - 15.05.2014 г. от 14:00 часа. Място на провеждане на турнира – лятна сцена в градския парк;

  4.       Тенис на маса  - 16.05.2014 г. от 13:00  часа. Място на провеждане на турнира - лятна сцена в градския парк;

  5.       Шах за любители  - 17.05.2014 г. от 14:00 часа. Място на провеждане на турнира -лятна сцена в градския парк;

 • Среща за обществено обсъждане на обект "Междусистемна газова връзка Гърция - България

  Документа може да го изтеглите от ТУК

 • Приеха отчета на общинската МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев”

  Годишния отчет и доклада за дейността на общинската МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” за 2013 г. прие местния парламент на редовна сесия в Момчилград.  Задълженията на лечебното заведение към края на миналата година са намалели близо три пъти спрямо сумата, натрупана към декември 2012 г. Големият спад на задълженията от 485 000 лв. на 136 000 лв. в рамките на една година се дължи от една страна на изтегления заем, с който са погасени всички стари задължения и от друга страна на добрия финансов резултат.  За периода януари – декември 2013 г. общинската болница също така реализира увеличение на приходите със  160 000 лв., като основната част са постъпили от Здравната каса по клиничните пътеки. 

  „Резултатите от финансовата политика, която води МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” през последните две години, са налице както в приходната, така и в разходната част”, отчете директорът на болницата д-р Младен Къров. Той благодари на община Момчилград за оказаната финансова и морална помощ за оцеляването на болницата, която успя да прескочи фалита. „Днес сме свидетели на осезаемо подобрение на условията във всички отделения. Дружеството няма намерения да ограничи или да преустанови дейността  си”, обобщи д-р Къров.

  Той алармира, че големият проблем за болниците в страната в т.ч. и за МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” остава липсата на специалисти, като очакванията му са кадровата криза да се задълбочи.

  Общинският съветник от ДПС Фахри Муса изрази задоволство от положените усилия на Общината за спасяването на болницата. „След всичко направено дотук съм сигурен, че ще се намери начин и за намиране на кадри”, поясни Муса.

  След изказването му думата взе кметът Акиф Акиф и съобщи, че община Момчилград ще стимулира обучението на студенти по медицина, заявили желание да работят в МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев". По думите му с предимство ще бъдат младежи от Момчилград, които следват или имат намерения да запишат медицина. Единственото условие към тях е да работят в местната болница минимум пет години след дипломирането си.

  „През онези мрачни и студени дни болницата се превърна в наш втори дом при вземането на редица мерки за стабилизиране на финансовото състояние и осигуряване на качествено обслужване. В процес на изпълнение е проект за енергийно обновяване, същевременно с дарителски средства ремонтираме болничните стаи, които ще разполагат със собствени санитарни възли. Дотук община Момчилград чрез проекти и дарителски кампании осигури над 1 млн. лева за по-качествено здравеопазване”, каза още Акиф Акиф.

  От доклада стана ясно, че в болницата функционират четири отделения – неврологично, по вътрешни болести, педиатрия и родилно отделение със стационарен блок от 60 легла. Родилното отделение пък става предпочитано за все повече жени от региона. В Момчилград раждат и жени от общините Джебел, Кирково и Кърджали, както и от Смолян.

 • На 8 май пръскаме в градския парк срещу кърлежи

  На 8май /четвъртък/ 2014 г. фирма „Бовлад” ще извърши пръскане срещу кърлежи на територията на гр. Момчилград, от 10:00 часа до 12:00 в градския парк.

  Умоляваме гражданите да избягват движение в тези райони и да не влизат в тревните площи!

   

  ЗАБЕЛЕЖКА: При промяна на метеорологичните условия графика търпи промени.

   

  Община Момчилград

 • Честит Гергьовден!

  Скъпи именници и животновъди, 

  Уважаеми военнослужещи,

  Честит Гергьовден на всички, които носят името на Свети Георги Победоносец! Бъдете живи и здрави, щастливи и добротворни!

  Честит празник и на всички служители, които изпълняват с чест и достойнство своя воински дълг в Българската армия! Вие сте гарант за сигурността и безопасността на българските граждани. Пожелавам ви здраве, лично щастие и професионални успехи!

  Гергьовден е също така празникът на животновъдите. Нека късметът и берекетът ви следват през цялата година!

  Честит празник!

   

  Акиф АКИФ

  Кмет на Община Момчилград

 • Християни и мюсюлмани посрещат изгрева на Дамбалъ

  Християни и мюсюлмани от България и от чужбина ще почетат заедно Гергьовден и Хъдърлез на митичния връх Дамбалъ край село Летовник. Поверие гласи, че векове наред в нощта на 5 срещу 6 май преди изгрев на слънцето водата, която се стича по скалата на върха, става лековита.

  Ремонтните дейности за осигуряването на лесен достъп на гостите до Дамбалъ приключиха успешно. За трета поредна година организацията се поема изцяло от местната администрация. С общински средства е реновиран басейнът край двуетажната чешма, който се оказа твърде тесен заради все по-големият поток на гости. Изравнен и изчистен е пътят от Летовник до Дамбалъ, като са осигурени допълнителни паркоместа. Високопроходими автомобили ще извозват болни деца и техните придружители от махала Язла до уникалната местност.

 • Община Момчилград изказва съболезнования по повод кончината на Назим Хикмет

  32-годишният момчилградчанин Назим Хикмет, който беше с тежки изгаряния след взрива на газова бутилка в апартамент на улица „Гюмюрджинска" 18, е починал тази сутрин в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Погребението ще се извърши утре, на 2 май.

  От името на общинската администрация и от свое име кметът на община Момчилград изказва най-дълбоко съчувствие към болката и мъката на роднините и близкитте на Назим Хикмет.

   

 • 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България

  Община Момчилград кани гражданите пред мемориала "Костницата" на 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. В 12.00 часа ще почетем паметта на героите.

 • 1 юни - Ден на детето

   

  Община Момчилград подари на децата  за 1 юни  спектакъла "Кой каквото дири, това и намира" в изпълнение на актьорите от ДКТ "Димитър Димов". 

 • Нашествието на гъсениците в снимки от района на Девинци и Постник

  Листогризещи гъсеници нападат гората и овошките  в районите на селата Биволяне, Постник, Пазарци, Лале, Звездел, Джелепско, Нановица и в други райони в на територията на община Момчилград. Около 1000 дка гори и земеделски земи са засегнати само в районите на селата Постник и Девинци, съобщават днес кметът на с. Постник Сезгин Али и   Шенай Юмер, кметски наместник на с. Девинци, в писмо до ДГС-Момчилград. Голяма част от дърветата са напълно оголени, гъсениците продължават да се разпространяват. 

   

   

 • Проверяваме площите, засегнати от марокански скакалци и гъсеници

  Община  Момчилград организира днес среща на кметове на населени места с представители на Растителна защита – Кърджали и на Държавно горско стопанство – Момчилград, за да бъдат обсъдени  възможностите за борба с нашествието на марокански скакалци и  листогризещи гъсеници.

  Огнища на марокански скакалци се появиха в землищата на селата Груево, Седлари, Горско Дюлево, в района на Нановица. Община Момчилград осигури препарати, а кметовете на населени места организираха пръскане с препарати и гръбно-моторни пръскачки на засегнатите участъци преди месец, но скакалци продължават да нападат площите. Специалисти коментираха, че не става въпрос за  каламитет  т.е. не може да се очаква пръскане с вертолети.

  В същото време кметовете на населени места съобщават, че гъсеници нападат овошките и гората. Кметовете ще направят проверка и ще изпратят писмени сигнали до ДГС- Момчилград за разпространението на листогризещите гъсеници, за да бъде направена проверка.  Гъсеници нападат гората в районите на селата Биволяне, Постник, Пазарци, Лале, Звездел, Джелепско, Нановица и др. Обходът на експерти преди седмица  показал, че разпространението на гъсеници не е достигнало  праг на вредност. Днес обаче кметовете алармират, че гъсениците продължават да се разпространяват. 

 • Отдел "Местни данъци и такси" няма да работи с граждани в петък следобед

  Общинска администрация - Момчилград уведомява жителите на общината, че на 31 май ( петък) от 12.00 часа отдел "Местни данъци и такси" няма да работи с граждани поради актуализация на софтуера и се извинява за причиненото неудобство. 

   

 • Ремонт затваря за движение моста за с. Садовица

  Мостът за с. Садовица ще бъде затворен за автомобили в периода 3-9 юни включително, тъй като ще бъде извършен неотложен ремонт. Общинска администрация - Момчилград съобщава на жителите на общината да ползват обходни маршрути. 

 • Второ публично заседание за отваряне и оповестяване на ценови оферти

  На основание чл.69а ал.3 от ЗОП с настоящето Ви уведомяваме, че второто публично заседание за отваряне и оповестяване на ценовите оферти от комисията за провеждане на процедурата с предмет "Изработване на рекламни и информационни материали и осигуряване на дейности по публичност и визуализация на проект “Източният свят на Родопа планина”,  открита с Решение №РД-19-147/20.03.2013г.   и Решение за промяна №РД-19-168/26.03.2013г. на Кмета на Община Момчилград и публикувана в РОП под номер 00239-2013-0004ще се състои на 05.06.2013 г. /сряда/ от 12.00 часа в административната сградата на Община Момчилград – гр. Момчилград, ул. "26-ти декември" №12.

