Филтър
 • На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители

  1f78cc9e4f95b55a9489334ab9d3a1c5

   

  Скъпи момчилградчани,

  На 1-ви ноември почитаме паметта на българските просветители, книжовници, свети будители на възраждащия се национален дух и стремеж към образование и книжовност. Не са много празниците, които толкова категорично величаят силата и величието на българското слово.

  Всяка нация, независимо от нейната величина, преживява мигове на небивал възход. Изключение не прави и България. Миналото изобилства от неуморни книжовници, общественици и борци за свобода. Историята е съхранила имената на всички тях - живели, работили и завършили земния си път не за лични материални блага, а в името на своята родина.

  Уважаеми учители,

  Обръщам се с признателност и към вас за вашата всеотдайност и вашия неуморен труд, който непрекъснато ни зарежда с нови сили и с енергия да го предаваме на нашите деца. Изразявам своето уважение и респект към труда и усилията Ви за духовното израстване на младото поколение. Необходимостта от училище и учители е била и ще бъде, така както националният ни дух има нужда от вашата подкрепа!

  Уважаеми читалищни дейци,

  Скъпи самодейци,

  Благодаря ви за вашата благородна работа, която съдейства за утвърждаването на принципите на хуманизма и свободния дух. Изкуството е вашето призвание. Вие не само отдавате своето време и труд, за да творите, вие сте един от най-големите стожери на българската култура, вие правите всички нас съпричастни с родните традиции.

  Отговорността пред утрешния ден е както лична – на всеки един от нас, така и национална – на целия народ. Нека благодарим на всички знайни и незнайни, минали и настоящи народни будители за идеята, която са ни завещали.

  Честит празник!

   

  Aкиф Aкиф

  Кмет на община Момчилград

 • Походът до Райското пръскало ще се състои на 8 и 9 ноември

  Двудневният поход до най-високия водопад на Балканския полуостров - Райското пръскало в Стара планина ще се състои на 8 и 9 ноември/събота и неделя/. Групата ще потегли на 8 ноември, сутринта в 06.00 ч. от Автогарата в Момчилград. Спортната проява е традиционна за местната администрация и е включена в тазгодишния спортния календар. В групата обикновено се включват експерти от различни институции и любители на туризма. Участниците в похода трябва да са екипирани, според изискванията за провеждане на зимни походи в планината със задължителна зимна екипировка - туристически обувки за зимни походи.

  Райското пръскало е известна природна забележителност и като такава привлича туристи от страната и чужбина.Водопадът е подходяща дестинация за любителите на походи,скално катерене,екотуризъм,парапланеризъм и за всички,които просто обичат планината и свежия планински въздух.Райското пръскало е най-пълноводно през летните месеци,затова и през този период е най-посещавано от туристи.

  Близостта на водопада до възрожденското градче Калофер обяснява често използваното за заместител на водопада име - Калоферско пръскало. Разположен е в Стара планина под връх Ботев. Намира се в Национален парк „Централен Балкан“, в природния резерват Джендема. Събира води от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска, и има височина 124,5 метра. 

  Дата на провеждане: 8 и 9 ноември 2014 година/събота и неделя/

  Маршрут: Райско пръскало и връх Ботев/за желаещите/

  Условия за участие в похода: Участниците е необходимо да са физически здрави и екипирани с подходящи за сезона спортни дрехи и обувки.

  Допълнителна информация: Община Момчилград, тел. 0889993385 - Спорт и младежки дейности

  Автобусният превоз се осигурява от община Момчилград, съобразно броя на записаните участници в посочения срок.

 • Нов общински съветник в местния парламент

  Сашка Тръпкова е новият общински съветник в местния парламент в Момчилград. Бившата началничка на Регионалния инспекторат по образование влиза на мястото на своя колега Георги Чакъров от БСП, който се отказва поради смяна на местоработата си.  

  На редовна сесия днес бе прието Тръпкова да членува в постоянните комисии по Образование, култура, туризъм, спорт и младежки дейности, както и по Предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

  Промени настъпват и в комисиите по Бюджет, финанси и икономика и по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението като Георги Чакъров е заменен, съответно от Фетхи Шефкет от ДПС и Хюсеин Махмуд от ГЕРБ. 

 • Момчилград даде старт за изграждането на пътната връзка с трасето за Маказа

  Община Момчилград даде старт на един от най-значимите си проекти за изграждането на пътната връзка на Момчилград с трасето за Маказа. След изграждането на отсечката разстоянието за пътуващите през Момчилград и Крумовград до ГКПП „Маказа" ще бъде скъсено с над 10 км. В момента пътната връзка между двете общини и граничния пункт с Гърция се осъществява през спирка „Джебел". Реализирането на проекта е от съществено значение за развитието на бизнеса и туризма в региона. Изпълнението на проекта трябва да приключи през юли 2015 година. Средствата са осигурени по Програмата за развитие на селските райони.

  „С изграждането на пътната връзка Момчилград ще отключи изцяло своите врати за инвестиции от Гърция, които могат да осигурят нови работни места за местното население. През следващите месеци ни предстои да навлезем в динамичен диалог с чужди инвеститори в сферата на туризма, икономиката и търговията“, сподели кметът Акиф Акиф. Той изрази надежда, че новото трасе ще спомогне и за развитието на съседните на Момчилград общини.

  „Гръцките инвеститори могат да бъдат сигурни, че имаме пълна готовност за компромиси при осигуряването на терени, които биха разкрили работни места на много наши семейства“, допълни той.

  Припомняме, че местният парламент единодушно прие наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение и издаване на сертификати клас В. Тя предлага на инвеститорите редица административни облекчения, които максимално да ускорят реализирането на инвестиционни намерения на територията на община Момчилград.

  Новата пътна връзка ще бъде изградена от кръговото движение на входа на Момчилград и ще се свърже към международния път с премостване на река Върбица към село Градинка. Пътното платно ще е с ширина 7 м, като ще има тротоар от едната страна за движение на пешеходци. Мостът над река Върбица ще е с дължина 168 м и ширина – 11.50 м. С триклонно пътно кръстовище ще се свързва с международното шосе. Ще бъде ремонтиран и надлезът над жп линията.

 • Разделното събиране в Момчилград смъкна депонирания отпадък от 4500 на 3 000 тона

  Със спестените средства Общината освежава жилищни сгради и благоустроява междублокови пространства 

  Депонираните битови отпадъци намаляха от 4 500 на 3 000 тона близо година след въвеждането на разделно събиране в Момчилград, съобщи зам.-кметът инж. Мехмед Фахри. Мярката е с цел да се спре рязкото увеличение на отчисленията, които плащат общините за депониран отпадък. Припомняме, че преди три години държавата въведе икономически инструменти за намаляване на отпадъците за депониране, каквито са европейските изисквания. Целта на въведените отчисления е да се намалят количествата отпадъци, които постъпват за депониране, да се увеличат количествата на рециклираните и оползотворените отпадъци, да се ускори изграждането на регионални депа и да се акумулират средства в общините за изграждане на съоръжения за рециклиране и оползотворяване на отпадъците.

  Равносметката от изминалата една година на разделно събиране в Момчилград показва, че количеството на депонирани битови отпадъци, извозвано за депото в Кърджали, е спаднало от 4 500 на 3 000 тона, или близо с 30% спрямо предходната година. Ако тенденцията продължи и през следващите години това ще рефлектира и върху данък “смет”. Намеренията на местната власт са до 2020 година количеството на депониран отпадък да се смъкне до 1 500 тона годишно.

  „След цялостно заработване на системата за разделно събиране отчисленията за депонирани отпадъци ще рефлектират минимално върху размера на данък такса смет. Изключително сме доволни, че гражданите приветстват идеята ни и се включват активно в кампанията ни. Със заделените средства от сухите отпадъци вече сме инвестирали в модернизиране на жилища, чиито живущи участват в разделното събиране“, посочи зам.-кметът по икономически дейности и управление на общинската собственост. В рамките на близо една година, откакто е въведено разделно събиране изцяло, са освежени три входа в най-многолюдния квартал „Единадесет“, от където стартира кампанията на община Момчилград. Благоустрояват се междублокови пространства. Вече са поставени чисто нови пощенски кутии, подновени и ремонтирани са пейки в останалите части на града.

  Освен във входовете и блоковете, регистрирани по Закона за етажна собственост, специализирани кофи за съхранение на сухия отпадък са поставени и във всички държавни институции, учебни и детски заведения в общинския център. Момчилградчани, присъединили се към кампанията, са убедени, че идеята за въвеждане на разделно събиране е от полза и за самите тях. Все пак сме свидетели и сме наясно, че е необходимо немалко време за разработването на целия процес“, подчертават те.

  В старите контейнери в Момчилград се изхвърля единствено мокрия отпадък, към който спадат хранителни и растителни отпадъци.

 • Ученици и учители събраха 1500 лв. за Селвер Вехиб

  Ученици, учители и ръководството на СОУ „Н. Й. Вапцаров“ дариха близо 1500 лв. за лечението на 22-годишната Селвер Вехиб от Момчилград, която в момента е на лечение с диагноза множествена склероза. Сумата вече е преведена в банковата сметка на момичето от инициаторите на благотворителната кауза Рабие, Жулиде и Шенол. Възпитаниците от 12а клас решили да помогнат на Селвер, която е  бивша ученичка на школото след многобройните призиви в социалните мрежи на нейни близки и приятели. Само за ден на призивът за помощ за лечението на Селвер обиколило цялото училище и получило одобрението на ученици и учители. Загрижени родители също не останали безпричастни към подетата от децата им благородната кауза.

  „Учениците ни за пореден път доказаха, че са чувствителни и загрижени, когато става въпрос за човешки живот. През миналите години бяха организирани благотворителни кампании за лечението и на други наши възпитаници“, припомни зам.-директорът на СОУ „Н.Й. Вапцаров“ Нермин Юмерова. По думите й благотворителната инициатива е най-мащабната от всички проведени досега.

  Както е известно, по-рано община Момчилград обяви, че ще направи предложение до местния парламент за отпускане на средства. „При необходимост изразяваме пълната готовност да проведем нова благотворителна инициатива за лечението на Селвер Вехиб“, съобщиха от общинската администрация.  Подкрепа за момичето досега изразиха общественици, бизнесмени и политици.  

 • Покана за сесия на общински съвет на 30 ноември

  П О К А Н А   № 9

  24 .  10.  2014 г.

   

              На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

  СВИКВАМ:

   

   

           На  30. 10. 2014 г. /четвъртък/ от 10. 00 часа в залата на КНСБ, находяща се на ул. „26-ти  декември” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния   проекто

                 

  ДНЕВЕН РЕД:

                  1.Отпускане на еднократна социална помощ на Селвер Севгюл Вехип от гр.Момчилград, ул.Първи май № 8

                  2.Предлагане на кандидати за съдебни заседатели при Районен съд-Момчилград за мандат  2015-2019 г.

                 3.Изменения и допълнения в състава на Постоянните комисии при Общински съвет Момчилград

                 4.Приемане на Наредба за принудително изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи от четвърта до шеста категория , или части от тях на територията на община Момчилград.

                 5.Разрешение за изготвяне на ПУП –ПЗ / Подробен устройствен план-План за застрояване / за имоти 48 996.501.56  и  48 996.501.57 по плана на новообразуваните имоти в м.Мамулица, землището на гр.Момчилград собственост на Исмаил Али Исмаил, във връзка с промяна предназначението на имота от земеделска земя по & 4 в имот за неземеделски нужди и изграждане на жилищни сгради

                  6.Разрешение за изготвяне на ПУП –ПЗ / Подробен устройствен план-План за застрояване / за имот 48 996.501.55 по плана на новообразуваните имоти в м.Мамулица, землището на гр.Момчилград собственост на Халил Хасан Назиф, във връзка с промяна предназначението на имота от земеделска земя по & 4 в имот за неземеделски нужди и изграждане на жилищни сгради

              7..Безвъзмездно право на ползване върху недвижим имот- частна общинска собственост

              8.Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост в община Момчилград през 2014 г, вземане на решение за продажба и одобряване на пазарна оценка

              9.Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти-общинска собственост в община Момчилград през 2014 г.вземане на решение за разпореждане и одобряване на пазарните им оценки.

              10.Рехабилитация и реконструкция на Път II-59 „Момчилград –Крумовград”, от километър 0+000 до 6+232,01 и от км. 24+548 до км 30+439 с обща дължина 12,123 км, област Кърджали

              11.Одобряване на бюджетната прогноза за периода 2015-2017 г. на община Момчилград.

  12. Отмяна на Решение № 34 / 28.01.2004 на общински съвет Момчилград и

  изграждане на комисия за обществен ред и сигурност при община Момчилград.

  13.Изменение и допълнение на Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред в община Момчилград.

  14.Удължаване на срока на ликвидацията на „Медицински център № 1 –Момчилград „ ЕООД – в ликвидация.

              15.Други.

  16. Питания.

  С уважение,

  инж. Сунай Хасан

  Председател на ОбС 

   

   

   

                               ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

  НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

  27. 10. 2014 г. – Понеделник

   

   

  14. 00 часа по т. 4, 5 , 6  и т. 11

  от Проекто - дневния ред

  1.ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

  15. 00 часа по т. 1 , 4, 11  и т.14 от Проекто - дневния ред

  2.ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето

  16. 00 часа по т. 4, 5 , 6, 7,  8 , 9, 10 и т. 11

   от Проекто - дневния ред

  3.ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

                                                            28. 10. 2014 г. – Вторник

                             15. 30 часа по т. 4, и т. 11 от Проекто - дневния ред

  1.ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

    16. 30 часа по т. 2 , 3 , 4 , 11 , 12  и  т. 13   Проекто - дневния ред

  2.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

   

   

   

     29. 10. 2014 г. – Сряда

  14. 30 часа по т. 4 и т. 11 от Проекто - дневния ред

  1.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности,  вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

  16. 00 ч. по т. 4, 8 , 9 ,  и т.11

  от Проекто – дневния ред

  2.ПК по Бюджет, финанси и икономика

   

   

  Забележка:Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

 • БЧК откри нов офис в Момчилград

  Христо Григоров удостои кмета Акиф Акиф с почетна грамота за хуманност

  Нов офис на Български Червен Кръст отвори врати на ул. "26 декември" в Момчилград. Лентата на новата придобивка на хуманната организация бе прерязана от председателя й Христо Гъргоров и кмета на община Момчилград Акиф Акиф. На церемонията по откриването присъстваха още генералният директор на БЧК доц. Красимир Гигов, зам.-генералните директори Славита Джамбазова и Василка Каменова, регионалният шеф на БЧК и директор на МБАЛ „Атанас Дафовски“ Тодор Черкезов, доброволци от Момчилград и региона. Преди да стъпят в новия офис Христо Григоров и Акиф Акиф засадиха две дръвчета – атласки кедъра, в двора на новия офис на БЧК.

