Филтър
 • Децата от ЦДГ „Щастливо детство” вече посрещнаха Баба Марта

  С предпразнично трескаво настроение децата от ЦДГ „Щастливо детство” в Момчилград посрещнаха Баба Марта в последния ден на февруари. Инициативата на забавачката се провежда всяка година. И тазгодишното тържество на малчуганите впечатли с богата и разнообразна програма. Преди да бъдат закичени с мартеници, всеки един от тях прескочи огъня за здраве и благополучие.

  Празникът завърши с кръшно българско хоро в чудесното изпълнение на Баба Марта и всички 125 възпитаници на детската градина.

 • Тържествено отбелязваме националния празник

  Община Момчилград ще отбележи Националния празник на Република България – 3 март – пред Мемориала-Костница от 10:30 часа на 03.03.2014г.

  С тържествен ритуал ще бъде вдигнат националния флаг. Кметът на общината ще произнесе тържествено слово по случай 136 години от Освобождението на България. Ще бъдат поднесени венци и цветя. Възпитаниците на Обединен детски комплекс ще представят художествена програма.

  Каним всички жители и гости на община Момчилград да отбележим заедно Националния празник на България.

 • Момчилград в надпревара за най-прозрачна общинска администрация

  Община Момчилград е сред първите в страната, включили се в битката за приза на Фондация за прозрачни регламенти в категориите „Най-прозрачна общинска администрация”.  Надпреварата се провежда за шеста поредна година и цели да стимулира развитието и прилагането на публични и прозрачни регламенти в работата на администрациите. Наградите за прозрачност в действията на общинските администрации ще бъдат базирани на резултатите, постигнати от тях през календарната 2013 г.

  Подобряването на организацията и работните процеси вътре в администрацията за постигане на прозрачност и публичност на дейността й, повишаване на отчетността на администрациите пред гражданите и бизнеса, са част от специфичните цели, определени от организаторите.

  Оценката на качеството в категориите  „Най-прозрачна общинска администрация" ще се извърши от комисия по точкова система, като включва и оценяване на функционалността на интернет страниците на администрациите.

  „Стремим се да постигнем по-голяма прозрачност и да разширим обхвата от предлаганите електронни услуги, за да можем да осигурим обратната връзка на обществото с администрацията”, обясни градоначалникът Акиф Акиф. Той посочи за пример въведеният модел с „прозрачните” врати в администрацията, което значително е подобрило темпото на работа на служителите.

  Тази година община Момчилград участва за първи път в битката за „Най-прозрачна общинска администрация”. Останалите категории са „Най-прозрачна областна администрация”, Най-добра практика за партньорство между областна администрация иструктурите на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията" и "Най-добра практика за партньорство между общинска администрация и структурите на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията”. Церемонията по обявяване на резултатите и награждаване на победителите ще се състои през май.

 • Дадохме началото на проект за мониторинг и контрол на общинските политики

  С встъпителна пресконференция община Момчилград даде началото на проект за „Въвеждане на механизми за мониторинг и контрол на изпълнението на политики в община Момчилград”, който се реализира с финансовата подкрепа на ОП „Административен капацитет”. Основната цел на проекта е да подпомогне административните структури на общинско ниво за качествено разработване и изпълнение на стратегически документи, които са съобразени с интересите на местните общности.

  Дейностите по проекта включват създаване на адекватни механизми за мониторинг, контрол и оценка на политики в общината, разработване на общински план за развитие, създаване на подходящи условия за привличане на всички целеви групи в процеса на планиране и управление на регионалното развитие, планирането и прилагането на регионални политики за развитие и управлението на територията на общината.

  В хода на проекта ще се проведе дискусионен форум за представяне на извършения анализ и общински план за развитие. От администрацията вече извършват  проучване за обществената нагласа относно визията, целите и приоритетите на общината за периода 2014-2020г. Това ще даде възможност за установяване на конкретните нужди, мнения и препоръки на местната общност с цел формулирането на новите приоритети за развитието на общината. Очакваните резултати са създаване на прозрачност, осигуряване на отчетност и отговорност на управлението.

  С успешното защитаване на проектното предложение общинска администрация получи безвъзмездно финансиране по ОПАК. В противен случай средствата за изготвянето на общинския план за развитие трябваше да бъдат заделени от Бюджет 2014. Периодът на изпълнение на проекта е девет месеца.

  Проект „Подобряване на процеса за разработване и прилагане на политики чрез въвеждане на механизми за мониторин, контрол и оценка в община Момчилград беше одобрен за финансиране от Оперативна програма „Административен капацитет”  2007 -2013 , съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и подписан Договор за безвъзмездна помощ № 13-13-73 с Министерството на финансите. Стойността на проекта е 78 28,70 лв.  и  трябва да се изпълни в периода от 31.1.2013 г. до 31.07.2014 г.

  Настоящия документ е изготвен в рамките на проекта ,,Подобряване на процеса на разработване и прилагане на политики чрез въвеждане на механизми за мониторинг, контрол и оценка в община Момчилград”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма ,,Административен капацитет 2007-2013г.” съфинансиран от ,,Европейския социален фонд” на Европейския съюз.Община Момчилград носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или на Министерство на финансите.

 • Мартеници от Момчилград на изложенията в Берлин и Москва

  Ръчно изработени мартеници от деца и ученици от Момчилград ще красят щандовете на родопските общини на туристическите изложения в Берлин и Москва. Интересната идея е дело на община Момчилград, която е водеща организация по проекта „Източният свят на Родопа планина”, в партньорство с общините Кърджали, Крумовград и Кирково.

  Най-голямата туристическа борса в света – изложението ITB ще се проведе от 6 до 9 март в Берлин, Германия. Две седмици по-късно руската столица ще бъде домакин на международното изложение INTOURMARKET.

  Общините от Кърджалийско ще представят основните природни и културно-исторически забележителности и обекти в региона. Представителите на проекта ще покажат още възможностите за традиционни и специализирани услуги като културен, селски и екотуризъм.

  Посетителите на българския щанд ще могат да си купят ръчно изработените мартеници на символични цени. Събраните средства ще помогнат на деца в нужда. В тяхна подкрепа се организира благотворителен базар и в община Момчилград. Част от украшенията на малчуганите вече са закачени по стените в сградата на общинската администрация. Инициативата се провежда от Центъра за обществена подкрепа за трета поредна година. 

 • Последен турнир преди мащабния ремонт на зала „Родопи”

  Тенисистките на СКТМ „Родопи” завършиха с две победи и една загуба първия кръг от втория етап на Висшата лига по тенис на маса за жени. Двубоите се изиграха в емблематичната за Момчилград зала „Родопи”, която ще бъде изцяло ремонтирана след одобрен проект на общината.

  Както е известно, община Момчилград  спечели проект по Програмата за развитие на селските райони за подобряване на центровете за спорт и свободно време. Освен спортната зала ще бъде реконструиран градският стадион „Родопи” и ще бъдат изградени шест мултифункционални спортни площадки в общинския център и в селата Нановица, Прогрес, Равен и Звездел.

  Момичетата на „Родопи”, чийто състав е най-младият в българския елит, постигнаха победи срещу отборите на „Съединение” и „Пътинженерингстрой” от Търговище. Нашите допуснаха поражение от „Масов тенис”(Пловдив). Момчилградчанки запазиха пето място след турнира с актив от 11 точки от общо 10 отбора. Всички участници получиха подаръци от община Момчилград.

  Главен рефер на срещите бе легендата на момчилградския тенис Димитър Караиванов. Многократният шампион е председател на комисията по тенис на маса към Българската мастърс федерация.

  От ръководството на клуба изразиха надежда, че след реконструирането на спортната зала родопската община ще има реални шансове да домакинства на международни състезания.

 • Данъчно-осигурителна кампания на НАП се проведе в Момчилград

  Новите моменти в данъчно-осигурителната кампания на Национална агенция по приходите(НАП) бяха обсъдени на среща с общинската администрация в Момчилград и кметовете на населени места. Инспектори от офиса на НАП-Кърджали провеждат разяснителна кампания с представителите на местната власт в региона. Досега са проведени срещи в Момчилград и Крумовград. Сред обсъжданите теми бяха декларирането на доходи от страна на земеделски производители и тютюнопроизводители, приложенията от годишните декларации, актуални за тях.

  Представителите на НАП посочиха, че при декларирането на доходите се декларират всички доходи, които лицето е получило през 2013 г. В това число влизат трудови правоотношения, нетрудови правоотношения, доходи от стопанска дейност и др. До 30 април пък се подават декларациите за облагане на доходите. Данъците също се заплащат в същия срок.

  Тазгодишното ни мото е „Спестете си срещи с НАП”, като целта е да спестим време и пари на клиентите ни, заявиха от Националната агенция по приходите. Предоставянето на услуги за подаване на декларация за доходите без електронен подпис вече се извършват и с персонален идентификационен код (ПИК). Клиентите могат да получат своя персонален код, като попълнят и подадат заявление за ползване на електронни услуги. Документът е наличен както на хартиен носител в офисите на НАП, така и в електронен вариант, на интернет страницата на агенцията.  Инспекторите посочиха, че клиентите, подали заявлението в териториалната дирекция на НАП, ще могат да получат ПИК-кода в рамките на няколко минути.

  От общината определиха срещата като изключително полезна и изразиха мнение, че при възможност на териториалната дирекция на агенцията, срещите с местната власт да се провеждат периодично. 