  Могат да присъстват участниците или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване и юридически лица с нестопанска цел.

 • Покана за заседание на Общински съвет - Момчилград на зо май и на постоянните комисии

  П О К А Н А №5
  23. 05. 2013 г.

  На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местно самоуправление и местна администрация

  СВИКВАМ:

  На 30. 05. 2013 г. /четвъртък/ от 10. 00 часа в залата на КНСБ, находяща се на ул. „26-ти декември” №2, заседание на Общински съвет – Момчилград при следния

  ДНЕВЕН РЕД:

  1. Определяне на защитени училища от община Момчилград през 2013/2014 учебна година.
  2. Определяне броя, вида и местонахождението на общинските жилища по своето предназначение.
  3. Разрешение за изготвяне на ПУП - ПЗ за имот 019006 в землище на с. Свобода с ЕКАТТЕ 65797 м. „Ходжолу/Кетенлик” представляващ пасище мера собственост на Фикри Сюлейман, във връзка с промяна предназначението на имота от земеделска земя в имот за неземеделски нужди и изграждане на кравеферма.
  4. Даване на съгласие за изкупуване на част от УПИ ХІ и част от ХІІ, кв. 7 по действащия ПУП на с. Груево и одобряване на пазарна оценка /докладната е отложена от предното заседание, проведено на 25. 04. 2013 г./
  5. Замяна на част от ПИ с пл. сн. №1973 с площ от 55 кв. м. – собственост на наследниците на Яшар Исмаилов Мехмедов с ПИ с пл. сн. №1984 – собственост на община Момчилград с площ от 55кв. м.
  6. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост в община Момчилград през 2013 г.
  7. Предложение за предоставяне на ЗЗ по реда на §27, ал. 1 от ПЗР на ЗИДЗСПЗЗ от ОПФ с признато право на възстановяване в стари реални съществуващи или възстановими граници с решение по чл. 18ж, ал. 1 от Общинската служба по Земеделие.
  8. Решение за поемане на общински дълг чрез запис на заповед от община Момчилград в полза на МРРБ, УО на ОПРР – ГД „Програмиране на регионалното развитие”, обезпечаваща авансово плащане по Проект „Източният свят на Родопа планина”, Договор за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.2-02/2011/002 ОПРР, Приоритетна ос 3 Устойчиво развитие на туризма, Операция 3.2 Развитие на регионалния туристически продукт и маркитенг на дестинациите.
  9.Даване на предварително съгласие за преминаването на трасето на Междусистемна газопроводна връзка между Гърция и България през земеделски земи от общинския поземлен фонд, местни и полски пътища /докладната е отложена от предното заседание, проведено на 25. 04. 2013 г./
  10. Изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги в община Момчилград.
  11. Изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на община Момчилград.
  12. Изработване на Общ устройствен план на община Момчилград.
  13. Актуализация на бюджета на общината за второто полугодия на 2013 г.
  14. Други.
  15. Питания


  С уважение,


  инж. СУНАЙ ХАСАН /П/
  Председател на ОбС

  ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ
  НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

  27. 05. 2013 г. – ПОНЕДЕЛНИК

  14. 00 часа по т. и т. 3, 7, 9, 12 и т.13 от Проектодневния ред
  1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

  15. 00 часа по т. 9, 12 и т. 13 от Проектодневния ред
  2.ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето

  16. 00 часа по т. 2, 3, 4, 5, 6, 9, 12 и т. 13 от Проектодневния ред
  3.ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

  28. 05. 2013 г. – ВТОРНИК

  14. 30 часа по т.1, 8, 9, 10, 11, 12 и т. 13 от Проектодневния ред
  1.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания, наименование на обекти с местно значение и туризъм

  15. 30 ч.по т. 4, 5, 8 , 9, 10, 11, 12 и т. 13 от Проектодневния ред
  2.ПК по Бюджет, финанси и икономика

  29. 05. 2013 г. - СРЯДА

  15. 00 часа по т. 9, 12 и т. 13 от Проектодневния ред
  1.ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

  16. 00 часа по т. 3, 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12 и т. 13 от Проектодневния ред
  2.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

 • Момчилград празнува 24 май

   

   

   

   

  Момчилград отбеляза с  празнично шествие 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Ученици и учители преминаха тържествено през централната част на града. Празникът събра първокласниците, абитуриентите, техните близки и приятели, стотици момчилградчани. 

  „Създаването на славянската писменост днес се чества като всебългарски празник, уникален по рода си в европейски мащаб и затова с гордост отбелязваме, че просветените братя Кирил и Методий са и съпокровители на Европа”, заяви  в словото си зам.-кметът на общината Ерол Мехмед. Той каза още:”Специално искам да поздравя абитуриентите. Никога не забравяйте че „напред науката е слънце” и ако искате да успеете трябва да учите през целия си живот. Пожелавам Ви от все сърце да се жизнени и упорити, с младежка воля и ентусиазъм да изграждате един нов, по-хубав и по-справедлив свят Откривайки себе си и не забравяйки корените си, бъдете творци!”. 

  Празнична програма събра гостите и жителите на града. Зам.-кметът награди петнайсет абитуриенти, които завършват с пълно отличие. След официалното тържество близо 200 преподаватели бяха поканени на коктейл по случай празника. 


 • Холандският посланик откри работна среща в Момчилград

  Холандският посланик Карел ван Кестерен  откри днес работно ателие „Мисли велосипедно” в Момчилград, организирано като част от проекта „Всички на колело”.  В Момчилград бяха направени презентации за планиране на велосипедна мрежа, велосипедни политики,  технически параметри  за изграждане на велосипедна инфраструктура и възможности за изграждане в Момчилград, беше представена велосипедна инфраструктура в Холандия и Дания.

  „Всички на колело” е финансирана от Холандското посолство в България. По нея работят Сдружение Велоеволюция и Taofes, консултанска компания по околна среда. Партньори са Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София и Холандското велосипедно общество.

 • Обявление

        ОБЩИНА МОМЧИЛГРАД на основание чл. 40, ал. 4 от ЗОС съобщава на заинтересованите, че eпостъпила молба с вх. № 9400-2159/08.05.2013 г. от Ердоан Исмаил Мехмед от гр. Момчилград, ул. Гюмюрджинска № 58 за замяна на част от ПИ с пл. сн. № 1973 с площ от 55 кв. м. – собственост на наследниците на Яшар Исмаилов Мехмедов съгласно Решение № 25АЮ/11.12.2012 г. на ОС „ЗГ” гр. Момчилград с ПИ с пл. сн. № 1984 – собственост на община Момчилград съгласно АЧОС № 1600/07.05.2013 г. с площ от 55 кв. м.

         Замяната е наложена от съображения за целесъобразност за осигуряване на достъп до УПИ XXII-1973, както и разширяване на зелените площи чрез обединяване на частния имот със съседния общински имот, предназначен за озеленяване.

          Във връзка с това ви давам необходимата допълнителна информация:

              1.  ПИ с пл. сн. № 1984 – собственост на община Момчилград съгласно АЧОС № 1600/07.05.2013 г. с площ от 55 кв. м. се предава към УПИ ХХII 1973 – собственост на Яшар Исмаилов Мехмедов при граници на ПИ с пл. сн. № 1984 – ул. Кочо Честименски, УПИ XXII 1973, УПИ XXIII и УПИ XXI.

              2. Част от ПИ с пл. сн. № 1973 с площ от 55 кв. м. – собственост на наследниците на Яшар Исмаилов Мехмедов съгласно Решение № 25АЮ/11.12.2012 г. на ОС „ЗГ” гр. Момчилград се предава към УПИ XXI отреден за озеленяване, при граници на предаваемото се място – УПИ XX, УПИ XXII 1973 и XXI за озеленяване.

  Общинска администрация

   

 • Посланикът на Холандия и кметът на Момчилград връчиха награди на победителите във велосъстезанието "Момчилград на колела"

    

   

   

   

   

   

  Холандският посланик Карел ван Кестерен  и кметът на Момчилград Акиф Акиф наградиха децата – първенци   в състезанието „Момчилград на колела” , което се проведе днес в градския парк при наистина голям интерес. Надпреварата събра 50 деца от 12 до 18 години.

  Първите места в двете възрастови групи спечелиха Гюрай Тахир и Ерсин Мустафа и бяха наградени с велосипеди.  На второ място се класираха Енис Исмаил и Бехти Чауш, трети станаха Красимир Иванчев и Крисиян Севдалинов. Парични награди и топки заслужиха другите отличници в състезанието.  

  По-рано днес кметът на общината и дипломатът поведоха велоколона в Момчилград.  Обиколката „Момчилград на колела” е част от българо-холандската инициатива „Всички на колело” за популяризиране на велосипедния транспорт в България. 

  Също в рамките на инициативата в Момчилград бяха открити две стойки за велосипеди – в центъра на града, близо до кафене „Лъки”    и до сградата на общината, които могат да ползват всички любители на велосипеда.

