Филтър
 • ОУ „Петър Берон” чества патронния си празник

  Ученици и учители изпълниха днес двора на ОУ „Петър Берон”, за да честват патронния празник на училището си, открито на този ден преди 87 години. Официален гост на тържеството бе зам.-кметът на община Момчилград Ерол Мехмед.

  Слово по повод празника произнесе директорът на училището Мехмет Неджат. В приветствието си зам.-кметът Ерол Мехмед поздрави възпитаниците на школото, пожелавайки им да не губят любовта си към книгата и да бъдат достойни наследници на своя патрон – първият европеец в българската литература.

  „Днес се прекланяме пред един от апостолите на българското слово д-р Петър Берон, чието име с гордост носи вашето училище. Съхранете с чест и достойнство неговия изобретателен дух, преодолявайте трудностите и смело гледайте в бъдещето. Наш дълг и грижа е да ви осигурим най-добрите условия, за да се развивате тук, във вашия втори дом”, пък гласеше част от поздравителния адрес на кмета Акиф Акиф.

  Тържеството започна с поднасяне на цветя пред паметника на д-р Петър Берон и поетичен рецитал на възпитаници на школото.Най-изявените ученици бяха наградени с  награди и грамоти. След празничната програма ученици, учители и родители си направиха обща снимка пред сградата на училището.

 • Деца от Равен сприятеляват Момчилград и Картал

  С много нови приятелства и емоции завърши посещението на учениците от ОУ „Васил Левски” в община Картал, Турция. Възпитаниците на равенското школо откликнаха на поканата, отправена от Сдружението за култура и солидарност на балканските изселници по случай Деня на детето в южната ни съседка. Те представиха достойно Момчилград и България с участието си в организираната от община Картал на 23 април празнична програма. Със стихове и песни за толерантност, братство и мир на народите, малчуганите обраха бурни и заслужени аплодисменти на местната публика.

  Малките гости гостуваха с ръководството на училището на кмета на община Картал Д-р Алтънок Йоз. Срещата им премина в приятелска атмосфера, като бяха поднесени специални поздрави от името на община Момчилград. Като жест на благодарност и с пожелания за бъдещо сътрудничество между двете общини домакините чрез делегацията подариха на кмета Акиф Акиф плакет и книга за историята на Картал.

 • Три училища с най-чисти дворове

  ОУ „Васил Левски” – с. Равен, ОУ “Петър Берон” - гр. Момчилград и ОУ „Н. Й. Вапцаров” – с. Звездел са училищата с най-добре поддържани дворорове в Момчилград. Конкурсът за “Най-чист училищен двор” се проведе в рамките на Националната кампания „Да изчистим България за един ден” и по случай Международния ден на Земята, като участие взеха всички местни училища. За победителите бяха осигурени футболни, баскетболни и волейболни топки. 

  Комисия от експерти към общината обходиха училищните дворове и ги класираха по определени критерии. Членовете на журито обърнаха внимание на чистотата, разделното сметосъбиране, цветните градинки, тревните площи и поддържането на спортните площадки. Те изразиха мнение, че през тази учебна година училищните дворове в Момчилрад са по-чисти от предходната.

 • Дарение от ротарианци ще радва момчилградчани с шах на открито в градския парк

  Момчилградчани ще могат играят шах на открито в градския парк. Желаещите да пробват възможностите си на популярната игра, единствено трябва  да се запишат предварително в общинска администрация. Инициатори на идеята са Ротари клубовете в Момчилград и Едирне, чиито президенти Динчер Мустафа и Гюзин Джирафоглу днес официално откриха шахматната дъска на сцената в градския парк. На церемонията по прерязването на лентата присъстваха кметът на Момчилград Акиф Акиф, който е член и бивш президент на местния Ротари клуб, дистрикт -гуверньорите на дистрикт 2482-България Валентин Стоянов и на дистрикт 2420-Турция Халюк Улусой. Тук бяха още зам.-кметовете Ерол Мехмед, Севдалин Огнянов и Мехмед Фахри, секретарят Джейлан Сюлейман, президентът на Ротари клуба в Кърджали Гавраил Гавраилов, ротарианци, гости и жители на града.

  Президентът на Ротари клуб Момчилград Динчер Мустафа изтъкна, че добрите отношения между двата клуба и инициативността на дитстрикт гуверньорите стоят в основата за реализирането на идеята.

  „Искам да отправя специални благодарности към двата клуба за осъществяването на инициативата, която ще даде възможност на нашите деца да оставят компютрите и да се отправят към градския парк”, заяви кметът Акиф Акиф.  Той извести, че в бъдеще време тук ще се провеждат ученически игри и любителски турнири по шахмат под патронажа на община Момчилград.

  Първата демонстративна партия шах се изигра между кмета Акиф Акиф и дистрикт гуверньора Валентин Стоянов. Още след първия ход двамата единодушно се съгласиха шахматният двубой да завърши с реми. 

  С изграждането на шахматни площадки в Момчилград, Кърджали и Одрин, президентите на Ротари клубовете изразиха надежда, че с общи усилия ще се реализират нови съвместни проекти.

  Припомняме, че от близо месец насам посетителите на градския парк могат да използват безплатен безжичен интернет, предоставен от Общината.

 • Стимулираме студенти по медицина, готови да работят в МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев”

  Община Момчилград ще стимулира обучението на студенти по медицина, заявили желание да работят в общинската МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев”. Финансовата помощ за младите медици ще се осигурява от общински фонд под формата на ежемесечни стипендии. С предимство ще бъдат младежи от Момчилград, които следват или имат намерения да запишат медицина. Единственото условие към тях е да работят в местната болница минимум пет години след дипломиране.

  От МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” гарантират отлични условия за работа, като договор с НЗОК, стимулиращо възнаграждение, бонуси за високи лични постижения. За студенти от други градове или области община Момчилград ще осигури жилище при стартиране на работа.

  Всички кандидати ще бъдат поканени на разговор с ръководството на общината и ще им бъде предоставена възможност да се запознаят с болницата и медицинския център.

  За повече информация пишете ни на имейл: [email protected] или се обадете на тел.: 0887584771 или 0887788363

 • 1 600 доброволци подкрепиха кампанията на бТВ, за да почистят Момчилград

  1. Над 1 600 доброволци от Момчилград се включиха в кампанията на бТВ  „Да изчистим България за един ден”. Общото количество на извозения боклук е над 35 тона. В най-масовата обществена проява освен граждани участваха неправителствени организации, ученици, представители на общинската администрация, на държавни институции.

  Кметът Акиф Акиф поздрави момчилградчани за активното им участие в инициативата на бТВ, която се проведе за четвърта поредна година. Със собствени ресурси служители на местната администрация изчистиха пет нерегламентирани сметища на територията на общината.

  Малките еколози от ЦДГ „Зорница” почистиха улиците в района на детската градина и междублоковите пространства в многолюдния квартал „11”. Възпитаниците на местното духовно училище успяха да съберат десетки чували с отпадъци от дерето край стадион „Родопи”. Доброволци от ПГ по ТХВП „Св. Св. Кирил и Методий” за поредна година се включиха в инициативата, като направиха оборка на стълбите в района на лесопарк „Момчил юнак”. С активно участие се отчетоха и стотици живущи по кварталите, чиито жилища са регистрирани по Закона за етажна собственост.  

  Лошо време попречи на учениците от селата Равен и Нановица да почистят района около тракийския комплекс Татул.

  Възпитаниците от ОУ „Д-р Петър Берон” почистиха Еленовото стопанство „Студен кладенец”. Те имаха възможност да видят на живо благородни елени и заселените по проекта „Новото тракийско злато” зубри.  

 • Посланикът на Турция посети Момчилград

  На първо официално посещение в Момчилград пристигна новият посланик на Р Турция у нас Негово Превъзходителство Сюлейман Гьокче. Той бе придружаван от генералния консул в Пловдив Шенер Джебеджи.

  В рамките на визитата на посланика в Момчилград се проведе дискусия с участието на кмета на общината Акиф Акиф и екипа му и с представители на местния бизнес. На организираната от община Момчилград опознавателна среща присъстваха още общественици, хора на изкуството, експерти от различни сектори и области.

  Посланикът на Р Турция увери, че ще работи за привличане на инвестиции, които да доведат до развитие на бизнеса в Момчилград и България. По време на срещата в общинската администрация кметът Акиф Акиф запозна гостите с основните приоритети в работата на администрацията за следващите години. С реализирането на проекти в сферата на здравеопазването, социалните дейности, образованието и спорта, Момчилград ще бъде по-привлекателен за инвеститори, отбеляза градоначалникът. В края на срещата Акиф Акиф подари на дипломата картина на родопчанка от известния художник Камбер Камбер.

  Придружавани от ръководството на община Момчилград, Н. Пр. Сюлейман Гьокче и генералният консул Шенер Джебеджи положиха цветя пред паметника на жертвите на тоталитарния режим в центъра на Момчилград.

  По-късно гостите разгледаха част от забележителностите на града, след което се запознаха с учебния процес в местното духовно училище. 

 • Сключваме ли застраховки за защита от бедствия и аварии?

  Община Момчилград ще подпомага най-бедните семейства за застраховането на домовете им

  „Пожар остави без покрив къща в Градинка”, „Млад мъж е настанен в болница след пожар в Момчилград”, „Семейство Халил от Конче остана без дом след пожар” „25-годишен пострада при пожар в село Лале”, "Пламна къща в Чуково". С тези заглавия са описани огнените стихии през последната година на територията на община Момчилград. За броени месеци пожар опустоши две къщи в селата Конче и Градинка и едва не изпепели цял жилищен блок в центъра на Момчилград. В село Лале стопани сами локализираха пламъците, унищожили прозорец, легла, телевизор и покъщнина в една от стаите.

  За жалост инцидентът в общинския център обгори Назъм Хикмет, който е настанен в пловдивската болница УМБАЛ „Св. Георги”, като състоянието му остава критично. За да протегнат ръка на 32-годишния младеж, се стекоха много приятели и близки. За всички доброволци, заявили желание да дарят кръв, община Момчилрад осигури транспорт.