 • Момчилград отбеляза Международния ден на майчиния език

  Учители, читалищни дейци, дейци на културата и изкуството от Момчилград и региона отбелязаха Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Инициативата се провежда за трета поредна година и се организира съвместно от община Момчилград и Сдружение за турска култура, изкуство и взаимодействие. На празника присъстваха помощник-консулът на Р Турция в Пловдив Ахмет Келоглу, заместник-областният управител Муса Юсуф, кметът Акиф Акиф и ръководството на общината, директори на училища, председатели на читалища.

  "Международният ден на майчиния език ни насърчава да изразяваме дълбоко уважение към всички езици", заяви в приветственото си слово градоначалникът Акиф Акиф.

  "Езикът символизира историята и културата, настоящето и бъдещето на един народ. Това е смисълът да отбелязваме Международния ден на майчиния език, който вече 15 години е под егидата на ЮНЕСКО", заяви замесник-губернаторът Муса Юсуф.

  Честването продължи с литературно-музикална програма с изпълнения на танцови групи. Участници и гости получиха награди и подаръци от община Момчилград.

 • С мартеници млади доброволци събират пари за болни деца в Момчилград

  Ученици от ОУ „Д-р Петър Берон” закичиха служителите на община Момчилград с ръчно изработени мартеници и им пожелаха здраве и късмет. Инициативата на малчуганите е част от традиционната благотворителна акция на мартеници в родопския град. Тя се провежда за четвърта поредна година, като събраните средства се даряват за лечението на тежко болни деца. Посещението на доброволците от момчилградското школо зареди с много усмивки градоначалника Акиф Акиф и екипа му, които обсъждаха идеен проект на община Момчилград.

  „На благотворителната ни акция откликнаха много граждани и почти всички институции в Момчилград. За децата инициативата е урок по доброта и благотворителност. Радващото е, че с всяка изминала година се радваме на по-голям интерес”, сподели ръководителят на доброволческата група Валерия Желева.

  Със своя жест младите доброволци искат да изразят моралната си подкрепа към болни деца, като се надяват момчилградчани да откликнат на благородната идея и да подкрепят инициативата, според възможностите си.

  Благотворителната акция ще приключи в края на февруари. Мартеници за здраве ще бъдат изпратени от Момчилград на бежанците и техните деца, настанени в Пъстрогор.

 • Висша лига в Момчилград

  Тенис на маса - Висша лига "Жени"
  Място: Спортна зала "Родопи"

   

  Програма:

  21 февруари/петък/
  17.00 ч. - І кръг

  Пътинженерингстрой-СТ/Търговище/ - Съединение/Съединение/

  Родопи/Момчилград/ - Масов тенис/Пловдив/

   

  22 февруари/събота/

  09.30 ч. - ІІ кръг

  Масов тенис/Пловдив/ -Пътинженерингстрой-СТ/Търговище/

  Родопи/Момчилград/ - Съединение/Съединение/

  11.00 ч. - ІІІ кръг

  Родопи/Момчилград/ - Пътинженерингстрой-СТ/Търговище/

  Масов тенис/Пловдив/ - Съединение/Съединение/

 • Стартира проект за енергийно обновяване на болницата в Момчилград

  През следващите години МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” да се превърне в едно от най-стабилните и предпочитани здравни заведения в Южна България. Това пожелаха участниците по време на първата работна среща по проект за подобряване на енергийната ефективност на сградата на общинската болница в Момчилград. Проектът е одобрен за финансиране от Националния доверителен екофонд(НДЕФ). Общата му стойност е 801 608.22 лв. Ремонтните дейности стартират на 26 февруари. Очаква се строителните дейности да приключат в рамките на три месеца. С осигурените средства ще бъде подменена дограмата и направена топлоизолация на сградата. Проектът включва още подмяна на отоплителната инсталация, която не е ремонтирана основно повече от 50 години. Инсталацията ще се изгради така, че да може здравното заведение да се отоплява и на дърва, и на пелети. Предвижда се да бъдат монтирани и слънчеви колектори, което ще донесе икономии. След реализиране на проекта се очаква средствата за отопление на сградата през зимния сезон да намалеят до 60 на сто.

  МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” успя да прескочи фалита, като само за последните 18 месеца задълженията на здравното заведение намаляха с над 200 000 лв. За тази година са предвидени едва 10 000 лв. от общинския бюджет за издръжка на лечебното заведение.

  „С реализирането на проекта за енергийна ефективност болницата ще предлага по-качествено обслужване. Убеден съм, че след приключването на строително-монтажните работи, доверието на пациентите от общината и региона към МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” значително ще нарасне”, заяви градоначалникът Акиф Акиф. Той припомни, че здравното заведение е преминало през изключително тежък период, но след упорита работа е стъпило здраво на крака. Кметът изрази задоволството си от проведените благотворителни кампании за спасяването му. „Днес мечтата ни за модерна болница с добър медицински екип е съвсем реална, защото през онези студени и мрачни дни обединихме усилия и проявихме обща загриженост. Благодаря на всички доброжелатели и бизнесмени от Момчилград и от чужбина, подкрепили кампанията ни”, отбеляза той. Акиф Акиф подчерта, че заедно с медицинското ръководство ще продължат да работят за модернизирането на болницата и за привличането на изявени специалисти.

  Ресорният зам.-кмет Севдалин Огнянов изтъкна важността на проекта припомняйки, че е бил стопиран през изминалите години. „След дълго чакане и много труд сме на път да осъществим пореден проект за доброто бъдеще на Момчилград”, посочи той.  

  Изпълнителят на строителния надзор по проекта Ангел Коджаманов посочи, че администрацията в Момчилград се отличава с професионална подготвеност и отговорност и в това отношение заема едно от първите места в региона. От местния консорциум „Монолит НК” пък обещаха, че дейностите по енергийната ефективност на сградата ще бъде завършени в срок и с качество.

  От екипа на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” се обръщат към пациентите  с призив за разбиране и търпение относно изпълненито на строително-монтажните работи по проекта.  

 • Момчилград скърби за загубата на Димчо Михалевски

  Община Момчилград и Общински съвет-Момчилград изказват най-дълбоки и искрени съболезнования по повод кончината на народния представител Димчо Михалевски. Той остави ярка следа в историята на Кърджали и региона с реализирането на редица значими проекти. Момчилград се присъединява към мъката на неговите близки и скърби заедно за тежката загуба.

  Поклон пред паметта му!

 • В ОУ "Васил Левски" отбелязаха 141 години от гибелта на патрона на училището

  Основното училище в момчилградското село Равен „Васил Левски” отбеляза патронния си празник и 141-годишнина от гибелта на Апостола.

  На 18 февруари от 11.00 часа започна ритуалът по отдаване на почит на паметта на Апостола. Венец и цветя бяха поднесени пред паметника на великия българин в двора на училището.

  Гости на тържеството бяха кметът на община Момчилград Акиф Акиф, заместникът му Ерол Мехмед и Мюзейда Пашаллъ, началник отдел „Образование”.

  В приветственото си слово директорът на училището Гюлюзар Исмаил сподели, че 19 февруари заема особено място в сърцето на всеки възпитаник на ОУ „Васил Левски”. „Днес и завинаги Левски ще бъде личен идеал за всеки честен, мислещ и просветен българин. Идеал, в който възпитаваме децата си, идеал, който е ориентир за мислите ни, но и мяра за делата ни”, отбеляза Исмаил.

  Кметът на Общината Акиф Акиф заяви, че празникът е повод за преподавателите и възпитаниците на школото да се гордеят и с достойнство да носят името на патрона си. "С усилията, които полагате за запазването на училището и в израстването на поколения възпитаници, днес вие поддържате една дълголетната традиция. Благодарение на вас, днес българското училище води към знания и умения, възпитава толерантност и духовно развитие", отбеляза в словото си градоначалникът. 

  Кулминация в дейностите, посветени на патронния празник на училището, бе литературно – музикалната програма, посветена на Васил Левски, състояла се в залата на читалище „Христо Смирненски”.

  Весело настроение сред публиката внесе танцът „Леле Яно” на учениците от 6 и 7 клас. Също вълнуващо бе и изпълнението на дуета на Росица Кирилова и Георги Мамалев „Трябва да се видим” в ролите Йълдъз Седат и Ерен Аптула.

  В края на празничната програма награди получиха отличилите се със своя принос ученици.

 • Ден на траур в Момчилград заради трагедията край Добри Дол

   

  Във връзка с трагичния инцидент, станал на 13.02.2014 г. край село Добри Дол, при който загинаха двама жители на община Момчилград, 14 февруари (петък) е обявен за Ден на траур. Утре националният флаг и знамето на Община Момчилград на пилоните пред всички административни сгради на територията на община Момчилград ще бъдат спуснати наполовина. Препоръчва се предварително организираните официални събития, с изключение на тези от личен характер, да бъдат съобразени с обявения траур, отложени или отменени. 

  Община Момчилград ще осигури специализирана кола за транспортирането на телата на загиналите жители на село Лале. Организирането на погребенията и разходите за тях се поемат от община Момчилград. 

  Общинска администрация - Момчилград и Общински съвет - Момчилград поднасят най-искрените си съболезнования на семействата и близките на загиналите.

 • Обществено обсъждане за изменение на ПУП - ПРЗ на квартали

  О Б Я В Л Е Н И Е 

   

  ОБЩИНА МОМЧИЛГРАД обявява обществено обсъждане на изготвен предварителен проект за изменение на ПУП - ПРЗ на квартали: супермаркет, детско заведение, спортни площадки и озеленяване с предвиждане за нови квартали и имоти отредени за зелени площи, детски площадки, търговия и услуги, нискоетажно жилищно застрояване, улици с паркинги.

  Обсъждането ще се проведе на 25.02.2014г. от 13.00 часа в залата на общинска администрация/на втория етаж/.