   „Всички на колело” е финансирана от Холандското посолство в България. По нея работят Сдружение Велоеволюция и Taofes, консултанска компания по околна среда. Партньори са Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София и Холандското велосипедно общество.

   

   

   

 • Холандският посланик пристигна в Момчилград

  Холандският посланик Карел ван Кестерен  пристигна в Момчилград днес. Той  и кметът на общината Акиф Акиф ще поведат момчилградчани на велообиколка  в 11.30 часа.  Обиколката „Момчилград на колела” е част от българо-холандска инициатива „Всички на колело” за популяризиране на велосипедния транспорт в България. 

  По покана на кмета дипломатът първо разгледа велостойката пред сградата на общината, подарена по линия на инициативата "Всички на колело". 

   „Всички на колело” е финансирана от Холандското посолство в България. По нея работят Сдружение Велоеволюция и Taofes, консултанска компания по околна среда. Партньори са Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София и Холандското велосипедно общество.

 • Деца мериха сили в състезание по спортен риболов

   

   

   

   

   

  Състезание по спортен риболов събра ученици днес на язовира край с. Долна Чобанка. Децата мериха сили и се забавляваха край водата. Айхан Коджааратли спечели първо място, втори се класира Мерт Алиосман, трети - Синан Али. Шестокласникът Октай Исмаил грабна отличие за закачена най-малка риба. Зам.-кметът на общината Ерол Мехмед и началникът на РПУ -Момчилград Красимир Сотиров наградиха първенците. 

  Огранизатори на събитието бяха Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, общинска администрация, ЦОП и  РПУ-Момчилград.

 • Холандският посланик и кметът на Момчилград повеждат велосипедисти в Момчилград

  Холандският посланик Карел ван Кестерен и кметът на община Момчилград Акиф Акиф ще поведат момчилградчани на велообиколка в града на 21 май в 11.30 часа. Те ще бъдат придружени и от представители на Сдружение Велоеволюция и ще открият велостойка в центъра на Момчилград. Дипломатът ще се запознае с възможностите за създаване на велосипедна инфраструктура и ще разгледа на колело града. Обиколката „Момчилград на колела” е част от българо-холандска инициатива „Всички на колело” за популяризиране на велосипедния транспорт в България. 

  Община Момчилград се включи в нея, тъй като миналата година по идея на кмета на обшината Акиф Акиф бяха купени 3 велосипеда за придвижване на къси разстояния, които използват служителите.
  Също на 21 май от 14.00 часа в Момчилград ще се състои забавно състезание с велосипеди за ученици, а на следващия ден посланикът ще открие работно ателие „Мисли велосипедно”. В него ще участват строителни и пътни инженери, общински съветници, служители на общинска администрация, специалисти. Ще бъдат направени презентации за велосипедна политика и планиране на велосипедна мрежа, ще бъдат представени технически параметри за развиване на велосипедна инфраструктура, възможности за велосипедиране и др.
  Инициативата „Всички на колело” е финансирана от Холандското посолство в България. По нея работят Сдружение Велоеволюция и Taofes, консултанска компания по околна среда. Партньори са Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София и Холандското велосипедно общество.

 • Обява

  На основание чл. 10а, ал. 1 от Закона за държавния служител, чл. 14, ал. 1 от Наредбата за провеждане на конкурсите за държавни служители и Заповед № РД-29-19/16.05.2013 г. на Кмета на община Момчилград Община Момчилград

   

  ОБЯВЯВА


  КОНКУРС за длъжността – Началник на отдел „Устройство на територията, кадастър и регулация” в дирекция Дирекция „Устройство на територията, кадастър и регулация и европейски програми и проекти” към Общинска администрация – Момчилград
  1. Минимални и специфични изисквания, предвидени в нормативните актове за заемане на длъжността:
  • Степен на образование – висше;
  • Минимална образователно-квалификационна степен – бакалавър;
  • Минимален професионален опит – не по-малко от 4 години, придобит в областта на териториалното и селищното строителство.
  • Минимален ранг – ІІІ младши ранг.
  • Брой работни места, за които се обявява конкурс – 1 /едно/ работно място.
  • Длъжностно ниво - Ръководно ниво 7Б

  2. Допълнителни изисквания за заемане на длъжността:
  • Придобито образование – строителен инженер;
  • Професионален опит в областта на придобитата специалност. В организацията и изпълнението на строителните дейности, упражняване на инвеститорски контрол;
  • Да познава технологиите за изпълнение на строително-монтажните работи;
  • Да не е поставено под запрещение,
  • Да не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер на лишаване от свобода;
  • Да не е лишено по съответен ред от правото да заема определена длъжност;
  • Да притежава аналитична компетентност; ориентация към резултати; компетентност за работа с потребители; комуникативна компетентност; лидерска компетентност; управленска компетентност; организационна компетентност, способност за планиране и организиране на дейността;
  • Да умее да разработва писмени документи и становища, и доклади по въпросите на териториалното и селищно устройство;
  • Да познава действащото законодателство, основните законови и подзаконови нормативни актове и документи в местното самоуправление и местната администрация, Закона за устройството на територията, Закона за кадастъра и имотния регистър, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, Закона за общинската собственост, Закона за държавната собственост, Закона за административните нарушения и наказания, Административно процесуалния кодекс, ЗМСМА, ЗДСл., Наредбите на Общински съвет – Момчилград и др. подзаконови актове, свързани с дейността на заеманата длъжност
  • Да притежава компютърни умения;
  • Ползването на чужд език е предимство;
  • Да не е пенсионер.
  3. Начин на провеждане на конкурса
  • Решаване на тест;
  • Интервю.
  4. Кратко описание на длъжността:
  Организира, контролира, координира конкретни действия и задачи, свързани с териториалното и селищно устройство. Провежда ефективно общинската политика за постоянен и действен строителен контрол във връзка със Закона за устройство на територията на Община Момчилград и в съответствие с действащото законодателство. Подпомага дейността на директора на дирекцията с изготвяне на компетентни отговори и становища по поставени от граждани въпроси и проблеми, молби и жалби. Дава експертни мнения по проблеми свързани с ресорната му дейност. Планира и контролира дейността на отдела, като осигурява условия за изпълнение на възложените задачи. Анализира, разработва предложения за решаване на проблеми и метдически въпроси, разпределя работата между служителите съобразно длъжността и компетентностите му.
  5. Необходими документи за участие в конкурса:
  • Писмено заявление по образец за участие в конкурса, съгласно Приложение № 2 към чл.17, ал.1 от наредбата за провеждане на конкурсите за държавните служители (НПКДС);
  • Декларация по чл. 17, ал. 2, т. 1 от НПКДС;
  • Копия от документи за придобитата образователно-квалификационна степен, допълнителна квалификация и правоспособност, които се изискват за длъжността;
  • Копие от документи, удостоверяващи продължителността на професионалния опит, който се доказва със следните официални документи: трудова книжка; осигурителна книжка; служебна книжка; документи за извършване на дейност в чужбина, както други допълнителни документи, удостоверяващи област, в която е придобит (длъжностна характеристика, граждански договор и др.);
  • Копие на документите, удостоверяващи придобития ранг, ако кандидатът е придобил ранг като държавен служител;
  • Автобиография - CV.

  6. Място и срок на подаване на документите:
  Краен срок - 27.05.2013 г. включително
  Подаването на документите се извършва лично от всеки кандидат или чрез упълномощено лице в десет дневен срок от публикуването за провеждане на конкурса в деловодството на общинска администрация – Момчилград, на адрес: гр. Момчилград, ул. „26-ти декември”, № 12. При подаване на документите кандидатите да се уведомяват за пречките за назначаване, посочени в чл. 7, ал. 2 от Закона за държавния служител.
  Всички съобщения във връзка с конкурса да се обявяват на информационното табло в сградата на общинска администрация – Момчилград, на адрес: гр. Момчилград, ул. „26-ти декември”, № 12 и електронната страница на Общинска администрация – Момчилград.


  Справки на телефон: 03631/60-51 или на GSM: 0885398929

  ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС

  ДЕКЛАРАЦИЯ 

 • Община Момчилград кани ученици на велосъстезание на 21 май

  Община Момчилград кани всички ученици от V до ХІІ клас включително да се включат  в забавно състезание с велосипеди в гр. Момчилград на 21 май ( вторник) от 14.00 часа. 

  Очакваме участниците в 13.50 часа пред сградата на общината. 

  Победителите ще бъдат наградени с велосипеди! 

 • В понеделник общинска администрация Момчилград започва да изплаща възнагражденията на членовете на СИК

  От 20 май(понеделник)общинска администрация Момчилград започва да изплаща възнагражданията на членовете на секционните избирателни комисии на територията на община Момчилград. Възнагражденията могат да бъдат получени на касата в администрацията срещу представено удостоверение от РИК - Кърджали. 