  Огненият ад обхвана гредоредната сграда буквално за минути. За щастие огнеборците потушиха пожара навреме чрез надземния пожарен хидрант, поставен на метри от сградата. Те са изградени по проекта за Водния цикъл и ще предпазят града в противопожарно отношение, споделя кметът Акиф Акиф, отзовал се на мястото на пожара. Най-важното за нас сега е състоянието на Назъм да се подобри. Община Момчилград ще окаже съдействие в рамките на своите възможности за ремонта на жилището, увери градоначалникът.

  Изгорялата къща в село Конче вече е изцяло възстановена след нелепия пожар, оставил семейството на баба Фатме без дом. Дарителската кампания, организирана от общината, успя да събере необходимите средства в помощ на бедстващото семейство. Доброволческата акция придоби обществена популярност и получи подкрепата на стотици момчилградчани от цял свят.

  Помощ от страна на общината ще бъде осигурена и за семейството на Йълмаз от село Градинка, останало без покрив след пожар, причинен заради късо съединение. 

  Застраховането на дома и вещите в тях се оказва най-сигурният начин за защита от бедствия  – наводнение, земетресение, пожар. Проучванията сочат, че предвид ниските доходи в България хората все по-често оставят застраховането на имуществото на заден план. През последните години обаче застрахователните дружества се ориентират към изгодни тарифи за застраховка на дома. Причината е, че в момент, в който има ограничение на семейните финанси, ще бъде трудно да се посрещнат непредвидени разходи в резултат на пожар, наводнение или кражба например. Най-изгодните застрахователни пакети за застраховка на жилище и движимо имущество срещу различни рискове струват 20 лв. В зависимост от вида си обезщетенията пък варират между 5 000 и 80 000 лв.

  Община Момчилград ще предприеме стъпки за подпомагане на семействата с най-ниски доходи за застраховане на домове и вещи за защита от бедствия. Становището на експертите от администрацията е, че застраховането на домовете ще гарантира по-добро обезщетяване на хора, пострадали или изгубили имущество при бедствия и аварии. Надеждата им е примерът им да бъде последван от все повече жители на общината. 

 • Строително-монтажни работи ще се извършват по улиците "Първи май" и "Маказа"

  Във връзка с изпълнението на проект : „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ВиК мрежата и изграждане на ГПСОВ в гр. Момчилград”, Ви уведомяваме, че от 25.04.2014 г.  Започват  строително – монтажни работи по следните улици:

  ул. Първи май  - 25.04.2014 до 09.05.2014 – водопровод и канализация

  ул. „Маказа” от кръговотокръстовище (сладкарница Орфей) до автогарата   - 25.04.2014 – 25.05.2014 – канализация и водопровод

  * периодът за изпълнение е индикативен

   

  Община Момчилград обръща внимание на гражданите, че при извършване на строително – монтажните работи е възможно да се засегнат съществуващите водопроводи по тези улици и възникването на аварии. Препоръчва се на гражданите да се запасят с необходимите количества вода.

  Предварително се извиняваме за създадените неудобства!

 • Изработен е проект за ПУП за обекти извън границите на „МЕЖДУСИСТЕМНА ГАЗОВА ВРЪЗКА ГЪРЦИЯ – БЪЛГАРИЯ“

  Община Момчилград, област Кърджали, на основание чл. 128, ал. 1 във връзка с ал. 12 от ЗУТ съобщава, че е изработен проект за Подробен устройствен план за линейни обекти на техническата инфраструктура извън границите на населените места - фаза окончателен проект за обект „МЕЖДУСИСТЕМНА ГАЗОВА ВРЪЗКА ГЪРЦИЯ – БЪЛГАРИЯ“, включващ парцеларни планове за трасето на газопровода и неговите технологични площадки през землищата на с. Балабаново, с. Загорско, с. Птичар, с. Садовица, с. Седлари и с. Върхари на територията на община Момчилград.

  Проектната документация е изложена за разглеждане в Община Момчилград.

  На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ заинтересуваните лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта за подробен устройствен план до общинската администрация в едномесечен срок от обнародването в Държавен вестник.

 • МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” – От мечта към идея за качествено здравеопазване

  Цялостно модернизиране на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” и предлагане на качествена медицинска услуга са основните приоритети на община Момчилград в областта на здравеопазването. От месец насам тече усилен ремонт за подобряване на енергийната ефективност на лечебното заведение, който се реализира по проект на общината, одобрен за финансиране от Национален доверителен екофонд. След топлоизолирането на сградата и подмяната на дограмата, икономиите за отопление през зимния сезон се очаква да намалеят наполовина.

  Както е известно, в началото на 2012 г. общинската болница бе на крачка от обявяване на фалит след натрупани  близо половин милион дългове. Със събраните средства от организираните от общината благотворителни кампании, в които се включиха момчилградчани от цял свят, условията за пациентите на болницата ще бъдат значително подобрени. До месеци над 90% от болничните стаи ще разполагат със самостоятелни санитарни възли. За по-качествено изпълнение ремонтът на лечебното заведение се следи ежедневно от кмета Акиф Акиф.

  Офанзивата на общинска управа относно модернизиране на болницата не спира дотук. Проведени са първи срещи със зам.-областния управител на Източна Македония и Тракия, с кмета на Комотини Георгиос Петридис, както и с директора на местната болница Костас Налбантис, който заедно с екипа си скоро посети администрацията в Момчилград.  

  Намеренията на ръководството на общината са подобряване на болничната инфраструктура чрез реализиране на общ трансграничен проект за насърчаване на сътрудничеството между двете здравни заведения. От българска страна е изразена готовност за съдействие за бърза и адекватна реакция при спешни случаи с фокус върху пътните инциденти на територията на Момчилград и Комотини след многократното увеличение на трафика през ГКПП „Маказа”.

  От друга страна Акиф Акиф е в очакване на добри вести от кмета на побратимената с Момчилград Голяма община Бурса Реджеп Алтепе, след като при визитата си в Турция за международната среща на момчилградчаните получи подкрепа за подмяна на апаратурата в родилното отделение. За да се запознае с инфраструктурата и ремонта на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” преди седмица в Момчилград гостува зам.-кметът на турската община Абдуллах Карадаг.

  Най-голямата тревога на общинското ръководство засега остава липсата на лекари, които масово напускат България и тенденцията се засилва.

  „Именно към тази сфера трябва да насочим нашата политика, ако искаме да осигурим качествено здравеопазване в Момчилград. Да имаме готовността да подпомагаме студенти и кандидат-студенти по медицина, заявили желание да работят в МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев”. Бъдещите медици могат да бъдат стимулирани с ежемесечни стипендии по време на обучението си”, смята градоначалникът Акиф Акиф.

  Той е убеден, че за привличането на млади лекари в Момчилград, общинската болница трябва да предлага отлични условия за работа, като договор с НЗОК, стимулиращо възнаграждение, бонуси за високи лични постижения.

 • Децата от „Зорница” почистиха района около забавачката

  Децата от ЦДГ „Зорница” са първите участници в Момчилград, включили се в кампанията на бТВ „Да изчистим България за един ден”, която ще се проведе на 26 април. Малките еколози почистиха улиците в района на детската градина и междублоковите пространства в многолюдния квартал „11”.

  Същевременно от местната администрация търсят доброволци за почистване на нерегламентираните сметища в района на ж.п. гарата. Всички желаещи да се включат в акцията, да заповядат на 26.04.2014 г. (събота) от 9:30 часа пред сградата на Община Момчилград.

  Кампанията на бТВ се организира със съдействието на Министерство на околната среда и водите. На 26 и 27 април общините ще бъдат освободени от дължимите отчисления за количествата депонирани отпадъци. Тази година МОСВ чрез ПУДООС е осигурило 38 500 чифта ръкавици и 38 500 чували за събиране на отпадъци, както и ваучери за гориво за транспортиране на отпадъците до депата.

 • Тенисистките на ОУ „Д-р Петър Берон” в битка за републикански шампиони

  Тенисистките на ОУ „Д-р Петър Берон”  спечелиха безапелационно зоналния кръг от ученическите игри по тенис на маса във възрастовата група 5-7 клас. Турнирът се проведе в Димитровград и бе организиран съвместно от Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката и община Хасково. „Майсторките на хилката” получиха специални поздравления от директора на училището Неджат Мехмет и от зам.-кмета по образованието на община Момчилград Ерол Мехмед.

  След този успех възпитаничките на момчилградското школо ще се състезават за призовите места на държавния финал на ученическите игри през месец юни в Разград. 

 • Реновираме басейна с лековитата вода на Дамбалъ за 6 май

  Община Момчилград е в трескава подготовка за посрещането на стотици християни и мюсюлмани от България и от чужбина, които почитат заедно Гергьовден и Хъдърлез на митичния връх Дамбалъ край село Летовник. Поверие гласи, че векове наред в нощта на 5 срещу 6 май преди изгрев на слънцето водата, която се стича по скалата на върха, става лековита.

  Ремонтните дейности за осигуряването на лесен достъп на гостите до Дамбалъ се следи лично от кмета на общината Акиф Акиф и екипа му. За трета поредна година организацията се поема изцяло от местната администрация. С общински средства се реновира басейнът край двуетажната чешма, който се оказа твърде тесен заради все по-големият поток на гости. Изравнен и изчистен е пътят от Летовник до Дамбалъ, като са оформени допълнителни паркоместа за автомобили. Ще бъдат осигурени високопроходими автомобила за извозването на болни деца и техните придружители до уникалната местност.

  Същевременно след утвърждаване на културния календар за 2014 г. община Момчилград, съвместно с екоорганизации и МОСВ ще предприеме инициатива за обявяване на Дамбалъ за защитена територия. 