  Приканват се всички заинтересовани лица на засегнатите квартали, граждани имащи отношение към проекта. 

  ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ-МОМЧИЛГРАД 

 • Местният парламент прие единодушно Бюджет 2014

  9 781 502 лева е бюджетът на община Момчилград за 2014 г. ,който бе приет днес на редовна сесия от местния парламент – с 883 508 лева повече в сравнение с миналата година. Финансовата рамка на новия бюджет получи единодушно одобрение от страна на председателите на постоянните комисии и общинските съветници. Заседанието на общинския съвет премина при голям интерес, с много дискусии, но без препоръки и политически речи.  За делегираните държавни дейности от общинската хазна са заделени 5 125 787 лв., за местни дейности – 4 655 715 лв.

  „Бюджетът за 2014 година ще обхване различни сектори, предимно образование, здравеопазване и социални дейности, за да осигурим по-висок стандарт на жителите на община Момчилград. Ще се стремим, в рамките на ограничените ресурси, да намерим баланс за развитието на града и останалите населени места. След редица одобрени проекти и усърдна работа на администрацията, 2014-та ще бъде година на предизвикателството да управляваме ефективно средствата, осигурени по Оперативните програми и съфинансиранията реализирането им”, с тези думи обобщи финансовата рамка на бюджета за 2014 г. градоначалникът Акиф Акиф.

  Той посочи, че през тази година ще бъдат ремонтирани общинската болница МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев”, читалище „Нов живот”, градския стадион и спортната зала „Родопи”. „Ще продължим да водим дисциплинирана политика при събиране на стари и неразплатени задължения, за да гарантираме стабилно финансово състояние на община Момчилград. През 2013 година успяхме да погасим стари натрупани задължения именно чрез въвеждане на стабилни мерки при управлението на общински средства”, каза още Акиф Акиф.

  Председателят на Общинския съвет инж. Сунай Хасан изрази задоволство от одобрените проекти на общината за подобряване на спортните бази в общинския център и посочи, че с тях се инвестира в бъдещето на Момчилград. „Нашата задача ще бъде да следим както за дисциплината по приходната, така и за разходната част на новия бюджет”, отбеляза шефът на местния парламент.

  Председателят на постоянната комисия по законност и обществен ред инж. Фахри Муса даде положително становище за финансовата рамка на Бюджет 2014. „От десетилетия насам в Момчилград не са печелени толкова много проекти в рамките на календарна година. Моята препоръка към администрацията е да следи стриктно качеството при изпълнението им. Надявам се, че реализираните проекти ще вдигнат стандарта на съгражданите ни”, каза инж. Муса.

  „В сферата на образованието запазваме шестте общински училища на територията на общината. Нашата основна цел ще бъде да задържим всички детски и учебни заведения на крак предвид демографския срив в региона и страната”, заяви ресорният зам.-кмет Ерол Мехмед.

  Зам.-кметът по строителство и еврофондове Севдалин Огнянов определи 2014 година като най-силна по отношение на одобрени проекти през последните години. „Очакваме да отчетем успешна година с одобрени проекти по различни програми на обща стойност над 40 млн. лева”, посочи той.

  Инж. Мехмед Фахри, зам.-кмет по икономически дейности изтъкна, че общината ще се стреми максимално да подобри управлението на общинската собственост. 

 • Гробищните паркове приведени в добър вид, смятат момчилградчани

  Посетители на християнски и мюсюлмански гробищни паркове в Момчилград дават сравнително висока оценка относно поддържането им в приличен вид. Припомняме, че преди няколко месеца общината подпомогна изграждането на битово помещение с беседка в християнския парк. В началото на годината администрацията в Момчилград осигури средства за изграждането на нова алеи за посетителите на мюсюлманския гробищен парк „Върбица”. Всяка година на територията на общината пък се извършват дейности за заграждане и освежаване на гробищните паркове на територията на общината.

  Усърдната работа на общинските служители не остава незабелязана от 68-годишния Азис Салиф от село Ново Соколино. Той е един от редовните посетители на гробищния парк „Върбица”, където са погребани негови близки. По думите му години наред достъпът до местата за покойници е бил трудно достъпен, тъй като районът на гробищата е обрасъл в тръни, храсти и дървесна растителност. Освен приличното поддържане на гробищата Бай Наджи отбелязва значимостта на ритуалната кола при извършването на погребенията. Специализираният автомобил е предоставен на община Момчилград от побратимената Голяма община Бурса.

  Представителите на районното мюфтийство са благодарни на администрацията в лицето на градоначалника Акиф Акиф за съдействието на въпроси, свързани с религиозните храмове. „Поднасям искрени благодарности към община Момчилград за загрижеността при поддържането на гробищните паркове. Апелирам вярващите да се отнесат по същия начин, с особено внимание, защото религията ни поощрява да бъдем отговорни не само към живите хора, но и към покойниците. Нека не забравим, че ние също ще се пренесем в  апартамент на гробищата и за добрия му вид ще се грижат най-близките ни хора”, подчерта районният мюфтия Бейхан Мехмед.

  За поддържането на гробищните паркове от две години насам отговаря общински служител, чиито функции са свързани с цялостната организация на погребения . Редовното чистене и поддържане на гробните места са поети изцяло от хазната на община Момчилград. 30 лв. струва таксата за изкопаване на гроб. Сумата е символична в сравнение с налозите, определени от много общини и погребални агенции в страната.  Погребенията на социално слаби жители пък се поемат изцяло от общината.

  Зам.-кметът по икономически дейности и управление на общинска собственост инж. Мехмед Фахри заяви, че трябва да оказва пълно съдействие на близките на покойници при извършване на погребения, вместо да ги определя като клиенти. „Нямаме основания, както и в никакъв случай не бихме водили политика за генериране на приходи от предлагане на погребални услуги”, обясни той. Призивът на община Момчилград е да се ограничи засаждането на дръвчета в гробищните паркове от страна на гражданите, за да се поддържа инфраструктурата им. 

 • Отговори на въпроси на участници относно изпълнение на проект „Спортен комплекс Момчилград”

  Участник в процедура за избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет: ”Избор на изпълнител за строително монтажни работи по проект: Ремонт и реконструкция на „Спортен комплекс  Момчилград”.

  Във връзка с участието Ви в открита процедура за избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет ”Избор на изпълнител за строително монтажни работи по проект: Ремонт и реконструкция на „Спортен комплекс  Момчилград” , открита с Решение №1/15.01.2014 г. и публикувана в РОП  под номер 04708-2014-0001 и на основание чл.29, ал. 1 от ЗОП с настоящото даваме следните разяснения на постъпило запитване. Работните проекти на Спортен комплекс и отговори на въпроси на участници в процедурата са качени в официалния сайт на Община Момчилград в секция "Профил на купувача". 

 • Семинар на тема „Политики за насърчаване на износа. Възможности за финансиране”

  ПОКАНА

  за участие в информационен семинар на тема

  „Политики за насърчаване на износа. Възможности за финансиране”

  град Кърджали, хотел „Кърджали”, конферентна зала на хотел „Кърджали”

  11.02.2014 г.

  Уважаеми Дами и Господа,

  Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и ДЗЗД „БенчМарк-БИФ”
  организират семинар на тема „Политики за насърчаване на износа. Възможности за финансиране.”,
  който се провежда в рамките на проект № BG161РО003 – 4.2.01-0001 „Насърчаване на
  интернационализацията на българските предприятия” по Оперативна програма „Развитие на
  конкурентоспособността на българската икономика” 2007 – 2013.

  Семинарът ще се проведе в гр. Кърджали, на дата 11.02.2014 г. (вторник), от 10.00 ч., в
  конферентна зала на хотел „Кърджали”. Адресът на хотел „Кърджали” е бул. „Беломорски ” № 68.

  Основните теми, които ще бъдат дискутирани са:

  . Инструменти за насърчаване на експорта, предлагани от държавните институции.
  o Дейности на ИАНМСП за насърчаване на експорта.
  o Застраховане на финансови рискове.


  . Възможностите пред МСП за финансиране на износа.


  Ще се разглеждат примери от практиката, последвани от дискусия.

  Лектори са представители на ИАНМСП и БАЕЗ, както и други специалисти с дългогодишен опит в
  областта на финансирането на частния бизнес.

  Пълната програма на семинара може да видите тук.

  Участието е безплатно.

  Желаещите да вземат участие могат да се регистрират on-line, като попълнят следната
  Регистрационна форма.

  Крайният срок за регистрация на желаещите да участват е 09.02.2014 г.

  За допълнителна информация: ДЗЗД „БенчМарк – БИФ”, гр. София 1407, бул. „Черни връх” 32А,
  ет.2, тел:(02) 962 53 96, e-mail: [email protected]

 • Проверете в ГРАО дали сте в избирателните списъци за изборите за ЕП

  Общинска администрация Момчилград уведомява жителите на община Момчилград, че във връзка с организацията на предстоящите през месец май избори за членове на Европейския парламент от Република България е установено наличие на лица с настоящ адрес в държави извън Европейския съюз и постоянен адрес на територията на Община Момчилград.

  Съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 от действащия Изборен кодекс право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са живели най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз и в противен случай ще бъдат включени в списъка на заличените лица

  Всички жители на общината, които живеят в държави извън Европейския съюз или техни близки е необходимо в срок до 17:00 часа на 24.02.2014 г. да се явят в отдел „ГРАО” – Центъра за информация и обслужване на граждани, находяща се в сградата на общината за извършване на проверка относно актуалността на настоящите им адреси и при необходимост да се актуализират същите.