 • Обява

  На основаниe чл.4 ,ал.2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда, Община Момчилград уведомява населението на град Момчилград, че има намерение да осъществи следното инвестиционно намерение:

  „Благоустрояване на кв.21 - улици, ВиК и осветление”- гр.Момчилград.
  Възражения, относно реализацията на инвестиционното предложение се приемат в 14 дневен срок на адрес:
  - РИОСВ – ГР.ХАСКОВО ,УЛ.’’ДОБРУДЖА’’№14, ет. 5 и тел.038/60 16 14. e-mail: [email protected]
  или на адрес:
  - Община Момчилград, ул.”26-ти декември”№12,
  тел.03631 / 78-67


  ПРИЛОЖЕНИЕ №2
  към чл.6

  I.Информация за контакт с възложителя:

  1.Име ,ЕГН ,местожителство,гражданство на възложителя – физическо лице , седалище и единен идентификационен номер на юридическото лице.
  Община Момчилград , Булстат:000235984

  2.Пълен пощенски адрес.
  гр.Момчилград ,п.к. 6800 , ул.”26-ти декември”№12

  3.Телефон ,факс и e-mail.
  тел.03631/7841;факс:03631 / 7849; е-mail:[email protected]; [email protected].

  4.Лице за контакти .
  инж. Севдалин Огнянов, 6800, гр. Момчилград, ул. “26-ти Декември” №12, зам. кмет на Община Момчилград 03631/7867 gsm: 0888/608668

  II.Характеристики на инвестиционното предложение:

  1.Резюме на предложението.
  Предмет на настоящото инвестиционно предложение е изграждане на нова улична, водопроводна и канализационна мрежа, както и улично осветление в новоизграждащия се квартал 21 в град Момчилград.
  Част Пътна
  Към настоящия момент на терена на новоизграждащия се квартал 21 няма изградена никаква инфраструктура. При стартиране на строителството е необходимо изземване на хумусния пласт почва от 20 см. и почистване на терена от дървета и храсти, както и разрушаване на масивната стоманобетонова ограда.
  Ново проектираните улици са между нова о.т. 794 (о.т. „А") и нова о.т. 789 (о.т. „В"); Удължението на улица „Хаджи Димитър" е от нова о.т. 778 до нова о.т. 783, а уширението от нова о.т. 794 (о.т. „А") до нова о.т. 778 (о.т. „С").
  Габаритите на проектните улици са:
  - Улица от о.т. „А" до о.т. „В" - платно за движение 6.00м,
  тротоари 2x1.50м. и дължина на участъка – 270. 38 м.
  - Улица от о.т. „С" до о.т. „D" - платно за движение 6.00м, тротоари 2x1.50м. и дължина на участъка – 270. 31 м.
  - Улица от о.т. „Е" до о.т. „F" - платно за движение 6.00м, тротоар от дясно 1x3.50м. и дължина на участъка – 63. 53 м.
  Платното за движение на улиците от о.т. „А" до о.т. „В" и от о.т. „С" до о.т. „D" са укрепени от двете си страни с бетонови бордюри 18/35/50, а тротоарите от към имотните граници с бордюри 8/16/50.
  Улицата от о.т. „Е" до о.т. „F" укрепена от двете си страни с бетонови бордюри 18/35/50, а тротоара от към имотните граници с бордюри 8/16/50.
  Съществуващата улица „Хаджи Димитър" се предвижда да се ушири от 5.00м на 6.ООм от към ново проектираните улици, като за целта се предвижда да се положат нови бетонови бордюри 18/35/50 и се изгради нов тротоар с ширина 3.50м.
  Предвижда се улиците да се изградят със следната конструкция на настилката:
  - баластра - 35см., трошен камък-15см., асфалтобетон неплътен (биндер) - 4см. и асфалтобетон плътен - 4см.

  Част Водопровод
  Изпълнението на предвидената за изграждане водопроводна мрежа ще е от полиетиленови тръби с висока плътност (ПЕВП) с различен диаметър. Общата проектна дължина на нов водопровод е 627.75 м. По трасето на водопровода са предвидени противопожарни хидранти, сградни отклонения и опорни блокове. Противопожарните хидранти по съществуващите водопроводите са малко на брой и на голямо разстояние един от друг и не отговарят на изискванията на Наредба № 2 -"Противопожарни строително - технически норми". Предвиден е монтаж на нови с надземна част и чупещо тяло. Предвижда се при изграждането на съответен водопроводен участък да бъдат изградени и всички сградни отклонения към този участък. В хоризонталните и вертикални чупки на водопроводите и тройниците при отклоненията са предвидени бетонови блокове, които поемат силите от водното налягане в тръбите. Такива блокове се предвиждат и при намалителите (при преход от по-голям към по-малък диаметър и заглушките).

  Част Канализация
  Канализацията представлява съвкупност от тръбна мрежа, различни видове ревизионни шахти, преливници и други съоръжения зависещи от характера на терена, вида на отпадъчните води, климат и др. Канализационната мрежа и съоръженията към нея се разполагат по възможност по оста на улиците в урбанизираните територии, с минимално земно покритие поне два метра, освен ако специфичен терен не налага друго разположение. Канализацията трябва да е на по голяма дълбочина от останалата техническа инфраструктура, като се спазва необходимите правила и норми за разполагане на технически проводи и съоръжения в населени места. Водопроводните мрежи и съоръженията към нея се разполага в страни от оста на улицата на разстояния определени по правила и норми за разполагане на технически проводи и съоръжения в населените места. Минималните отстояния ще са съобразени с изискванията за задължителните отсточния между подземните комуникации в хоризонтално и във вертикално отношение. Град Момчилград е разделен приблизително на три части компактно. Теренът е разнообразен, но със сравнително еднопосочен наклон към западната част на града, където е и най-близкия водоприемник. Канализацията е проектирана от РЕ и РР тръби и шахти.
  Нормалното функциониране, наблюдение и поддържане на канализационната мрежа изисква да се предвидят и изградят следните съоръжения:
  - Ревизионни шахти, които са необходими за наблюдение на работата и състоянието на мрежата и извършване на необходимите експлоатационни мероприятия. Те се изграждат в началото и края на канализационните клонове, в хоризонтални и вертикални чупки, при промяна на диаметъра и наклона на канали и на прави участъци.
  - Събирателни шахти, които се изграждат на места на присъединяване на канали с по-големи диаметри.
  - Каскадни шахти, които са предвидени в участъци с големи наклони с оглед намаляване на скоростите.
  - Дъждоприемни шахти и решетки, които ще приемат падналите атмосферни води при смесената и дъждовната канализация.
  Канализационната мрежа е трасирана по оста на улиците. Ревизионните шахти са предвидени във всички чупки ( вертикални и хоризонтални ) по трасето на мрежата, при промяна на диаметъра на тръбите, за връзка между отделните клонове, както и в правите участъци на клоновете през съответните разстояния, зависещи от диаметрите на тръбите. Ревизионните шахти за тръби с диаметър до 600 мм са кръгли и се изпълняват от сглобяеми елементи по съответната номенклатура. За тръби с диаметър над 600 мм ревизионните шахти са правоъгълни или многоъгълни.
  За спазване на допустимите дълбочини на полагане и скорости са предвидени шахти с пад, както на възлови кръстовища, така и на междинни шахти. При получени дълбочини на канализацията под 2.00 метра се предвиждат бетонови кожуси.
  На осовите кръстовища в понижените части на улиците и площадите , както и по дължината на уличните ригули между пресечките са предвидени дъждоприемни шахти с утаителна част и с чугунена решетка.

  Част Електро
  Обща дължина на проектираното улично осветление е 660м. Захранването на обекта ще се осъществи от МНН на указания ТП посредством кабел САВТ 3х16мм2. В основата на всеки стълб, на височина 0,50м от кота „терен“, ще се монтира клемна кутия за улично осветление(ККУО), на която ще се монтира клеморед за входния и изходния кабел и кабела за присъединяване на осветителите. Всички стълбове и осветителни тела се заземяват с „PE” жило на захранващия кабел. Захранващите кабели ще се положат в изкоп 0,7м/0,4м по тротоара, като всички пресичания и сближавания се изпълняват при спазване изискванията на Наредба № 8 на МРРБ за правила и норми за разполагане на технически проводи и съоръжения в населени места. Под улични платна или терени, където се движат транспортни средства, кабела се полага на дълбочина 1,0м. На 0,25м над кабела се поставят сигнална и предупредителна лента. Всички кабели се изтеглят в PVC тръба, а под пътно платно в метална тръба.

  2.Доказване на необходимостта от инвестиционно предложение.

  Изграждането на инфратсруктура в новоизграждащия се квартал 21 е необходимо за да се:
  • осигури достъп до ново обособените УПИ, като за целта са проектирани два броя нови улици и удължение и уширение на улица „Хаджи Димитър", намираща се в северната част на новоизграждащия се квартал;
  - осигури осветеността на цялата новоизградена улична мрежа в квартал 21;
  • покрият питейно-битовите нужди на населението, чрез изграждане на водоснабдителна мрежа в ново обособените УПИ;
  • отвеждат замърсените битови отпадъчни води до мястото на пречиствателната станция за отпадни води и където след съответното пречистване в степен отговарящо на категорията на водоприемника да бъдат заустени. Това ще намали замърсяването на подземните и повърхностните води в района. С проектирането на новата канализация ще се постигне значително намаляване на повърхностния отток създаващ проблеми в населеното място.
  Изграждането на нова канализационна мрежа на населеното място с пречиствателните съоръжения към канализацията, е необходима предпоставка, както за благоустрояването на града, така и за подобряване на санитарно хигиенното му състояние и опазване на околната среда от замърсяване.
  Инвестиционното предложение ще спомогне за цялостно подобряване условията на живот на населението на град Момчилград.