   „Може би не е случайно, че именно в Момчилград нашата организация придобива нова прекрасна сграда. Още през 1928 година, тук в Мастанли, по онова време околийски център, по инициатива на д-р Ставрев се учредява клон на БДЧК, което избира за свой председател Мара Михайлова – изтъкната наша общественичка, изследователка и жена с изключителни качества“, заяви в словото си Председателят на БЧК Христо Григоров. Той припомни още, че до началото на 40-те години на миналия век в Момчилград е функционирала безплатна трапезария в подкрепа на бежански семейства  със съдействието на почетния гражданин на Момчилград Мара Михайлова.

  „Доброволческият труд изкисва милосърдие и съпричастност, а вашата организация през всичките тези години положи много грижи в подкрепа на бедните, болните и нуждаещите се. Вярвам, че вашите дела показват и убеждават всекиго, че хуманността е над всичко останало, защото е в името на човечността“, каза от своя страна градоначалникът Акиф Акиф.

  Преди церемонията кметът на Момчилград бе удостоен с почетна грамота на БЧК за утвърждаване на хуманната кауза за опазване на човешкия живот.

  По-рано Христо Григоров, придружен от Акиф Акиф, посети многопрофилната общинска болница „Д-р Сергей Ростовцев“, за да се запознае с новия й облик след ремонтните дейности за саниране на сградата по енергийна ефективност. Григоров изрази своето удоволствие от престоя си в Момчилград и подчерта, че се надява в най-скоро време отново да гостува тук.   

 • Вкаменената гора посреща туристите с нова живописна екопътека

  Природният феномен Вкаменената гора край Момчилград вече посреща туристи с нова живописна екопътека. Новият маршрут е с обща дължина около 1 км и ще предлага на туристите уникална гледка и възможност да видят отблизо резерват „Боровец", известен с най-голямото черноборово насаждение в Източните Родопи.

  Началото на екопътеката започва от село Неофит Бозвелиево и продължава към дивечовъдния участък Студен кладенец. В продължение маршрутът насочва туристите наляво към въжен мост, след чието преминаване се следва упътващата маркировка, за да се стигне до Вкаменената гора.  

  Скалният феномен представлява скали, които са се образували преди 25-30 млн. години. Време, когато Източните Родопи са били подложени на подводна вулканична дейност и стихията на външни земни сили. Уникалното в гората край село Равен е, че дърветата са прави. Подобен случай в света досега не е описан. Трудно е да се възпроизведе удивителното съжителство на живата борова гора и вкаменените иглолистни предшественици, носещи в себе си част от времето преди милиони години. Вкаменената гора е обявена за защитен обект, категория “природна забележителност” още през 1970 г.

  Община Момчилград има идеен проект за изграждане на нови екопътеки до връх „Дамбалъ", религиозния комплекс „Елмалъ Баба", Еленовото стопанство „Студен Кладенец" и Светилището на Орфей край село Татул.

 • Спортната зала „Родопи“ трябва да е готова догодина

  През следващата година се очаква спортната зала „Родопи“ в Момчилград да бъде завършена окончателно. Реконструкцията на емблематичното съоръжение е част от проекта „Подобряване на центрове за спорт и свободно време в Община Момчилград”, финансиран по Програмата за развитие на селските райони на стойност 5, 278 млн. лева. В изпълнението му е заложено още цялостна реконструкция на стадион „Родопи”, изграждане на спортна площадка към спортната зала и на шест спортни площадки в общинския център и в селата Равен, Нановица, Звездел и Прогрес.

  С изграждането на допълнителна мултифункционална спортна площадка по тенис на маса, баскетбол и волейболна открито  и трибуни за 900 души обновената спортна зала "Родопи" ще се превърне в модерен комплекс, където да се провеждат национални и международни състезания. Залата ще бъде разширена с изграждане на пристройка с още три тенис маси и с пряка връзка към нея. Сградата е проектирана като метална конструкция с височина 5.90м, на отвор 14.00м, през конструктивна ос 3.00м. В новата зала се предвижда спортна PVC-настилка и окачен таван от минераловатни платна с вградено осветление.

  Реновираният стадион „Родопи“ пък ще бъде единствено по рода си в областта с модерна дренажна и автоматизирана поливна система. В северозападната част на комплекса ще бъде разположено ново помощно футболно игрище. Проектирани са настилка от изкуствена трева, места за сядане, ограда от телена мрежа и изкуствено осветление. Ще бъде изградена и нова едноетажна сграда във форма на кръгла шатра, за да позволи панорамен обзор към всички спортни площадки.

  „Проучванията ни сочат, че младите хора в Момчилград имат огромно желание да спортуват през свободното им време. С реализирането на проекта градът ни ще разполага с модерна спортна база, която отговаря на съвременните европейски изисквания“, заяви кметът Акиф Акиф. Той изрази надежда, че занапред Момчилград може да бъде домакин на състезания по различни видове спорт както на национално, така и на международно ниво. „Специалистите ни вече работят в тази насока, тъй като покриваме повечето от изкисванията за провеждането на турнири от висок ранг“, посочи градоначалникът.  

 • Община Момчилград помага за лечението на Селвер Вехиб

  500 лв. за рехабилитацията на 22-годишната Селвер Вехиб ще отпусне община Момчилград. Младото момиче е с диагноза множествена склероза. Преди година губи майка си, която почива от рак. В момента Селвер е на лечение.

  Идеята е обсъдена с Председателя на Общинския съвет и сумата ще бъде отпусната с решение на местния парламент на следващото заседание, съобщи кметът Акиф Акиф.

  При одобрение от общинските съветници, средствата ще бъдат преведени по откритата сметка на Селвер Вехиб.

  Нека осъществим мечтата й да живее, да се радва на свои деца и да се усмихва, призовават близки и приятели на Селвер в социалните мрежи. В подкрепа на момичето вече се обявиха общественици, бизнесмени и политици.  

  Банкова сметка : IBAN: BG29STSA93000021313572, BIC: STSABGSF, Селвер Севгюл Вехиб

 • 30 октомври е крайният срок за втора вноска на местните данъци

  От дирекция „Местни данъци и такси" в Община Момчилград уведомяват гражданите, че срокът за плащане на втората вноска на данъка върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъка върху превозните средства за 2014 г. е 30.10.2014 г.

  Задълженията си може да платите по един от следните начини:

  • На касите на Дирекция „Местни приходи" на адрес: 6800 гр. Момчилград, ул. "26-ти декември" №12.
  • На касите на ИЗИПЕЙ/Easypay/ от всяка точка на страната, както и от държавите Турция, Кипър, Гърция и Испания.
  • По интернет, независимо къде се намирате, чрез системата ИПЕЙ/ePay/

  Информация за размера на задълженията Ви за 2014 г. на данък върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъка върху превозните средства може да получите в Дирекция „Местни данъци и такси" на адрес  гр. Момчилград, ул. "26-ти декември" №12, както и на интернет страницата на Община Момчилград: www.momchilgrad.bg

 • Да помогнем на Селвер!

  22-годишно момиче от Момчилград се нуждае от помощта и подкрепата на хората с добри сърца. Селвер Вехиб е с диагноза множествена склероза. Преди година губи майка си, която почива от рак.
  Селвер в момента е на лечение.

  Нека осъществим мечтата й да живее, да се радва на свои деца и да се усмихва.

  Банкова сметка : IBAN: BG29STSA93000021313572, BIC: STSABGSF, Селвер Севгюл Вехиб

 • Кметът Акиф Акиф посети маето във Вряло, селото вече е водоснабдено

  Кметът на община Момчилград Акиф Акиф посети Вряло по повод традиционното есенно мае в селото. Съборът е част от 11-те есенни маета, които се провеждат ежегодно през септември и октомври в Момчилградско. Гост на маето бе и избраният за депутат в 43-ото Народно събрание Мустафа Ахмед.
  Акиф Акиф се включи в благотворителния търг, срещна се с местните жители, като им пожела весел празник и все така да бъдат сплотени. 
  По време на маетата се извършват различни ритуали, благодарствени молитви, приготвя се курбан, организират се благотворителни акции. Традицията датира от векове.
  По-късно градоначалникът посети махала Дрипка, където преди броени седмици бе осигурена питейна вода за местните хора. След решаването на проблема с безводието нито една махала в село Вряло не е без водоснабдяване.
  „Наясно сме с проблемите на хората в отдалечените населени места, а те са свързани именно с водоснабдяване, пътища, ел. мрежа. Вярвам, че в рамките на своите законови правомощия сме успели да решим проблемите им и ще продължим да ги решаваме без да дискриминираме никого", бе категоричен кметът на Момчилград.
 • Наши земеделци обмениха опит в Измир, заключението им коопериране – ключът към успешно земеделие/снимки/

  Земеделски стопани и експерти от общинска администрация посетиха Областна дирекция по земеделие в град Измир, Република Турция. Визитата е в рамките на инициативата на община Момчилград за реализиране на проекти с участието на общината и представители на бизнеса в сферата на публично-частно партньорство.

  Както е известно, основен приоритет на местната власт в сектор „земеделие“ за следващите години са проектиране и откриване на фабрика за консервиране на плодове и зеленчуци и предприятие за преработка на месо за насърчаване на овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството.

  Делегацията от Момчилград проведе практически посещения на земеделски ферми, утвърдили се като биологични производители и прилагащи добри земеделски практики. Земеделците ни се запознаха също с опита и новостите, прилагани в земеделието в южната ни съседка.

  Сами се убедихме, че в района на Измир кооперативите са в основата на успешното селско стопанство, заявиха животновъдите от Момчилградско и допълниха, че са изключително доволни от ползотворното си посещението в Турция, като са били обменени опит и добри практики.

  При традиционните ни срещи с кметовете на населени места стигнахме до общия извод, че трябва да оказваме съдействие на земеделски производители, които изявяват желание да кандидатстват по европейски програми. Това е основният проблем пред местните земеделци. Нашата задача е да им окажем пълно съдействие в границите на предоставените ни правомощия, за да се възползват максимално от тях, подчертаха специалисти от община Момчилград.

  Направи впечатление, че повечето от посетените животновъдни ферми прилагат затворен цикъл на производство – отглеждане на крави и овце и производство на млечни продукти в собствени мандри. Работата им се базира на кооперативен принцип.

  В тази връзка кооперирането е най-добрият вариант за развитието на нашия регион по отношение на селското стопанство, смятат производители. Така се гарантират пазар и конкурентни цени на произведената продукция.

 • ОИЦ кани на велообиколка в Кърджали

  Областен информационен център Ви кани да участвате в спортен празник в гр. Кърджали, който е част от националната инициатива „Да спортуваме заедно” на мрежата от 28-те Областни информационни центрове в страната.

  Програмата включва велообиколка на обекти, които са обновени със средства от Европейския съюз. Проявата ще стартира на 18 октомври 2014 г. /събота/, в 10.30 ч., от Областен информационен център на Пазар на производителите, а след финала на велообиколката празникът ще продължи с хепънинг в парк „Арпезос Север” - гр. Кърджали.

  Велосипедистите ще имат възможност да участват в томбола за 4 велосипеда.

  За всички участници в спортния празник са подготвени  награди и изненади.

  Очакваме Ви да спортуваме заедно.

  Областният информационен център – Кърджали е изграден по проект с регистрационен номер 0066-ОКЖ-3.3 ”Създаване на областен информационен център в гр. Кърджали”, Договор за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO002-3.3.02-00012-C0001, който се финансира по Оперативна програма „Техническа помощ". 

 • Заселват тарпани в Момчилградско

  Община Момчилград ще съдейства на фондация „Новото тракийско злато – България“ за заселването на диви коне тарпани в местностите Иранов рид и Бойник планина. Това стана ясно по време на работна среща относно идеен проект на фондацията за увеличаване популацията на изчезналия за страната ни вид диви животни. Както е известно, тарпаните бяха докарани от „Новото тракийско злато“ в района на съседната община Крумовград през 2011 г. и се превърнаха в новия символ на дивата природа в Източните Родопи

  Целите пред фондацията са да увеличат значително броя на дивите коне след успешното им приспособяване към родопската природа. Те ще бъдат пуснат в местностите Иранов рид и Бойник планина, обхващащи землищата на селата Нановица, Постник, Девинци, Неофит Бозвелиево и Гургулица, обяви ръководителят на бъгларо-холандския проект „Новото тракийско злато“ Франк Зандеранк. Специалистът каза още, че в проекта ще бъде залоено също възстановяването на  чешми и кладенци в района.  

  Еколозите смятат, че възстановяването на древните тревопасни в природата подобрява функционирането на екосистемите, а проектът “Новото тракийско злато”, чрез който стана възможно заселването на тарпаните, има стойност и значение за района на Източните Родопи.

  „Приветстваме идеята за заселване на диви коне на територията на община Момчилград и сме обнадеждени, че проектът на фондация „Новото тракийско злато“ ще допринесе за развитието на туризма в региона“, заяви кметът Акиф Акиф.

  Припомняме, че през миналата година в ловното стопанство „Студен кладенец" бяха докарани зубри от Германия. Това бе първа стъпка в първата реинтродукция на зубри в Източните Родопи и един от акцентите на проекта „Дивият свят на Източните Родопи".

 • Дезинфектират водата в Девинци и Постник

  „Водоснабдяване и канализация” - Момчилград информира жителите на селата Постник и Девинци, че от днес/15 октомври/ започват дейности по дезинфекция на водоемите и водопроводната мрежа на двете села. От дружеството предупреждават, че в следствие на процедурата водата ще бъде със завишено съдържание на остатъчен хлор и препоръчват тя да не бъде използвана за питейни и битови нужди. Водата ще е с влошени качества три дни - от 15 октомври до 17 октомври.

   

 • Започна ремонт на Пенсионерския клуб/снимки/

  Започна планиран ремонт на пенсионерския клуб  на ул. „Йордан Йовков" в Момчилград. Както е известно, кметът на общината Акиф Акиф се срещна с ръководството на пенсионерския клуб в навечерието на 1 октомври – Международен ден на възрастните хора. Заради окаяното състояние на помещението от клуба на срещата поискаха освежаване и ново оборудване. Тогава градоначалникът обеща за съдействие за цялостно освежаване и на следващ етап оборудване на помещението с необходимите маси и столове. Надеждата на община Момчилград е ремонтните дейности да приключат в най-кратки срокове и възрастните хора да посрещнат 2015 година в топла атмосфера.

  „Ремонтирането на пенсионерския клуб е крайно необходимо, за да осигурим на възрастните хора уютна и спокойна среда, в която да осмислят свободното си време и да предприемат инициативи, от които бихме имали нужда за развитието на града", отбеляза Акиф Акиф. 