 • Илияна Трингова спечели конкурса за най-здраво великденско яйце

  9-годишната Илияна Трингова спечели конкурса за „Най-здраво великденско яйце”, организиран от община Момчилград. В надчукването с шарените яйца се включиха кметът Акиф Акиф, заместникът му Ерол Мехмед, народният представител Ердинч Хайрула и началникът на Регионалния инспекторат по образованието Сашка Тръпкова. Те поздравиха жителите и гостите на града с пожелания за здраве и благополучие, и повече любов в домовете. Проявата се проведе в двора на местната църква „Цар Борис-Михаил”.

  Придружен от отец Карамфил, кметът Акиф Акиф запали свещ, пожелавайки момчилградчани да съхраняват толерантността си един към друг, да протягат ръка на нуждаещите се, да уважават различните, да прощават и да искат прошка.

  Празничната програма продължи в центъра на Момчилград с изпълнения на традиционни фолклорни песни. 

 • Честит Великден!

  Скъпи братя и сестри,

  С вяра и надежда в доброто днес Вие посрещате един от най-светлите и обичани  празници -  Възкресение Христово.

  Нека съхраняваме толерантността си един към друг, да протегнем ръка на нуждаещите се, да уважаваме различните от нас, да прощаваме и да искаме прошка. Нека сме милосърдни, щедри, благи и сърдечни към близките, към съседите, към непознатите. Убеден съм, че чрез добри дела ще станем по-мъдри.

  От сърце пожелавам на всички Вас здраве, вяра и късмет и повече благоденствие и любов в домовете!
  Светли и весели Великденски празници!

   

  Aкиф Акиф

  Кмет на Община Момчилград

 • Деца от училища и домове боядисаха яйца за Великден

  Ученици от СОУ „Н. Й Вапцаров” и ОУ „Петър Берон”, посетители на Дневния център „Дъга” и Центъра за обществена подкрепа се включиха в празничното посрещане на най-светлия християнски празник Великден. Проявата се организира от община Момчилград и премина под надслов „Великденски яйца – символите на живота и вечността”. Малчуганите имаха възможност да научат за традицията на празника и за различните начини за багрене и украсяване на яйца.

   Експертът от отдел „Хуманитарни дейности” Мая Паскова разказа на децата, че още в древността хората посрещали събуждането на природата с великденски яйца. Те вярвали, че това яйце е символ на живота, плодородието и обновлението. Тя припомни, че първото боядисано яйце трябва да бъде червено, защото се вярва, че то ще донесе здраве и щастие.

  Учениците демонстрираха различни техники за боядисване на Великденски яйца. За всички бяха осигурени голяма торта и сокове.В неделя те ще участват в конкурса за „Най-здраво великденско яйце”, което се ще се проведе от 11.00 ч. в двора на църквата „Цар Борис-Михаил”. За победителите от община Момчилград са осигурени награди.

 • Покана за сесия на общински съвет на 28 април

  П О К А Н А   №4

   17. 04.  2014 г.

              На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

  СВИКВАМ:

           На  28. 04. 2014 г. /понеделник/ от 10. 00 часа в залата на КНСБ, находяща се на ул. „26-ти  декември” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния   прроекто

                 ДНЕВЕН РЕД:

              1. Отпускане на еднократна социална помощ на Назъм Али.

              2. Отпускане на еднократна социална помощ на Селвер Хафъз.

                 3. Приключване на ликвидацията на „Медицински център -1” ЕООД.

              4. Приемане на годишен отчет и доклад  на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев”, ЕООД, гр. Момчилград за 2013 г.

              5. Отчет за изпълнението на решенията на ОбС – Момчилград , приети през второто полугодие на  2013 г.

              6. Отчет за 2013 г. на Общинската програма за закрила на детето и приемане на програмата за 2014 г..

              7. Приемане на годишен план за развитие на социалните услуги за периода 01. 01. 2015 - 31. 12. 2015 г.

             8. Предложение за преобразуване на ПГ по ТХВП „Св. Св. Кирил и Методий ” и ПГ по МЛП „Васил Левски” в гр. Момчилград в Професионална гимназия по туризъм, хранително-вкусова и лека промишленост „Алеко Константинов” – гр. Момчилград.

              9. Учредяване право на строеж-пристрояване и надстрояване на жилищна сграда построена с отстъпено право на строеж в УПИ Х, кв. 15 по действащия ПУП на с. Прогрес, общ. Момчилград.

              10. Даване на принципно съгласие за промяна предназначението на неурегулиран поземлен имот със сграда „Бивше училище” в урбанизираната територия на с. Седларе и отреждането му за жилищен имот.

              11. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти общинска собственост в община Момчилград за 2014 г.

              12. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост в община Момчилград през 2014 г.

              13. Вземане Решение за учредяване право на строеж върху имот-общинска собственост, включен в  Програмата за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост в община Момчилград през 2014 г. и одобряване на пазарната му оценка.

  14. Удължаване срока на договор за отстъпено право за строеж върху недвижим имот- ЧОС, от 02.06. 2009 г., сключен между общ. Момчилград и Нургюн Рамадан Мехмед от гр. Момчилград.

              15. Разпореждане с имоти-общинска собственост, включени в  Програмата за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост в община Момчилград през 2014 г. и одобряване на пазарните им оценки.

              16. Кандидатстване на общ. Момчилград с проектно предложение по мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство” на програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства” на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и Норвежкия финансов механизъм.

              17. Кандидатстване на общ. Момчилград с проектно предложение по мярка 3”Достъпност на културното наследство за обществеността” на програмата БГ08 Кандидатстване на общ. Момчилград с проектно предложение по мярка.

              18. Участие на община Момчилград като партньор по проект „LASENET – Мрежа за устойчива енергия на Местните власти по програма „Хоризонт 2020” Енергийна ефективност”.

              19. Други.

               20. Питания.

  С уважение,

  инж. Сунай Хасан

  Председател на ОбС

  ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

  НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

   

  23. 04. 2014 г. - СРЯДА

   

  15. 00 часа по т.3, 4, 5, 8 и т.14   от Проекто - дневния ред

  1.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населени

   

  16. 00 часа по т. 3, 4, 5  и т. 18  от Проекто - дневния ред

  2.ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

  24. 04. 2014 г. - ЧЕТВЪРТЪК

   

  14. 30 часа по т. 3, 4, 5, 6, 7, 8, 16  и т. 17    от Проекто - дневния ред

  1.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности,  вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

  15. 30 ч.по т.1, 2, 3, 4, 5, 7, 9, 13, 15, 16  и т. 17  от Проекто – дневния ред

  2.ПК по Бюджет, финанси и икономика

  25. 04. 2014 г. - ПЕТЪК

   

  13. 30 часа по т. 3, 4, 5  и т. 11   от Проекто - дневния ред

  1.ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

  15. 00 часа по т.1, 2, 3, 4, 5, 6  и т. 7    от Проекто - дневния ред

  2.ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето

  16. 00 часа по т.3, 4, 5, 9, 10, 12, 13, 14 и т. 15 от Проекто - дневния ред

  3.ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

   

   Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

 • След Коледа и Банго Васил, в „Щастливо детство” пресъздадоха Рамазан Байрам

  Възпитаници на ЦДГ „Щастливо детство” възпроизведоха обичаите на ислямския религиозен празник Рамазан Байрам. Идеята на малчуганите бе да изразят своето толерантно отношение спрямо религиите и етносите. Програмата им е част от проекта на забавачката „Шанс за детската толерантност”. Преди импровизираното посрещане на Рамазан Байрам, децата пресъздадоха традициите на един от най-големите християнски празници Коледа и ромския празник Банго Васил.

  Тържеството в местното читалище „Алеко Константинов” протече при голям интерес от страна на родители. Талантливите деца от Звездел пяха песни, разказаха с много чувства и емоции приказки. В забавленията се включиха и ученици от ОУ „Н. Й. Вапцаров”.

  Приветствие отправиха кметът на община Момчилград Акиф Акиф и началникът на отдел „Хуманитарни дейности” Мюзейда Пашалъ.

  „За всеки един от нас е особено важно да приемаме и уважаваме различията и възможностите на всяко дете, независимо от етноса и религията му. Днес сме свидетели на добър диалог между между деца и родители от различни етноси. В бъдеще време ще търсим начини за партньорство с детски и учебни заведения за реализация на подобни проекти”, заяви кметът Акиф Акиф. Той отправи благодарности към целия колектив на ЦДГ „Щастливо детство” за реализирането на проекта, който цели да развие културната идентичност на децата от етническите малцинства.

 • В „Дъга” и Трети март” се радват на нови детски площадки

  Нова детска площадка радва посетителите на Дневния център за деца с увреждания „Дъга”. Средствата за изграждането й бяха заложени в капиталовия списък на община Момчилград за 2014 г. Придобивката е предназначена за деца от 3 до 12-годишна възраст, като отговаря на всички съвременни стандарти за безопасност. Изцяло са обновени и съоръженията на площадката в двора на детска ясла „Трети март”.  

  Припомняме, че двете детски заведения делят обща сграда на ул. „Георги Бенковски”. На целия обект е изградена система за автоматизирано поливане, а площта е затревена с райграс. Ръководството на община Момчилград си поставя за цел да модернизира поливната система във всички детски и учебни заведения.

  "Идеята ни е да изградим модерни поливни системи за поливане във всички зелени площи в общинския център”, съобщи зам.-кметът Мехмед Фахри.

  Работеща и напълно функционална поливна система вече е изградена в Градския парк, в зелените площи в кв. „Тракия” и в района на читалище „Нов живот”. 

  След изпълнение на проекта ”Подобряване на центрове за спорт и свободно време в Община Момчилград” се очаква стадион „Родопи” да бъде единствен по рода си в област Кърджали - с изградена модерна дренажна и автоматизирана поливна система, както и с нова тревна настилка.

 • Честит празник на всички юристи!

  Уважаеми дами и господа,

  Приемете моите най-искрени поздрави по случай професионалния празник на българския юрист! В качеството на защитници на правотата и справедливостта, Вие носите в плещите си огромна отговорност за светлото бъдеще на България.