  3. Връзка с други съществуващи и одобрени с устройствен или друг план дейности.
  Проектът е съобразен с подробните устройствени планове, които са одобрени със следните заповеди на кмета на Община Момчилград: Заповед № 12/11.01.2012 г. и Заповед№ 140/28.03.2012 г.

  4.Подробна информация за разгледани алтернативи.
  Характерът на инвестиционното предложение и предложените методи на строителство не налагат търсенето на други алтернативи на така предложените.

  5.Местоположение на площадките, включително необходимата площ за временни дейности по време на строителството.
  Инвестиционното предложение ще се реализира на територията на община Момчилград, в регулационните граници на град Момчилград, землище Момчилград с ЕКАТТЕ 48996, в квартал 21.
  Канализацията, водопроводните клонове, уличното осветление, пътните платна и тротоарите предвидени за изграждане са предвидени върху терени, които са общинска собственост.
  Със Заповед № 12/11.01.2012 г. на кмета на община Момчилград е одобрен проект за изменение на ПУП-ПРЗ на УПИ IХ-221,кв.21 по плана на гр.Момчилград, с който се обособяват нови 17 броя УПИ с номера от XI до XXVII за жилищно строителство и обслужващи улици към тях. За обслужване на парцелите са предвидени обслужващи улици от нова о.т. 783 до нова о.т. 778 на ул."Хаджи Димитър".
  За същия квартал 21 има второ изменение , като със Заповед № 140/28.03.2012 г. на кмета на община Момчилград е одобрен проект за изменение на ПУП-ПРЗ на УПИ X кв.21 по плана на гр.Момчилград, с който се обособяват нови още 14 броя УПИ с номера от XXVIII до ХLI за жилищно строителство и обществена сграда - Център за настаняване от семеен тип , (ЦНСТ в УПИ с №ХХХII- предвиден за около 20 души ) и обслужващи улици към тях. За обслужване на парцелите са предвидени обслужващи улици от нова о.т. 789 до нова о.т. 797 на ул."Хаджи Димитър"

  Подробното местоположение може да се види от приложения картен материал към проекта.

  6.Описание на основните процеси / по проспектни данни/, капацитет.
  Настоящото предложение е за изграждане на два броя нови улици и удължение и уширение на съществуващата улица „Хаджи Димитър". Ново проектираните улици са между нова о.т. 794 (о.т. „А") и нова о.т. 789 (о.т. „В"); между нова о.т. 778 (о.т. „С") и нова о.т. 783 (о.т. „Б"). Удължението на улица „Хаджи Димитър" е от нова о.т. 778 до нова о.т. 783, а уширението от нова о.т. 794 (о.т. „А") до нова о.т. 778 (о.т. „С"). По цялото трасе на улиците ще се изграждат успоредни водопроводна и канализационна мрежи.
  Преди започване на изкопните работи и строителството на отделните участъци на водопровода се извършва подготовка на трасето:
  Разваляне на уличната настилка (за сградни отклонения - разваляне на тротоарната настилка).
  Извършва се по дължина на участъка и то само върху мястото, където ще се прави изкопа. Ширината на ивицата развалена настилка трябва да бъде с 30 - 40 см по-голяма от широчината на предвидената траншея.
  Подготовка на площадки за депониране на изкопаната пръст (мястото им се посочва от общинските власти).
  Подготовка на площадки за складиране на тръби, материали и др.
  След приключване на подготовката се извършват изкопните работи по участъка на водопровода - прокопаване на траншеята, в която ще се полагат тръбите, както на основния водопровод, така и на сградните отклонения.
  Изкопът е предвиден с неплътно укрепване.
  По цялата дължина на разглежданите в разработката водопроводни участъци е предвидена пясъчна подложка - 10 см под самата ПЕВП тръба и отстрани на тръбата. Целта е да не бъдат наранени тръбите от камъни и да се осигури плътно лягане на тръбите върху дъното на изкопа. Оформената по този начин пясъчна подложка увеличава товароносимостта на тръбите спрямо статичните и динамичните пътни товари. Изпълнението й е абсолютно задължително.
  Тръбите се засипват до 30 см над темето с дребнозърнеста фракция. На тази засипка се
  извършва леко трамбоване с ръчна трамбовка. Останалата част от траншеята се засипва
  механизирано с нестандартна баластра. Предвидено е механично валиране на баластрата.
  Накрая се възстановяват съответните улични и тротоарни настилки, както и зелените
  площи.
  След полагане на водопровода и канализацията е предвидено да се изпълни асфалтовата настилка съгласно проекта по част пътна:
  Предвидено е плътно укрепване на всички изкопи в земни и слабоскални почви и неплътно укрепване в средноскални почви. Изпълнението на водопровода и канала ще става в отделни изкопи, като не може изкопите в един и същи участък да се извършват едновременно. Изкопите за успоредно разположени водопроводни и канализационни тръби трябва да се изпълняват последователно а не заедно, като първо се изпълнява канализацията, следва обратно засипване и изпълнението на водопровода от съответния участък. При обратното засипване да се прави трамбоване на пластове през 20см.

  7.Схема на нова или промяна на съществуваща пътна инфраструктура.
  Предвидено е достъпът на транспортнте средства до строителната площадка да се извършва по съществуващата улица „Хаджи Димитър”.

  8.Програма на дейностите, включително за строителство, експлоатация и фазите на закриване и последващо използване.
  Дейностите свързани с изграждането на цялата инфраструктра (улична мрежа, ВиК и улично осветление) в новоизграждащия се квартал 21 са подробно описани в техническата документация - работните проекти на отделните части.

  9.Предлагани методи за строителство.
  При изграждане на уличната и ВиК мрежата са съобразени:
  • Дълбочината на полагане на тръбите, която трябва да бъде минимум на 1‚50 м и във всеки случай е обект на оценка в зависимост от натоварването от транспортните средства‚ от опасността от замръзване‚ от диаметъра на тръбопровода.
  • Изисквания към изкопите - ширината на изкопите трябва да бъде достатъчна‚ за да позволи правилното разполагане на дъното и лесно свързване на различните елементи на ВиК тръбите‚ ако се извършва на място. В случай‚ че няма по–точни проектни указания‚ ширината на дъното може да бъде равна на диаметъра на тръбите‚ увеличен с по 10 см и то двете страни. Дъното на изкопа трябва да бъде здраво. Преди полагане на тръбите‚ на дъното се полага слой от пресят пясък‚ с дебелина най–малко 10 см‚ върху който се полага тръбата. С материал от същия вид се насипва отстрани и се запълва на височина най–малко 25 см над горния ръб на тръбопровода. Последващото дозапълване може да се извърши с наличен материал или според проектните изисквания‚ ако се прави отгоре асфалтов път.
  Съгласно Наредба №8 от 28.07.1999г. местоположенивето на подземните технически проводи и сградните отклонения се означава трайно със сигнални ленти (пластмасови с метална нишка и др.) на 0,3 – 0,5 м под повърхността на терена с оглед установяване местоположението им при извършване на ремонт, земни и др. видове строителни работи. Не е позволено да се зарие какъвто и да е подземен провод и сградно отклонение, ако не е поставена сигнална предпазна детекторна лента със синусоидни три метални нишки, на съответната дълбочина и ако не е документирано поставянето на лентата с акт обр. 12 за “скрити работи”. При арматурите и сградните отклонения краищата на сигналната лента да се изведат на повърхността, съгласно детайлите, приложени към инструкцията за полагане от фирмата вносител. Ако такива липсват, то следва изпълнителя да се обърне към проектанта.
  • Земни работи при изграждане на подземната инфраструктура
  Преди започване на изкопните работи и строителството на отделните участъци на, уличната и ВиК мрежа се извършва подготовка на трасето:
  Разваляне на уличната настилка (за сградни отклонения – разваляне на тротоарната настилка) - извършва се по дължина на участъка и то само върху мястото‚ където ще се прави изкопа. Ширината на ивицата развалена настилка трябва да бъде с 30 – 40 см по–голяма от широчината на предвидената траншея.
  Ще бъде извършена подготовка на площадки за депониране на изкопаната пръст, мястото, на което ще се посочи от общинските власти.
  След приключване на подготовката се извършват изкопните работи по участъците на водопровода, канализацията и цялата улична мрежа – прокопаване на траншеята‚ в която ще се полагат тръбите‚ както на основния водопровод‚ така и на сградните отклонения.
  Изкопът е предвиден с неплътно укрепване.
  Изкопаната земна маса ще се извозва на депо‚ указано от общинските власти.
  По цялата дължина на разглежданите в разработката водопроводни и канализационни участъци е предвидена пясъчна подложка – 10 см под тръбите и отстрани на тръбите. Целта е да не бъдат наранени тръбите от камъни и да се осигури плътно лягане на тръбите върху дъното на изкопа. Оформената по този начин пясъчна подложка увеличава товароносимостта на тръбите спрямо статичните и динамичните пътни товари. Изпълнението ѝ е абсолютно задължително.
  Тръбите се засипват до 30 см над темето с дребнозърнеста фракция. На тази засипка се извършва леко трамбоване с ръчна трамбовка. Останалата част от траншеята се засипва механизирано с нестандартна баластра. Предвидено е механично валиране на баластрата. Накрая се възстановяват съответните улични и тротоарни настилки‚ както и зелените площи.
  В проекта са спазени изискванията за минимални диаметри на тръбите в населените места, дължини и разположение на трасетата в улиците.
  При започване на строително монтажните дейности, задължително ще се потърси съдействието и присъствието на проектанта на обекта.
  Предвидено е плътно укрепване на всички изкопи в земни и слабоскални почви и неплътно укрепване в средноскални почви. Изпълнението на водопровода и канала ще става в отделни изкопи, като не може изкопите в един и същи участък да се извършват едновременно. Изкопите за успоредно разположените водопроводни и канализационни тръби трябва да се изпълняват последователно а не заедно, като първо се изпълнява канализацията, следва обратно засипване и изпълнението на водопровода от съответния участък. При обратното засипване ще се прави трамбоване на пластове през 20см.