  „Удовлетворени сме от бързата реакция на общината, защото пенсионерският клуб не е ремонтиран, откакто е създаден, като единствено по проект през 2005 г. е подменена дограмата. Масите и столовете и като цяло обзавеждането са от 70-те години на миналия век. Изключително сме благодарни на кмета за бързата реакция и изразената отзивчивост за подобряване условията  в клуба", заяви Стефка Николова, председател на Пенсионерския клуб.   

 • Община Момчилград организира двудневен поход до Райското пръскало

  Двудневен поход до най-високия водопад на Балканския полуостров - Райското пръскало в Стара планина организира община Момчилград за своите граждани. Спортната проява е традиционна за местната администрация и е включена в тазгодишния спортния календар. В групата обикновено се включват експерти от различни институции и любители на туризма. Участие в похода могат да вземат изявили желание, като заплатят единствено такса в размер на 25 лв. В символичната сума е включено една нощувка, вечеря и застраховка. 

  Райското пръскало е известна природна забележителност и като такава привлича туристи от страната и чужбина.Водопадът е подходяща дестинация за любителите на походи,скално катерене,екотуризъм,парапланеризъм и за всички,които просто обичат планината и свежия планински въздух.Райското пръскало е най-пълноводно през летните месеци,затова и през този период е най-посещавано от туристи.

  Близостта на водопада до възрожденското градче Калофер обяснява често използваното за заместител на водопада име - Калоферско пръскало. Разположен е в Стара планина под връх Ботев. Намира се в Национален парк „Централен Балкан“, в природния резерват Джендема. Събира води от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска, и има височина 124,5 метра. 

  Дата на провеждане: 25 и 26 октомври 2014 година.

  Маршрут: Райско пръскало и връх Ботев/за желаещите/

  Сборен пункт: Автогара – Момчилград. Час на тръгване – 06.45 часа, 25 октомври

  Условия за участие в похода: Участниците е необходимо да са физически здрави и екипирани с подходящи за сезона спортни дрехи и обувки.

  Записвания за участие: Община Момчилград, тел. 0889993385 - Спорт и младежки дейности

  Автобусният превоз се осигурява от община Момчилград, съобразно броя на записаните участници в посочения срок.

 • Специалисти показаха на учители и родители над 10 вида спорт

  Спортно-подготвителни игри и упражнения, целящи доброто физическо развитие на децата от детските градини показаха пред учители и родители спортни специалисти от сдружение „Детски спорт“. Проявата под егидата на община Момчилград се проведе в целодневна детска градина „Зорница”, чиито малчугани с огромно желание участваха в спортните ситуации.

  Сдружение „Детски спорт“ работи активно с деца от 3 до 11 години, като провежда планови спортни занимания с тях. Целта е повишаване на общата физическа дееспособност при децата в детските градини чрез прилагане на съвременни педагогически практики, предвидени  в  държавните образователни  изисквания  и допълнени с методи и похвати, даващи начална компетенция за над десет вида спорт. 

  За учебната 2014-2015 г. спортните специалисти от сдружението имат готовност да провеждат занимания по физическа култура като допълнителна дейност в общинските детски градини в града при заявено желание от страна на родителите.

  „Децата искат да спортуват. Нека им дадем възможност да се забавляват. Двигателната култура и физическо развитие на децата  в  детските градини и училища като част от образователната система трябва да се поставят сред основните  приоритети. Всички сме свидетели на редица негативни тенденции, свързани с проблеми като наднормено тегло, гръбначни изкривявания, нарушено зрение, утвърдени зависимости към телевизия, компютри и всякакъв вид електронни забавления

 • Водният цикъл на Момчилград пред завършване, 11 улици вече изцяло асфалтирани

  Единадесет от засегнатите заради Водния цикъл улици в Момчилград вече са изцяло асфалтирани със средства от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. В най-скоро време предстои полагането на нов асфалт на главната улица „Гюмюрджинска“, както и на улиците „Кокиче“, „Пазарска“ и „Черно море“.

  Община Момчилград е с 99 процента завършен воден цикъл, два месеца преди срока за приключване на проекта по Оперативна програма "Околна среда". Това съобщи ръководителят на проекта и зам.-кмет на общината инж. Севдалин Огнянов. При реализацията на проекта е изградена 5,494 км нова канализация, реконструирана 15,3 км канализационна и 13,303 км водопроводна мрежа. Остава единствено възстановяване на улиците, където са положени канализационни и водопроводни тръби. Изцяло готова е и модерната пречиствателна станция за отпадъчни води на Момчилград, като се очаква да бъде въведена в експлоатация.

  Новата водоснабдителна и канализационна мрежа ще ни реши проблемите за 50 години напред", е категоричен кметът на общината Акиф Акиф.

  С изграждането на Водния цикъл на Момчилград загубите на вода по мрежата се очаква да намалеят с над 50 на сто, сочат данни на кърджалийското ВиК.

  Значимостта на уличната мрежа, за чийто ремонт община Момчилград намери решение чрез кандидатстване с проект за рехабилитация на улици, се определя не само от гражданите,  които живеят в съответните райони, но и от факта, че на някои от тях са разположени важни публични сгради и институции.

  Инж. Огнянов уточни, че веднага след приключването на дейностите по Водния цикъл, ще започне цялостна подмяна на водопроводната мрежа на ул. „Гюмюрджинска“ по проект „Реконструкция и доизграждане на системите за водопровод и канализация – II етап Водоснабдяване“. Проектът обхваща разстоянието от сградата на Районния съд до района на „Български пощи“ ЕАД, след чието приключване участъкът ще бъде изцяло асфалтиран.

  Същевременно до десетина дни всички пешеходни пътеки в града ще бъдат с нова маркировка. Вече са рехабилитирани основните артерии и кръстовища. Приоритетни са пешеходните пътеки около училищата и детските градини. Новата маркировка гарантира по-голяма трайност, а предимството й е максимално бързото съхнене. „Искаме да се извиним на гражданите за тазгодишното закъснение относно полагането на пътна маркировка. Поради строително-монтажните дейности по Водния цикъл отложихме очертаването на пътищата, но при добри атмосферни условия, се надявам да бъдем готови в рамките на десетина дена“, заяви зам.-кметът инж. Мехмед Фахри.  

 • 12 октомври - Ден на българската община

  mg obshtina

  На 18 юни 1998 г. в Благоевград е проведено Третото общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България. Водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в България, делегатите на събранието вземат решение за Ден на българската община да бъде определена датата 12 октомври.

  Денят е избран, защото на този ден през 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление в България. Българската община играе важна роля през различните исторически периоди от развитието на държавата.

  Идеята за установяване и разгръщане на местното самоуправление е заложена още в първата демократична Конституция на самостоятелната българска държава - Търновската, приета на 16 април 1879 г. Глава 1, чл. 3 - "Територията административно се дели на окръжия, околии и общини". През 1991 г. в новата Конституция в чл. 1, ал. 2 е записано, че "Република България е единна държава с местно самоуправление", а чл. 136 определя общината, като "основна административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление". 

  Община Момчилград честити празника на всички служители на общински администрации в България!

 • Изплащат възнагражденията на секционните комисии

  Община Момчилград уведомява членовете на секционните избирателни комисии на територията на община Момчилград, че от 13 октомври/понеделник/ 2014 г. ще бъдат изплащани възнагражденията за участие в произвеждането на избори за народни представители на 05 октомври 2014г.

  Възнагражденията ще се изплащат в касата на община Момчилград, ет. 3 от 08:00 до 12:00 часа и от 13:00 до 17:00 часа.

  За удостоверяване е необходимо всички членове на СИК да представят лична карта и удостоверение, издадено от Районна избирателна комисия – Кърджали.

 • Момчилград без вода днес поради ВиК авария

  Голяма част от Момчилград ще остане без вода днес, съобщиха от ВиК. Причината е авария във мрежата. Аварията се очаква да бъде отстранена в късния следобяд, а водоподаването възстановено до 17 часа, уточниха от ВиК-Момчилград. Служители на ВиК работят по отстраняване на сериозната авария. От дружеството се извиняват за възникналия проблем.

 • Няма необхванати деца в община Момчилград за настоящата учебна година

  Няма необхванати от училище деца на територията на община Момчилград, каза началникът на отдел „Хуманитарни дейности“ Мюзейда Пашаллъ. За втора поредна година по инициатива на местната администрация съвместно с екипи на Детска педагогическа стая, Центъра за обществена подкрепа и отдел "Закрила на детето" в ДСП-Момчилград е извършен обход по населени места за идентифициране и регистриране на деца, които не посещават училище. През миналата учебна година броят на необхванатите от училищната мрежа деца е 12, като основните причини са лични и социални и на последно място е слабият успех, съобщи Пашаллъ.

  Периодичният обход от сформираната комисия е в резултат от интеграционната политика, която води община Момчилград за гарантиране на равен достъп до качествено образование на децата и учениците от етническите малцинства. Целта  е осигуряване възможност на всеки да се обучава, независимо от неговото местоживеене, етнокултурен произход, социално положение и здравословно състояние.

  През миналата година необхванатите от училищната мрежа са предимно деца от малцинствените етнически групи и деца от семейства с ниски доходи. Тази година единственият регистриран случай е свързан с дете, чиито родители  са от съседна област и са заминали за чужбина.  Малчуганът  бил оставен на грижите на роднини в Момчилградско. По случая работи отдел „Закрила на детето“ в  Дирекция „Социално подпомагане“.

 • Стартира гласуването за "Кмет на годината" 2014

  За втора поредна година Порталът на българските общини - Kmeta.bg ще награди най- успешните сред градоначалниците на 264-те общини в България на тържествена церемония по раздаването на награди „Кмет на годината” в Националния дворец на културата.

  Конкурсът има за цел да постави във фокуса на общественото внимание активността на българските кметове, техните добри постижения и полезни практики за изминалата календарна година. Градоначалниците ще се съревновават в ключови ресори – инвестиции, социална политика, евросредства, екология, туризъм, спорт, чрез политиките, които са водили в тях.

  Конкурсът „Кмет на годината” ще събере на едно място представители на Европейската комисия, Правителството на Република България, държавни и обществени организации, посланици, бизнесмени.

  Церемонията по награждаването ще открои постигженията и иновационните подходи на кметовете на местно ниво през изминалата година, съпоставяйки ги с утвърдените работещи практики в ЕС. Българските градоначалници ще имат възможност да споделят и обменят челен опит с европейски представители.

  Очакваме и тази година церемонията по връчването на престижните награди да се проведе при голям обществен и медиен интерес. Съорганизатори на събитието са Българска Национална Телевизия и Национално „Дарик” радио.За наши медийни партньори сме избрали списание „Икономика“ и Информационна агенция „Икономика“.

  Оттук можете да гласувате за "Кмет на годината"

 • На 26 ноември изтича срокът за узаконяване на незаконни сторежи

  До 26 ноември 2014 г. е крайният срок за приключване на процедурите по узаконяване на заявените незаконни строежи.

  Собствениците на подобни имоти, заявени през 2013 г., е необходимо да предприемат незабавни действия, с оглед приключване на административната процедура. След 26 ноември за всички незаконни строежи ще бъдат издадени от главния архитект на община Момчилград мотивирани откази за узаконяване и впоследствие предприети действия по премахването им.

  Справки и допълнителна информация може да се получи в 24 стая в община Момчилград.

 • Йълдъз от Равен се нареди сред най-талантливите ученици на България

  Йълдъз Седат от ОУ „Васил Левски“ – с. Равен, община Момчилград е сред учениците от област Кърджали, класирали се за втори кръг на националния конкурс "1000 стипендии" на фондация „Комунитас“. Талантливото момиче е 8 клас и е избрала изобразително изкуство при представянето си в първия етап от конкурса. На втория кръг тя се състезава с младежи от цялата страна и се яви на интервю в София, където защити своето есе на тема "Всички творим с желание и интерес".

  През 2011 година Йълдъз участва на състезание за рисунка и есе на тема „Моята идея за български символ на европейските пари“, организирано от Българската народна банка.  Талантът й не остава незабелязан.

  „Чрез смелостта да се включиш в това състезание ти показа, че младите хора имат разбиране както за историята и културното наследство на България, така и за европейската ни принадлежност. Твоите идеи са особено важни за нас, защото ти си бъдещето на страната ни в Обединена Европа“, изразяват благодарности от Българска народна банка за участието на момичето. 

  Проект "1000 стипендии" е създаден, за да стимулира ученици от основно и средно образователно ниво в България, които демонстрират интерес към учението, талант в сферата на обществените, естествените науки и изкуството и желание за бъдещо личностно развитие. Специално внимание програмата отделя и на деца в неравностойно положение. Конкурсът по проект „1000 стипендии” се провежда за осма поредна година. 

 • До 12 октомври партиите в Момчилград трябва да премахнат предизборните плакати

  В седемдневен срок до 12 октомври политическите партии трябва да премахнат предизборните си плакати и материали в Община Момчилград. Това гласи заповед на кмета Акиф Акиф.

  Премахването на всички агитационни плакати, билбордове, винили и стикери, поставени по време на кампанията за предсрочни избори, е изцяло задължение на политическите партии и коалиции. В противен случай ги заплашва глоба в размер от 1000 до 5 000 лева. 

 • 150 души преминаха безплатни профилактични прегледи в община Момчилград

  Повече от 150 души от микрорайоните Груево, Звездел и Нановица преминаха през безплатни профилактични прегледи в рамките на инициативата „Зелена линейка“, съобщиха от общинската МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“. Тя се проведе в края на миналия месец, съвместно с община Момчилград. Прегледите бяха осигурени от специалисти на здравното заведение и насочени предимно към неосигурени лица, живеещи в труднодостъпни села. Целта на консултациите бе ранна диагностика и профилактика на болести и проблеми, както и препоръки за лечение, изследвания и допълнителни консултации, когато това се налага.

  Сърдечно-съдовите и мускулно-ставните заболявания са били най-често срещаните сред пациентите, споделиха специалистите. Над 20 души от тях са били насочени за хоспитализация в МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“, след което излекувани успешно и вече изписани.

  От ръководството на болницата заявиха, че в бъдеще се надяват да достигнат до всеки един жител на територията на община Момчилград. „В постоянен диалог сме с кметовете на населените места с цел да обхванем възможно най-голям брой пациенти. Периодичните профилактични медицински прегледи със сигурност ще допринесат за намаляването броя на тежките заболявания в района“, подчерта управителят на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“ д-р Младен Къров.

  На 14 октомври, вторник, от 14 часа в МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“ ще се извършват безплатни профилактични прегледи за пациенти от микрорайон приградски.

  Амбицията на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“ e безплатните профилактични прегледи да се провеждат ежемесечно във всички микрорайони на общината, завърши д-р Къров. 

 • Честит Курбан Байрам!

  Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай свещения празник Курбан Байрам!