  Справки могат да се извършват в отдел "ГРАО" на тел. 03631/78-69 или 03631/78-70 до 17.00 часа на 24.02.2014 година.

 • Приемаме бюджета на Момчилград в четвъртък

  Бюджетът на община Момчилград ще бъде обсъждан на редовно заседание на местния парламент в четвъртък. Финансовата рамка е в размер на 9 781 502 лв. – с 883 508 лева повече в сравнение с 2013 година. За делегираните държавни дейности от общинската хазна са заделени 5 125 787 лв. Като основни акценти в бюджета се очертават ремонт на общинската пътна мрежа, подпомагане развитието на селското стопанство и съфинансиране на проекти за саниране на болницата в Момчилград и за цялостен ремонт на градския стадион и спортната зала. Общински пари са заделени и за съфинансиране на проекта „Източният свят на Родопа планина”, чиито бенефициенти са общините Момчилград, Кърджали, Крумовград и Кирково.

  Само 10 000 лева са предвидените средства за МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев”, след като лечебното заведение генерира печалба за  изминалата година след тежък финансов период. Четири спортни клубове ще бъдат финансирани на територията на общината през 2014 година. Освен футболния клуб „Родопи” и СКТМ „Родопи” общината ще подпомага клубове по борба и вдигане на тежести.

  На предстоящата сесия на общинския съвет ще бъдат разгледани десет докладни. Съветниците ще гласуват още за приемане на Програма за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост, както и Наредба за условията и реда за съставяне на тригодишната бюджетна прогноза за местните дейности.

  Заседанията на постоянните комисии ще се проведат в залата на общината в понеделник, вторник и сряда, като са открити за гражданите.   

 • Подарък от община Момчилград: Безплатен граждански ритуал на 14 февруари

  Безплатни граждански ритуали ще подарява общинска администрация на двойки, решили да сключат брак в Момчилград в Деня на влюбените – 14 февруари. Инициативата на общинарите е под мотото „Кажете „Да” в Момчилград на Св. Валентин”. За влюбените, решили да се врекат във вечна вярност в рамките на празника, са подготвени още куп изненади. Професионален фотограф ще запечата любовта на младоженците с безплатен фотоалбум в градския парк или друго място по избор в града. Записванията се извършват в отдел „ГРАО” до 17.00 часа на 13.02.2014г. Не е изключено „промоцията” за влюбените да бъде валидна и за 15 февруари, тъй като е съботен ден.

  Празникът на влюбените ще бъде отбелязан в Момчилград с раздаване на любовни късметчета - Валентинки. Атрактивна арка от балони под формата на сърце ще бъде атракцията в градския парк. Освен любовни пожелания момчилградчани и гости на града ще получат и безплатни снимки за спомен. За настроението на празнуващите Трифон Зарезан община Момчилград ще осигурява безплатно вино за наздравица.

 • Покана за сесия на общински съвет на 13 февруари

  П О К А Н А   №2

   07. 02.  2014 г.

   

              На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация  

  СВИКВАМ:

   

   

           На  13. 02. 2014 г. /четвъртък/ от 10. 00 часа в залата на КНСБ, находяща се на ул. „26-ти  декември” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния   проект   

                 

  ДНЕВЕН РЕД:

   

              1.Изменения и допълнения в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет- Момчилград, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация.

              2. Отчет на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за 2013 г. и приемане на План за 2014 г.

             3. Отчет за управлението и разпореждане с общинско имущество през 2013 г.

             4. Приемане на Програма за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост в община Момчилград през 2014 г.

              5. Одобряване на пазарни оценки на имоти-частна общинска собственост, включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост в община Момчилград през 2014 г., за който има решение за продажба.

             6.Отмяна на „Наредба за пожарна и аварийна безопасност” на Община Момчилград приета с решение № 24 / 26.02.2002 г. на общински съвет- Момчилград и приемане на „Наредба за пожарната безопасност и защита на населението на територията на община Момчилград”.

             7.Изменение и допълнение на Наредбата за упражняване правата на собственост на община Момчилград върху общинската част от капитала на търговските дружества.

             8. Приемане на Наредба за условията и реда за съставяне на тригодишната бюджетна прогноза за местните дейности и за съставяне, обсъждане, приемане, изпълнение и отчитане на общинския бюджет на община Момчилград.

             9. Приемане на план – предложение за поименно разпределение на капиталовите разходи през 2014 г на община Момчилград.

             10. Приемане на бюджета на община Момчилград за 2014 г.

              11. Други.

              12. Питания.

  С уважение,

   

  инж. Сунай Хасан    /П/

  Председател на ОбС

  ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

                              НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

   

   

  10. 02. 2014 г. – ПОНЕДЕЛНИК

   

  13. 30 часа по т. 4, 6, 8, т.9 и т. 10  от Проекто - дневния ред

  1.ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

  15. 00 часа по т. 4, 6, 8, т. 9 и т. 10   от Проекто - дневния ред

  2.ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето

  16. 00 часа по т.3, 4, 5, 6, 8, т. 9 и т. 10  от Проекто - дневния ред

  3.ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

   

  11. 02.2014 г. –ВТОРНИК

  15. 00 часа по т.1, 4, 6, 7 , 8, т. 9 и т. 10  от Проекто - дневния ред

  1.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населени

  16. 00 часа по т.4, 6, 8 , т. 9 и т. 10  от Проекто - дневния ред

  2.ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

   

  12. 02. 2014 г. - СРЯДА

   

  14. 30 часа по т. 2, 4, 6, 8, т. 9 и т. 10   от Проекто - дневния ред

  1.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности,  вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

  15. 30 ч.по т. 2, 3, 4, 5, 6, 8, т. 9 и т. 10  от Проекто – дневния ред

  2.ПК по Бюджет, финанси и икономика

   

   

  Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

 • Планираме разкопки на Татул и Харман кая, искаме да обявим Дамбалъ за защитена зона

  Община Момчилград ще извърши археологически разкопки и научни изследвания на територията на местността "Харман кая". Тази дейност е заложена в общинската програма за развитие на туризма за 2014 г. Уникалното скално светилище набира все по-голяма популярност сред туристите, но остава непознато за широката общественост. От администрацията в Момчилград са убедени, че „Харман кая" тепърва ще разкрие своя потенциал и през идните години ще привлече голям поток на туристи. Досега историческият паметник не е проучван с помощта на системни археологически и геофизически методи. подножението на "Харман кая" личат останките на може би на един от най-големите тракийски градове. Откритата керамика се датира от учените между VІ и І в. пр. Хр. В близост до култовото място, в скалния склон над реката, е издълбана гробница.

  В общинския бюджет за 2014 г. се очаква да бъдат заделени средства за нови археологически разкопки в светилището на Орфей при село Татул. Последните разкопки на мегалитния паметник са извършени през 2008 година. Тогава са отпуснати  50 хиляди лева в рамките на проекта „Татул – светилището на Орфей” по линия на програма ФАР. Надеждите на общинското ръководство са с нови открития многократно да се увеличи посещаемостта на района. Припомняме, че в тазгодишното издание на кампанията „Чудесата на България” светилището на Орфей се класира сред първите 20 културно-исторически забележителности на България. През 2011 г. пък бе връчен чек на стойност 1 милион лева от тогавашния културен министър Вежди Рашидов, но средствата така и не бяха отпуснати за изграждане на специална конструкция, наречена шато, над светилището на Орфей по проект на общината.

  В програмата за развитие на туризма е заложено още изграждане на парк за отдих в местността Кедикчал. Природният парк, който се намира в с. Равен, представлява комплекс от вековни дъбове на възраст над 500 години. Там се намират и различни видове защитени птици, а в района на парка могат да се открият  различни билки и редки красиви растения.

  Същевременно общината работи върху проект за изграждане на туристически информационен център в Момчилград. Центърът ще напътства туристически агенции и индивидуалните туристи, които желаят да посетят местните културно-исторически и природни забележителности.

  Общинска администрация, съвместно с екоорганизации и МОСВ обмислят идеята за обявяване на местността „Дамбалъ” за защитена територия. Всяка година в нощта срещу Гергьовден – 6 май хиляди вярващи християни и мюсюлмани изкачват митичния връх  за здраве и изцеление.

  През следващите месеци в Момчилград предстои да бъде инициирана среща с туроператори от България и чужбина. Те ще бъдат запознати с културно-историческото и природно богатство на община Момчилград. 

 • Открита процедура за избор на изпълнител по проект „Спортен комплекс Момчилград”

   До участници в открита процедура за избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет ”Избор на изпълнител за строително монтажни работи по проект: Ремонт и реконструкция на „Спортен комплекс  Момчилград” , открита с Решение №1/15.01.2014 г. и публикувана в РОП  под номер 04708-2014-0001 в профил на купувача са качени Работните проекти на Спортен комплекс и отговори на въпроси на участници в процедурата.

 • Съобщение за спиране на водоподаването на 05.02.2014г.

  "Водоснабдяване и канализация" ООД - град Кърджали уведомява абонатите, че от 08.00 часа до 22.00 часа на 05.02.2014г./сряда/ ще бъде спряно водоподаването, за да бъде отстранена авария на магистарлен водопровод от язовир "Боровица".

  Без вода ще останат потребителите на питейна вода в град Кърджали, град Момчилград и още 34 броя села, водоснабдени от язовир "Боровица", 

  Гражданите и фирмите, ползващи питейна вода, да се запасят с необходимите им количества за този период. 

  Извиняваме се на абонатите за причинените неудобства и благодарим за разибрането им.