  10. Природни ресурси , предвидени за използване по време на строителството и експлоатацията.
  Природните ресурси използвани при строително-ремонтните работи са: инертни материали(баластра, пясък и чакъл) и земна маса от изкопаването на каналите за полагането на тръбите. Преди пускане на вътрешната водопроводна мрежа в експлоатация се извършва промивка на тръбопроводите с технически чиста вода до пълно избистряне на промивната вода.
  11.Отпадъци , които се очаква да се генерират – видове , количества и начин на третиране.
  Отпадъците от дейностите по строителството и монтажа при изграждането на водопроводната, канализационната, пътната мрежи и уличното осветелние ще бъдат извозени и депонирани на регламентираното общинското депо за строителни отпадъци, намиращо се на изхода на град Момчилград в посока с. Равен.

  12.Информация за разгледани мерки за намаляване на отрицателните въздействия върху околната среда.
  Инвестиционното намерение за „Благоустрояване на кв.21 - улици, ВиК и осветление” в гр.Момчилград, община Момчилград, област Кърджали не попада в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ и в обхвата на защитените зони по смисъла на ЗБР. Близко разположена е защтена зона „Родопи Източни”, но то няма няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания и видове, включително птици, предмет на опазване в близко разположената защитена зона „Родопи Източни” с код BG 0001032, поради това, че дейностите ще се извършат в регулационните граници на град Момчилград и при реализация на инвестиционното предложение няма да има загуба на площи от местообитания и безпокойство на видовете предмет на опазване в защитената зона.

  13.Други дейности , свързани с инвестиционното предложение.
  Не са предвидени други дейности свързани с инвестиционното предложение.

  14.Необходимост от други разрешителни, свързани с инвестиционното предложение.

  За изпълнението на инвестиционното предложение не е необходимо друго разрешително или съгласуване във връзка с опазване на околната среда и местообитанията на дивата флора и фауна.

  15.Замърсяване и дискомфорт на околната среда.
  При изпълнение на строително-монтажните дейности при изграждането на инфрструктурата, предмет на насоящото инвестиционно намерение ще се прилагат всички правила за опазване на околната среда и ще бъдат предприети всички необходими превантивни мерки от евентуално замърсяване или дискомфорт на околната среда.

  16.Риск от инциденти.
  Предвид на характера на инвестиционното предложение и спецификата на строително-монтажните работи на етапа на строителството и при последващото използване на изградената инафраструктура не съществува риск от инциденти, които биха повлияли негативно на околнта среда и съществуващите видове.
  III.Местоположение на инвестиционното предложение:

  1.План , карти и снимки , показващи границите на инвестиционното предложение , даващи информация за физическите , природните и антропогенните характеристики, както и за разположените в близост елементи от Националната екологична мрежа.
  Инвестиционното предложение ще се осъществи в новоизграждащия се квартал 21, който се намира в севроизточната част на град Момчилград, в регулационните граници на града.
  Град Момчилград се намира южна България на около 15 км от областния център гр.Кърджали, област Кърджали, с надморска височина 245-305м. разположено е в Източно-Родопската физико-географска област в долината на р.Върбица, върху наклонен към десния бряг на реката терен. През града минават дерета, които са удобни за отливане на дъждовни води.
  Климатични данни
  Климатът е преходно- средиземноморски. Мястото на инвестицията попада в Източнородопски планински климатичен район. Климатичната характеристика на района е благоприятна поради увеличеното слънцегреене. Максимумът на валежите е през зимата.
  Основните фактори, влияещи върху климата са:
  Валежи - представени от дъжд и сняг. Средногодишната скорост на вятъра е 1,4м/с, максимални стойности 2,2м/с и 1,9м/с през март- април.
  Годишната сума на валежите е 687мм, но е разпределена неравномерно. По данни за станция Кърджали по-големите количества от дъжд са през пролетта-175мм и началото на зимата 202мм. Средния брой на дните със снежна покривка е 23-24.
  - Средномесечната влажност на въздуха варира, като достига максимум през декември- януари-80÷82% и минимум през юли август 59÷65%. Валежите представляват главна приходна част в баланса на подземните и повърхностните води. Режимът на валежите(дъжд и сняг) в района подчертава средиземноморското влияние.
  Температура - Средната годишна температура в района е 12,2°С. Въпреки наличието на дни със замръзване на повърхностния слой на почвата, този период не е продължителен. Това дава възможност за инфилтрация и през част от зимния период.
  Ветрове - Преобладаващи през всички части на годината са север - североизточните ветрове.
  Роза на ветроветестанция гр. Кърджали051015NNEESESSWWNW
  Физико – геоложки явления и процеси. Сеизмичност на района.
  В района широко разпространение имат денудацията, ерозията и оврагообразуването.
  Физико-геоложки явления и процеси, които биха застрашили сигурността на съоръженията не се наблюдават.
  Съгласно “Наредба 07/2 за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони” – 2007г., гр. Момчилград попада в зона с интензитет Іс = VІІ степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник. Коефициент на сеизмичност: Кс = 0.10.
  Геоморфоложка характеристика
  Районът попада в Момчилградското палеогенско понижение. По-голямата част от града попада в стари високи тераси на р. Върбица и притоците й, останалата част попада в ниско до средно хълмисти части на Източните Родопи изградени от олигоценск, ипирокластити и вулканити.
  Хидрография. Орография. Отточна характеристика.
  Районът се отнася към поречие Арда, Източнобеломорски район, като попада във водосбора на р. Върбица. Хидрографската мрежа е добре развита и детайлно изучена. Върбица е реката с най-висок средногодишен модул на оттока в страната – 18,80 l/s/km2. Модулът на абсолютния минимален отток е 0,1-0,3 l/s/km2. Ясно се очертават два периода:
  на пълноводие - с продължителност около 5 месеца. През този период често се случват изобилни речни прииждания, често придружени с наводнения. През този период се оттичат около 60 % от общия обем на оттока.
  на маловодие – продължава около 2-3 месеца, като през този период се оттичат около 3-5 % от общия обем на оттока. През този период около 95 % от малките дерета –притоци на р. Върбица пресъхват в рамките на 40-70 дни.
  Общата дължина на реката е 88.15 km. Най-близко разположената хидрометрична станция с № 61500 (стар № 312) е разположена край ж.п.сп. “Джебел” – на около 6-7 km северно от разглеждания обект по течението на реката и на 9.95 km от нейното устие (при вливането и в яз. “Студен кладенец”). Станцията е открита през 1936 г. с кота “0” на водоотчета 228.08 m.
  Орографските данни за реката към този пункт са:
  - среден наклон – 12,1%;
  - водосборна площ – 1149 km2 ;
  - средна надморска височина на водосборната област–584 m;
  - средногодишно водно количество – 21,60 m3/s.;
  - плаващи наноси (средномногогодишен наносен отток) –902х103 t/y;
  - средномногогодишна мътност – 501 g/m3.
  Река Върбица се характеризира с бързо преминаване на висока вълна и свързаните с това пренос и отлагане на твърд отток. Реката е с нерегулиран отток. Изградените малки язовири не оказват съществено влияние върху оттока в разглеждания участък, което означава, че може да се разчита в пълен размер на посочените водни количества. Върху режима на повърхностните и подземните води оказва влияние и скоростта на повърхностния отток. За посочения регион е характерен намален хидравличен наклон и широко речно корито, което осигурява сравнително постоянно ниво в безнапорния водоносен хоризонт.
  Подземни води.
  Основният водосборен басейн е р. Върбица. Районът се характеризира като засушлив. Подземните води са с плитка циркулация, непостоянен дебит и ниво свързани най-вече с климатичните условия, валежите и топенето на снеговете. Част от подземните води са пукнатинни и се формират по по-големи дизюнткивни нарушения на пирокластитите и вулканитите. В материалите на речните отложения на р.Върбица са формирани порови води. Тези води са в пряка връзка с течащите води. Очакваното водно ниво в съвременната незаливна тераса на р. Върбица се очаква под 1.5м от повърхността, а във старите високи тераси под 2.5 м от повърхността. Подземните води се екранират от глините отгоре и от пирокластитите и вулканитите отдолу. Коефициентът на филтрация за чакълите с песъкливо-глинест пълнеж /основната дренираща литоложка разновидност/ по литературни данни е определен на 40м/24ч.
  Подробен картен материал с местонахождението на инвестиционното предложение е предоставен на РИОСВ – Хасково, ведно с документацията входирана в Вх. № ПД -316/26.04.2013 г.