  Поздравявам всички, упражняващи тази трудна и престижна професия, пожелавайки им да бъдат все така упорити в търсене на истината. Желая Ви здраве, щастие и много успехи както в професионален, така и в личен план!

  Честит празник!

  Акиф Акиф
  Кмет на община Момчилград 

 • Политическите сили се споразумяха за разпределението на местата в СИК

  Разпределението на местата в СИК за изборите за Европейски парламент бе единодушно прието от политическите партии и коалиции в Момчилград. На срещата бе приета формула за разпределение на състава и ръководствата на СИК, съгласно Решение №18/10.04.2014г. на РИК-Кърджали. На изборите за български членове на Европейския парламент, които ще се проведат на 25 май 2014 година, на територията на Община Момчилград ще се гласува в 54 избирателни секции.

  На официалния сайт на общината в секция "Избори за Европейски парламент 2014" са публикувани списъците с адресите на местата за гласуване и с адресите на местата на обявяване на списъците.

 • Момчилградчани ще могат да дават мнения и препоръки за добива на руда от „Седефче”

  Община Момчилград и „Горубсо-Кърджали” АД ще подпишат меморандум за сътрудничество с опция за включване на мнения, предложения и препоръки на местното население. Това стана ясно на провелото се днес обществено обсъждане на доклада за ОВОС за инвестиционно предложение за добив на полиметални руди от находище „Седефче”.

  На дискусията участие взеха представители на екоорганизации и медии, експерти от РИОСВ-Хасково, както и жители на селата Конче и Седефче.

  „С подписването на меморандума за сътрудничество ще положим добри грижи за развитието на региона, добавяйки възможности за нови предложения и препоръки от местното население и ръководството на общината”, съобщи изпълнителният директор на дружеството Живка Ковачева. Очаква се споразумението да стане факт до началото на следващия месец.

  От „Горубсо-Кърджали” вече се ангажираха с изграждането на ново трасе за преминаването на водопровода за Конче, тъй като каптажът край селото попада в зоната на рудника. Строителните материали и необходимата техника ще бъдат осигурени от дружеството, както и средствата за възнаграждения на местни работници, посочени от общината.

  Кметът на село Конче Себахтин Кадир изрази задоволство от проведената преди седмица работната среща, на която бе решено да се направи ново заснемане на водоснабдителната мрежа.

  От ръководството увериха, че ще бъде изградена шумозащитна стена при работа на участък „Южен“ и за стартирането на добива на руда по безвзривна схема. „В този участък не са предвидени взривни дейности, тъй като кариерата се намира в непосредствена близост до населено място. Изкопните дейности ще се извършват с багер и земекопна машина. При необходимост взривни дейности ще се извършват в участък „Централен”, заявиха от „Горубсо-Кърджали” АД.

  По време на експлоатацията ще се използват и досега съществуващите пътища, като транспортният трафик ще се увеличи с 2-3 курса дневно , т.е. неорганизираните шумови емисии от преминаващите товарни средства от рудника ще са с незначително  увеличение. Не се очаква  превишаване на шумовите норми за населението. Количеството на отделените газове от различните минни дейности и работа на тежкотоварните камиони, земекопни машини ще е незначително, и те не могат да достигнат населените места в концентрации, които биха могли да са вредни за здравето на населението, което е доказано с направеното моделиране на разпространението на замърсителите.

  Хасан Пашалъ, жител на най-близката махала до рудник „Седефче” сподели, че се надява заложените в доклада по ОВОС мерки за инвестиционното предложение, да се изпълнят и на практика.

  След запитване на зам.-кмета Ерол Мехмед във връзка с опазването на културно-историческото наследство от „Горубсо Кърджали” АД увериха, че при евентуално разкриване на археологически обекти ще се уведоми Регионалния исторически музей и ще се проведат спасителни разкопки.

  От дружеството подариха на община Момчилград атрактивен експонат с кристали и минерали от района, който ще бъде предоставен на читалище "Нов живот".  

 • Подпомагаме семейства с репродуктивни проблеми

  До края на май е срокът за приемане на документи за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми в община Момчилград. С предимство ще бъдат семейства, които през миналата година не са получили финансова помощ от Комисията за определяне на кандидатите с репродуктивни проблеми.

  Целта е двойките да бъдат подпомогнати при извършването на медицинските манипулации и изследвания, които трябва да бъдат направени преди всяка инвитро процедурата. Правилникът за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми беше приет на 25 април 2013г.

  От тазгодишния бюджет на община Момчилград са заделени 4 000 лева, като сумата ще бъде разпределена по равно между одобрените кандидати. Те трябва да представят медицинска документация и удостоверения за липса на задължения към местната хазна и непрекъснати здравноосигурителни права към НАП, както и декларация, че не получават средства за финансиране на същите процедури от Център „Фонд за асистирана репродукция". Друго изискване към двойките е да са сключили граждански брак или да представят декларация за фактическо съжителство.

  Двойки и семейства с репродуктивни проблеми, живущи на територията на община Момчилград, могат да получат информация на тел.: 03631/78-59 и стая 25 в сградата на общинска администрация.

 • Община Момчилград участва на туристическото изложение във Велико Търново

  Община Момчилград представи красотата на Родопите и туристическите продукти на Международното туристическо изложение „Културен туризъм" във Велико Търново. Проявата е последна, предвидена по проекта „Източният свят на Родопа планина” в партньорство със съседните общини Кърджали, Крумовград и Кирково.

  В 11-ото издание на туристическото изложение в старата столица участие взеха 70 общини, както и представители на 11 държави. Форумът официално се подкрепя от Министерството на икономиката и енергетиката като важен за популяризиране на културния туризъм.

  Туристическите забележителности в региона, начело с археологическите комплекси Перперикон и Татул бяха презентирани пред посетителите и с нови, изключително богати на информация и фотоси рекламни материали. Представителите на община Момчилград представиха възможностите за туризъм в района, интересни събития и места за посещения. Кметът на Велико Търново Даниел Панов посети родопския щанд и поздрави зам.-кмета и ръководител на проекта Ерол Мехмед, пожелавайки успешна работа и ползотворно участие на екипа. Интерес към туристическите продукти имаше също  от представителите на побратимената с Момчилград Голяма община Бурса, Р Турция.

  Красотата на Родопите и туристическите продукти се представиха още на реномираните международни изложения в София, Берлин, Москва, Истанбул и Лондон.

 • Зов за помощ:32-годишен момчилградчанин спешно се нуждае от кръв

  При взрив на газова бутилка в апартамент в Момчилград пострада 32-годишният Назъм Али, който спешно се нуждае от кръв. Той е настанен в УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив със сериозни изгаряния по тялото. За стабилизирането на състоянието му е необходима кръв, независимо от кръвната група.

  Община Момчилград осигурява организиран транспорт за всички доброволци, които искат да дарят кръв на името на Назъм Хикмет Али.

  За повече информация, моля се обадете на тел.:0882 277798

   

   

   

 • Временно е прекъснато водоподаването в кв."Анна Маймункова"

  Община Момчилград съобщава, че поради възникнала авария водоподаването в кв. "Анна Маймункова" ще бъде прекъснато до 10,00 часа на 13.04.2014 г.  ВиК-Момчилград ще започне работа по отстраняване на аварията.

  Извиняваме се за причиненото неудобство. 

 • Безплатен интернет от община Момчилград в Градския парк

  Посетителите на Градския парк в Момчилград вече ще могат да използват безжичен интернет. Услугата ще е напълно безплатна за жителите и гостите на града и няма да изисква от потребителите въвеждането на код или парола. От услугата може да се възползва всеки с мобилен телефон или преносим компютър, без да заплаща за генерирания трафик и независимо от мобилния оператор, който използва. Името на безжичната мрежа е obshtina-PARK и към нея могат да се включат едновременно над 250 потребители.

  Осъществяването на инициативата за безплатен интернет достъп е по идея на градоначалника Акиф Акиф. Той съобщи, че след време в Момчилград могат да бъдат включени още зони с Wi-Fi. След изпълнението на енергийното обновяване на МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев" и реконструкцията на стадион "Родопи" от общината обмислят да предоставят безплатен интернет в тези райони. 

  През миналото лято Градският парк бе завладян от магията на лятното кино. Възможността по атрактивен начин да се гледа кино се посрещна с голям успех от местните хора. Инициативата бе на общината с амбицията тя да се превърна в традиция.

 • "Горубсо Кърджали" ще разкрие 50 нови работни в „Седефче”

  Кметът на община Момчилград Акиф Акиф проведе работна среща с ръководството на „Горубсо-Кърджали” АД във връзка с предстоящо инвестиционно предложение за добив на полиметални руди от находище „Седефче”. Дружеството възнамерява да добива 100 000 тона руда годишно, която да обработва в обогатителната си фабрика в Кърджали.

  На форума стана ясно, че на 15 април от 11.00 ч. в заседателната зала на общината ще се проведе обществено обсъждане на доклад за оценка на въздействието върху околната среда/ОВОС/.

  „За нас е важно на първо място да защитим здравето на местното население при реализиране на инвестицията. От съществено значение е при разкриването на работни места с предимство да бъдат жители на община Момчилград”, подчерта градоначалникът Акиф Акиф.

  Изпълнителният директор на „Горубсо-Кърджали” АД Живка Ковачева увери, че от предприятието ще разчитат предимно на местна работна ръка и посочи, че ще бъдат разкрити 50 работни места за миньори и специалисти. 

  От община Момчилград поискаха разноските по ремонта и асфалтирането на общинския път Момчилград – Седефче, по който ежедневно ще се движат тежкотоварни камиони, да бъдат поети от страна на „Горубсо”. Ръководството на дружеството отговори, че в техен интерес е също да осигурят здрава пътна инфраструктура за камионите си.

  Акиф Акиф постави още въпроса за водоснабдяването на околните села, което е сред водещите приоритети на общината за тази година. В резултат на форума се направи ново заснемане на водоснабдителната мрежа на село Конче. Каптажът край селото попада в зоната на рудника и бе най-голямото притеснение на местното население.