   

  Инж. Кера Василева

  Директор на ВиК ООД Къджали

  Водоснабдяване и канализация О О Д Kърджали

  Водоснабдяване и канализация О О Д Kърджали

 • Кметът раздаде курбан за безаварийно пътуване по новата отсечка

  Кметът на Община Момчилград Акиф Акиф раздаде курбан за здраве и безаварийно пътуване по новата 24-километровата пътна отсечка от спирка „Джебел до ГКПП „Маказа”. Жертвеното животно бе заклано по религиозна традиция минути след официалното откриване на новия път, чиято церемония се състоя на разклона за село Седлари. Районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед  отслужи молитва за безопасно движение по новата отсечка. Месото на закланото животно бе раздадено на нуждаещи се жители на селото от управника Йозджан Хюсеин.

  Община Момчилград призовава водачите на моторни превозни средства да спазват ограниченията и пътните знаци и да бъдат внимателни на пътя, особени при навлизане в кръстовища. Очаква се трафикът да е интензивен и в двете посоки България – Гърция.

 • Официално откриха новия път за Маказа

  Новият 24-километров участък от първокласния път Кърджали – Подкова, част от пътя за Гърция през Маказа днес официално бе открит. На церемонията на разклона за момчилградското село Седлари присъстваха регионалният министър Десислава Терзиева, зам.-министърът на транспорта Петър Киров, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Стефан Чайков, Константинос Катцимигас, изпълнителен директор на област Източна Македония и Тракия, народните представители Ердинч Хайрула, Милко Багдасаров, Мустафа Ахмед и Цвета Караянчева, областният управител Бисер Николов. Тук бяха още кметовете на Момчилград, Кърджали, Джебел, Ардино, Черноочене и Кирково.

  Новият път е съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Инвестицията е на стойност 54 млн. лв. С тези средства е извършено ново строителство на отсечката от разклона за Джебел до с. Подкова с дължина 24.2 км. Изградена е пътна връзка за с. Фотиново, която е 2.3 км. Рехабилитирани са и 8.2 км от път І-5 от Кърджали – кръстовището с бул. „България“, до разклона за Джебел. Изградени са 8 големи съоръжения, от тях шест моста на реките Читак дере, Джебелска, Саръяр дере, Безименна, Голяма река, Върбица, както и два селскостопански подлеза. Построени са и девет кръстовища. Трасето на пътя преминава през общините Момчилград, Джебел, Кирково и село Подкова.

  Община Момчилград е готова за всякакви компромиси при осигуряването на терени за инвестиции. Готови сме да дадем рамо за развиването на малък и семеен бизнес чрез осигуряване на терени, които освен инвестиции, ще осигурят и разкрият работни места на много семейства, съобщи градоначалникът Акиф Акиф.

 • Момчилград представи красотите на Източните Родопи в Истанбул

  Рекламният щанд на общините Момчилград, Кърджали, Крумовград и Кирково се радва на голям интерес при представянето на проекта „Източният свят на Родопа планина” на Международното туристическо изложение в Истанбул. Събитието се проведе от 30 януари до 2 февруари с участието на близо 5 000 туристически агенции и 200 директни купувачи от 70 държави. България и Италия бяха отличени с приз за „Най-добре подреден щанд”. Уникалната природа на Родопите привлече вниманието на водещи туроператори, за които регионът ни се очертава като истинско предизвикателство за развиване на туризъм. Конкретни запитвания от страна на български, гръцки и турски туроператори бяха направени за групови посещения на природни и културни забележителности в региона.

  Ръководителите на проекта „Източният свят на Родопа планина” изразиха задоволство от силното представяне на българските общински администрации на престижния туристически форум. Ползотворни срещи са проведени с френски туроператори, интересували се от възможностите за развиване на селски, планински и екотуризъм. При презентацията на общинарите туристите особено са се впечатлили от автентичността на родопските села.

  Представянето на красотите на Източните Родопи ще продължи с участия на международни изложения в Берлин, Москва и София. През следващите месеци предстои визита на български и чужди туроператори и журналисти, които ще проучат възможностите за сътрудничество в областта на туризма.

 • Българо-френска фирма предлага работа

  Българо-френската фирма „Дуес” предлага работа на  опитни шивачки. Осигурява добри условия и заплащане. Цехът се намира в бившата сграда на фирма „Артекс” в гр. Момчилград.  Контакти и повече информация на тел.: 0895491250 и 0361/22443

   

 • Потърсете старите черно-бели снимки!

  Община Момчилград се обръща с молба към жителите на общината да предоставят  временно снимки от миналия век от личните си архиви, които представят града и населените места, хората, обичаите, за да бъдат копирани и включени във фотоизложба. 

 • Честит празник!

  Кметът на община Момчилград и Общински съвет – Момчилград поздравяват гостите и жителите на общината  по случай Трети март – Национален празник на Република България и канят на тържествен ритуал  от 11.00 часа (неделя) пред мемориала „Костницата”. 

 • Обява

  На основание чл.4,ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии /ДВ бр.25/2003г./,

  У В Е Д О М Я В А М Е

  заинтересованото население на с. Груево и община Момчилград, че имаме намерение да осъществи инвестиционно предложение:

  „Добив на подземни богатства строителни материали базалтоандизити от находище „Чишлия”, намиращо се в площ „Чишлия”, землищата на с. Груево и гр. Момчилград, община Момчилград, област Кърджали”

  Подробна информация за инвестиционното предложение можете да намерите в Общинска администрация – Момчилград, отдел „Устройство на територията и контрол”.
  Възражение по инвестиционното предложение и предложения се приемат в 14 дневен срок в Община Момчилград или на адрес:
  РИОСВ – гр. ХАСКОВО, ул. Добруджа № 14, ет. 5 и тел. 038/60 16 14 – инж. Тонка Атанасова

                                                                                                                                                                 ВИА 2000 ООД

   ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРЕЦЕНЯВАНЕ НА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ОВОС

   

 • Община Момчилград предлага инвестиция „15 в 1”

   

  Искате ли да инвестирате в хотел, девет магазина, четири спортни зали и кафе-аперитив? Тази инвестиция „15 в 1” ви предлага Община Момчилград. Общината предоставя недовършената сграда на Спортния комплекс в града. Възможно е да я използвате повече от две десетилетия чрез публично-частно партньорство съгласно договорения начин. 

  Обектът се намира наистина в идеалния център на Момчилград. Районът е изключително привлекателен за дългосрочна инвестиция, тъй като се намира в непосредствена близост до международен коридор №9 по пътя към прохода Маказа на българо-гръцката граница.

  Информация за обекта:

  Застроена площ – 1098,75 кв.м.
  Разгърната застроена площ – 3012,95 кв.м.
  В комплекса се предвижда изграждането на:
  1. Закрити спортни зали – 4 бр. за различни спортове/ борба, вдигане на тежести и тенис на маса / с площи – 105,80 ; 127,00; 240,0 и 300,0 кв.м.с обслужващите помещения за състезатели и треньори
  2. Магазини – 8 бр. с площ 13,2 кв.м. с възможност за обединяване
  3. Магазин за спорни или други стоки – 36,35 кв.м.
  4. Хотелска част или пансион с 16 стаи със самостоятелни санитарни възли
  5. Кафе – аперитив/ресторант/ – с площ 87,60 кв. за 60 посетители
  Комплексът има и възможност за изграждане на външни игрища за различни спортове – волейбол, баскетбол, футбол на малки врати, тенис на корт и др., с открити трибуни, както и детски площадки.

  За информация, предложения и мнения може да се свържете с инж. Алие Ибрахим – директор на «Специализирана администрация» в Община Момчилград,тел.:03631/7844, стая №15 в сградата на общинска администрация, ул."26-ти декември" №12 в гр. Момчилград.

 • Второ публично заседание за отваряне и оповестяване на ценови оферти

  На основание т.VІ.3 от обявлението за обществена поръчка и раздел 4.VІ от документацията за участие във връзка с чл.69 а ал.3 от ЗОП с настоящето Ви уведомяваме, че второто публично заседание за отваряне и оповестяване на ценовите оферти от комисията за провеждане на процедурата с предмет Избор на изпълнител за осъществяване на външна техническа  помощ за подпомагане на Община Момчилград при управлението на проект „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ВиК мрежата и изграждане на ГПСОВ в гр. Момчилград” и за осъществяване на мерките за информация и публичност по проекта“, открита с Решение № 592/30.11.2012 г. и Решение за промяна №621/14.12.2012г.  на Кмета на Община Момчилград, с уникален номер на поръчката в Регистъра на обществените поръчки в АОП: 00239-2012-0009  ще се състои на  - 28.02.2013 г. /четвъртък / в 13,00 в административната сградата на Община Момчилград – гр. Момчилград, ул. "26-ти декември" №12.

  Могат да присъстват участниците или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване и юридически лица с нестопанска цел. 

   

   

   

 • Публично обсъждане на проект за финансово оздравяване и развитие на болницата в Момчилград

  На основание чл.15 и чл.40, ал.1 от Закона за общинския дълг и  Наредбата за условията и реда за провеждане на обществено обсъждане на проекти, които ще се финансират чрез дългосрочен общински дълг Кметът на община Момчилград Акиф Акиф кани всички жители на общината за публично обсъждане на проект „Финансово оздравяване и развитие на МБАЛ „Д-р С. Ростовцев” гр.Момчилград". Изпълнението на проекта ще се осигурява чрез даване на съгласие за издаване на общинска гаранция ежегодно за срока на договора в размер на 125 000 лв. годишно.

  Обща стойност: 500 000 лв.

  Начин на финансиране: дългосрочен дълг.