  2.Съществуващи ползватели на земи и приспособяването им към площадката и трасето на обекта на инвестиционното предложение и бъдещи планирани ползватели на земи.
  Към настоящия момент няма съществуващи ползватели на земята, а след строително-монтажните работи, живущите в новообособения квартал 21 ще са ползвателите на новоизградената инфраструктура.

  3.Зониране или земеползване съобразно одобрени планове.
  Уличната мрежа, обект на интервенцията е публична общинска собственост.

  4.Чувствителни територии , в т.ч. чувствителни зони , уязвими зони , санитарно – охранителни зони и др.;Национална екологична мрежа.
  Инвестиционното предложение не попада в обхвата на чувствителни зони, уязвими зони, санитарно – охранителни зони или Национална екологична мрежа.

  4а.1Качеството и регенеративната способност на природните ресурси.
  С осъществяването на инвестиционното предложение битовите отпадъчни води се отвеждат посредством новоизграждащата се канализационна мрежа и съществуващия колектор до градската пречиствателна станция за отпадъчни води, където ще се пречисти и заусти в река Върбица. Качеството на пречистената вода е достатъчно добро и в рамките на допустимите разрешени стойности. Липсата наличието на вредни елементи в нея е предпоставка да не се очаква негативно влияние върху околната среда.


  IV.Характеристики на потенциалното въздействие:


  1.Въздействие върху хората и тяхното здраве, земеопазването,материалните активи,атмосферния въздух,биологичното разнообразие и т.н .
  Въздействията от реализацията на инвестиционното предложение са изцяло в положителна посока. Изграждането на нова канализационна мрежа на населеното място с пречиствателните съоръжения към канализацията, е необходима предпоставка, както за благоустрояването на града, така и за подобряване на санитарно хигиенното му състояние и опазване на околната среда от замърсяване. Целта на проекта за изграждането на канализационна мрежа в гр.Момчилград е отвеждане на замърсените битови води до мястото на пречиствателната станция за отпадни води, където след съответното пречистване в степен отговарящо на категорията на водоприемника ще бъдат заустени. Това ще намали замърсяването на подземните и повърхностните води в района. С проектирането на новата канализация ще се постигне значително намаляване на повърхностния отток създаващ проблеми в населеното място. Канализацията представлява съвкупност от тръбна мрежа, различни видове ревизионни шахти, преливници и други съоръжения зависещи от характера на терена, вида на отпадъчните води, климат и др.
  Канализационната мрежа и съоръженията към нея се разполага по възможност в оста на улиците в урбанизираните територии, с минимално земно покритие поне два метра, освен ако специфичен терен не налага друго разположение. Канализацията трябва да е на по голяма дълбочина от останалата техническа инфраструктура, като се спазва Наредба №8 за правила и норми за разполагане на технически проводи и съоръжения в населени места.

  2.Въздействие върху елементи от Националната екологична мрежа , включително на разположените в близост до обекта на инвестиционното предложение.
  Осъществяването на инвестиционното предложение няма вредно въздействие върху елементи от Националната екологична мрежа.

  3.Вид на въздействието.
  Няма отрицателно въздействие от реализацията на проекта.

  4.Обхват на въздействието – географски район ;засегнато население ;населени места.
  Инвестиционното предложение ще се осъществи на територията на град Момчилград и засяга единствено хората живеещи в границите на населеното място. По настоящ адрес населението на град Момчилград е 8510 души.

  5.Вероятност на поява на въздействието.
  Неприложимо.

  6.Продължителност , честота и обратимост на въздействието.
  Неприложимо.

  7.Мерки ,които е необходимо да се включат в инвестиционното предложение , свързани с предотвратяване , намаляване или компенсиране на значителните отрицателни въздействия върху околната среда.
  Канализационната мрежа и съоръженията към нея се разполага по възможност в оста на улиците в урбанизираните територии, с минимално земно покритие поне два метра, освен ако специфичен терен не налага друго разположение. Канализацията трябва да е на по голяма дълбочина от останалата техническа инфраструктура, като се спазва Наредба №8 за правила и норми за разполагане на технически проводи и съоръжения в населени места.
  Водопроводните мрежи и съоръженията към нея се разполага в страни от оста на улицата на разстояния определени с Наредба № 8 от 28 юли 1999г. за правила и норми за разполагане на технически проводи и съоръжения в населените места. Задължително е да се спазват минималните отстояния между подземните комуникации в хоризонтално и във вертикално отношение.

  8.Трансграничен характер на въздействията.
  Въздействието няма трансграничен характер.

 • Кметът на община Момчилград подава сигнал за натиск, свързан с изборите

  В общинска администрация Момчилград са постъпили сигнали от жители на общината, които се жалват, че седмици преди изборния ден служител на ДГС – Момчилград е извършвал проверки по селата, привиквал е граждани за съставяне на констативни протоколи за нарушения и актове и обещавал да ги отмени, ако гласуват за определена партия. Това съобщава кметът на община Момчилград Акиф Акиф в писмо до земеделския министър, до ръководството на ДГС – Момчилград, на Южноцентрално държавно предприятие, на РДГ-Кърджали, до Изпълнителна агенция по горите и областния управител на Кърджали. Кметът на общината информира още, че в изборния ден служителят, като представител на партия ГЕРБ, се  срещал с лица, на които са съставени констативни протоколи, с цел оказване на влияние при гласуването. Обиколките продължили и на 13 май, като вече се съставяли актове според изборните резултати по населени места.
  През миналата година същият служител от ДГС – Момчилград определя раздаването на дърва за огрев на местното население по неясни за местните хора критерии, вероятно също политически. Тогава общинската администрация проведе среща с кметовете на населени места, на която покани и директора на ДГС – Момчилград, и бяха указани местата, откъдето хората да добият дърва или да ги закупят от склад. 
  Кметът на общината моли за проверка на истинността на сигналите, свързани с изборите, и при потвърждаване настоява да бъде потърсена отговорност от служителя и да бъдат предприети мерки за спиране на действията му.

 • Община Момчилград кани за участие в надпревара по тенис на маса, дартс, билярд и шах

  Община Момчилград организира спортни прояви по случай Деня на българския спорт

  1. Тенис на маса (за любители) – 17.05.2013 г. от 09:30 часа. Място на провеждане на турнира - градския парк на сцената;

  2. Билярд – 17.05.2013 г. от 10:30 часа. Място на провеждане на турнира – кафе - клуб „Амадеус”;

  3. Дартс - 17.05.2013 г. от 11:30 часа. Място на провеждане на турнира - кафе-клуб “Бибо”;

  4. Шах – 17.05.2013 г. от 12:00 часа. Място на провеждане на турнира - градския парк на сцената.

  Заявки за участие в турнирите се подават в отдел „Образование”, ул. „26-ти декември”, № 6, всеки ден от 8:00 до 17:00 часа до 16 май 2013 г.

  Справки на тел.: 03631/6135
  GSM: 0889993385

 • Момчилградчани дариха кръв в център на колела

    

   

   

  Жители на община Момчилград дариха кръв днес в мобилния център за кръводаряване на кръвния център на кърджалийската многопрофилна болница. Центърът на колела е оборудван с изключително модерна техника, получена по проект. „Бихме искали да намалее традиционното фамилно кръводаряване, да има повече доброволци. Това е в полза на пациентите”, каза д-р Диана Георгиева, началник на кръвния център. Екипът организира акцията с помощта на БЧК и Община Момчилград.  Досега мобилният център е събирал кръводарители в Ардино, Крумовград, Кирково и Кърджали и ще продължи да работи.

  Ученици от Момчилград  разгледаха днес центъра. Лекарите им обясниха защо има нужда от кръводаряване и кой може да стане кръводарител – само пълнолетни лица, без придружаващи заболявания. Количеството на дарената кръв се възстановява за 24 часа, а качеството – за 2 месеца.  Много ученици поискаха да дарят кръв, но от кръвния център отказаха, тъй като бяха непълнолетни.

 • Изготвени са проекти на НАРЕДБИ за реда и условията за поставяне на временни премстваеми обекти и за рекламна дейност на територията на община Момчилград

  ОБЯВА

  Общинска администрация Момчилград съобщава, че са изготвени Проекто-Наредби за

  1. за реда и условията за поставяне на временни преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на Община МОМЧИЛГРАД

   

  2. ЗА РЕКЛАМНАТА ДЕЙНОСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА МОМЧИЛГРАД

  3. за реда и условията за извършване на строителни и монтажни работи, свързани с разкопаване на територията на Община МОМЧИЛГРАД

  На основание чл. 26, ал. 2 от ЗНА и във връзка с чл.77 от АПК, заинтересованите лица могат да направят предложения и да изразят становища по Проекто-Наредбите. Предложения и становища по Проекто-Наредбите могат да се представят в деловодството на Община Момчилград или на адрес: e-mail: [email protected]

  Пълният текст на Наредбата е публикуван в секция "СЪОБЩЕНИЯ" в сайта на община Момчилград.