 • Живущите в блок „Люлин” вече хвърлят боклука си разделно

  Тази седмица стартира раздаването на безплатни кофи и чували за съхранение на сухия отпадък в стартиралата кампания на община Момчилград за разделно събиране. По този начин местната администрация цели да намали количеството на депонирани битови отпадъци, извозвани за регионалното депо. С разделянето на отпадъците на сухи и мокри увеличението на отчисленията, които плащат общините за депониран отпадък, ще рефлектира минимално върху размера на данък такса „смет”. Със спестените средства от общината възнамеряват да реализират проекти, свързани с опазване на околната среда, които са от пряка полза за гражданите.

  В кампанията първи се включиха живущите в блок „Люлин”, чиито жилища са регистрирани по Закона за етажна собственост. Те приветстват идеята за разделно събиране в града и смятат, че градинките и междублоковите пространства ще бъдат по-чисти и приветливи.

  Очаква се до месец акцията за разделното събиране да обхване всички учебни и детски заведения на територията на общината.

  Припомняме, че в раздадените чували ще се изхвърля сухият отпадък. Към него се причисляват стъкло, хартия, пластмаса, картон и всички битови отпадъци, които трудно се разграждат в природата. Осигурените специализирани кофи за съхранение на сухия отпадък ще бъдат извозвани всеки понеделник и четвъртък.

 • Дискутираме развитието на общината през следващите години

  УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

  Имаме удоволствието да Ви поканим да участвате във ФОКУС-ГРУПА, която ще се проведе на 11 април 2014 г. от 10:30 часа в залата на Община Момчилград.

  Целта на срещата е да се дискутира и оцени работата на общинска администрация-Момчилград.

  Въпросите, на които заедно ще търсим отговор са:

  $1·         До каква степен гражданите, бизнеса и партньорите на общината са удовлетворени от предоставяните услуги?

  $1·         Кои са силните страни в работата на общинската администрация? Какви положителни промени се наблюдават в работата през последните години?

  $1·         Кои са проблемните области в работата на администрацията?

  $1·         Предложения за подобряване и добри практики, които могат да се използват.

  Вашето участие и споделено мнение са от съществено значение за подобряване работата на общинска администрация Момчилград. 

  В случай, че Ви е необходима допълнителна информация, моля не се колебайте да се свържете с нас!

  Фокус-групата се осъществява в рамките на проект „Подобряване на ефективността и оптимизиране на структурата на администрацията на община Момчилград”, в изпълнение на Договор № 13-11-15/19.08.2013 г., финансиран от Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд

  С уважение,

   

  /Акиф Акиф – Kмет на община Момчилград/

 • Вие определяте: Кои проекти да бъдат включени в Общинския план за развитие на община Момчилград?

  УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ НА ОБЩИНА МОМЧИЛГРАД,

  Обръщаме се към вас с предложение да участвате активно в определяне на проектите и дейностите, които да бъдат включени в Общинския план за развитие (ОПР) на община Момчилград 2014-2020 г.

  Приоритетите за развитието на община Момчилград за периода 2014-2020 г. са:

  Приоритет 1 Устойчиво развиваща се местна икономика на основа на местните ресурси и потенциали, с повишена атрактивност по отношение потенциала за привличане на инвестиции

  Приоритет 2 Развитие на човешките ресурси и ефективно социално обслужване на населението

  Приоритет 3 Ефективно управление на общината в услуга на гражданите и бизнеса

  Приоритет 4 Диверсификация на местната икономика чрез ефективна туристическа „капитализация“ на природното и културно-историческо наследство

  Приоритет 5 Налагане на устойчив модел за устройство и ползване на поземлените ресурси на общината

  С този формуляр искаме да регистрираме вашите предложения за включването на конкретни проектни предложения в ОПР.

  Моля, отразете всяко свое предложение в таблиците по-долу.

  Натиснете ТУК, за да изтеглите формуляра за определяне на проектите и дейностите, които да бъдат включени в Общинския план за развитие (ОПР) на община Момчилград 2014-2020 г. Попълнените формуляри се изпращат на [email protected] 

  Натиснете ТУК , за да изтеглите доклада за Визия за развитие на община Момчилград 2014-2020г.

  Благодарим Ви за отделеното време!

  ОБЩИНА МОМЧИЛГРАД

 • Великденски конкурс за най-здраво яйце и най-красив козунак

  Община Момчилград кани всички деца и техните родители да се включат в празничното посрещане на най-светлия християнски празник Великден.

  За децата се организира боядисване на яйца и конкурс за „Най-здраво великденско яйце”, а за възрастните – „Най-красив козунак”.

  На 17.04.2014 г. - Велики Четвъртък от 10:00 часа в двора на църквата „Цар Борис-Михаил” – гр. Момчилград, ще се боядисват Великденски яйца – символите на живота и вечността.

  Всяко дете ще има възможността да научи за традицията на празника и за различните начини за багрене и украсяване на яйца. Малчуганите сами ще украсяват своите великденски яйца, с които ще участват в конкурса за "Най-здраво великденско яйце".

  На 20.04.2014 г. - Великден от 11:00 часа в двора на църквата „Цар Борис-Михаил” – гр. Момчилград, ще се проведе конкурс за „Най-здраво великденско яйце” и конкурс за „Най-красив козунак”

  За победителите от община Момчилград са осигурени награди.

   

 • Община Момчилград осигурява техника на земеделци за обработка на земи

  Община Момчилград осигурява селскостопанска техника за обработка на земите на местните земеделски производители. Със съдействието на общинска администрация до момента са изорани близо 1 000 дка обработваеми площи. Условието е стопаните им да не получават субсидии по европейски програми. Най-голям интерес се наблюдава в селата Груево, Нановица, Птичар и Багрянка.

  Припомняме, че през миналата година кметът Акиф Акиф обяви, че земеделци, които реално отглеждат животни или обработват земи, ще бъдат с предимство при предоставянето на земи от общинския поземлен фонд за кандидатстване по европейски програми. При приемането на бюджета за 2014 година пък бяха заложени допълнителни средства за насърчаване на земеделието.

  Осигуряването на селскостопанска техника за обработка на земи спестява на земеделците между 25 и 35 лв. за оран на един декар в зависимост от големината на обработваемата площ и мястото, където се намира.

  От услугата могат да се възползват и наематели, тъй като законът дава право на общините да отдават необработваеми земеделски земи чрез сключване на служебни доброволни споразумения. Арендаторите плащат средната за даденото землище рента, която се събира по извънбюджетна сметка на общината и се предоставя при поискване от собствениците или наследниците на тези земи. 

  Основен приоритет на община Момчилград в земеделския сектор за следващите години остава откриването на фабрика за консервиране на плодове и зеленчуци и предприятие за преработка на месо.

  Както е известно, с решение на местния парламент вече бе гласувано учредяването на общинско предприятие, чиято основна цел е да допринесе за развитието на сектори и отрасли с потенциал за привличане на инвестиции на територията на общината. 

 • Асфалтират разкопаните улици по Водния цикъл в Момчилград

  С изцяло асфалтирани главни улици, разкопани по проекта за Водния цикъл, ще посрещне Момчилград гостите си на традиционната международна среща през август. Местната администрация е в начален етап на изпълнение на проект на стойност 1,7 млн. лева за рехабилитация на улици в общинския център. Средствата се отпускат по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. По програмата са заделени 500 млн. лева от държавния бюджет, с които ще се осигури допълнителен финансов ресурс за регионите.

  Проектът за Водния цикъл по Оперативна програма „Околна среда”, за чието изпълнение община Момчилград получи финансиране за изграждане на пречиствателна станция с воден колектор и реконструкция на ВиК мрежата, включва асфалтиране единствено на местата, където е поставен нов водопровод и канализация. С този проблем се сблъскаха повечето общини у нас, изпълнили проекти за Воден цикъл. Ръководствата им неведнъж са настоявали пред Министерството на околната среда и водите за отпускане на допълнителни средства за асфалтиране на най-разкопаните улици. Община Момчилград намери решение в новата инвестиционна програма на Правителството чрез кандидатстване с проект за рехабилитация на улици, които обслужват основни жилищни квартали.

  Частичното асфалтиране по възстановяването на уличната и тротоарната настилки, където е прекарана канализация по Водния цикъл, започна преди броени дни. В момента се възстановяват улиците „Никола Петков”, „Орфей” и „Булаир”.

  „Проектът за Водния цикъл е изключително труден и сложен поради остарялата инфраструктура. Надявам се до дните на международната среща на момчилградчани главните улици в града, като „Маказа” и „Гюмюрджинска”, да бъдат цялостно асфалтирани”, заяви кметът на Момчилград Акиф Акиф.

  Друга добра вест е, че изпълнителите на Водния цикъл са поели ангажимент пред общината да помогнат с материали за възстановяването на спортната площадка на ОУ „Петър Берон”. На двора на школото ще бъде положен нов асфалт за провеждане на заниманията на учениците за часовете по физическо възпитание и спорт. В проведените досега разговори с представителите на общината, ръководството на ОУ „Д-р Петър Берон” като основен акцент поставя ремонта на асфалтовото игрище.

  Същевременно близо 60% от рехабилитацията на 15,3 км канализационна и 13,303 км водоснабдителна мрежа, както и изграждане на нова 5,494 км канализационна мрежа, вече са готови. До края на април пък се очаква да бъдат извършени първите проби на новата пречиствателна станция за отпадъчни води край село Сушево.

  От общинска администрация апелират момчилградчани за разбиране и търпение по време на изпълнението на проекта за Водния цикъл.

 • Зам.-кметът Ерол Мехмед награди победителите от Националната олимпиада по биология и здравно образование

  С весело настроение премина церемонията по награждаването на победителите в Националната олимпиада по биология и здравно образование в СОУ "Н. Й. Вапцаров" - Момчилград, организирана от Министерството на образованието и науката и Регионалния инспекторат по образованието. Победителите получиха грамотата си лично от зам.-кмета Ерол Мехмед.