  Нека този празник, който учи на мъдрост, ни направи още по-добри и толерантни. Нека все така съхраняваме духа на взаимното разбирателство и уважение, изграждайки заедно по-светло бъдеще за децата ни!

  Посрещнете празника с вяра в човещината и в милосърдието и знайте, че доброто винаги се възнаграждава с добро!

  Честит Курбан Байрам!

  Акиф АКИФ

  Кмет на Община Момчилград

 • Пенсионерският клуб в Момчилград придобива нов облик

  Пенсионерският клуб в Момчилград съвсем скоро ще придобие уютен и съвсем нов облик. Помещението на ул. „26 декември“ ще бъде изцяло ремонтирано, освежено и обзаведено. Това заяви кметът Акиф Акиф на среща с ръководството на пенсионерския клуб по случай 1 октомври – Международен ден на възрастните хора.

  „Ремонтирането на пенсионерския клуб е крайно необходимо, за да осигурим на възрастните хора уютна и спокойна среда, в която да осмислят свободното си време и да предприемат инициативи, от които бихме имали нужда за развитието на града“, отбеляза Акиф Акиф. Градоначалникът допълни, че с опита и борбеността си хората от третата възраст зареждат местната власт с енергия и сила. „Бъдете сигурни, че високо ценим и подкрепяме всяка ваша изява в обществения живот на Момчилград“, каза още той.

  Освежаването на пенсионерския клуб трябва да стане факт до края на годината, за да могат възрастните хора да посрещнат 2015 година в топла атмосфера.  Следващата стъпка ще бъде оборудване на помещението с необходимите маси и столове.

  От своя страна членовете на пенсионерския клуб изразиха задоволство от личната ангажираност на кмета Акиф Акиф. „Пенсионерският клуб в момента се намира в окаяно състояние. Масите и столовете и като цяло обзавеждането са от 70-те години на миналия век. Изключително много благодарим на кмета за желанието му да бъдат подобрени условията в клуба ни“, сподели Стефка Николова, председател на пенсионерския клуб.

 • 1 октомври - Международен ден на възрастните хора

  Уважаеми дами и господа,

  Приемете моите най-искрени пожелания към всички Вас по случай 1 октомври – Международен ден на възрастните хора. Вашият опит и борбеност ни зареждат с енергия и сила, с които преодоляваме по-лесно предизвикателствата на живота. Искам да Ви поднеса най-сърдечните си благопожелания за крепко здраве, късмет и вяра в доброто. Бъдете сигурни, че високо ценим и подкрепяме всяка ваша изява в обществения живот на Момчилград. 

  Нека красотата и добротата, която продължавате да творите, бъде пример за идните поколения, чрез силата на Вашия бодър неостаряващ дух!

  Честит празник!

   

  Акиф АКИФ

  Кмет на Община Момчилград

 • Новите началници на ВиК и РСПБЗН се представиха пред кметовете в Момчилград

  На седмичната оперативка с кметовете на населени места градоначалникът Акиф Акиф запозна колегите си с новите директори на „Водоснабдяване и Канализация” ООД и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Момчилград.

  „Ръководството на ВиК-Момчилград ще поддържа тясна връзка с кметовете и кметските наместници на населени места, за да гарантираме на жителите по-бързо и адекватно отстраняване на аварии и повреди, както и високо професионално обслужване”, каза новият директор на дружеството в Момчилград Здравко Великов. Той има опит във ВиК сектора, като е заемал ръководна длъжност в периода 2009-2010 г.

  Началникът на ОУПБЗН комисар Христо Тодоров представи колегата си главен инспектор Ваклин Тиков, който оглави районната служба на "Пожарна безопасност и защита на населението". Тиков е с опит в системата на МВР и бивш началник на РСПБЗН – Ардино.

  Комисар Тодоров поиска от кметовете актуална информация за състоянието на язовирите, микроязовирите и пътищата на територията на община Момчилград.

  „Осъществихме добра комуникация с вас по време на мероприятията ни за гасене на пожари. Сигурен съм, че ще продължим да работим в синхрон при евентуални бедствия през зимата”, изрази своето доверие началникът на ОУПБЗН.

  От своя страна градоначалникът Акиф Акиф поздрави новите началници и им пожела успех, като подчерта, че се надява на по-добър диалог и експедитивност за решаване проблемите на момчилградчани.

 • Кметът на Момчилград присъства на приема на Генералния консул на Р Турция в Пловдив

  Кметът на Момчилград Акиф Акиф присъства на приема, организиран от Генералния консул на Република Турция в Пловдив Шенер Джебеджи по случай 90 години от провъзгласяването на Турция за република.

  Изисканото парти в ресторант "Амбасадор" на хотел "Тримонциум" бе уважено от областни управители, кметове, депутати, бизнесмени, ректори на университети и дипломати от Пловдив и цяла Южна България уважиха изисканото парти.
  В словото си консулът подчерта добросъседството, което бащата на Турската република Кемал Ататюрк още като военно аташе в София завещава на наследниците си.
  Днес сме заедно в НАТО и партньори по линия на Европейския съюз, каза за връзките между България и Турция г-н Шенер Джебеджи.

 • Общинският съвет именува 7 нови улици

  7 нови улици и новоизграждащ се квартал да получат имена реши на свое заседание днес Общинският съвет в Момчилград. Обособеният нов жилищен район в двора на многопрофилната болница „Д-р Сергей Ростовцев”, където се изгражда център за настаняване от семеен тип по спечелен проект на община Момчилград, ще се именува на квартал „Здраве”. В близките години там ще бъдат изградени жилищни сгради. Улиците към новия квартал ще носят имената „Лайка” и „Детелина”.

  Други 4 улици вече са изградени и местният парламент прие решение за именуването им. Новоизградената улица от ул.  „Гюмюрджинска” към новата сграда на СОДУ ще се казва „Вяра”. На „Слънце” е именувана новоизградената улица от ул. „Стефан Караджа до ул. „Маказа”. Улицата пред новоизградените гаражи в кв. „11” ще носи името „Гаражна”. Съществуващата улица зад магазин „Палас” пък получава името „Еделвайс”.

  „През последните години в Момчилград бяха изградени няколко нови улици, съответно в квартал „11”, към новата сграда на духовното училище и зад блоковете по ул. „Георги Бенковски”. Предстои ни да изградим нов жилищен район в двора на болницата. По тези улици община Момчилград извърши продажба на парцели за жилищни нужди, за които е необходимо да бъдат дадени адреси на собствениците и живущите след изграждането им”, обясни кметът Акиф Акиф.

  Секретарят на общината Джейлан Сюлейман посочи, че живущите на тези улици са със стари адресни регистрации. „За да не ги натоварваме с излишни разходи, ще ги уведомим с писма след изтичане на срока на личните им карти да посочат новите си адреси”, каза още той.

 • Промени в Закона за местни данъци и такси

  На вниманието на собственици на превозни средства(физически или юридически лица),

  На 22 октомври, т.г., Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси. Според промените се предвижда данъчното облекчение при облагане с данък върху превозните средства в Република България да се ползва съобразно екологичните стандарти по отношение емисионните норми на парниковите газове. Предлага се облекчението да бъде в размер 30 на сто или 50 на сто в зависимост от категориите превозни средства и екологичните категории. 

  За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW включително и съответстващи на екологични категории "Евро 3" и "Евро 4" данъкът ще се заплаща с 30% намаление, а за съответстващите на "Евро 5" и "Евро 6" - с 50% намаление.

  Обобщена справка от експресно проучване за тенденциите в местната фискална политика, извършена от Национално сдружение на общините в Р България към 14.01.2013 г. сочи, че община Момчилград стриктно спазва общата тенденция за предпазливо приемане на промени.

  След извършени обстойни анализи на експерти от отдел „Местни данъци и такси”, предвид извършените промени в ЗМДТ, община Момчилград планира да запази размера на данъка върху превозните средства.

  Уважаеми данъкоплатци, община Момчилград ще Ви уведомява при извършване на промени в Закона за местните данъци и такси, приети от Народното събрание.

  ОБЩИНА МОМЧИЛГРАД

 • Община Момчилград оптимизира структурата и подобрява ефективността на администрацията си

  С проект по Оперативна програма „Административен капацитет“ Община Момчилград ще оптимизира структурата и ще подобри ефективността на своите служители. Общата стойност на проекта възлиза на 82 798,69 лв. и трябва да приключи през август следващата година.  

  Експерти ще извършат преглед на законодателството, регламентиращо структурата и дейността на община Момчилград. След обстоен анализ за текущото състояние на процесите ще бъдат изготвени мерки за организационни промени, свързани с оптимизацията на работните процеси.

  В хода на изпълнение на проекта са заложени и ясно обосновани дейности, в изпълнение на целите, към които е насочен проектът за оптимизиране на структурата на администрацията на община Момчилград, подобряване на работните процеси за повишаване на ефективността и ефикасността, оптимизиране на структурата на общинската администрация за избягване на дублиращи се функции.

  За постигане целите на проекта ще се проведе обучение в рамките на 3 работни дни и ще обхване 35 души на ръководни длъжности и кметовете на населени места и кметските наместници. 

  Ще се провеждат дейности за информация и публичност. Предвидено е още разпространение на рекламни материали. 

  „Реализирането на настоящия проект ще бъде изключително полезно за нас, тъй като ще видим къде се намираме като администрация спрямо другите общински администрации в страната”, заяви кметът Акиф Акиф. Той подчерта, че община Момчилград ще продължи да полага огромни усилия за привличане на европейски средства. 

 • Ръководството на Родопи кани момчилградчани на мач

  Ръководството на ФК „Родопи-1935” кани всички фенове и граждани на Момчилград да подкрепят отбора на стадион „Родопи” в утрешния двубой срещу ФК „Свиленград 1921” за Купата на Аматьорската лига. Срещата ще се състои утре, 30 октомври, от 14.00 часа. Предстоящият съперник на „Родопи-1935” е участник в Югоизточната „В” група, като заема 7-мо място с актив от 18 точки.

 • 50 туристи от Момчилград изкачиха Черни връх

  50 туристи от община Момчилград се върнаха от двудневна обиколка на Витоша, като покориха най-високата й точка Черни връх. В групата се включиха експерти от различни институции, начело със зам.-кмета Ерол Мехмед.

  Ентусиастите потеглиха от Момчилград с автобус до София, оттам поеха до хижа „Алеко”, намираща се в местността Масловица. В първия ден от похода изкачили Камен дел, от където се открива уникална гледка на София.  Маршрутът им продължил към най-голямата каменна река на планината – Златните мостове.

  Кулминацията на похода е било покоряването на планинския първенец Черни връх. Туристите се насладили на красива панорама към Софийското поле, Рила и Стара планина.

  Община Момчилград организира ежегодно традиционни походи до различни дестинации в страната. Походът до Черни връх бе включен в тазгодишния спортен календар. 

 • Закриха есенните маета със събор в село Равен

  Есенните маета на територията на община Момчилград бяха закрити с голям събор в махала Барбище/Байрамлар/ на село Равен. Празничният повод бе уважен от жители и гости на момчилградското село, както и от градоначалника Акиф Акиф, заместника му инж. Мехмед Фахри, народните представители Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, гости от съседната община Кърджали.

  Кметът на Момчилград не пропусна да се здрависа с нито един от гостите на събора, като се запозна с очакванията им от местната власт за следващите години. По-късно в компанията на народните представители Акиф Акиф се включи в наддаването на благотворителния търг, с чиито средства се организира маето през следващата година.

  Организаторите на събора изразиха специални благодарности към всички гости, уважили есенните маета в Момчилградско. Те споделиха, че предстоят пролетни събори, първият от които ще се състои край село Горна Чобанка в края на месец май.

   

 • Да подкрепим Светилището на Орфей в „Чудесата на България”

  Уникалният мегалитен паметник край село Татул има реални шансове да се класира сред първите десет най-значими археологически открития в онлайн референдума на "Чудесата на България".

  Досега в електронното гласуване са участвали над 500 000 нашенци. В момента начело на временната класация е Цари мали град край Белчин с 50.68% гласа. Тракийското светилище на Орфей е на 8-мо място, изпреварвайки редица знаменити исторически паметници и забележителности.

   „Светилището на Орфей е уникално културно наследство и истинска гордост за момчилградчани. Общината ни се отличава със своето природно богатство и изключителни културно-исторически паметници. Амбицирани сме да отворим широко врати не само към нашите гости от България, но и към туристи от различни краища на света”, е убеден кметът Акиф Акиф.

  Според заместникът му Ерол Мехмед попадането на Татул в класацията за „Чудесата на България” е поредно доказателство за научната стойност и туристическия потенциал на скалното светилище. „Наличието на такива важни културно-исторически паметници дават живот и стимулират икономиката на общината и региона”, смята Ерол Мехмед.

  Всеки, който иска да гласува в онлайн референдума, може да го направи на www.bgchudesa.com.

 • Момчилградски туристи ще покоряват Черни връх

  45 туристи ще се включат на традиционния поход, организиран от община Момчилград със съдействието на кмета Акиф Акиф, който ще се проведе на 26 и 27 октомври. Групата ще бъде водена от зам.-кмета по образование, култура, младежки дейности и спорт Ерол Мехмед и ще потегли утре сутринта от Момчилград за София. Предвидена е една нощувка в хижа „Алеко”. Истинско предизвикателство за участниците ще бъде покоряването на Черни връх, който е най-високата точка на Витоша с надморска височина от 2290 м.

  Традиционният поход е с над 10-годишна история за момчилградчани, като досега са изкачвани трите най-високи върха на България – Мусала, Вихрен и Ботев. 

 • Настанено е първото дете в приемно семейство по проект на община Момчилград

  45-дневно бебе е първото настанено дете в приемно семейство на територията на община Момчилград по проект „И аз имам дете”, ”, който се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г. Щастливите родители изразяват специални благодарности към екипа по „Приемна грижа” и градоначалника Акиф Акиф за оказаната подкрепа и съдействие.

  До края на годината предстои още едно дете да бъде настанено в приемно семейство от община Момчилград. Две семейства пък очакват одобрение за приемно дете. Очаква се това да стане през следващите месеци.

  Кандидатите за приемни родители по проект „И аз имам семейство”, по който община Момчилград е партньор, могат да подават заявленията си в деловодството на Община Момчилград. Повече информация за услугата може да получите от екипа по "Приемна грижа" в  гр. Момчилград, ул. „Мадара” №2 (малката сграда в двора на СОУ ,,Н. Йонков Вапцаров”)
  телефон: 03631 /6578

 • Планово преустановяване на водоподаването в кв. "11"

  Във връзка с изпълнението на проект „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ВиК мрежата и изграждане на ГПСОВ в гр. Момчилград”, поради подмяна на съществуващи водопроводи с нови, на 25.10.2013 г./петък/, от 8.00 до 16.00 ч. ще бъде преустановено водоподаването в квартал "11".