  Публичното обсъждане ще се проведе на 05.03.2013 г. от 10.30 ч. в залата на Общинска администрация – град Момчилград.

 • Баба Марта бързала, мартенички вързала!

   

   

   

   

   

  Община Момчилград организира изложба на мартеници, изработени от учители и деца от целодневните детски градини „ Щастливо детство”, „Здравец” и „Зорница”. Момчилградчани и гостите на града могат да разгледат произведенията, вдъхновени и измайсторени от деца и възрастни, в сградата на общинска администрация.

 • Станете приемен родител!

  От началото на 2012 г. на територията на Община Момчилград се реализира проект „И аз имам семейство” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013 г., схема за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG 051PO001-5.2.11 „Приеми ме”.

  Искате ли да станете приемни родители? Това означава да се грижите за дете във вашия дом, защото неговите родители не са в състояние да полагат грижи за детето. Има много причини, поради които родителите не са в състояние да се грижат за децата си - крайна бедност, липса на собствен дом, продължително заболяване или инвалидност, разпадане на семейството при смърт на родител, развод или раздяла.

  Вие определяте срока, за който имате възможност да се грижите за детето – например 6 месеца, 12 месеца, 18 месеца. Приемните родители могат да бъдат доброволни и професионални. Доброволните приемни родители получават месечна издръжка за нуждите на детето. Професионалните приемни родители получават средства за възнаграждение и месечна издръжка за нуждите на детето. 

  Средства за възнаграждения на професионалните приемни родители:
  • Работната заплата за отглеждане на едно дете е 155 % от минималната работна заплата – 465.00 лв.
  • Работната заплата за отглеждане на две деца е 160 % от минималната работна заплата – 496.00 лв.
  • Работната заплата за отглеждане на три и повече деца е 175 % от минималната работна заплата – 527.00 лв.
  Месечната издръжка на за нуждите на детето е в размер на:
  • За дете от 0 до 3 г. = 260.00 лв.;
  • за дете от 3 до 14 г.= 227.50 лв.;
  • за дете от 14 до 18 г., а ако учи до 20г.= 260.00 лв.;
  • за дете с увреждане, настанено в приемно семейство – добавка в размер на 78.00 лв.
  Към средствата за месечна издръжка на дете, настанено в приемно семейство, се изплащат и месечни помощи за дете до завършване на средно образование, съгласно чл. 7, ал. 2 от Закона за семейните помощи за деца.
  Средствата за месечната издръжка на дете, настанено в приемно семейство се отпускат без да се взима под внимание размера на доходите на приемното семейство, въз основа на договора за настаняване на детето по чл. 27, ал. 5 от Закона за закрила на детето.
  Кандидатите за приемни родители по проект „И аз имам семейство”, по който община Момчилград е партньор, могат да подават заявленията си в деловодството на Община Момчилград. Повече информация за услугата може да получите от екипа по "Приемна грижа" в  гр. Момчилград
  ул. „Войнишка” №1 (малката сграда в двора на СОУ ,,Н. Йонков Вапцаров”)
  тел.: 03631 /6578

   

 • Кметът на Момчилград: Инвестирайте в производство и земеделие

       Кметът на Момчилград Акиф Акиф  предложи помощ на земеделци и момчилградчани, които искат да стартират производствен бизнес, за да получат европейско финансиране и да открият нови работни места на среща в залата на общинската администрация днес.

            „Наистина е трудно, независимо дали инвестицията е в размер на 500 лв., на 5 хиляди лева или на 50 хиляди лева. Винаги се иска много кураж и има риск. Но трябва да направим първите стъпки  – да развиваме бизнес в Момчилград, да започнем с 3 – 5 работни места в производството, в земеделието. Очакваме вашите  идеи, за да ви насочим към възможности за финансиране, за да ви помогне общината при подготовката на проектите”, каза кметът на общината.

            Той предложи на момчилградчани информация за възможностите по оперативните програми, Програмата за развитие на селските райони и за кредитиране чрез инициативата „Джереми”. Община Момчилград може да съдейства на бизнеса като предостави земеделска земя за 10 години, индустриални терени, максимално бързо одобряване на ПУП и на инвестиционни проекти.

           Повече информация на тел.: 03631/7876

           

 • Заседание на Общински съвет - Момчилград на 27.02.2013 г. и заседания на постоянните комисии

  П О К А Н А №2
  20. 02. 2013 г.

   

  На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местно самоуправление и местна администрация
  СВИКВАМ:

  На 27. 02. 2013 г. /сряда/ от 10. 00 часа в залата на КНСБ, находяща се на ул. „26-ти декември” №2, заседание на Общински съвет – Момчилград при следния проекто–

  ДНЕВЕН РЕД:

  1. Кандидатстване по ОПЧР по процедура „Да не изоставяме нито едно дете” за разкриване на социална услуга „Център за настаняване от семеен тип” /ЦНСТ/ гр. Момчилград.
  2. Годишен отчет за общинския дълг от фонд ФЛАГ за 2012 г.
  3. Годишен отчет за общинския дълг от „Райфайзен банк” АД за 2012 г.
  4. Предложение за закриване на самостоятелно общинско ученическо общежитие в град Момчилград.
  5. Откриване процедура за отдаване под наем на общински земеделски имоти в землище с. Прогрес, с. Постник и с. Гургулица.
  6. Одобряване на пазарни оценки на имоти-частна общинска собственост, включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост в община Момчилград през 2013 г., за които има решения за продажба.
  7. Продажба на земя- частна общинска собственост на собственика на законно построена върху нея сграда /Руслан Бояджиев/.
  8. Продажба на земя- частна общинска собственост на собственика на законно построена върху нея сграда /Шенко Боюклиев/.
  9. Регламентиране на правата на КТ във връзка със ЗМСМА и Закона за администрацията на лицата, заемащи длъжности по чл. 19 от Закона за администрацията, техните заместници в Общинска администрация – Момчилград и Председателя на ОбС.
  10. Приемане на Наредба за престой и паркиране на превозни средства, управлявани или превозващи лица с увреждания на територията на община Момчилград.
  11. Приемане на Общински план за младежта за 2013 г.
  12. Промяна в структурата на общинска администрация, приета с Решение №54 от 17. 03. 2004 г. и последващи изменения.
  13.Определяне на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити и приемане на бюджетните им сметки за 2013 година.
  14. Приемане на план-предложение за поименно разпределение на капиталовите разходи през 2013 г. на община Момчилград.
  15. Приемане на бюджета на община Момчилград за 2013 г.
  16. Други.
  17. Питания


  С уважение,

  инж. СУНАЙ ХАСАН
  Председател на ОбС


  ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ
  НА ОбС – МОМЧИЛГРАД


  21. 02. 2013 г. – ЧЕТВЪРТЪК
  15. 00 часа по т. 5, 12, 14 и т. 15 от Проекто - дневния ред
  1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология
  16. 00 часа по т. 6, 7, 8, 12, 14 и т. 15 от Проекто - дневния ред
  2.ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

  22. 02. 2013 г. – ПЕТЪК
  14. 30 часа по т. 4, 11, 12, 13, 14 и т. 15 от Проекто - дневния ред
  1.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания, наименование на обекти с местно значение и туризъм
  15. 30 ч.по т.2, 3, 5, 6, 7, 8, 11, 12, 13,14 и т. 15 от Проекто – дневния ред
  2.ПК по Бюджет, финанси и икономика

  25. 02. 2013 г. -ПОНЕДЕЛНИК
  15. 00 часа по т. 10, 12, 14 и т. 15 от Проекто - дневния ред
  1.ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика
  16. 00 часа по т. 4, 9, 10 12, 14 и т. 15 от Проекто - дневния ред
  2.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населени

  26. 02. 2013 г. – ВТОРНИК
  14. 00 часа по т. 1, 11, 12, 14, 15 от Проекто - дневния ред
  1.ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето

  Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

 • Общинският план за развитие на община Момчилград трябва да бъде изготвен до октомври 2013 г.

  Уважаеми жители на Община Момчилград,

  В изпълнение на изискванията на Закона за регионално развитие, правилника за неговото приложение и методическите указания за разработване на стратегическите документи за регионално развитие, в началото на 2013 год. в Община Момчилград е създадена необходимата организация за изготвяне на основния стратегически документ за социалното и икономическо развитие на общината – Общинския план за развитие за периода 2014-2020 год. С разработването и приемането на този изключително важен планов документ ще бъде формулирана визията и определени целите, основните приоритети и дейности за осигуряване на устойчиво развитие и по-висок жизнен стандарт на хората в общината през следващия седемгодишен период. Изготвянето на Общинския план за развитие ще бъде съобразено с основните насоки и приоритети, залегнали в Националната стратегия за развитие, Регионалния план за развитие на Южен централен район, както и с бъдещата Областна стратегия за развитие на Област Кърджали.
  В периода март – октомври 2013 г. на интернет сайта на Община Момчилград ще отразяваме напредъка по изработването и приемането на Общинският план за развитие /ОПР/ на Община Момчилград за следващия програмен период 2014-2020 г.
  Изключително важно е да бъде приет план, който да намери одобрението на всички жители от общината. Затова, назначен екип за планиране от Кмета на Община Момчилград в периода март – октомври 2013 г. ще извърши дейности, както следва:
  Екипът за планиране до края на февруари 2013г. ще изготви план за работа на екипа.
  В срок до 31 март 2013г. Екипът за планиране ще изготви анализ на икономическото и социално развитие на Община Момчилград и SWОT анализ.
  1. Ще се обособят работни групи по анализа с участие на представители от следните сфери:
  - Икономическо развитие;
  - Социална сфера и човешки ресурси;
  - Инфраструктура;
  - Екология;
  - Образование и др.
  1. Информацията ще се публикува в сайта на общината, както и в регионална медия.
  В срок март - април 2013 година ще се извърши предварителна оценка на плана с помощта на независим консултант.
  1. Ще се представят резултатите пред работните групи;
  2. Ще се информират медиите;
  3. Ще се публикува информацията в сайта на общината.