  Общо 7 000 ученици стартираха в олимпиадата, а до финала в Момчилград достигнаха 120 от тях. Най-добрите 10 ще участват на международната олимпиада, която ще се състои през юли на остров Бали, Индонезия.

  "Бих искал да изкажа специални благодарности към Министерството на образованието и науката, към Регионалния инспекторат по образование – град Кърджали, както и към колектива на СОУ „Н. Й. Вапцаров” за положения труд и усилия през изминалите дни. Искам съвсем искрено да поздравя всички учители и ръководители, защото успехът на тези олимпийци, е техен труд и заслужават нашите адмирации", заяви в словото си на церемонията по закриването на Националната олимпиада зам.-кметът Ерол Мехмед. 

  По време на престоя си в Момчилград най-добрите биолози у нас посетиха тракийското светилище на Орфей при село Татул и скалното светилище Харман кая.

   

  Победители в Националната олимпиада по Биология и Здравно Образование:

  I място - Димитър Манойлов - МГ" Гео Милев", Плевен

  II място - Теодор Трифонов  - НПМГ, София

  III място - Емилия Таскова - НПМГ, София.

   

 • Предстои ремонт и на стадион "Родопи"(галерия)

  Община Момчилград започна основна реконструкция на стадион "Родопи". Проектът ”Подобряване на центрове за спорт и свободно време в Община Момчилград” се финансира по Програмата за развитие на селските райони. Кметът Акиф Акиф провери лично как вървят ремонтните дейности на спортното съоръжение. Реконструираният стадион ще бъде единствен по рода си в област Кърджали - с изградена модерна дренажна и автоматизирана поливна система, както и с нова тревна настилка.

  По проекта са планирани още ремонт и покриване на трибуните на стадиона, както и на съблекалните и административната сграда, подновяване на настилките, монтиране на съоръжения за фитнес на открито.  Ще бъде изградена нова ограда, лекоатлетическата писта ще бъде изградена с нова настилка.   

  Ново помощно футболно игрище ще бъде разположено в северозападната част на комплекса. Проектирани са настилка от изкуствена трева, места за сядане, ограда от телена мрежа,  изкуствено осветление.

  Предвидено е на стадион „Родопи” да бъде построена нова едноетажна сграда със застроена площ 145.30 кв.м в северна част на терена в пространството между входа, пистата и помощното игрище. Сградата е решена във формата на кръгла шатра, за да позволи панорамен обзор към всички спортни площадки.

  По проекти, финансирани по Европейски програми и Международни фондове, община Момчилград ремонтира спортната зала "Родопи", изгражда шест мултифункционални спортни площадки, топлоизолира и подменя отоплителната система на МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев" и изцяло обновява сградата на читалище "Нов живот".

 • Д-р Клисарова поканена да открие олимпиадата в Момчилград

  Министърът на образованието и науката д-р Анелия Клисарова е поканена на откриването на 39-ото издание на Националната олимпиадата по биология и здравно образование. Не е ясно обаче дали на откриването ще присъства лично министърът. Покана е отправена и до зам.-министъра на МОН Мукаддес Налбант. Ученическото състезание се организира под егидата на Министерството на образованието и науката и Регионалния инспекторат по образованието и ще се проведе на 5 и 6 април в Момчилград. Домакин на проявата е СОУ „Н.Й. Вапцаров”. Откриването на събитието е насрочено за утре/петък/ от 18.00 ч. и ще състои на открития амфитеатър в градския парк. Очаква се да присъстват народните представители от региона Ердинч Хайрула и Милко Багдасаров, областният управител Бисер Николов и кметът на Кърджали Хасан Азис.

  Най-добрите биолози у нас ще се състезават в две възрастови групи – 8-9 и 10-11-12 клас. За националните шампиони организаторите са предвидили грамоти и медали, а за всички ученици и техните ръководители са изготвени сертификати. Община Момчилград пък ще стимулира участниците и първенците с предметни награди.

  По време на престоя си в Момчилград най-добрите биолози у нас ще имат възможност да посетят тракийското светилището на Орфей при село Татул и скалното светилище Харман кая. Туристическата им обиколка ще обхване още Историческият музей в Кърджали.

  Задачите за предстоящата олимпиада са изготвени от Националната комисия към образователното министерство с участието на преподаватели от СУ  "Св. Кл. Охридски".

 • Започва ремонтът на зала "Родопи"

  Тренировъчните занимания на СКТМ "Родопи" се провеждат във физкултурния салон на ПГ по МЛП "Васил Левски". 

  До броени дни предстои ремонт на зала "Родопи" след одобрен проект на община Момчилград по Програмата за развитие на селските райони за подобряване на центровете за спорт и свободно време.

  Освен спортната зала ще бъде реконструиран градският стадион „Родопи” и ще бъдат изградени шест мултифункционални спортни площадки в общинския център и в селата Нановица, Прогрес, Равен и Звездел.

 • Община Момчилград се присъединява към Конвента на кметовете

  Община Момчилград ще кандидатства за присъединяване към Европейската мрежа на организациите за местно самоуправление за устойчива енергия „Конвента на кметовете”. Ако бъде одобрена кандидатурата на Момчилград, администрацията ще се ангажира до 2020 г. да предприеме решителни мерки в областта на околната среда и енергията. Стремежът е вредните емисии във въздуха да намелят най-малко с 20% в сравнение със средните норми на Европейския съюз. Общината вече има изготвен план за устойчиво развитие на енергията и повишаване на енергийната ефективност. Досега Конвента на кметовете са подписали около 5 500 европейски общини, като 34 от тях са от България.

  Както е известно, през 2011 г. Момчилград спечели проект по Програмата за Трансгранично сътрудничество за енергийна мрежа на гръцки и български местни власти. В партньорство с общините Минерални бани, Сатовча, Термаикос, Суфли, Комотини и Пагайо бе сключено споразумение за постигане на икономии на взаимодействие и мащаб в управлението на енергия.

  От ръководството на общината сега са амбицирани да търсят начини за намаляване на консумацията на енергия чрез реализиране на инфраструктурни проекти. Споразумението на кметовете се радва на пълна подкрепа от страна на Комитета на регионите, Европейски парламент и по-специално от Европейската инвестиционна банка, които подпомагат местните власти с финансиране.

  Припомняме, че тази година Общината стартира проект за енергийна ефективност на читалище „Нов живот”. Обновяването на сградата включва изграждане на топлоизолация и хидроизолация  на покрива, топлоизолация на  вътрешните фасадни стени, нова отоплителна инсталация, подмяна на външната дограма и поставяне на енергоспестяващи крушки. Предвижда се също изграждане на модерна децентрализирана отоплителна система - VRV система. Тя може да осигури  отопление с минимални разходи, тъй като  в различни периоди на деня се използват различни части и помещения от сградата.
  Проектът цели намаляване на необходимите разходи за енергия с над 70%.  Целта е, подобрявайки условията в сградата на читалището, да се привлекат възможно най-голям брой младежи и деца в културните дейности.

  Така изглежда читалище "Нов живот" преди ремонта
  Така изглежда читалище "Нов живот" преди ремонта
 • Стартираме разделно събиране на отпадъци

  Домоуправители на жилища, регистрирани по Закона за етажна собственост, моля да заповядат в общинска администрация-Момчилград, за да получат безплатни кофи и чували за съхранение на сухия отпадък. След успешно приключване на разяснителната кампания за разделно събиране на отпадъци, общинска администрация-Момчилград предприема първи стъпки за намаляване на количеството на депонирани битови отпадъци, извозвано за регионалното депо. Целта е увеличението на отчисленията, които плащат общините за депониран отпадък да рефлектира минимално върху размера на данък такса „смет”. Най-ефективният начин е чрез въвеждане на разделно събиране на отпадъците. Със спестените средства ще се реализират проекти, свързани с опазване на околната среда, които са от пряка полза за гражданите.

  В раздадените чували гражданите ще изхвърлят сухият отпадък. Към него се причисляват стъкло, хартия, пластмаса, картон и всички битови отпадъци, които трудно се разграждат в природата. Осигурените специализирани кофи за съхранение на сухия отпадък ще бъдат извозвани всеки понеделник и четвъртък.

  В сегашните контейнери ще се изхвърля единствено мокрият отпадък, към който спадат хранителни и растителни отпадъци.

  За повече информация можете да се обърнете към Боряна Шерифова – Младши експерт/Екология и чистота

  Тел.:03631/88-53 и 0886 550 038

  Да събираме разделно за чист град и модерни жилища!

 • Обсъдиха визията и приоритетите за развитие на Момчилград

  Визията и приоритетите за развитие на община Момчилград за периода 2014-2020г. бяха представени днес пред местната общност. На дискусионния форум присъстваха кметът Акиф Акиф, експерти от общинска администрация и кметове на населени места. Планът за визията, която ще следва Община Момчилград в развитието си за следващите шест години, се финансира по проект „Подобряване на процеса на разработване и прилагане на политики чрез въвеждане на механизми за мониторинг, контрол и оценка в община Момчилград”.

  Лектор на дискусионния форум бе доц. д-р Стелиян Димитров, преподавател в СУ към катедра "Картография и ГИС" и ръководител на екипа. Той представи резултатите от силните и слабите страни, проблемите и възможностите за развитие на общината.

  Наличието на атрактивни природни и културно-исторически забележителности, сравнително благоприятна демографска ситуация, добре разпределената образователна инфраструктура и традициите в земеделието бяха посочени като предимствата на общината. „Друг плюс е стратегическото географско положение на Момчилград, което осигурява трансгранични перспективи за развитие за идните години”, посочи доц. д-р Димитров. По думите му, проблеми като миграцията на млади и образовани хора, устойчивата тенденция на намаляване броя на населението и недобрия достъп до спешна медицинска помощ обрисуват много общини в страната ни.

  Доц. д-р Стелиян Димитров изтъкна, че визията за развитие се фокусира върху дългосрочните стратегии, а не върху дейностите в краткосрочен план и върху решаването на основните проблеми на общината.