 • Царският влак доведе туристи в Момчилград

   

   

   

  33-ма туристи от Германия, Полша, Великобритания и Австрия пристигнаха на жп гарата в Момчилград в петък вечерта с царския влак. Атракционното пътуване, предлагано от БДЖ, събира всяка година любители на железопътния транспорт от цяла Европа. 10 тона въглища "погълна" парният локомотив в Момчилград. На жп гарата се намира единстващият работещ кран в областта, който може да зареди въглища. 

  Парният локомотив и четирите вагона са от царско време. Те имат разписание за движение, но не не го спазват точно. Пътниците често диктуват  за колко време влакът да спре, да го снимат.  

 • Община Момчилград набира кандидати за доброволни формирования

  На основание чл.91з от Закона на МВР при условия и ред определени от Закона за защита при бедствия, се създават доброволни формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и за отстраняване на последиците от тях, общинската администрация Момчилград набира кандидати за доброволните формирования в следните населени места:

  - Звездел - 5 доброволци
  - Нановица - 5 доброволци
  - Птичар - 5 доброволци
  В доброволните формирования ще могат да участват всички желаещи, които имат съответното добро физическо и здравословно състояние и хора, които могат да изпълняват отделни функции, придобити дори в техния ежедневен живот.
  Доброволец е лице, което участва в доброволно формирование за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации, и отстраняване на последиците от тях.
  При включване в доброволно формирование доброволецът има право на:
  1. Първоначален основен курс на обучение и поддържащо обучение;
  2. Неплатен отпуск за участие в обучение и за изпълнение на задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, който му се признава за служебен или трудов стаж;
  3. Застраховка;
  4. Осигуряване за всички осигурени социални рискове;
  5. Възнаграждение при участие в дейности по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях;
  6. Възнаграждение при участие в обучения и практически учения;
  7. Екипировка;
  8. Помещения, специализирана техника и оборудване;
  9. Пълна информираност за дейностите, които ще осъществява като доброволец.
  Задълженията на доброволеца се определят със сключвания договор. 
  Поощрения, които получава доброволецът за времето на обучение или изпълнение на задачите за защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации: 
  За времето на обучение или изпълнение на задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, доброволеца получава възнаграждение.
  Възнаграждението на доброволеца се изплаща от кмета в срок до 30 дни от издаването на удостоверението за участие на доброволеца в обучение или изпълнение на задача. 
  Размерите на възнагражденията на доброволците се определят съобразно извършените дейности:
  - за обучение с продължителност до 10 дни сто на сто от минималната часова работна заплата за страната, пропорционално на часовете на участие в обучението; 
  - за изпълнение на спасителни задачи за защита при бедствия до 10 дни, двеста на сто от минималната часова работна заплата за страната пропорционално на отработените часове на участие в дейностите. Като върху размерите на възнагражденията се дължат и съответните задължителни осигурителни вноски;
  Числеността на доброволците по общини, на които се изплащат възнагражденията се определя по реда на чл. 8, ал. 2 от Закона за общинските бюджети, като съгласно чл. 8 от Наредбата (приета с ПМС № 143/20.06.2008 г. изм. и доп. ДВ. Бр. 7 от 21.01.2011 г.) договорените възнаграждения на доброволците над определените размери и численост, както и дължимите осигурителни вноски върху тях са за сметка на общинския бюджет. 
  Необходими документи за регистрация на доброволеца:
  1. Формуляр за кандидатстване по образец;
  2. Медицинско удостоверение, доказващо, че лицето е клинично здраво;
  3. Справка от психодиспансер, че лицето не се води на отчет;
  4. Свидетелство за съдимост;
  5. Копие от документ за придобито образование, специалност или правоспособност;
  6. Писмено съгласие на работодателя/ите за заетите по трудово или служебно правоотношение;
  7. Декларация за съгласие за обработка на лични данни;
  8. Копие от документ за правоспособност за извършване на дейности със специализирана техника и/или оборудване и копие от свидетелство за управление на моторно превозно средство за съответната категория, ако имат такива.

  Срок за подаване на документи – до 31.05.2013 г. включително.
  Място за подаване на документите - при Милко Райчев Димитров - Старши специалист Гражданска защита и ОМП при община Момчилград.

  Допълнителна информация може да получите /всеки работен ден от 8.00 до 17.00 часа / от Милко Райчев Димитров – старши специалист / Гражданска защита и ОМП при община Момчилград, тел. 03631/8863; 0887304971 и 0889484722.

 • Заповед за забрана на продажба и употреба на спиртни напитки

  ЗАПОВЕД
  № РД-19-239
  Момчилград, 30.04.2013 г.

  На основание чл. 44, aл. 1, т. 4 и във връзка осигуряването на нормална обстановка при произвеждането на Избори за Народно събрание на 12.05.2013 г.

  ЗАПОВЯДВАМ:

  1. ЗАБРАНЯВАМ продажбата и употребата на спиртни напитки в магазините, заведенията за хранене и развлечения и други обществени места от 23,00 часа на 11.05.2013 г. до 23,00 часа на 12.05.2013 г.
  2. ЗАБРАНЯВАМ всякакви масови прояви на открито на територията на община Момчилград, с изключение на сватбени и семейни тържества, създаващи предпоставки за нарушаване на обществения ред на 12.05.2013 г.
  Настоящата Заповед да се оповести публично и копие от нея да се изпрати на РУП – Момчилград, кметовете на кметства и кметските наместници за сведение и изпълнение.
  Контрол по изпълнението на заповедта възлагам на Началника на РУП – Момчилград.


  Акиф Акиф
  Кмет на Община Момчилград

 • Почина големият треньор и почетен гражданин на Момчилград Хасан Семерджи

  Момчилград скърби за загубата на Хасан Семерджи. Почетният гражданин на Момчилград издъхна на 75 години на 4 май.

  Той  започва спортната си кариера като футболист в „Родопи" – Момчилград. Животът му е отдаден на футбола. До 1972 г. е спортист, след това е известен като   треньор на „Родопи" и организатор. Бил е директор на училището в с. Балабаново и председател на Дружеството за физкултура и в Момчилград. През последните  години работи като треньор в Истанбул.

 • Състезание по спортен риболов събира учениците на 18 май

  Всички ученици от VІ до ХІІ клас могат да участват в състезание по спортен риболов, което ще се проведе на 18 май(събота)в 9.30 на язовира край с. Долна Чобанка. Състезателите трябва да си носят по един риболовен прът.

  Осигурен е превоз  за участниците от гр. Момчилград. Автобусът ще тръгне от паркинга пред сградата на Община Момчилград в 8.45 часа на 18 май.

  Желаещите могат да се запишат до 15 май при Исмет Ахмед, спортен организатор в общинска администрация или на тел.:0889993385.

  Състезанието организират Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, общинска администрация, ЦОП,  РПУ-Момчилград,

 • Хиляди пиха вода на Дамбалъ

  Хиляди  деца и възрастни пиха вода на връх Дамбалъ край момчилградското село Летовник на 5 срещу 6 май. Стотици потърсиха изцеление във водата, която извира от скалите. Хората вярват, че веднъж в годината, в първите часове на 6 май /Гергьовден, Хъдърлез/, водата придобива лечебна сила и че това се случва в полунощ, когато дъбовата гора прошумоли по особен начин.

  На Дамбалъ  се стекоха мюсюлмани и християни от цялата страна.
  Община Момчилград и тази година  подравни 3-километровата отсечка на черния път от с. Летовник до Дамбалъ. Общината осигури също осветление на върха.

  Никой не знае кога за първи път се е появила вярата за специалните свойства на водата. Местните хора смятат, че е свързана с почитта към алианския светец Яран баба. Легендата разказва, че по време на голяма суша той ударил с юмрук по скалата и от камъка  бликнала вода. И тази година  възрастни и деца завързаха част от дрехите си по клоните на дърветата след полунощ, за да остане там болестта.

  Община Момчилград благодари на всички, които оказаха помощ и осигуриха автомобили, за да бъдат транспортирани болни деца и възрастни.

 • Великденско хоро в Момчилград

   

   

   

 • Честит Великден!

  Кметът на община Момчилград поздравява всички християни с големия празник Великден и кани жителите на общината на празничен концерт в центъра на града  (до кафене "Комби") в неделя от 11.30 часа!

  Преди това в двора на църквата ще бъде раздаден курбан с финансовата подкрепа на Община Момчилград. 

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина БайрамичОбщина БорноваОбщина Язмос

Последвайте ни в Facebook

Контакти
 

Адрес:   гр. Момчилград,ул. "26-ти декември" №12 

област Кърджали, п.к. 6800

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Кабинет на кмета

Телефон:  03631/ 6051 и 03631/ 7841 Факс:  03631/7849

Горещ телефон

Телефон:  03631/6527  Факс:  03631/7019