  Молим гражданите да се запасят с необходимите количества вода. Извиняваме се за създаденото неудобство и благодарим за разбирането!

 • Бъдещи екскурзоводи гласуват за Татул в „Чудесата на България”

  Студенти от Колежа по туризъм при Икономически университет – Варна решиха да подкрепят Татул в националната кампания „Чудесата на България”, след като изкачиха светилището на Орфей. 60 бъдещи екскурзоводи от морската столица са на 5-дневна обиколка в Източните Родопи под надслов „Тракийското културно - историческо наследство”. В практическите им занятия са включени посещения на светилището на Орфей при с. Татул, скалното светилище Харман кая, религиозният комплекс Елмалъ баба теке, Скалният град на траките Перперикон. Маршрутът е избран от ръководителя им Бисер Попов, зам.-председател на Асоциацията на екскурзоводите в България.

  Студентите са убедени, че Татул заслужава да бъде в Топ 10 в „Чудесата на България”, чиято история датира от преди хиляди години. Впечатлени са от разположението на светилището и уникалната гледка към планините на Родопите. Надяват се вотът им да класира мегалитния паметник на едно от първите места.

  „Татул е вълшебство, заредено с енергия. Истинският потенциал на този паметник не е разкрит и тепърва ще има наплив на туристи, но е необходимо да се популяризира. Изобщо в региона има десетки исторически забележителности, които все още остават неразпознаваеми като туристически дестинации”, смята Бисер Попов.

  Припомняме, че мегалитният паметник край село Татул е с реални шансове да се класира сред първите археологически открития на новото хилядолетие в България. Гласуването става в сайта www.bgchudesa.com и ще завърши в нощта на 27 срещу 28 октомври.

 • Дневен ред на заседание на Общински съвет

  П О К А Н А   №9

  23. 10.  2013 г.

   

              На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местно самоуправление и местна администрация

  СВИКВАМ:

   

           На  30. 10. 2013 г. /сряда/ от 10. 00 часа в залата на КНСБ, находяща се на ул. „26-ти  декември” №2, заседание на Общински съвет – Момчилград при следния      

                 

  ДНЕВЕН РЕД:

   

              1. Изменение и допълнение към Решение №93 на ОбС – Момчилград.

              2. Допълване на общинския план за защита при бедствия на община Момчилград с разчети за евакуация и разсредоточаване при земетресение и наводнение.

              3. Избор на съдебни заседатели при Окръжен съд – Кърджали за мандат 2014  - 2018 г.

         4. Одобряване на ПУП – ПП на елементите на техническата инфраструктура – „Мрежа за предаване на интегрални данни за с. Груево” - на „Линг +” ООД, съгласно изготвения графичен материал в ПУП- ПП за обекта.

            5. Разрешение за изготвяне на ПУП-ПЗ за имот 008014 в землище на с. Соколино с ЕКАТТЕ 67882 в местността „Казала” представляващ нива собственост на Северин Мартинов Миленов, във връзка с промяна предназначението на имота от ЗЗ в неземеделски нужди и изграждане на кравеферма.

          6.  Разрешение за изготвяне на ПУП- ПЗ за имот 070035 в м. Харман Тарла, землище с. Карафил, собственост на Хасан Ибрам Садък, във връзка с промяна предназначението на имота от пасище с храсти в имот за неземеделски нужди с предвиждане за рекреационни дейности и изграждане на музей на открито.

               7. Разрешение за изготвяне на ПУП-ПЗ за имот 019111 в земл. на с. Свобода,  местност „Юте дюзенлик”  представляващ нива, собственост на Улви Мустафа Салиф, във връзка с промяна предназначението на имота от зеемеделска земя за неземеделски нужди и изграждане на жилищни сгради.

              8. Допускане изработването на изменение на ПУП - ПРЗ на част от плана на гр. Момчилград, обхващащ квартали: 38, 92,61, 103, 59 и 94.

           9 . Учредяване право на строеж за изграждане на гараж – допълващо застрояване в УПИ VІ528, кв. 86 по ПУП на Момчилград.

          10 . Продажба на жилища на лица, настанени по административен ред и одобряване на пазарни оценки.

           11.Приемане на Проекто -  наредба за условията и реда за извършване на строителни и монтажни работи свързани с разкопаване на територията на община Момчилград.

       12.Приемане на Проекто - наредба за реда и условията за поставяне на временни преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на община Момчилград.

        13.Приемане на Проекто-наредба за рекламната дейност на територията на община Момчилград.

         14 .Откриване процедура за отдаване под наем на обект „Кооперативен пазар” – гр. Момчилград.

                  15. Именуване на улици на територията на гр. Момчилград..

                  16. Други:

  17. Питания.

                                           

                                                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:              /П/                                                                                                                      /инж. Сунай Хасан/

   

   

  ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

  НА ОбС – МОМЧИЛГРАД 

   

  25. 10. 2013 г. – ПЕТЪК

   

  14. 30 часа по т.1, 8, 11, 12, 13, 14, 15 от Проекто - дневния ред

  1.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности,  вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

  16. 00 ч. по т.1, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 от Проекто – дневния ред

  2.ПК по Бюджет, финанси и икономика

    

  28. 10. 2013 г. -ПОНЕДЕЛНИК

   

  15. 00 часа по т.8, 11, 12, 13, 14 от Проекто - дневния ред

  1.ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

  16. 00 часа по т. 2, 3 , 8, 11, 12, 13, 14, 15 и от Проекто - дневния ред

  2.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

   

  29. 10.  2013 г. – ВТОРНИК

   

  13. 30 часа по т.8, 11, 12, 13, 14  от Проекто - дневния ред

  1.ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето

  15. 00 часа по т. 5,  6, 7, 8, 11, 12, 13, 14     и  Проекто - дневния ред

  2. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

  16. 00 часа по т. 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14

   от Проекто - дневния ред

  3.ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

    

   

  Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

 • Процедура за предоставяне на маломерни имоти

  На основание чл.44, ал.2 от ЗМСМА,чл.59 от Административно процесионалния кодекс, чл.8,ал. 2 от Наредбата за управление, стопанисване и ползване на земи и гори от общински поземлен фонд и на гори и земи от общински горски фонд на Община Момчилград и в изпълнение на Решение №112/27.09.2013г. на Общински съвет Момчилград.

                                                                 З  А  П  О  В  Я  Д  В  А  М :

   

                  1. Откривам процедура за предоставяне под наем без търг или конкурс за една стопанска година на маломерни имоти/под 10дка/ от Общински поземлен фонд/ОПФ/ на територията на община Момчилград при следните условия:

                  1.1. Обект на процедура са свободни земеделски земи/ниви и ливади/ под 10 дка от ОПФ по землища, номер на имота, начин на трайно ползване, площ/дка/, съгласно Приложение№1/ неразделна част от заповедта.

                  1.2 Срок  за отдаване под наем – за стопанската 2013-2014година

                  1.3 Наемната цена на земеделската земя на декар за една стопанска година е :

                   - ниви в зависимост от категорията на земеделската земя  - първа-22.00лв./дка, втора -22.00лв./дка, трета-20.00лв./дка, четвърта-19.00лв./дка, пета-18.00лв./дка, шеста-17.00лв./дка, седма-16.00лв./дка, осма-15.00лв./дка,девета-14.00лв/дка, десета-14.00лв./дка

                  - ливади  в зависимост от категорията на земеделската земя - първа-7.00лев./дка,втора-7.00лв./дка,трета-7.00лв./дка,четвърта-7.00лв./дка,пета-7.00лв./дка,шеста-6.00лв./дка,седма-6.00лв./дка,осма-6.00лв./дка,девета-6.00лв/дка,десета-6.00лв./дка

                  2. Одобрявам:

                  2.1 Образец заявление за наемане на ниви и ливади под 10 дка за една  стопанска година

                  3.Място и срок за подаване на заявленията:Заявленията се подават в Информационния център на Общинска администрация Момчилград-гр.Момчилград,ул.”26-ти Декември”№12, в срок до 30

   април 2014г.

                  4. Информация за имотите по землища, № на имота,начин на трайно ползване,категория и площ дка може да получите в Общинска администрация, стая №2/ет.1/ или на тел. 03631/7855 и в кметствата по местонахождение на имотите

                  5.Оглед на имотите може да се извършва всеки работен ден до 30 април 2014г.,включително и в присъствието на кмета на населеното място  на територията , на която се намират имотите, за град Момчилград  в присъствие на служител от Общинска администрация Момчилград.

                  6.Сключването на договорите за наем става по поредност на входиране на заявленията в Община Момчилград.

                  Заповедта да бъде връчена на гл.експрет” Управление и стопанисване на земи и гори от Общински поземлен фонд” към общинска администрация Момчилград и кметовете по населени места., за сведение и изпълнение.

                  Заповедта да се публикува в един  местен вестник, сайта на общината и се постави на видни места в кметствата и на таблото за обяви в Общинска администрация-Момчилград

                  Контрол по изпълнение на заповедта възлагам на инж.Мехмед Фахри Мехмед –Зам.-кмет на община Момчилград 

   

                  АКИФ МЕХМЕД АКИФ

                  КМЕТ НА ОБЩИНА МОМЧИЛГРАД

   

 • Кметът на Момчилград: Да насърчаваме реалните земеделски производители

  Хора, които реално отглеждат животни или обработват земи, да бъдат с предимство при предоставянето на земи от Общинския поземлен фонд за кандидатстване по Европейски програми. Това предложи градоначалникът Акиф Акиф пред кметове на населени места на традиционна кметска среща в Момчилград.

  През последните години земеделието се намира в застой не само в нашия регион, но и в цялата страна. Несъмнено това оказва негативно влияние на икономиката на страната, особено по време на криза. Тази сфера има нужда от съживяване и ясно конкретизирани реформи, които не само да насърчават земеделските производители, но и да осигурят икономически растеж. Идеята на община Момчилград е даде толеранс и предимство на истински животновъди и производители на селскостопански продукти, обясни кметът Акиф.

  Той приветства предложението на Националното сдружение на общините/НСРОБ/ за разглеждане на въвеждането на данък върху земеделската земя.

  Сериозен проблем е раздробеността на земеделската земя, особено в нашия регион и има нужда от незабавна комасация. Трябва да се обясни на разбираем за земеделците език ползата от комасация, че ще се отрази положително на пазара на земеделска земя, каза Акиф Акиф. 

  Кметът на Момчилград посочи публично-частното партньорство като успешно приложен модел при реализиране на проекти и добави, че общините и бизнесът трябва да си партнират в сферата на земеделието.

  Както е известно, сред основните приоритети на общината за следващите години са откриване на фабрика за консервиране на плодове и зеленчуци и предприятие за преработка на месо, които биха насърчили овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството

  Същевременно община Момчилград направи първи стъпки за насърчаване на местните земеделски производители, осигурявайки селскостопанска техника за изораване на тютюневи ниви край общинския център. Местната власт ще търси взаимодействие с държавните институции за насърчаване на заетостта в земеделието чрез европрограми. 

 • Встъпителна пресконференция по проект „Подобряване на ефективността и оптимизиране на структурата на администрацията на Община Момчилград”

  ПОКАНА

  за

  предстояща встъпителна пресконференция по проект „Подобряване на ефективността и оптимизиране на структурата на администрацията на Община Момчилград

  Община Момчилград - бенефициент по Оперативна програма «Административен капацитет» (ОПАК) 2007-2013,  кани всички заинтересовани страни на пресконференция за представяне на проект «Подобряване на ефективността и оптимизиране на структурата на администрацията на Община Момчилград ».

            Проектът е финансиран по договор за безвъзмездна финансова помощ с рег. № 13-11-15/19.08.2013г., и се изпълнява по: Схема за безвъзмездна финансова помощ № BG051PO002/13/1.1-07, подприоритет 1.1. „Ефективна структура на държавната администрация”, Приоритетна ос І „Добро управление” по Оперативна програма „Административен капацитет” 2007 – 2013 г

  Пресконференцията ще се проведе на 29 октомври 2013 г., (вторник) от 10.30 часа, в залата на Общинска администрация Момчилград, ет. 2, ул.”26-ти декември” № 12.

   

  Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

 • Момчилград иска да развива културен туризъм

  Традиционните есенни маета са част от богатото културно и историческо наследство на Момчилград и ни дават възможности и надежди за развиване на културен туризъм. През следващите години община Момчилград ще работи за популяризиране на културно-историческото си наследство и създаване на условия за развитие на културния живот, това каза кметът на Момчилград Акиф Акиф.

  Заедно с народния представител Мустафа Ахмед днес той присъства на традиционното мае в село Вряло. Двамата се включиха в наддаването на благотворителния търг, като със събраната сума се финансира маето през следващата година.

  В края на следващата седмица ще се проведе 11-ия и последен събор от есенните маета в Момчилград. Събитието е насрочено за 27 октомври в махала Барбище/Байрамлар/ на село Равен.

  На есенните събори в момчилградските села тази година се събраха стотици души, пристигнали от различни населени места в страната, за да се срещнат в родното място.

 • Солидна глоба за нехаен стопанин, оставил крави да пашуват безконтролно

  Системен нарушител, оставил 7 крави да пашуват безконтролно, е наказан от община Момчилград с глоба в размер на 1 750 лв. Съставен му е акт за административно нарушение по чл. 13, ал. 3 от Наредбата за реда и условията за отглеждане на селскостопански животни. Служители на Общинска администрация-Момчилград са реагирали на подаден сигнал на 10 октомври около 21.00ч. Нехайният стопанин е жител на община Момчилград/И.Б./ и има още 4 регистрирани нарушения на обща стойност 750 лв.

  Наложената глоба на виновника е определена допълнително, съобразявайки се с предишните му нарушения.

  При неизвършено плащане ще бъдат сезирани компетентните органи и инициирани съдебни процедури с цел принудително удовлетворяване на вземането.

  Припомняме, че за пашуване на безнадзорни животни санкциите за системни нарушители достигат до 2 000 лв. 

 • Ново битово помещение изградиха в Гробищния парк

  Община Момчилград подпомогна изграждането на битово помещение с беседка в християнския гробищен парк. На откриването на новата придобивка присъстваха кметът Акиф Акиф, секретарят Джейлан Сюлейман, както и местни миряни. Посетителите изказаха сърдечни благодарности към ръководството на местната власт за подкрепата й. Отец Карамфил отслужи водосвет за здраве, късмет и успех към ръководство на община Момчилград и всички нейни жители.

  „Момчилград се слави с богато религиозно наследство. Наш дълг е да опазим уникалните със своите истории църкви, джамии и текета, които съществуват от векове насам. Продължаваме да подкрепяме и активно да се включваме в акции и кампании за възстановяване и освежаване на религиозни обекти”, каза в словото си градоначалникът на Момчилград Акиф Акиф.