  Кметът на Момчилград Акиф Акиф определи плана за визията за развитие на общината като наръчник за правилна и последователна политика на управление. „Много бе важно да чуем мнението на гражданите в анкетните проучвания за начертаването на приоритетите за развитие”, отбеляза градоначалникът. 

  Проектът се финансира по Оперативна програма "Административен капацитет" и се съфинансира от ЕС чрез Европейския социален фонд.

 • "Засичаме" кравите с Джи Пи Ес

  Служители от общинска администрация в Момчилград  определят чрез Джи Пи Ес местоположението на  животни, които пашуват в града на забранени  места – паркове, зелени площи, междублокови пространства. От началото на април те снимат животните и ушните им марки, а системата за позициониране показва точно къде се намира  кравата. Администрацията се принуди да предприеме тези мерки заради нехайството на някои собственици на едър рогат добитък и жалбите на жители на града, че кравите унищожават цветя и тревни площи.

  От началото на април служителите са регистрирали с фотообектив с Джи Пи Ес  14 нарушения. До момента са съставени  7 актове за административни нарушения, към които са приложени снимки на животните и техните  координати.

  100 лв. е минималната глоба при пускане на свободна паша в града, от 600 до 2000 лева е санкцията при следващо нарушение. 

 • Започва пръскане срещу кърлежи

   

   

  Общинска администрация – Момчилград уведомява жителите на общината, че започва пръскането на тревните площи срещу кърлежи и други паразити на територията на града, по райони и дати, както следва:

   

  № по ред

   

  Обект

   

  Дата

   

  Час

  1.

  „Момчил Юнак”, пред Киното,  ул. Момчил Войвода

  01.05.2012 г.

  7:30 – 09:00

  2.

  Кв.  11, Паркинга и двора на  болницата

  02.05.2010 г.

  7:30 – 09:00

   

  Умоляваме гражданите на общината да избягват движение в тези райони по обявените дати и часове!

  При промяна на метеорологичните условия графикът търпи промени.

   

   

   

       

   

   

 • Съобщение

  Във връзка с предстоящите избори за Народно събрание на 12.05.2013 г., на 7 май 2013 г. (вторник) от 9.30 часа в залата на читалище „Нов живот”, гр. Момчилград ще се проведе обучение на секционните избирателни комисии на територията на община Момчилград.

 • Камбер представи най-новите си платна

  Известният художник от Момчилград Камбер Камбер показва най-новите си творби по покана на Община Момчилград. Платната са изложени в сградата на общинска администрацията. Майсторът на четката нареди 18 платна, вдъхновени от планината, жените и…лошото време.

  Заповядайте да разгледате  Родопите и целия свят през погледа на Камбер.

   

   

   

   

   

 • Съобщение

  Настоятелството на храма „Св. Цар Борис І” Ви кани на  28 април (Цветница) на празнична литургия от 9.00 часа. Ще бъде раздадена традиционната почерпка с печена риба и вино с финансовата подкрепа на Община Момчилград. 

 • Утре пръскаме срещу кърлежи

  На 26 април (петък) фирма „Бовлад” ще извърши пръскане срещу кърлежи на територията на гр. Момчилград от 7.00 до 9.00 часа в градския парк. 

  Умоляваме гражданите да избягват движение в тези райони и да НЕ влизат в тревните площи.

   При промяна на метеорологичните условия графикът ще бъде променен.


                                                                                                                                            ОБЩИНА МОМЧИЛГРАД

 • 1500 момчилградчани се включиха в акцията „Да изчистим България за един ден!”

   

   

  120 куб.м отпадъци събраха момчилградчани, които участваха в инициативата „Да изчистим България за един ден!”. Близо 1500 възрастни и деца почистиха   райони на междублокови пространства, дворове на училища, нерегламентирани сметища, пътя към хижата, северното дере. В акцията се включиха  деца и възрастни от цялата община, служители от Държавно горско стопанство, гранични полицаи, ловци и въдичари, служители от различни институции. Ученици засадиха дръвчета, възрастни окосиха тревни площи. Община Момчилград подкрепи инициативата - осигури чували, ръкавици, транспорт за събраните отпадъци, събра и предостави информация на доброволците за замърсените райони.

    

   

   

 • Заседание на Общински съвет - Момчилград на 25 април и на постоянните комисии

  П О К А Н А №4
  18. 04. 2013 г.

  На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местно самоуправление и местна администрация

  СВИКВАМ:

  На 25. 04. 2013 г. /четвъртък/ от 10. 00 часа в залата на КНСБ, находяща се на ул. „26-ти декември” №2, заседание на Общински съвет – Момчилград при следния

  ДНЕВЕН РЕД:

  1. Приемане на годишния баланс на „Медицински център 1” ЕООД, гр. Момчилград за 2012 г.
  2. Приемане на годишен баланс на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев”, ЕООД, гр. Момчилград за 2012 г.
  3. Приемане на отчет за изпълнение на Общинската програма за закрила на детето за 2012 г. и приемане на програма за закрила на детето за 2013 г.
  4.Отчет на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за 2012 г.
  5. Приемане на Годишен план за развитие на социалните услуги за периода 01. 01. 2014- 31. 12. 2014 г.
  6. Предоставяне на общински мери и пасища за индивидуално ползване на земеделски стопани за 2013 г.
  7. Определяне на оценка на общинска земя върху която е било учредено право на ползване въз основа на актове посочени в §4 от ПЗР на ЗСПЗЗ.
  8. Учредяване право на строеж за изграждане на гараж в УПИ ІІ43, кв. 19 по ПУП на с. Прогрес, община Момчилград
  9. Даване съгласие за изкупуване на част от УПИ ХІ и част от ХІІ, кв. 7 по действащия ПУП на с. Груево и одобряване на пазарна оценка
  10. Даване съгласие за изкупуване на ПИ №1983, предаваем по силата на ПУП-ПРЗ към УПИ ХІІІ, кв. 53 по ПУП на Момчилград и одобряване на пазарни оценки.
  11. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост в община Момчилград през 2013 г., вземане на решение за продажба и одобряване на пазарни оценки.
  12. Даване на съгласие за издаване на общинска гаранция за поемане на дълг от МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” ЕООД – гр. Момчилград ./за повторно разглеждане – върната от ОУ/
  13. Отпускане на безвъзмездна помощ за изграждането на част „Водопровод и канализация” по проект „Благоустрояване на кв. 21-улици, ВиК и осветление” гр. Момчилград от ПУДООС към МОСВ.
  14. Утвърждаване разходите за заплати за 2013 г.
  15. Правилник за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодие на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на община Момчилград
  16. Други.
  17. Питания


  С уважение,

  Зам.- председател на ОбС
  Заповед №08/15. 04. 2013 г.
  НИХАТ АПТУРАХМАН
  Председател на ПК по БФИ

  ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ
  НА ОбС – МОМЧИЛГРАД


  22. 04. 2013 г. – ПОНЕДЕЛНИК

  15. 00 часа по т.1, 2, 12 от Проектодневния ред
  1.ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

  16. 00 часа по т.1, 2, 4, 8, 9, 10, 11, 12, 13 и т. 15 от Проектодневния ред
  2.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населени

  23. 04. 2013 г. – ВТОРНИК

  15. 00 ч.по т. 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14 и т. 15 от Проектодневния ред
  1.ПК по Бюджет, финанси и икономика

  16. 00 часа по т. 1, 2, 3, 4, 5, 12, 14 от Проектодневния ред
  2.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания, наименование на обекти с местно значение и туризъм

  24. 04. 2013 г. - СРЯДА

  14. 00 часа по т. 1, 2, 6, 12 от Проектодневния ред
  1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

  15. 00 часа по т. 1, 2, 3, 5, 12 и т. 15 от Проектодневния ред
  2.ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето

  16. 00 часа по т. 1, 2, 7, 8, 9, 10, 11, 12 от Проектодневния ред
  3.ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

 • Състоя се втора работна среща по проекта "Източният свят на Родопа планина"

  Община Момчилград в партньорство с общините Кърджали, Крумовград и Кирково, изпълнява проект „Източният свят на Родопа планина” по договор за безвъзмездна помощ BG161PO001/3.2-02/2011/002, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, по схема за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.2-02/2011 „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите. Основната цел на проектното предложение е насочена към развитие на  регионалния туристически продукт и повишаване ефективността на регионалния маркетинг.

  На 17.04.2013 г. в гр. Момчилград се проведе втората по ред работна среща на принципа на широк обществен подход с 20 души представители на  заинтересованите страни – туристически бизнес, хотелиери, културни и еко-организации, занаятчии, представители на МСП в областта на туризма и др. В работната група фигурираха представителите на туристическия сектор и от четирите партньорски общини, като  основната им задача беше да се предложат мерки и решения за елиминиране на общите проблеми и дефиниране на общи цели и политики. Професионалисти в изготвянето на туристически маршрути, пакети и стратегии за промотиране на туристически продукти от Сдружение „Варненска туристическа камара” от гр. Варна представиха на вниманието на участниците 12 тематични маршрута и пакета, както и стратегия за успешно рекламиране и промотиране на регионалния продукт. Представителите от туристическия бранш на територията на 4-те общини партньори по проекта активно участваха в обсъжданията на примерно разработените и представени тематични туристически маршрути, пакети и общия план за позициониране на регионалния туристически продукт. Бяха приети важни за развитието на туризма в региона решения и предприети мерки за преодоляване на общите различния и проблеми в туристическия сектор. Участниците във форума осъзнаха още, че именно изграждането на подходяща институционална среда за туризма е определящо за формирането на туристическия продукт, а поради неговия широк обхват и ангажирането на различни типове участници, е необходима висока степен на координиране на действията, партньорство и съгласуване на решенията, като това взаимодействие следва да оформя практическите политики на администрациите в туризма.

  Най-важният аспект във формирането и развитието на устойчив туристически продукт са местните заинтересовани страни. Приобщаването им в неговото разработване, популяризиране и припознаване като "свой" има положителен ефект върху развитие на устойчивост и съпричасност към опазване на културно-историческото наследство и формиране на регионална идентичност.