  В срок до 31.05.2013г. ще се формулира визията, целите и приоритетите за развитие на община Момчилград за периода 2014-2020 година в съответствие с изводите от анализа и националната и европейска стратегическа рамка – НСРР 2012-2020, РПР 2014, ОСР 2014-2020 и Стратегията «Европа 2020».
  1. Ще се изградят предложения от работните групи;
  2. Ще се вземат под внимание предложенията от гражданите;
  3. Ще се организира и проведе обществено обсъждане на визията, целите и приоритетите на ОПР;
  4. Процесите на общественото обсъждане ще се отрази в сайта на общината
  5. Ще се предвидят подходи за включване на представители от всички населени места – кметовете да се включат в обсъжданията, а жителите в предварителното набиране на предложения.

  В срок май-юни 2013 ще се разработят мерки и дейности по приоритетите, както и на идеи за конкретни проекти.
  1. Ще се наберат предложения от работните групи, бизнес, граждани и НПО за мерки и проектни идеи;
  2. Ще се организира процес на обществено обсъждане на мерките и проектните идеи в ОПР: прилагане някое от следните модели: фокус групи, тематични работни срещи, обсъждания по приоритети в кварталите и в малките населени места, завършващи с обща дискусия / във формати напр. Обществен форум или Конференция на бъдещето/.
  3. Ще се отрази процеса в медиите и на сайта на общината – преди и след обсъждането.
  4. Създаване на обратна връзка от общинска администрация Момчилград относно препоръките на жителите на общината и на гражданските организации.

  В срок до май-юни 2013 г. ще се разбаботи индикативната финасова таблица с ресурсите, необходими за реализацията на ОПР.
  1. Ще се наберат предложенията от работните групи, бизнес, граждани и НПО за включване на възможни външни публични източници: структурни фондове на ЕС, международни финансови институции, средства на граждански организации и донори, частни банки, дарителски кампании и др. инициативи;
  2. Ще се публикува информацията в медиите и на сайта на Община Момчилград.

  В срок до юли – август 2013г. ще се разработят индикаторите за наблюдение и оценка на ОПР.
  1. Ще се наберат предложения за индикатори от работните групи по отделните приоритети;
  2. Ще се обсъдят и наберат предложения за включване на представители на гражданското общество в процеса на наблюдение и оценка.

  В срок до август – септември 2013 година ще се разработи Програма за реализация на ОПР.
  1. Ще се обсъдят етапите на реализация в работните групи;
  2. Ще се обобщи и публикува плана на сайта на Община Момчилград.

  В срок до септември – октомври 2013 г. ще се осъществи цялостно завършване и обсъждане на ОПР с обществеността и с членовете на ОбС – Момчилград, както и ще се приеме от ОбС – Момчилград.
  1. Ще се проведе заключително обществено обсъждане. Ще се визуализира плана чрез табла, представящи визията на община Момчилград след 5-7 години, ще се направят снимкови презентации, схеми и табла с цифри и показатели за планираното икономическо и социално развитие на община Момчилград.
  2. Ще се приеме ОПР от Общински съвет – Момчилград;
  3. Ще се резюмира на кратко ОПР в брошура на достъпен и разбираем език;
  4. Ще се представи резюме на ОПР в медиите и на сайта на община Момчилград.
  Поставени въпроси и предложения ще приемаме на телефон: 03631/7867, както и на имейли: [email protected] или в деловодството на Общинската администрация: ул.”26-ти декември” № 12

  Чрез осигуряване на публичност, партньорство и гражданско участие в отделните етапи и нива от разработването на Общинския план за развитие целим осигуряването на необходимата прозрачност и обществено участие в процеса на планиране, наблюдение и оценка.
  Очакваме Вашите предложения във всички сфери – икономическо развитие, инфраструктура, екология, селско стопанство, образование, социална сфера и човешки ресурси.

  АКИФ АКИФ
  Кмет на Община Момчилград

 • Деца представиха "Салата от приказки"

   

   

  Във връзка с   плана  за усвояване на книжовния български език  децата от Подготвителната група на  ЦДГ "Здравец" в гр. Момчилград представиха пред своите родители драматизация  "Салата от приказки". Тя включва елементи от "Червената шапчица"; "Вълкът и седемте козлета"; "Трите прасенца"; "Ледената къщичка"; "Снежанка и седемте джуджета”. Главният отрицателен  герой – вълкът, се превърна в положителен и обичан от  всички.

 • Съобщение

  Община Момчилград уведомява всички граждани, които използват земеделска земя (градини) под квартал «Орфей», в срок до един месец да я освободят поради това, че  се намира в регулация с изготвени помощни планове за възстановяване собствеността на бившите собственици.

  След изтичане на срока Община Момчилград ще предприеме действия за премахването им. 

 • Пропада пътят за село Каменец

   Образувало се свлачище по пътя с. Каменец – с. Птичар разруши пътното платно, което използват повече от 600 души от селата Птичар, Горско Дюлево и Каменец. Пропадна участък с дължина 50 метра и височина около 2 метра – асфалтова настилка, пътна настилка и огромно количество земна маса. Платното е единствен шосеен път до момчилградското село Птичар.

  Преминаването по пропадналия път е опасно, тъй като е възможно ново активизиране на свлачището. Община Момчилград пренасочва 14-те ученици от района към жп транспорта. Предприети са спешни аварийно-възстановителни работи с цел осигуряване на временен обходен път, който да използват местните жители. Общината подготви докладна записка до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет с искане на средства за разплащане на неотложните възстановителни работи.

  Предполага се, че проливните дъждове на 9 и 10 февруари са активизирали свлачищните процеси. 

   

 • Покана към представителите на бизнеса и желаещите да стартират малък бизнес в производствения сектор

  Кметът на община Момчилград кани представителите на бизнеса и жителите на общината, които желаят да стартират малък бизнес в производствения сектор, на среща на 20 февруари (сряда) от 11.30 часа в залата на общинска администрация в гр. Момчилград.
  Ще бъдат обсъдени възможностите общината да съдейства на бизнеса, механизмите за кандидатстване и получаване на европейско финансиране.

 • Публично обсъждане на проект „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ВиК мрежата и изграждане на ГПСОВ в гр. Момчилград”

  На основание чл.15 от Закона за общинския дълг и чл.6 от Наредбата за условията и реда за провеждане на обществено обсъждане на проекти, които ще се финансират чрез дългосрочен общински дълг кметът на община Момчилград кани всички граждани на общината за публично обсъждане на проект „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ВиК мрежата и изграждане на ГПСОВ в гр. Момчилград”, финансиран по ДБФП № DIR-51011116-С049/ 10.10.2012 г. по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013г." Изпълнението на проекта ще се осигурява чрез общински дълг за мостово финансиране на проекта и общински дълг за частта за собствен принос по проекта.
  Обща стойност на обекта: 25 610 370.81 лв.
  Начин на съфинансиране: дългосрочен дълг.
  Публичното обсъждане ще се проведе на 22.02.2013 г. от 10.00 ч. в залата на Общинска администрация – град Момчилград.

 • Обявление

   

  Община Момчилград на основание чл. 128, ал.2 от Закона за устройство на територията съобщава, че е изработен проект за подробен устройствен план – парцеларен план за поземлен фонд и парцеларен план горски фонд за обект: „Пътна връзка на гр. Момчилград с Път І-5 Кърджали – Подкова от км 0 + 000 до км І + 205” Проектът е изложен в сградата на Община Момчилград, ул. „26-ти декември №12, стая 15.

  Съгласно чл.128 ал.5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародването в „Държавен вестник” заинтересованите лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до Общинска администрация – гр. Момчилград.                                                                 

  Дирекция  „Специализирана администрация”.

   

 • Публичен търг

  На основание чл.79, ал. 3 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинко имущество, чл.11 от Наредбата за управление,стопанисване и ползване на земи и гори от ОПФ и на земи и гори от Общински горски фонд и във връзка с Наредбата за реда и условията за провеждане на търгове и конкурси по отдаване под наем и разпореждане с общинско имущество и заповед № РД-19-70/12.02.2013г. на кмета на общината Община Момчилград

  О Б Я В Я В А

  публичен търг с явно наддаване за отдаване под наем на свободни земеделски земи – общинска собственост в землище с..Балабаново, землище с.Груево, землище с.Свобода, землище с.Гургулица, землище с.Прогрес, землище с..Постник, землище с.Синделци, землище с.Ауста, землище с.Друмче съгласно Приложение №4, Приложение №1,2 и 3.
  Срок за отдаване - 10/десет/години.
  Специфични изисквания – до участие в търга се допускат всички заинтересовани физически и юридически лица.
  Търгът ще се проведе на 26.02.2013г./вторник/ в залата на община Момчилград , етаж ІІ от 12.00 часа.
  Тръжните документи се закупуват от стая №4, етаж І, на общината при цена от 10.00 лева и се подават в деловодството на общинска администрация Момчилград до 16.00 часа на 25.02.2013г.
  Размер на депозита за участие в търга – 10% от началната тръжна цена за съответния имот. Депозитът се внася до 16.00 часа на 25.02.2013г. в касата на общината - стая №18, ет. ІІІ на общинска администрация Момчилград- гр.Момчилград ул.”26-ти декември” №12
  При неявяване на кандидати повторни търгове ще се проведат на 19.03.2013г. , 26.03.2013г., 16.04.2013г., 30.04.2013г. и 14.05.2013г. в залата на община Момчилград – ет.ІІ, като тръжните документи се закупуват от стая №4 ,ет.І, при цена 10.00 лева и се подават в деловодството ет.1 в срок до 16.00 часа до деня, предшествуващ търга.
  Огледи на имотите ще се извършва след закупуване на тръжната документация всеки ден от 8.00 часа до 17.00 часа до деня, предшествуващ търга
  За допълнителна информация: тел. 03631/8231