  През есента бяха извършени дейности за заграждане и освежаване на гробищните паркове в Момчилград. От администрацията отчетоха, че всички паркове на територията на общината са приведени в добър вид.

  В началото на тази година община Момчилград осигури средства за изграждането на чешма в мюсюлманския гробищен парк „Върбица”. 

 • Честит Курбан Байрам!

  Уважаеми съграждани, скъпи мюсюлмани!

  Позволете ми от свое име и от името на Община Момчилград да Ви поздравя с настъпването на свещения мюсюлмански празник – Курбан Байрам. Нека взаимните ни усилия в името на общото ни благоденствие превърнат нашата община в още по-красиво място за нас и нашите деца!
  Пожелавам на Вас и вашите близки, много здраве, благоденствие, щастие и най-вече вяра в доброто!

  Акиф АКИФ

  Кмет на Oбщина Момчилград

  Поздравяваме всички мюсюлмани с големия религиозен празник Курбан Байрам!

  Приемете нашите най сърдечни пожелания за здраве, семейно щастие и благополучие. Нека всички ние запазим добротата в сърцата си и да бъдем съпричастни един към друг, за да бъдем достойни граждани на нашето общество!

  Инж. Сунай ХАСАН, Председател на ОбС-Момчилград

 • Започна есенното почистване на растителни отпадъци от община Момчилград

  Община Момчилград  напомня на гражданите, че започна есенното почистване от растителни отпадъци. Събирането и извозването на отпадъците ще се извършва от общинска кола по утвърдената схема в различни квартали на града. 

  "За целта, призоваваме гражданите на Момчилград в понеделник и четвъртък до 10 часа, да изнасят растителните отпадъците до бобрите и кофите за смет", се казва в официално прессъобщение от общинска администрация.

  Есенното почистване в Момчилград стартира в началото на октомври и ще продължи до средата на ноември.

  Повече информация, гражданите могат да получат на телефон: 0887322809   

 • Родопски песни и атрактивни борби на втория ден от есенните празници

  Вторият ден от есенните празници в Момчилград премина с концерт на самодейците от Народно читалище „Родопска искра” и традиционни народни борби с участието на състезатели от Кърджали, Хасково, Пловдив и Варна. Музикалните изпълнения на ардинската фолклорна група предизвикаха празнично приповдигнато настроение сред жителите и гостите на Момчилград. Дамите от Ардино спечелиха овациите на присъстващите с изпълнения на популярни родопски песни. Поздравления бяха поднесени от името на кмета на община Ардино Ресми Мурад към ръководството на община Момчилград в лицето на градоначалника Акиф Акиф. От името на общинското ръководство и читалищното настоятелство председателят Юксел Исмаил връчи на зам.-кмета на община Момчилград Ерол Мехмед сувенир със символа на духовното средище.

  В организираните борби, състояли се в градския парк, мериха сили 20 борци от областите Варна, Пловдив, Хасково и Кърджали.

  17-годишният Димитър Иванов спечели голямата награда – жив овен. Негов подгласник стана Велико Великов от Варна. Заелите първите три места в отделните категории получиха парични награди.

  Димитър Иванов е роден в Момчилград, семейството му живее в Кърджали. Състезава се за Димитровград, където продължава своето образование. Той е осемкратен шампион на България в различни възрастови групи. Завоювал е четвърто място в Европа за кадети и е победител в редица международни турнири.

  Връчвайки наградите зам.-кметът на общината Ерол Мехмед, поздрави борците за мъжеството и самоотвержеността. Той извести, че желанието на ръководството на община Момчилград е турнирът да се превърне в традиционен и да има по-голям обхват.

 • Състезания по футбол и бадминтон в Момчилград за есенните празници

  Голям интерес предизвикаха състезанията по футбол и бадминтон от спортния календар на есенните празници на Момчилград. Общо 8 отбора заявиха участие във футболния турнир, провел се в изкуственото игрище на СОУ „Н.Й. Вапцаров”. Победители станаха играчите на „Амор” от Момчилград. Те бяха отличени с парична награда, осигурена от местната власт. Секретарят на община Момчилград Джейлан Сюлейман поздрави участниците и им пожела следващия турнир да се проведе на стадион „Родопи” след реализирането на проекта за реконструкцията му на стойност 5, 278 млн. лева. В него са заложени още основен ремонт на спортна зала „Родопи”, изграждане  на спортна площадка към спортна зала „Родопи” и  на шест спортни площадки в града и населените места. 

  Оспорвани мачове се изиграха и на атрактивния турнир по бадминтон, който се проведе днес по-рано в центъра на града. За утре са насрочени битките по борба на тепиха в градския парк. Победителите ще бъдат наградени от кмета Акиф Акиф. 

 • МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” получи кредит от 300 000 лв.

  Общинска болница МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” в Момчилград получи дългосрочен кредит от "Търговска банка Д" в размер на 300 000 лв. Отпуснатите средства са част от разработената програма на община Момчилград за финансово оздравяване на здравното заведение. Решението е подкрепено от Общинския съвет на редовна сесия през април. Със сумата ще бъдат погасени натрупани задължения за изминали години. Общинската гаранция за поемане на дълга е със срок на валидност до края на 2017 г.

  Припомняме, че болницата в Момчилград бе пред фалит заради натрупани дългове, предимно за трудови възнаграждения и лекарства. След обстоен анализ ръководството на общината разработи програма с пакет от мерки за финансово оздравяване чрез отпускане на кредит.

  „Работихме усилено през последните години, за да запазим на всяка цена болницата в Момчилград. За нас се превърна в кауза, която обедини граждани и институции с организиране на дарителски акции. За радост на момчилградчани и пациенти от различни общини, МБАЛ „Сергей Ростовцев” вече диша спокойно и успя да стъпи здраво на крака”, съобщи кметът на Момчилград Акиф Акиф. Ръководството на Търговска банка Д заслужава истински адмирации, тъй като условията им наистина ни удовлетворяват, посочи той.

  Плод на усърдната работа на община Момчилград за спасяването на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” е стопяването на задълженията, които само през последните 18 месеца намялаха с над 200 000 лева. За първи път от години насам ръководството на болницата започна да генерира печалба. Докато през 2011 година лекари и медицински персонал чакаха заплати по 3-4 месеца, днес трудовите възнаграждения в здравното заведение се изплащат редовно. Според градоначалника, извършените реформи са подобрили качеството на медицинската услуга и обслужването на пациентите. Той изказа благодарности на лекарския екип и на медицинския персонал.

  В МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” функционират 4 отделения – Неврология, Вътрешни болести, Педиатрия и Родилно. Извършват се дейности  по 23 клинични пътеки по сключен договор с НЗОК. Правят се изследвания по екорграфия, ехокардиография, доплерова сонография, велоергометрия, електромиография, електроенцефелография. Родилното отделение пък става предпочитано за все повече жени от региона. В Момчилград пристигат бременни от съседни общини като Джебел, Кирково и Кърджали, включително и от Смолян. 

 • „Родопи” отново в елита по тенис на маса

  СКТМ „Родопи” дебютира във Висшата лига по тенис на маса за жени след 6-годишно отсъствие от елитната група в България. След първия етап в Пловдив тениситките от Момчилград  записаха 1 победа и 3 загуби. Съперници на нашите бяха далеч по-именити отбори, сред които миналогодишните шампиони „Комфорт”/Варна/ и подгласниците им „Стоянстрой”/Пловдив/. Дебютната победа на „Родопи” в Държавното първенство бе постигната срещу отбора на „Съединение”/Пловдив/.

  Тази година момчилградският тим залага изцяло на таланти от школата. Сред тях изпъкват имената на националните състезатели при кадетки и девойки, съответно Есин Саид и Михалева Димова, която е носител на Балканска купа.

  Старши-треньор на „Родопи” е националният селекционер за кадетки Надежда Стоянова. Тя остана доволна от представянето на тима след първите изиграни двубои. „Въпреки липсата на опит и крехката си възраст момичетата показаха висок състезателен дух и хъс за победа. Очаквам доброто ни представяне да продължи и в следващите мачове”, каза Стоянова. Вторият етап от Държавното първенство за жени ще се проведе в Пловдив от 30 ноември до 1 декември.

  Амбициите на „Родопи” са да запазят място в елитната група и през следващия сезон. Ръководството на клуба отправи благодарности към община Момчилград и кмета Акиф Акиф за подкрепата и съдействието през настоящата кампания.

  В началото на следващата година Момчилград ще бъде домакин на кръг от Висшата лига за жени с участието на най-добрите отбори по тенис на маса в България.

 • Съобщение от "ВиК"ООД

  УВАЖАЕМИ АБОНАТИ на „В и К” ООД – Кърджали,

   

  Местонахождение: град МОМЧИЛГРАД

   

  За да се подобрят услугите доставяне на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадни води, община Момчилград реализира проект: „Доизграждане и реконструкция  на системите за водоснабдяване и канализация на град Момчилград”, в който за реконструкция е заложена и инфраструктурата на Вашата улица. Реконструкцията ще се състои в превключване на Вашите водопроводни отклонения към ново изградения уличен водопровод. Разходите за строителството са за сметка на проекта.

  Вашите задължения при тази реконструкция ще бъдат сведени до изпълнение изискванията на Наредба №4 на МРРБ, глава 2, чл.11 , ал.3 „Арматурно водомерния възел се разполага в шахта на разстояние до 2 /два/ метра от дворищната регулационна линия” и е с размери минимум 1 /един/ метър на 1 /един/ метър и дълбочина 1 /един/ метър.

  Нашата молба е да подготвите предварително шахтата за водомерния възел, ако тя не отговаря на горните изисквания.

  Срокът за подготовка на шахтите е до 15.11.2013год.

  След готовност за включване към ново изградения уличен водопровод следва да осигурите достъп на строителите до стария арматурно – водомерен възел за демонтаж на стария и монтаж на новия измервателен уред, като за целта се съставя двустранен протокол по образец.

  В случай, че не изпълните горните изисквания имота Ви няма да бъде присъединен към ново изградения уличен водопровод.

  Предварително се извиняваме за неудобствата, които ще Ви бъдат причинени по време на строителството.

 • 41 деца от различни етноси се учат на толерантност в Звездел

  41 деца от 4 до 7-годишна възраст от ЦДГ „Щастливо детство” ще се запознаят с традициите и обичаите на различните етноси. Забавачката в момчилградското село Звездел спечели проект „Шанс за детската толерантност”, финансиран от Министерството на образованието и науката”, за развитие на културната идентичност на децата от етническите малцинства.

  Преки участници са още родители и учители, които трябва да повишат компетентността си за работа в мултикултурна среда.

  Встъпителната конференция се проведе днес в залата на читалище „Алеко Константинов” в село Звездел с участието на зам.-кмета Ерол Мехмед, служители на общинска администрация, деца, родители и педагози.

  Проектът ще даде възможност за сформирането на детски клубове, в които са включени деца от български, турски и ромски произход. В съвместната работа те ще усвояват модели на поведение като запознаване с обичаите и традициите на етносите и преодоляване на насадени предразсъдъци спрямо другия етнос. Малчуганите ще участват в селищни и национални празници. Предстоят им посещения на музеи, религиозни храмове и културно-исторически забележителности, както и срещи с историци и духовни лица. Клуб на родителите пък ще ги запознава с най-интересните моменти от възникването на различните религии и честването на традиционните празници.

  Продължителността на проекта е за 8 месеца, като отпуснатите средства са в размер на 9 000 лв. от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. 

 • Светилището на Орфей в битка за откритие № 1

  Светилището на Орфей при село Татул се класира на втори финален тур в битката за най-значимо археологическо откритие.  В онлайн референдума на "Чудесата на България" ще се състезават 20 уникални находки. Гласуването във втория финален етап ще продължи до края на октомври. Най-значимото откритие ще бъде обявено на суперцеремония в началото на ноември.

  В първия тур състезанието беше доста оспорвано. Стигна се до балотаж, защото разликата между неолитния човек от Кар дере и златото на гетите от Омуртаговата могила беше само 96 гласа. Тракийското светилище на Орфей при момчилградското село Татул успя да се нареди сред първите 20 уникални находки, изпреварвайки десетки исторически паметници и забележителности.

  „Скъпи съграждани и гости на община Момчилград! Най-искрено Ви благодаря за активното участие и безрезервната подкрепа за престижното представяне на Татул - Светилището на Орфей. С общи усилия сме на път да превърнем общината ни в център за културно-исторически туризъм. Убеден съм, че с Ваша подкрепа един от най-уникалните мегалитни паметници на Европа ще намери своето заслужено място в националния вот за „Чудесата на България””, заяви кметът на Момчилград Акиф Акиф.

  Всеки, който иска да гласува в онлайн референдума, може да го направи на www.bgchudesa.com.

 • Глоби и наказания за собственици на селскостопански животни без надзор

  Зачестили са случаите на селскостопански животни, пуснати без надзор на паша в Момчилград, както и на сигнали и жалби в тази връзка от страна на граждани, съобщиха от общинска администрация.

  Само през последните две години са образувани над 40 наказателни процедури от наредбите за поддържане и опазване на обществения ред и за реда и условията за отглеждане на селскостопански животни на територията на община Момчилград. Десет от нарушителите са изплатили доброволно наложените им глоби. 15 нехайни стопани са дадени на съдия-изпълнители. Рекордьор е системен нарушител, платил глоба в размер на 1600 лв.

  Предстои изпращане на покани до всички системни нарушители на реда за доброволно изпълняване на публичните им задължения в 7-дневен срок.

  „При неизвършено плащане ще сезираме компетентните органи – съд и прокуратура, като ще инициираме съдебни процедури с цел принудително удовлетворяване на вземането”, предупредиха от общинска администрация.

  От община Момчилград възнамеряват да не предоставят земи от Общинския поземлен фонд на земеделски стопани за кандидатстване по Европейски програми, ако системно нарушават реда и условията при отглеждане на селскостопански животни. Местната власт ще изготви списък с нехайни стопани и ще поиска среща с представители на Държавен фонд „Земеделие” за налагане на по-строги санкции.

   „Оттук нататък ще бъдем още по-безкомпромисни към нарушителите на реда. Няма как да толерираме стопани, които нямат усещане за нарушаване на закона. Ще продължим да насърчаваме животновъдите ни да кандидатстват за субсидии, но толерансът ни ще бъде към тези, които наистина отглеждат животни и спазват стриктно наредбите на общината”, заяви градоначалникът Акиф Акиф. Той прикани системните нарушители да проявят отговорност при спазването на обществения ред.

  От общинска администрация разкриват горещ телефон за сигнали при набези на крави и коне. Гражданите могат да позвънят на телефон: 03631/ 6527, всеки ден от 08:00 до 24:00 ч.