  Имаше ясно послание към представителите на туристическия бранш, че за устойчивото развитие на туризма в района и в частност на туристическите продукти хотелиерите трябва да осъзнаят необходимостта от активното им участие в процеса на промотиране на туристическите продукти и възможностите за туризъм в района, а не да предоставят само услуги по настаняване и да очакват от общините да работят по проблемите на развитие на туризма в района, както и туроператорите да припознаят разнообразните ресурси на района (не само известните) като потенциал и възможност за разнообразяване на предлагането и припокриване на очакванията и нагласите на потенциалните туристи.

  След края на работната среща беше възможна следната равносметка:

  $1·                Повишен ангажимент на местния бизнес в процеса на разпознаване и разрешаване на общи проблеми;

  $1·           Направена бе крачка напред към подобряване на комуникацията между представителите на бизнеса и общинските администрации;

  $1·        Хотелиерите и туроператорите осъзнаха важната си роля в процеса на създаване и промотиране на туристическите продукти в района;

  $1·       Постигна се значителен синхрон в действията на четирите общини, партньори по проекта и всички заинтерсовани лица и се подобри координацията на действията по разгръщане на потенциала на регионалния продукт.

 • ПОКАНА

  Общинска администрация приканва всички жители на гр. Момчилград за активно участие в кампанията на btv Media Group ,,Да изчистим България за един ден”.

  Всички доброволци очакваме на 20.04.2013 г. в 9.00 часа пред сградата на общината. Доброволческите екипи ще получат ръкавици и чували. Общината ще осигури автомобили за извозването на събраните отпадъци.
  Надяваме се на Вашата помощ и солидарност! Нека да направим Момчилград по-чист и приветлив с общи усилия!
  Допълнителна информация на тел.:03631/65 27

 • Обява

   

  На основание чл. 6, ал. 9 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии /ДВ бр.25/2003г./

  У В Е Д О М Я В А М Е

  всички заинтересовани физически и юридически лица, че в Общинска администрация – Момчилград е постъпило инвестиционно предложение

  „Преоткосиране и допълнителни реконструкции на комуникации на други ведомства за обект „Път І-5 „Кърджали – Подкова” от км 342+639.41 до км 367+427 и пътна връзка „Фотиново” от км 0+000 до км 2+368”

  с възложител: Агенция „Пътна инфраструктура”.

  Подробна информация за инвестиционното предложение можете да намерите в отдел „Екология и чистота”.
  Всички, които желаят да изразят мнения и становища могат да го направят писмено в 14-дневен срок в община Момчилград или в РИОСВ – гр. Хасково, ул. Добруджа № 14, ет. 5 и тел. 038/60 16 14 – инж. Тонка Атанасова.

 • Повече от 520 деца се евакуираха, тренират за действия при пожар

  Повече от 520 ученици се евакуираха за 5 минути от  СОУ „Никола Йонков Вапцаров” в Момчилград. Учители и помощен персонал също напуснаха сградата,  до нея се извиха облаци дим. Ученици оказаха първа помощ на две пострадали деца днес.

  Евакуацията беше част от тренировъчно занятие за действията на учители и ученици при евентуален пожар. То включваше обявяване на занятието по радиоточката, получаване на теоретични и практически знания след известяване със звънец и сирена.

  Децата от сутрешната смяна се евакуираха за 4 минути, децата от следобедната – за 5 минути при норма 5 минути. След тренировката беше направен разбор на организацията и провеждането.

  Видео от мероприятието

 • Деца и възрастни от ЦДГ Зорница" първи се отзоваха на инициативата "Да изчистим България за един ден!"

   

  Деца и възрастни от ЦДГ "Зорница" в Момчилград първи се включиха в инициативата "Да изчистим България за един ден!". Те почистиха полянката за игри. Малчуганите научиха, че трябва да пазят природата чиста и гордо позираха пред фотообектива след добре свършената работа. 

 • Посочете спортовете на България, изберете спорт за децата!

  Министерството на физическото възпитание и спорта обяви началото на национално проучване за интереса и отношението на българските граждани към физическото възпитание и спорта. Целта на проучването е да обобщи мнението на гражданите за това   какви спортове харесват, какви спортове искат да практикуват или да гледат. След обобщаване на резултатите министерството ще направи по-ясни  критериите за приоритетните спортове на България.  Анкетата е публикувана на сайта на МФВС, във Фейсбук и Туитър.

  Активна от днес, 11 април 2013 г., и ще продължи три седмици. Тя е анонимна, съдържа 32 въпроса, а времето, което ще отнеме за отговор на въпросите е от 5 до 10 минути. 

  Линк на проучването:
  www.anketa.mpes.government.bg

 • Министерството на отбраната обяви конкурси за длъжности във военните формирования

  Министерството на отбраната  обяви длъжности във военните формирования на въоръжените сили за приемане на служба в доброволния резерв и определяне на условията и реда за приемане на за провеждане на конкурси. Срокът за подаване на документи е до 11 май 2013 г. включително.

  Тел. за връзка – 03631 8841 и 0887345056, Цветан Николов.

  Повече информация  за условията, на които трябва да отговарят кандидатите, необходимите документи за кандидатстване, видове  служба в доброволния резерв, обучението и  възнаграждението 

 • Състоя се заключителна конференция по проекта "Не сме различни"

  На 5 април 2013 г. се състоя заключителна конференция по проект „Не сме различни”. Присъстваха около 50 представители на местна власт, структури на държавна власт, институции, представители на професионалните учителски общности, родители на деца със СОП и заинтересовани лица. Целта на проекта беше да се подобри достъпа до интегрирано обучение на деца със специални образователни потребности от община Момчилград чрез развиване на местни ресурси за прилагане на механизми за функциониране на покрепяща образователна и социална среда. Проектът се реализира от община Момчилград с партньорството на СУ „Св. Климент Охридски” – София, Фондация ЕКИП, СОУ „Н. Й. Вапцаров” – Момчилград, ОУ „Д-р Петър Берон” – Момчилград, ОУ „Васил Левски” – с. Равен, ОУ „Св. СВ. Кирил и Методий” – с. Нановица, ОУ „Н. Й. Вапцаров” – с. Звездел , ЦДГ „Щастливо детство” – Момчилград, ЦДГ „Зорница” – Момчилград. Община Момчилград и партниращите организации представиха презентации с резултатите от реализираните в рамките на 16 месеца дейности.  Отчете се, че се подобри капацитетът на представителите на общински власти и екипите на местни образователни и социални институции да планират, създават и управляват процесите за интегриране на деца със специални образователни потребности в системата на народната просвета.

  Представителите на образователните институции споделиха, че е започнало преодоляването на социална изолация и дискриминационно отношение към децата с увреждания и техните семейства чрез разширяване на кръга от дейности, премахващи тази бариера.

  През времето на реализация на проекта освен с деца се работеше с родители, ресурсни учители, педагогически екипи, местни власти, държавни институции и НПО с цел създаване на подкрепяща среда, промяна на подходите и обществените нагласи относно работата с деца със специални образователни потребности и техните семейства. Изгради се среда подобряваща междуличностните взаимоотношения, чрез която у децата да се развият подкрепящи и приемащи качества, да развият ценностна система, хармонизираща на общочовешките ценности.

   Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Община Момчилград носи цялата отговорност за съдържането на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Министерството на образованието, младежта и науката.

 • 14-годишни тенисисти от Момчилград представят България на Европейското първенство в Чехия и на Балканиадата в Сърбия

  14-годишните Михаела Димова и Денис Бекир от Момчилград  са включени в националния отбор по тенис на маса, който ще представя България на Европейското първенство в Чехия и на Балканиадата в Сърбия.  Това беше очаквана новина в спортните среди, тъй като двамата спортисти са водачи в ранглистите тази спортна година. Треньор на националния отбор е момчилградчанката Надежда Стоянова, която е и треньор на момчилградската школа по тенис на маса.

  На Държавното индивидуално първенство  в Пловдив, което се състоя преди дни, младежите от Момчилград спечелиха 2 златни, два сребърни и няколко бронзови медала.

  „ Този резултат е успях за всяка една школа по тенис, освен за школата в Момчилград. Ние очаквахме 5 златни медала, тъй като младежите имат възможности и са най-добри в България”, коментира Надежда Стоянова.

  Златните тенисисти от Момчилград са Михаела Димова, Мелиса Мехмед, Есин Саид и Денис Бекир.  

 • Образователна екскурзия по проект „Не сме различни” зарадва ученици със СОП от пет общински училища

  Над 80 деца със специални образователни потребности, техните родители и учители участваха в образователна екскурзия, организирана по проект „Не сме различни”, схема за безвъзмездна финансова помощ „Подпомагане обучението на деца и ученици със специални образователни потребности”. Проектът се реализира от община Момчилград в партньорство с училищата  ОУ „Д-р Петър Берон” – Момчилград, СОУ „Н. Й. Вапцаров” – Момчилград, ОУ „Васил Левски” – с. Равен, ОУ „Н. Й. Вапцаров” – с. Звездел и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Нановица, от където са и учениците. В рамките на три дена по дестинацията Жеравна-Велики Преслав-Шумен-Мадара-Плиска-Котел учениците посетиха архитектурни и исторически паметници, както и природно –научни забележителности. Целта на екскурзията беше нагледно да се възбуди интересът на децата към историята, респективно към училището, да се събуди опознавателен интерес, да се придобият знания, които децата по-късно да споделят със своите съученици и учители. Участието в една такава екскурзия подобрява комуникативността и груповите взаимоотношения при децата със СОП, което спомага за тяхната по-пълноценна и успешна интеграция. 

  sop1

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина БайрамичОбщина БорноваОбщина Язмос

Последвайте ни в Facebook

Контакти
 

Адрес:   гр. Момчилград,ул. "26-ти декември" №12 

област Кърджали, п.к. 6800

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Кабинет на кмета

Телефон:  03631/ 6051 и 03631/ 7841 Факс:  03631/7849

Горещ телефон

Телефон:  03631/6527  Факс:  03631/7019