   

 • Община Момчилград набира доброволци за защита от бедствия

  На основание чл.91з от Закона на МВР при условия и ред определени от Закона за защита при бедствия, се създават доброволни формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и за отстраняване на последиците от тях, общинската администрация Момчилград набира кандидати за доброволните формирования в следните населени места:

  - Звездел - 5 доброволци
  - Нановица - 5 доброволци
  - Птичар - 5 доброволци
  В доброволните формирования ще могат да участват всички желаещи, които имат съответното добро физическо и здравословно състояние и хора, които могат да изпълняват отделни функции, придобити дори в техния ежедневен живот.
  Доброволец е лице, което участва в доброволно формирование за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации, и отстраняване на последиците от тях.
  При включване в доброволно формирование доброволецът има право на:
  1. Първоначален основен курс на обучение и поддържащо обучение;
  2. Неплатен отпуск за участие в обучение и за изпълнение на задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, който му се признава за служебен или трудов стаж;
  3. Застраховка;
  4. Осигуряване за всички осигурени социални рискове;
  5. Възнаграждение при участие в дейности по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях;
  6. Възнаграждение при участие в обучения и практически учения;
  7. Екипировка;
  8. Помещения, специализирана техника и оборудване;
  9. Пълна информираност за дейностите, които ще осъществява като доброволец.
  Задълженията на доброволеца се определят със сключвания договор.
  Поощрения, които получава доброволецът за времето на обучение или изпълнение на задачите за защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации:
  За времето на обучение или изпълнение на задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, доброволеца получава възнаграждение.
  Възнаграждението на доброволеца се изплаща от кмета в срок до 30 дни от издаването на удостоверението за участие на доброволеца в обучение или изпълнение на задача.
  Размерите на възнагражденията на доброволците се определят съобразно извършените дейности:
  - за обучение с продължителност до 10 дни сто на сто от минималната часова работна заплата за страната, пропорционално на часовете на участие в обучението;
  - за изпълнение на спасителни задачи за защита при бедствия до 10 дни, двеста на сто от минималната часова работна заплата за страната пропорционално на отработените часове на участие в дейностите. Като върху размерите на възнагражденията се дължат и съответните задължителни осигурителни вноски;
  Числеността на доброволците по общини, на които се изплащат възнагражденията се определя по реда на чл. 8, ал. 2 от Закона за общинските бюджети, като съгласно чл. 8 от Наредбата (приета с ПМС № 143/20.06.2008 г. изм. и доп. ДВ. Бр. 7 от 21.01.2011 г.) договорените възнаграждения на доброволците над определените размери и численост, както и дължимите осигурителни вноски върху тях са за сметка на общинския бюджет.
  Необходими документи за регистрация на доброволеца:
  1. Формуляр за кандидатстване по образец;
  2. Медицинско удостоверение, доказващо, че лицето е клинично здраво;
  3. Справка от психодиспансер, че лицето не се води на отчет;
  4. Свидетелство за съдимост;
  5. Копие от документ за придобито образование, специалност или правоспособност;
  6. Писмено съгласие на работодателя/ите за заетите по трудово или служебно правоотношение;
  7. Декларация за съгласие за обработка на лични данни;
  8. Копие от документ за правоспособност за извършване на дейности със специализирана техника и/или оборудване и копие от свидетелство за управление на моторно превозно средство за съответната категория, ако имат такива.

  Срок за подаване на документи – до 28.02.2013 г. включително.
  Място за подаване на документите - при Милко Райчев Димитров - Старши специалист Гражданска защита и ОМП при община Момчилград.

  Допълнителна информация може да получите /всеки работен ден от 8.00 до 17.00 часа / от Милко Райчев Димитров – старши специалист / Гражданска защита и ОМП при община Момчилград, тел. 03631/8863; 0887304971 и 0889484722. • Публичен търг за отдаване под наем на общински имот

  На основание Решение №12 от протокол №1 от 28.01.2013 г. на ОбС-Момчилград за приемане на Програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост през 2013 година, Заповед № РД-16-68 от 11.02.2013 година на кмета на общината и във връзка с Наредбата за реда и условията за провеждане на търгове и конкурси за сключване на сделки по отдаване под наем и разпореждане с общинска собственост Община Момчилград 

  О Б Я В Я В А:

  І. Публичен търг за отдаване под наем на общински нежилищен имот, представляващ самостоятелно обособено търговско помещение на първи етаж от двуетажна сграда в гр.Момчилград, ул.»Гюмюрджинска» №57 с площ 26 кв.м. с начална месечна наемна цена 72.00 лв., без начислен ДДС.
  ІІ.Търгът ще се проведе в сградата на общинска администрация-Момчилград на 28.02.2013 година от 12.00 часа
  ІІІ.Тръжна документация за всеки обект се закупува от 19.02.2013г. до 27.02.2013 година от ст.№16 срещу такса от 30 лв., без ДДС платима в касата на общината.
  ІV. Депозит в размер на 10% от годишната наемна цена следва да се внесе по IBAN: BG17DEMI92403300024545 BIC код : DEMIBGSF в “Търговска банка Д”–Момчилград до 27.02.2013 година.

  За справки : тел.03631/7845

   

 • Съобщение

  Възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии, участвали в Националния референдум,  ще бъдат изплащани от 12.02.2013 г. Необходимо е да представят удостоверение за участие в СИК.

 • Покана

  На основание чл.11, ал.6 от Закона за общинските бюджети и чл.21 от Наредбата за  съставянето, изпълнението и отчитането на общинския бюджет, кметът на община Момчилград

  кани жителите на общината, представителите на бизнеса и НПО
  на 18.02.2013г.(понеделник) от 10.00 ч. в залата  на Община Момчилград 
  НА ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ на проекта за бюджет за 2013г. на Община Момчилград.
  Очакваме Вашите мнения, препоръки и предложения за включване в бюджета на община Момчилград за настоящата година.
  Материалите по проекта за бюджет 2013 година са на разположение на гражданите в Центъра за услуги и информация и на сайта на общината. 

  Обяснителна записка

  Приложение

  План-предложение за поименно разпредение на капиталовите разходи за 2013 г. 

 • Отваряне на ценови oферти

  На основание т.VІ.3 от обявлението за обществена поръчка и раздел 4.VІ от документацията за участие във връзка с чл.69а ал.3 от ЗОП с настоящето Ви уведомяваме, че второто публично заседание за отваряне и оповестяване на ценовите оферти от комисията за провеждане на процедурата с предмет „Избор на консултант за оценяване на съответствието на инвестиционен проект и упражняване на строителен надзор при реализация на проект „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ВиК мрежата и изграждане на ГПСОВ в гр. Момчилград”, открита с Решение 591/30.11.2012 и публикувана в РОП под номер 00239-2012-0010 ще се състои на 14.02.2013 г. /четвъртък/ от 11,00 часа в административната сградата на Община Момчилград – гр. Момчилград, ул. "26-ти декември" №12.
  Могат да присъстват участниците или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване и юридически лица с нестопанска цел. 
 • 136% изпълнение на приходната част на бюджет 2012 г.

  Община Момчилград преизпълни приходната част на бюджета за 2012 г. Приходите в размер на 2 516 636 лв. представляват 136% от първоначалния план – 1 847 829 лв. „Удовлетворен съм, тъй като тези средства осигуряват по-големи възможности в интерес на местните жители – възможности за по-добро осветление, вода за селата, паркинги в града, зелени площи”, коментира кметът на Община Момчилград Акиф Акиф. За съжаление общината има вземания, част от тях от 3-4 години, които не е събрала. „Търпим критика в тази посока. И фирми и граждани са „забравили” да ги погасят и причината не е във всички случаи липса на средства”, отбеляза кметът. 

  Около 700 хиляди лева са формираните задължения на бизнеса и на физически лица заради неплатени местни данъци и такси.

  Стотина фирми са натрупали задължения - всяка над 500 лв., а общият размер е над 400 хиляди лева – за такса смет, данък сгради и данък МПС. По 500 лева дължат някои от фирмите – общо над 36 000 лева.
  Задълженията на физически лица са близо 200 хиляди лева. Община Момчилград приканва бизнеса и гражданите да  ги погасят или да договорят разсрочено плащане. След изчерпване на тези мерки общината е задължена да пристъпи към принудително изпълнение и събиране на изискуемите суми чрез частен съдебен изпълнител, което ще увеличи разходите на длъжниците най-малко с 30%.

  Повече информация за бюджет 2012 г. ТУК

 • Дъга над Момчилград

   

  Дъга над Момчилград днес в 8.30 часа. 

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина БайрамичОбщина БорноваОбщина Язмос

Последвайте ни в Facebook

Контакти
 

Адрес:   гр. Момчилград,ул. "26-ти декември" №12 

област Кърджали, п.к. 6800

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Кабинет на кмета

Телефон:  03631/ 6051 и 03631/ 7841 Факс:  03631/7849

Горещ телефон

Телефон:  03631/6527  Факс:  03631/7019