 • Община Момчилград с награда за развитие на туризма

  Община Момчилград получи грамота за доброто си представяне на VI-ия Черноморски туристически форум, провел се от 2 до 4 октомври във Варна. Наградата бе връчена от Председателя на Варненската туристическа камара/ВТК/ проф. д-р Марин Нешков за активен принос за развитието на туризма. С престижно звание в сферата на туризма бе отличена и туроператорската фирма „Габи Тур”.

  На форума в морската столица община Момчилград презентира „Магията на мегалитите в пъстрия свят на Родопа планина”. Бяха представени още разработки по проекта „Източният свят на Родопа планина”, чийто бенефициенти са още общините Кърджали, Кирково и Крумовград. От туристическия бранш личаха имената на водещи компании от цялата страна, както и хотелиери и ресторантьори от община Момчилград. Те имаха за цел да популяризират предлаганите от тях туристически продукти и промоционални пакети.

  От общинска администрация участваха със собствен щанд, като представиха рекламни брошури и материали с разработени туристически пакети и маршрути. 

 • Момчилград се стяга за есенен панаир

  Традиционният есенен панаир в Момчилград тази година ще се проведе на 11 и 12 октомври. Сергиите на базара ще бъдат разположени по главната улица „Гюмюрджинска”. Участие ще вземат търговци от цялата област, предлагащи богат асортимент от стоки и изделия. Заявления за участие на търговците се приемат в сградата на община Момчилград, стая 16, етаж 3 и на телефон 03631/ 7845, съобщиха от общинска администрация. По време на панаирните дни ще се въведе забрана за движение на моторни превозни средства по главната улица „Гюмюрджинска”. 

  На площада в центъра на града ще бъдат опънати най-различни атракционни съоръжения. На първия ден от панаира концерт в лятната сцена ще изнесат самодейците от читалище „Родопска искра”. Те ще представят „Музиката – езикът на разбирателството”.

  В панаира са включени още спортни състезания по футбол, бадминтон и свободна борба. Ръководството на общината е с надежди битките на тепиха в градския парк да възродят свободната борба в Момчилград. За двубоите са поканени професионални съдии от Българската федерация по борба. Победителите от състезанията ще бъдат наградени от градоначалника Акиф Акиф.

  Повече информация относно записването и участието в спортните състезания можете да получите на официалния сайт на община Момчилград.   

 • Община Момчилград организира спортен поход

   

  О Б Я В А

  Община Момчилград организира традиционен спортен поход, който ще се проведе на 26 и 27 октомври 2013 г. /събота и неделя/ с маршрут  Момчилград – София – х. Алеко - Черни връх /Витоша/– Момчилград.

  Желаещите да участват в похода могат да се запишат в отдел „Образование”, ул. „26-ти декември” № 6 всеки ден от 08,00 до 17,00 часа до 24 октомври 2013 г.

  За справки и информация:

       03631/61-35

  GSM: 0889993385

 • Мало и голямо се събраха на събор в Равен

  Голям наплив на съборджии отбелязаха тази година на традиционното мае в момчилградското село Равен. Гости на събора бяха стотици души от региона, дошли да се веселят с близки и роднини. За настроението им се погрижиха самодейците от момчилградската група „Зейбеклер”. Търговските сергии се радваха на големия интерес от страна на гостите. Емоции за децата предизвика скачането на батут.  

  Кметът Акиф Акиф и народният представител Мустафа Ахмед също уважиха празника на равенци. Те се включиха в благотворителен търг, с чийто средства ще се организира маето през следващата година.

  Есенните традиционни събори на територията на община Момчилград продължават с маета в село Татул тази събота. До края на месеца съборни дни ще има в село Вряло, до тюрбето на Налбант баба и в махала Въз(Байрамлар) на село Равен.

 • Кметът на Момчилград беше гост на Деня на отворените врати в „Теклас”

  Кметът на община Момчилград Акиф Акиф и заместникът му инж. Мехмед Фахри гостуваха в завода за производство на каучукови и пластмасови изделия „Теклас България” в Деня на отворените врати. Сред гостите бяха още кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, председателят на Общинския съвет в Кърджали Раиф Мустафа, както и делегация от турския град Текирдаг.

  Директорът на предприятието инж. Метин Дениз запозна посетителите с дейността на предприятието, в което към момента работят около 500 души от региона и се очаква с изграждането на третия завод работните места да бъдат над 700. По думите му компанията всяка седмица изнася по 10 ТИР-а с готова продукция за 200 завода на водещи автомобили в Европа, Америка и Китай.

  Гостите имаха възможност да видят пречиствателната станция на завода, която е от най-модерен тип на стойност над  150 хил. евро. От ръководството на „Теклас България” заявиха, че разчитат предимно на квалифицирани работници от региона, като около 35-40% от тях са от община Момчилград.

  Градоначалникът Акиф Акиф изрази готовност за съдействие на инж. Метин Дениз при нови инвестиционни планове, надявайки се предприятието да увеличи значително работния си капацитет през следващите години. 

 • Традиционен събор в Равен

  Традиционен събор ще се проведе в момчилградското село Равен тази събота. Събитието е част от 11-те есенни маета, които се провеждат ежегодно през септември и октомври на територията на община Момчилград. За жителите и гостите на селото е предвидена музикална програма с изпълненията на момчилградската група "Зейбеклер". Гост на събора ще бъде градоначалникът Акиф Акиф. Очаква се да присъстват депутати, както и представители на местната власт от региона. 

 • Продължава приемът на документи на кандидати за съдебни заседатели

  Продължава приемът на документи на кандидати за съдебни заседатели в Окръжния съд в Кърджали, съобщиха от Общински съвет-Момчилград. Подборът е за 20 души, които ще бъдат назначени за 5-годишен мандат, считано от началото на 2014 година. Кандидатите трябва да бъдат български граждани на възраст между 21 и 65 години, с добро име в обществото и неосъждани. Най-малко 10 на сто от предложените кандидати за съдебни заседатели следва да са с педагогическа квалификация. 

  Към всяко едно предложение за съдебен заседател се прилагат писмено съгласие, удостоверение за българско гражданство, възрастта и педагогическата квалификация, както и свидетелство за съдимост.

  Кандидатите, които вече са били съдебни заседатели, прилагат и мнение на председателя на съответния съд, за работата им. 

  Представените кандидатури на съдебни заседатели се обсъждат и чрез избор се определят от Общо събрание на съдиите при Апелативен съд - Пловдив, най-късно до 29.11.2013 год. 

 • Спортни състезания по случай традиционните празници на Момчилград

  ОБЩИНА МОМЧИЛГРАД 

  организира 

  Спортни състезания по случай традиционните празници на Момчилград 2013 г. 

  1. Футбол/5+1/ - от 08.10. до 11.10.2013 г./право на участие имат отбори от населени места на територията на община Момчилград/.

  Място на провеждане на турнира - спортна площадка "СОУ Н.Й. Вапцаров";

  2.Бадминтон - 11.10.2013 г. с начален час 11:00.

  Място на провеждане на турнира - площадката пред кафе-бар "Комби";

  3.Борба  - 12.10.2013 г. с начален час 13:00.

  Място на провеждане на турнира - градския парк

   

  Заявки за участие в турнирите се подават в отдел "Образование", ул. 26-ти декември", 6 - всеки ден от 08:00 до 17:00 часа до 5.10.2013 г.

  Справки на тел.: 03631/6135

  GSM: 0889 99 33 85

 • Акиф Акиф участва в конкурса "Кмет на годината"

  Кметът на Момчилград Акиф Акиф участва в националния конкурс „Кмет на годината", организиран от информационния портал на българските общини - Kmeta.bg. Онлайн състезанието има за цел да популяризира добрите практики на общините, да покаже как градоначалниците подобряват работата си, взимайки примери от успешни колеги от Европа, какъв е ефектът върху живота на гражданите след избирането им за техни ръководители.

  Конкурсът ще излъчи победители в няколко категории: Успешно привличане на инвестиции, Успешно усвояване на евросредства, Благоустрояване на градска среда, Развитие на туризма, Осигуряване на съвременни условия за отглеждане на деца, Опазване на природата, Поддържане и развитие на спорта в града, „Кмет на гражданите" и „Кмет на годината".

  Интернет гласуването, което ще определи "Кмет на гражданите" ще приключи на 9 октомври в сайта – http://www.konkurs.kmeta.bg. Победителите в останалите категории ще бъдат определени от самите кметове. С предварително получени потребителско име и парола, всеки един от тях може да гласува онлайн за негов колега в съответната категория.

  Победителите ще получат специално изработени кристални статуетки, както и грамоти.

  Да подкрепим кмета на община Момчилград в категорията „Кмет на гражданите”. Гласуването става на следния адрес: http://konkurs.kmeta.bg/vote/65?cat_filter=1

 • Стотици момчилградчани помогнаха на семейството с изгорялата къща от Конче

  Общественици, бизнесмени и граждани се включиха в дарителската акция за набиране на средства за възстановяването на изпепелената преди две седмици къща в момчилградското село Конче. От началото на кампанията на призивите за помощ на пострадалото семейство се отзоваха стотици дарители.

  Припомняме, че на 14 септември т.г. пожар след късо съединение изгори двуетажна къща в с. Конче и остави без дом четиричленно семейство. Годината е шокиращо фатална за собственичката Хюрю Исмаил, след като в края на август внукът й издъхва при токов удар.

  Днес, две седмици по-късно разрушената къща е изцяло с нови основи, а вътрешните стени на първия етаж са издигнати наново.

  „Полагаме изключителни усилия, за да бъде реконструирана къщата до началото на зимата и семейството отново да се настани в дома си. Похвално е, че на призивите ни мигновено се отзоваха граждани и фирми, към които искам да отправя най-сърдечни благодарности. Сигурен съм, че още много момчилградчани ще подадат ръка на семейството”, заяви кметът Акиф Акиф.

  Дни след акцията, организирана от община Момчилград, местните фирми „НАР”, ВК „Младост 95”, ВК „Изгрев”, „НЕК ГРУП” и „Иса 2000” осигуриха строителни и инертни материали. Ротари клубът в града дари бяла техника на семейството. Хуманна е и постъпката на момчилградчанин, занимаващ с търговия на кожи, попаднал в същото положение преди години заради лумнал пожар в къщата му. Ентусиастът подпомогна семейството със строителни дъски на стойност 400 лева.

  Ръководството на общината и кметовете на населени места пък единодушно се съгласиха да заделят част от заплатите си за нуждите на семейството. 

  Средства се даряват още по дарителската сметка в Търговска банка „Д” в Момчилград: IBAN: BG 56 DEMI 92401000108447 ; BIC: DEMIBGSF ;

  Дарителски кутии са поставени във входа на общинска администрация, бензиностанции, магазини, централни места в Момчилград. Кампанията за набиране на средства продължава.

 • Честит Курбан Байрам!

  Уважаеми съграждани,
  Скъпи братя и сестри,

  Днес е големият мюсюлмански празник Курбан Байрам!
  Нека празникът събере роднини и приятели, стари и млади, да събере семействата, пръснати по целия свят. Деца, внуци и правнуци да бъдат заедно под един покрив.
  Нека да не забравяме за по-бедните, да бъдем състрадателни.
  В тези празнични дни да поканим на трапезата и роднини, и приятели, и съседи. Момчилградчани винаги са били толерантни, приемали са различията, мюсюлмани и християни винаги са празнували заедно. Да помним, че толерантността и добрите отношения не са еднократна изява, а процес. Трябва да продължаваме да ги съхраняваме и развиваме ден след ден. Доверието и уважението се градят с години.
  Курбан Байрам е празник на семейството, на доброто, на сплотяването, на обичта.
  Нека да запазим вярата в човещината, търпението и милосърдието. Да живеем в разбирателство и да се подкрепяме. Да поискаме прошка и да простим.

  Честит празник!

   

   Акиф Акиф

  Кмет на община Момчилград

  Общински съвет - Момчилград

 • Покана за заседание на Общински съвет - Момчилград на 31 октомври и на постоянните комисии

  П О К А Н А   №9

  23. 10. 2012 г.

   

            На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местно самоуправление и местна администрация

   

  СВИКВАМ:

   

           На 31. 10. 2012 г. /сряда/ от 10. 00 часа в залата на КНСБ, находяща се на ул. „26-ти  декември” №2, заседание на Общински съвет – Момчилград при следния  Проекто -

   

  ДНЕВЕН РЕД:

   

              1. Ново обсъждане на Решение №107, прието на заседание на Общински съвет – Момчилград, проведено на 28.09.2012 г., съгласно Протокол №8/28.09.2012 г.

              2.  Изменение и допълнение към Решение №90 на ОбС – Момчилград.

              3. Решение за поемане на общински дълга чрез запис на заповед от Община Момчилград в полза на ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция, обезпечаваща авансовото плащане по договор №09/321/01116/03.10.2012 по мярка 321 за проект: „Изграждане на Център за настаняване от семеен тип” в град Момчилград, сключен между Община Момчилград и ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция.

              4. Решение за поемане на общински дълг чрез запис на заповед за заплащане на Министерство на околната среда и водите, Договарящ орган по договор за безвъзмездна финансова помощ на Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.” за сумата 1 241 788,10 лева.

              5. Изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на община Момчилград.

              6. Изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Момчилград.

              7. Изменение в раздел III. Б. „Имоти, които Община Момчилград има намерение да продаде” от Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в Община Момчилград през 2012 г., вземане решение за продажба и одобряване на пазарна оценка.

              8. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2012 г., вземане на решение за продажба и одобряване на пазарна оценка.

              9. Безвъзмездно предаване за стопанисване на помпена станция в с. Равен – общинска собственост, във връзка с подобряване на водоснабдяване на с. Равен, община Момчилград на ВиК оператора в града, ВиК ООД- гр. Кърджали.

              10. Други.

              11. Питания.

                                                                                 инж. СУНАЙ ХАСАН

                                                                                 Председател на ОбС    /П/

   

   


  29. 10. 2012 г. – ПОНЕДЕЛНИК

  14. 30 часа по т. 1 от Проектодневния ред
  1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

  16. 00 часа по т. 1, 7, 8 и 9 от Проектодневния ред
  2.ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

  .


  30. 10. 2012 г. – ВТОРНИК

  14. 00 ч.по т. 3, 4, 6, 7 и 8 от Проектодневния ред
  1.ПК по Бюджет, финанси и икономика

  15. 00 часа по т. 2 от Проектодневния ред
  2.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания, наименование на обекти с местно значение и туризъм

  16. 00 часа по т.1, 5, 6 и 9 от Проектодневния ред
  2.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване

   

  Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

 • Концерт за Курбан Байрам


  Община Момчилград организира концертна програма по случай предстоящия мюсюлмански празник Курбан Байрам.  Сцена "Кадрие Лятифова" към ДТК "Димитър Димов"  представи  "Балкански ритми" пред читалище "Нов живот".  

 • Домашни санитари ще помагат на хора с увреждания

  35-ма домашни санитари ще помагат почасово на възрастни и деца с увреждания в община Момчилград през 2013 г. по проект, който спечели общината. Назначаването им става възможно по проекта „Качествен живот в общността”, схема „Помощ в дома” по Оперативна програма ”Развитие на човешките ресурси”.

  Санитарите ще бъдат включени в звено за услуги в домашна среда. Те ще  работят почасово – на база на индивидуалните планове за нуждата от грижи, които ще бъдат изготвени. В проекта е заложено да оказват помощ, свързана с лична хигиена, бит и социално включване.

  Предстои подписване на договора с договарящия орган - Агенцията за социално подпомагане. 

 • Община Момчилград отличена за активност и кураж по ОП „Околна среда”

   

  Заместник-министър Ивелина Василева и Ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда” Малина Крумова наградиха десетте най-активните общини в страната по проекти по Оперативна програма „Околна среда”, сред които е и Момчилград. 

  Специално внимание зам.-министър Василева обърна на наградата за кураж. Тя беше присъдена на общините  Момчилград, Пирдоп и Провадия  за смелостта им да обявят и проведат предварително обществените си поръчки, преди да бъдат сключени договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Номинацията за кураж е заради спечеления от Община Момчилград най-мащабен проект - за модернизация и доизграждане на ВиК мрежата в града и за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води на стойност  близо 25 млн. лева. По проекта е планирано да бъде изградена нова 5,494 км канализационна мрежа, да бъдат реконструирани 15,3 км канализационна  и 13,303 км водоснабдителна мрежа, да бъде изградена пречиствателна станция в гр. Момчилград.

  При връчването на призовете заместник-министър Василева отчете, че за пореден път изпълнението на проектите е едно сериозно предизвикателство с високо ниво на сътрудничество между администрацията и местната власт. „Проектите нямат цвят - те са национални проекти”, подчерта заместник-министърът.

  Бяха отличени и общините Никопол в партньорство с общините Левски, Белене, Свищов и общините Павликени, Исперих, Стара Загора, Габрово и Вълчи дол.

   

 • Празнична програма по случай Курбан Байрам

  На 23 октомври (вторник) по случай големия мюсюлмански празник Курбан Байрам  в гр. Момчилград  ще се състои концертна  програма.  ДКТ "Димитър Димов" ще представи „Балкански ритми” от 10.00 часа пред читалище ”Нов живот” в гр. Момчилград. 

   

 • Стартира изграждането на улици и мостови съоръжения

   

  Стартираха строителните работи за реконструкция и изграждане на улични мрежи по проект на Община Момчилград. Започна  изграждането на улици, тротоари,  улично осветление  и на две мостови съоръжения над дере на стойност близо 2 млн. лева. Проектът е по мярка 322 – Обновяване и развитие на населените места по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. Той предвижда  изграждане на улица в района между детската ясла и автогарата и нейни разклонения към жилищните блокове в общинския център. В участъка ще бъдат изградени също тротоари и  ще бъде монтирано улично осветление.

  В момента се изграждат два моста  и подпорни стени в  с. Груево с обща дължина 80 м.  В близкото до Момчилград с. Прогрес се извършват изкопни и насипни работи, изграждат се подпорни стени и се поставят бордюри, а след около месец ще стартира асфалтирането на улиците. Полагането на асфалт в Прогрес беше  заложено по проект, тъй като в селото  беше  изградена канализационна и водопроводна мрежа  т.е. няма да се наложи разкопаване  след изграждане на платната.

 • Община Момчилград организира Есенен турнир по футбол

  Община Момчилград организира

  Есенен турнир по футбол (6+1)

  от 15 до 19 октомври 2012 г. с награден фонд.

  Право на участие имат отбори от населени места и квартали на община Момчилград.

  Място на провеждане на турнира – стадион „Родопи”.

  Такса за участие – 10.00 лв. 

  Заявки за участие и списъци на отборите се подават в отдел „Образование”, ул. „26-ти декември”№ 6 всеки работен ден от 8.00 до 17.00 часа до 15 октомври 2012 г.

  Справки на тел.: 03631/ 6135 и 0889993385

 • Кметът на Момчилград подписа договора за най-мащабния проект на общината


  Кметът на Момчилград Акиф Акиф подписа в сряда договора за най-мащабния проект на Община Момчилград - за модернизация и доизграждане на ВиК мрежата в града и за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води на стойност  близо 25 млн. лева. По проекта е планирано да бъде изградена нова 5,494 км канализационна мрежа, да бъдат реконструирани 15,3 км канализационна  и 13,303 км водоснабдителна мрежа, да бъде изградена пречиствателна станция в гр. Момчилград.

  Предстои провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител, строителен надзор и управление на проекта.  Очаква се строително-монтажните работи да стартират през пролетта на 2013 г.  Те трябва да бъдат изпълнени най-късно до 31.12.2014 г. , тъй като европейските норми налагат България да изгради пречиствателни станция до края на 2014 г. в градовете с над 10 хил.еквивалент жители, сред които е и Момчилград.

  Безвъзмездната помощ от Кохезионния фонд на ЕС  по проекта е  в размер  на 19 868 000 лева. 4 967 000 лв.  ще финансира  националният бюджет. Около 3% ще финансира Община Момчилград.  

   

 • Хоспис "Добролюбие" представя картинна галерия в сградата на Община Момчилград


  Хоспис „Добролюбие”  -  Кърджали представя над 20 картини в сградата на Община Момчилград. Изложбата ще бъде открита утре. До края на годината момчилградчани могат да разгледат и закупят платна на Камбер Камбер, Христо Габеров, Сейфи Халил, Елица Момчилова и други творци.

  „Картините са част от експозицията на галерия „Милосърдие” към хосписа. Със събраните средства се опитваме да помогнем на лечебното заведение, да намалим себестойността на услугата. Тя е една от най-ниските в страната”, обясни Здравко Карамитев, управител на  „Добролюбие” ЕООД.

  Той благодари на Община Момчилград и на момчилградчани, които и досега са помагали на лечебното заведение и са дали възможности за повече откупки.
  Повече за „Добролюбие” ЕООД може да прочетете на адрес:

  www.hospice-kj.com

   

   

   

   

   

   

 • Изграждаме център от семеен тип за деца и младежи

   Община Момчилград спечели проект за изграждане на център от семеен тип, в който ще бъдат настанени деца над три години и младежи с увреждания. Целта е да бъде преодоляна социалната изолация на децата от институциите и те да имат подкрепяща среда, близка до средата, която осигурява семейството.

  Преди ден кметът на Момчилград Акиф Акиф подписа в ДФ”Земеделие” договора по проекта.

  Предвижда се  центърът да бъде изграден в двора на многопрофилната болница – в кв. „21” в Момчилград.  

  Той ще осигурява грижа на децата от високо квалифициран персонал, който ще осигурява и индивидуална подкрепа за преодоляване на проблемите във всекидневния живот на децата и младежите. 
  Проектът е  по мярка 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" по Програмата за развитие на селските райони.

  Центърът ще бъде настанен в самостоятелно обособена новоизградена  къща. Специално обособени вътрешни и външни територии ще осигуряват условия за планиране и организиране на свободното време на децата и младежите и развиване на техните физически и социални умения. 

  Проектът на стойност 675 688 лева  е разработен в съответствие с Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”. Той отговаря на визията и приоритетите на стратегията, където като първи приоритет е посочена деинституционализацията на децата с увреждания над 3 години, настанени в домовете за медико-социални грижи.  В страната ще бъдат изградени 16 центъра по Програмата за развитие на селските райони.

  Оперативна програма „ Развитие на човешките ресурси” ще финансира наемането и обучението  на персонала, настаняването на децата и разкриването на социалните услуги.

   

   

 • Съобщение - проект за изменение и допълнение

  Общинска администрация Момчилград съобщава, че е изготвен проект за измение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на община Момчилград.

  На основание чл.26, ал.2 от ЗНА и във връзка с чл.77 от АПК, заинтересованите лица могат да направят предложения и да изразят становища по проекта. Предложения и становища по проекта за Наредбата може да се представят в деловодството на Община Момчилград  или на имейл: [email protected] .

  Пълният текст на Наредбата е публикуван в секция "Общински съвет”,  подсекции „Правилници, планове, приложения и стратегии” – „Планове, програми, стратегии”  в сайта на община Момчилград.

   

   

 • Съобщение - проект за изменение

  Общинска администрация Момчилград съобщава, че е изготвен проект за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Момчилград

   На основание чл.26, ал.2 от ЗНА и във връзка с чл.77 от АПК, заинтересованите лица могат да направят предложения и да изразят становища по проекта. Предложения и становища по проекта за Наредбата може да се представят в деловодството на Община Момчилград  или на имейл: [email protected] .


  Пълният текст на Наредбата е публикуван в секция "Общински съвет”,  подсекции „Правилници, планове, приложения и стратегии” – „Планове, програми, стратегии”  в сайта на община Момчилград.

 • Предложение за изменение и допълнение на Програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост

   

  На основание чл.26, ал.2 от ЗНА, чл.8, ал.9 от ЗОС и  във връзка с чл.5 от НРПУРОИ предлагам да бъде изменен и допълнен Раздел ІІІ.Б. от   Програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост, както следва:

   

   Т.54  придобива следния вид ”Продажба на 9470/28470 идеални части от УПИ І, кв.56 по действащия ПУП на Момчилград, одобрен  със заповед №367 от 12.12.1988 година, актуван с АЧОС №899 от 18.05.2011 г.

   

  Нова т.91 Незастроен урегулиран поземлен имот ХVІ, кв.11 по действащия ПУП на с.Багрянка, община Момчилград, одобрен със заповед №1701/04.08.1972 г., изм. със заповед №381/02.08.2012 г., целият с площ 290 кв.м., актуван с АЧОС №1550 от 21.09.2012 г., вписан в Службата по вписвания Дв.Вх.Рег №1452 от 24.09.2012 г.

   

  Заинтересованите лица могат да направят предложения и да изразят становища в 14-дневен срок от датата на публикуване на предложението.

   

   

   

 • Гласувайте за Татул и Перперикон!

  Днес е последният ден, в който може да гласувате за  светилището край момчилградското село Татул и за Перперикон в кампанията „Чудесата на България” на адрес   http://www.bgchudesa.com/начало.html.

  Подбраните от експертите предложения от материалното и нематериалното културно наследство, ще бъдат класирани от българските граждани. Резултатите ще бъдат представени на Министерство на културата за съставянето на новите национални индикативни листи от потенциални кандидатури за списъка на ЮНЕСКО.

  Подкрепете Татул и Перперикон, за да бъдат включени  в списъка на ЮНЕСКО!

  1.Изберете "Материално наследство" на страницата вляво. 

  2. Намерете „Татул и Перперикон”

  2.Сложете  отметка с мишката, в кутийка под снимката на Татул вляво.

  2. След като направите избор, въведете своя имейл във формата под списъка и натиснете бутона "Гласувай".

  3. Потвърдете вота си чрез имейла, който сте получили в пощенската си кутия, за да се отрази гласът ви в системата.

 • Одобрен е проект на Община Момчилград за ВиК мрежата и пречиствателна станция на стойност 25 млн. лв.

  Одобрен е най-мащабният проект на Община Момчилград  досега – за модернизация и доизграждане на ВиК мрежата в града и за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води на стойност  близо 25 млн. лева. Управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда” одобри проекта с решение от 19 септември 2012 г. Тези дни се очаква договорът да бъде подписан.

  Модернизацията и доизграждането на ВиК мрежата се налага, тъй като по-голямата част от водопроводната мрежа (15 900 от общо 23 500 м) е изградена от етернитови тръби през 60-те години на миналия век. Авариите ва ВиК мрежата  са чести, загубите на вода достигат 63%. Някои  участъци нямат нужното нормалното налягане и дебит на питейната вода, което налага хидравлично преоразмеряване на мрежата. В същото време европейските норми налагат България да изгради пречиствателни станции до декември 2014 г. в градовете с над 10 хил. еквивалент жители.

  Съществуващата канализация е с дължина около 20 км и е изградена също преди повече от 50 г. от бетонови, каменинови тръби и тухлени зидани канали. Поради разместване се получават условия за запушване, филтрация на подпочвени води в канализацията и изтичане на замърсени отпадъчни води към почвата. Голяма част от канализацията е с малки диаметри, които не отговорят на  нормите за проектиране и са с недостатъчна дълбочина.

  По проекта е планирано да бъде изградена нова 5,494 км канализационна мрежа, да бъдат реконструирани 15,3 км канализационна  и 13,303 км водоснабдителна мрежа, да бъде изградена пречиствателна станция.

  Работата по проекта   „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ВиК мрежата и изграждане на ГПСОВ в гр. Момчилград” по Процедура с референтен №: BG161PO005/10/1.11/02/16 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации над 10 000 е.ж.” по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, Приоритетна ос 1  ще приключи в края на 2014 г. Безвъзмездната помощ от Кохезионния фонд на ЕС ще е  в размер  на 19 868 000 лева. 4 967 000 лева представляват финансиране от националния бюджет.Около 3% ще финансира Община Момчилград.  

 • Малчуганите от ЦДГ"Щастливо детство" влязоха в освежени помещения

  133 деца влязоха в освежените помещения на ЦДГ „Щастливо детство”, които изглеждат като нови. Община Момчилград поръча освежаването, подмяна на осветителните тела, основен ремонт на тоалетните и изграждане на кабина с душ. Всички от персонала на градината участваха в акцията за боядисване на оградата, катерушките и пързалките. Те  почистиха и след ремонта на сградата. В момента продължава подмяната на осветителните тела и на контактите.

  До ремонта се  стигна след инспекция на кмета на общината Акиф Акиф преди около два месеца и среща с персонала на заведението.

  Сградата имаше нужда от освежаване, коментира кметът. Той благодари на учителите и техните помощници, че са положили огромен труд, за да почистят след майсторите в сградата и са взели в ръка бояджийска четка за детските съоръжения в двора.  

  „Знаете какво означава да влезе бояджия в една къща. За съжаление общината полага огромни усилия да редуцира разходите. Наложи се и учителите да помагат, но резултатът е чудесен. Убеден съм, че сега и учителите и родителите са доволни”, коментира кметът на общината. Той е убеден, че добрата практика ще използват и други детски заведения. 

   

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина БайрамичОбщина БорноваОбщина Язмос

Последвайте ни в Facebook

Контакти
 

Адрес:   гр. Момчилград,ул. "26-ти декември" №12 

област Кърджали, п.к. 6800

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Е-мейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Кабинет на кмета

Телефон:  03631/ 6051 и 03631/ 7841 Факс:  03631/7849

Горещ телефон

Телефон:  03631/6527  Факс:  03631/7019